Blog

26/1/2017. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΛΙΣΜΕ 19-25/1

26/1/2017. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΛΙΣΜΕ 19-25/1

25/1 – Ετος αβεβαιότητας προβλέπει ότι θα είναι το 2017, μελέτη διεθνούς ομάδος οικονομολόγων της PwC. Ανάμεσα στα σενάρια για την καινούργια χρόνια, βρίσκεται και αυτό   της πιθανής εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η μελέτη, εντός του έτους αναμένονται τουλάχιστον πέντε εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρωζώνη, στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και ενδεχομένως στην Ιταλία και την Ελλάδα, γεγονός που θα οδηγήσει σε διατάραξη του φυσιολογικού πολιτικού κύκλου. Στην Ισπανία είναι πιθανό να διενεργηθεί δημοψήφισμα για το μέλλον της Καταλονίας.

25/1 – Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εμμείνει στον στόχο της για επενδύσεις ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσα στην επόμενη πενταετία, για δράσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της, «οι συνεισφορές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η ΕΤΕπ είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν οι χώρες να επιτύχουν τους στόχους τους βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η παγκόσμια μέση αύξηση της θερμοκρασίας να συγκρατηθεί σε πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα».

24/1 – Την πρόθεση της Gazprom να χρησιμοποιήσει και τον αγωγό Tap για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ιταλία δημοσιοποίησε για πρώτη φορά επισήμως ο αναπληρωτής πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ.

24/1 – Πτώση, που σε ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις έχει αγγίξει το 70%, καταγράφουν οι τιμές των κατοικιών, καθώς η κτηματαγορά εισέρχεται σε ένα ακόμα έτος κρίσης, κατά τη διάρκεια του οποίου δύσκολα αναμένεται να αντιστραφεί άρδην η αρνητική συγκυρία που έχει διαμορφωθεί, τουλάχιστον για την πλειονότητα των ακινήτων και των περιοχών. Αλλωστε, κατά το τρέχον έτος αναμένεται να προκύψει ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας για την αγορά, το ζήτημα της διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων, που συνδέεται με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακόμα και της πρώτης κατοικίας.

Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανάλυσή του ο κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, επιστημονικός σύμβουλος της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Solum Property Solutions και τέως πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ), προσθέτοντας ότι «η υπερφορολόγηση με άμεσους και έμμεσους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, έρχεται να βάλει το κερασάκι στην τούρτα».

23/1 – Σε κοινωνία που επιβιώνει από τις συντάξεις και το πιο δυναμικό κομμάτι της, οι νέοι από 18-35 ετών, την εγκαταλείπει ή σκέφτεται να την εγκαταλείψει για να αναζητήσει καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, εξελίσσεται η ελληνική. Η μακροχρόνια οικονομική κρίση με κύριο θύμα τη λεγόμενη «μεσαία τάξη» όχι μόνο οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων, σε φτωχοποίηση και διεύρυνση των ανισοτήτων, αλλά πλέον απειλεί ανοικτά την κοινωνική συνοχή. Η «θεραπεία» που ακούει στο όνομα διαρκής αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων μπορεί να οδηγεί σε πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά δεν επιστρέφουν στους πολίτες υπό τη μορφή των κοινωνικών αγαθών, καθώς την ίδια ώρα μειώνονται οι δημόσιες δαπάνες σε υγεία και εκπαίδευση.

Στα ευρήματα αυτά –και όχι μόνο– καταλήγει η έρευνα εισοδήματος για το 2016, την οποία διενήργησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) σε πανελλαδικό, αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 νοικοκυριών από τις 14 έως τις 24 Νοεμβρίου 2016. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 75,3% των νοικοκυριών παρουσίασε σημαντική μείωση των εισοδημάτων μέσα στο 2016. Σε ποσοστό 37,1% τα νοικοκυριά δηλώνουν ότι διαβιούν με ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, ενώ για το 49,2% η κύρια πηγή εισοδήματος είναι η σύνταξη. Το ποσοστό αυτό είχε φτάσει στο υψηλότερο σημείο τον Δεκέμβριο του 2014 (52%) και η μικρή αποκλιμάκωση που παρατηρείται σήμερα αποδίδεται κυρίως στη μείωση των συντάξεων. Ο μισθός αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για το 37,9% (έναντι 37,3% στην έρευνα του 2015).

23/1 – Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν υποχρεούται να αποζημιώσει τις εμπορικές τράπεζες που κατείχαν ελληνικά χρεόγραφα για τη ζημία που υπέστησαν στο πλαίσιο της αναδιαρθρώσεως του ελληνικού χρέους (PSI) το 2012. Αυτό αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έπειτα από προσφυγή μιας γαλλικής εταιρείας και μιας γαλλικής τράπεζας που κατείχαν ελληνικά ομόλογα και ζήτησαν από το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να υποχρεώσει την ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη ζημία ύψους 11 εκατ. ευρώ που προκάλεσε το PSI. Στην αγωγή τους υποστήριξαν ότι η ΕΚΤ παραβίασε «τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη των ιδιωτών κατόχων χρεογράφων, την αρχή της ασφάλειας δικαίου και την αρχή της ίσης μεταχειρίσεως των ιδιωτών δανειστών».

22/1 – Ενόψει Brexit, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει κλάδους της βρετανικής οικονομίας τους οποίους θα ενισχύσει στο πλαίσιο της νέας βιομηχανικής στρατηγικής. Η Τ. Μέι έχει θέσει τη βιομηχανική στρατηγική στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής για την εποχή μετά την έξοδο από την Ε.Ε. και, ουσιαστικά, σκοπεύει να διαλέξει «εθνικούς πρωταθλητές» σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας. Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ότι έχουν λαμπρό μέλλον οι τομείς της βιοτεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Στους πιο παραδοσιακούς τομείς που σκοπεύει να ενισχύσει η βρετανική κυβέρνηση περιλαμβάνονται οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και οι κατασκευές. Ηδη το Λονδίνο έχει ανακοινώσει ότι θα δαπανήσει 170 εκατομμύρια λίρες ώστε να βελτιώσει την τεχνική εκπαίδευση στη χώρα. Η στρατηγική «αφορά την οικονομία του μέλλοντος, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις και ότι θα ενθαρρυνθούν να αναπτυχθούν στη Βρετανία», είχε πει η κ. Μέι την περασμένη εβδομάδα σε τηλεοπτική της συνέντευξη.

22/1 – Προειδοποιώντας από τις πρώτες ημέρες του 2017 πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα αποτελέσει μια «ταινία τρόμου» για το Μεξικό, η κεντρική τράπεζα της χώρας καλλιέργησε την παραπλανητική εντύπωση πως η μεξικανική οικονομία κινδυνεύει ουσιαστικά από την αλλαγή πολιτικής στις ΗΠΑ εξαιτίας του νέου προέδρου.

21/1 – «Οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί να κόψει δεσμούς με την Ευρωζώνη θα πρέπει πρώτα να τακτοποιήσει όλες τις οικονομικές της απαιτήσεις αλλά και τα χρέη της», είναι το μήνυμα που στέλνει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Σε επιστολή του προς δύο Ιταλούς ευρωβουλευτές ο κ. Ντράγκι αναφερόμενος στην πιθανότητα η ευρωζώνη να χάσει κάποιο από τα μέλη της τονίζει μεταξύ άλλων πως «εάν μια χώρα πρόκειται να αφήσει την ευρωζώνη, τότε, οι απαιτήσεις της κεντρικής τράπεζας της εκάστοτε χώρας ή οι εκκρεμότητές της απέναντι στην ΕΚΤ, θα πρέπει να ρυθμιστούν πλήρως».

21/1 – Μια πολύ φτωχή περίοδο σε έσοδα αποκρατικοποιήσεων είχαμε μέσα στη διετία 2015 – 2016. Η αξία των ολοκληρωμένων συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 600 εκατ. ευρώ, φανερώνοντας τη ραθυμία της κυβέρνησης να μειώσει το κράτος και να αξιοποιήσει τον πλούτο του. Αυτό έγινε ορατό, τόσο κατά την αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων όσο και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πριν από λίγες ημέρες. Τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να «σπρώχνουν» το κάρο, αλλά σχεδόν μόνα τους.

20/1 – Η κυβέρνηση του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε απόψε ότι η εμπορική στρατηγική της για την προστασία των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει με την αποχώρηση της χώρας από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), την εμπορική συμφωνία στην οποία μετέχουν 12 χώρες.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ «θα πατάξουν αυτές τις χώρες που παραβιάζουν τις εμπορικές συμφωνίες και βλάπτουν τους Αμερικανούς εργαζομένους» με τον τρόπο αυτό.

20/1 – Τις βαριές συνέπειες που έχουν για την οικονομία και τις θέσεις εργασίας στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και στις επί μέρους χώρες-μέλη της, οι κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας και ως εκ τούτου και οι «αντικυρώσεις» από την πλευρά της Μόσχας, καταγράφει έρευνα του έγκυρου αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, σύμφωνα με την οποία μέσα στο 2015 έχουν «καταστραφεί» 400.000 θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. (χωρίς την Κροατία), ενώ το κόστος στην οικονομία της ανήλθε σε 18 δισεκατομμύρια ευρώ.

20/1 – Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα Β-/Β και διατήρησε σταθερές τις προοπτικές του.

Ο οίκος σημείωσε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 2017-2020 θα στηριχθεί από τον τουρισμό και τη βαθμιαία βελτίωση της αγοράς εργασίας.

19/1 – Καμία μεταβολή, κανένα νέο. Διατηρώντας αμετάβλητα όλα τα επιτόκια δανεισμού και τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος αγοράς ομολόγων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έστειλε χθες μήνυμα ότι δεν υπάρχει ανάγκη να επανεξετάσει, σύντομα, τη νομισματική της πολιτική. Η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός εξελίσσονται γενικά σύμφωνα με τις προβλέψεις που είχε κάνει η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο. Η ΕΚΤ επανέλαβε, όπως έχει κάνει και άλλες φορές, ότι είναι έτοιμη να επεκτείνει το μέγεθος και τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς ομολόγων αν χρειαστεί. Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού πριν από τη λήξη του προγράμματος, ο κ. Μάριο Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, λέγοντας ότι δεν συζητήθηκε το θέμα. Πρόσθεσε ότι δεν έχει συζητηθεί ούτε πως θα μπορούσε η ΕΚΤ να μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

19/1 – Σε 856 δισ. ευρώ αποτιμάται η καθαρή, μετά την αφαίρεση των δανείων, περιουσία των Ελλήνων, έναντι 1,023 τρισ.ευρώ το 2009, λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης, σύμφωνα με έρευνα της Credit Suisse,η οποία αναδημοσιεύεται στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Συγκεκριμένα, το 2009 η καθαρή περιουσία ανά ενήλικα είχε αυξηθεί σε 114 χιλιάδες ευρώ ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη η καθαρή περιουσία ανά ενήλικα διαμορφωνόταν, σε 93 χιλ. ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση