27/5/2016. Πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (21-26 Μαίου)

27/5/2016. Πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (21-26 Μαίου)

1. Βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο και προεδρικές στην Αυστρία με είσοδο ακροδεξιού κόμματος στην για πρώτη φορά 8-κομματική βουλή της Κύπρου με 3,7%.
Ο φερόμενος ως ακροδεξιός υποψήφιος πρόεδρος της Αυστρίας έλαβε 48,2% των ψήφων, ενώ χωρίς τις ψήφους των Αυστριακών του εξωτερικού θα έβγαινε αυτός πρόεδρος.

Προφανώς, οι πολίτες στις χώρες-μέλη της Ευρ. Ένωσης επιλέγουν ριζοσπαστικές λύσεις, απογοητευμένοι από τα «καθιερωμένα» κόμματα, που έχουν οδηγήσει σε διάφορα αδιέξοδα χώρες-μέλη.

Τα οκτώ κόμματα, που εισέρχονται (σε παρένθεση η αύξηση ή η μείωση από το 2011) στην  κυπριακή Βουλή εξασφάλισαν:

Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ)          30,69%      (-3,7%)
ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις            25,67%       (-7,1%)
Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ)                   14,49%       (-1,3%)
ΕΔΕΚ- Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών             6,18%       (-2,8%)
Συμμαχία Πολιτών                                     6,01%      (+6%)
Αλληλεγγύη                                              5,24%      (+5,2%)
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών 4,81%      (+2,6%)
Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ)                  3,71%      (+2,6%)

2. Τοποθέτηση νέου πρωθυπουργού από τον Τούρκο πρόεδρο και παράλληλη ικανοποίηση της επιθυμίας του από την εθνοσυνέλευση με την κατάργηση, με 373 ψήφους υπέρ και 138 κατά, της βουλευτικής ασυλίας των βουλευτών του κόμματος HDP (Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών), που εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα. Αν οι ψήφοι υπέρ δεν ξεπερνούσαν τις 367 θα έπρεπε να αποφάσιζε δημοψήφισμα. Η Λεϊλά Ζανά, μια βουλευτίνα του HDP φυλακίστηκε επί 10 χρόνια όταν ήρθη το 1994 η βουλευτική της ασυλία.

Ήδη ο νέος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει το προεδρικό σύστημα.

Η Τουρκία δείχνει να μετατρέπεται σε ένα κράτος τύπου Συρίας του Άσαντ, αν κρίνει κανείς και από την τύχη των δημοσιογράφων, οι οποίοι θεώρησαν, ότι ζουν σε χώρα με ελεύθερο Τύπο, σαν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες της Δύσης.

Ο αυθαίρετος τρόπος διοίκησης του Ερντογάν, ο οποίος έχει επισημανθεί από τιτλούχους δυτικών χωρών, εκτιμάται ότι θα αυξήσει την υφιστάμενη πολιτική πόλωση με μεγάλη πιθανότητα η αναμενόμενη οικονομική κρίση να δημιουργήσει απρόβλεπτες αντιδράσεις δεδομένων των κοινωνικών προβλημάτων που σιγοκαίουν ήδη, κυρίως λόγω Κούρδων και Αλεβιτών.

3. Στα Σκόπια μετά από απαίτηση των ΗΠΑ και της Ευρ. Ένωσης, όχι μόνο αναβλήθηκαν οι ήδη εξ αναβολής προγραμματισμένες για την 5η Ιουνίου βουλευτικές εκλογές, αλλά βρέθηκε νομική διέξοδος μέσω του κοινοβουλίου, ώστε να ακυρώσει ο πρόεδρος της χώρας την απόφασή του να αμνηστεύσει καταδικασμένους και υπόδικους για διαφθορά, μεταξύ των οποίων και 56 κυβερνητικούς αξιωματούχους που εμπλέκονταν στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών 20.000 διακεκριμένων προσωπικοτήτων της χώρας.

Σχετικά με το θέμα των υποκλοπών και ευρύτερα για τη διαφθορά στη χώρα υποβλήθη-κε τον Ιούνιο του 2015 η έκθεση Priebe, από το όνομα του Γερμανού νομικού Reinhard Priebe, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ευρ. Επιτροπής για τη διαφθορά στην ΠΓΔΤΜ. Η έκθεση Priebe ήταν μια αναφορά-καταπέλτης σε βάρος της κυβέρνησης Γκρούεφσκι, που οδηγήθηκε στην παραίτηση. Η έκθεση ανέφερε, ότι «στην ΠΓΔΤΜ υπάρχουν σοβαρά περιστατικά πολιτικής διαφθοράς σε διάφορα επίπεδα και σε διαφορετικούς τομείς. Οι βασικοί κανόνες μιας δημοκρατικής διακυβέρνησης ακόμη δεν έχουν εκπληρωθεί». Η έκθεση αυτή δεν αμφισβητούσε την αυθεντικότητα των στοιχείων, που είχε δημοσιοποιήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις υποκλοπές και θεωρούσε ότι πρόκειται για αυθεντικές ηχογραφήσεις. «Η ανάλυση των δημοσιευμένων ηχογραφημένων τηλεφωνημάτων δείχνει από την ποιότητα, τον αριθμό και τον όγκο τους, ότι έγιναν από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας. Υπάρχει ορατή συμμετοχή των κρατικών και κομματικών αξιωματούχων στην εκλογική νοθεία, διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας, στη σύγκρουση συμφερόντων, εκβιασμού, νεποτισμού, σοβαρών παραβιάσεων στις προμήθειες και ατμόσφαιρα καταπίεσης στο δικαστικό σώμα», ανέφερε η έκθεση.
Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

4.  Η καθαίρεση της προέδρου της Βραζιλίας Ρούσεφ κρύβει ουσιαστικά την προσπάθεια των ΗΠΑ να αποδυναμώσει την ανεξάρτητη πορεία της ηγέτιδας της Νοτίου Αμερικής και να ελέγξει την οικονομία της μέσα από ένα φιλελεύθερο καθεστώς, που υποστηρίζεται από την ελίτ της χώρας, πλήττοντας άμεσα τη BRICS και έμμεσα τη Ρωσία και την Κίνα. Μέσα από ένα πλέγμα σκανδάλων και προσωπικών συμφερόντων, στα οποία εμπλέκονται ο αντιπρόεδρος της χώρας Τέμερ που αντικατέστησε την αποπεμφθείσα πρόεδρο Ρούσεφ και ο πρόεδρος της Βουλής, η πρόεδρος Ρούσεφ, επιδιώκοντας την ανεξαρτησία της από τις ΗΠΑ, αφού πραγματοποίησε τολμηρές προσπάθειες σε θέματα πυρηνικής ενέργειας (σκόπευε να κατασκευάσει ακόμη οκτώ ατομικά εργοστάσια και ένα ναυπηγείο για πυρηνικά υποβρύχια) και εξόρυξης πετρελαίου, έδωσε κατά τα φαινόμενα αφορμή, εμπλεκόμενη η ίδια σε οικονομικά σκάνδαλα, να ανοίξει η πόρτα της Βραζιλίας στη Goldman Sachs, δεδομένου ότι εκφράστηκε η πρόθεση από τον Τέμερ να παραχωρηθεί η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας στον Γεν. Δ/ντή της αμερικανικής τράπεζας στη Βραζιλία.

Εκτιμάται, ότι μια από τις πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου της χώρας θα είναι επίσης η υπογραφή συμφωνίας με τις Η.Π.Α. στον ενεργειακό τομέα για να κλείσει η πόρτα στη Ρωσία και στην Κίνα και να ανοίξει στις αμερικάνικες εταιρείες, όπερ έδει δείξαι.

Αφήστε μια απάντηση