Blog

Εθνική σπατάλη η μη αξιοποίηση της εφεδρείας

Εθνική σπατάλη η μη αξιοποίηση της εφεδρείας

Εθνική σπατάλη η μη αξιοποίηση της εφεδρείας

Χατζηαγγελίδης Ιπποκράτης

Ακριβώς δύο πριν το ΚΥΣΕΑ πήρε την απόφαση για την για αύξηση της θητείας. Μία ολιγόμηνη αύξηση της θητείας όμως δεν είναι αρκεί για την ελληνική αποτροπή, είναι καιρός να ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση και περί εφεδρείας. Όχι την συζήτηση περί αμυντικού μοντέλου, αυτό είναι άλλη υπόθεση. Η μη αξιοποίηση της εφεδρείας είναι εθνική σπατάλη. Η ανάγκη της ενεργούς και εκπαιδευμένης εφεδρείας είναι, ούτως ή άλλως, απολύτως απαραίτητη σε μια χώρα, αφ’ ενός, με την δική μας συνοριογραμμή και, αφ’ ετέρου, με το είδος και τον αριθμό των απειλών που αντιμετωπίζουμε.

Δυστυχώς, παρά τα πολλά παραδείγματα και συστήματα αξιοποιήσεως της εφεδρείας (εντός και εκτός ΝΑΤΟ), στη χώρα μας πλεονάζουν οι ειδήμονες και οι αρμόδιοι, στρατιωτικοί ή πολιτικοί, σοβαροί και μη, που με ανόητη επιμονή, αρνούνται συστηματικώς την αναβάθμιση και ενεργοποίηση της εφεδρείας!  Δυστυχώς, σε ό,τι αφορά τους στρατιωτικούς, αυτό δεν συμβαίνει μόνο λόγω φθηνής και ανούσιας συντεχνιακής αντιλήψεως, κάτι τέτοιο θα ήταν εύκολο να αντιμετωπισθεί.

Δυστυχέστατα, αυτό συμβαίνει και λόγω λανθασμένης επαγγελματικής αντιλήψεως, η οποία προκρίνει τον επαγγελματικό στρατό έναντι της ενεργούς εφεδρείας. Πρόκειται για μια αντίληψη που προδίδει βαθιά άγνοια της ιστορίας και λανθασμένη πρόσληψη των εξελίξεων στο πεδίο της τακτικής. Σε ό,τι, όμως, αφορά τους πολιτικούς, ο κύριος λόγος μη αξιοποιήσεως της εφεδρείας είναι, αφ’ ενός, το δήθεν πολιτικό κόστος και, αφ’ ετέρου, οι ιδεοληψίες που μας κληρονόμησε η δικτατορία και οι, προ αυτής, παρακρατικές οργανώσεις. Όμως, δεν ζούμε στην δεκαετία του ’60!

Τι χρειάζεται χωρίς περιστροφές

Η εθνική μας άμυνα χρειάζεται άμεση και δραστική ενίσχυση, όχι μόνον σε εξοπλισμούς, αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό. Αν αυτό απαιτεί θυσίες, ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να τις υποστεί. Ας αναλάβει λοιπόν και το πολιτικό σύστημα τις δικές του ευθύνες! Χωρίς περιστροφές και μισόλογα:

  • Σταδιακή, το πολύ εντός δύο ετών, αύξηση της θητείας στους 24 μήνες. Η επαρκής επάνδρωση των μονάδων απαιτεί την αύξηση της θητείας, βραχυπροθέσμως δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Οι έφεδροι αξιωματικοί να υπηρετούν 28 μήνες, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν και να αποκλείονται από υπηρεσίες γραφείου.
  • Κατάργηση των αναβολών και στράτευση στα 18 για όλους ανεξαιρέτως. Αυτό θα βοηθήσει και στην εξυγίανση των πανεπιστημίων αφού όσοι απολύονται από τον στρατό έχουν, κατά τεκμήριο, πολύ μεγαλύτερη ωριμότητα από έναν απόφοιτο λυκείου.
  • Κατάργηση των σχολών εφέδρων αξιωματικών και ανάληψη της εκπαιδεύσεώς των από μονοετές (ή διετές αν χρειασθεί) τμήμα της Σχολής Ευελπίδων. Το σώμα των αξιωματικών πρέπει και μπορεί να είναι ενιαίο! Δεν χρειαζόμαστε τόσο πολλούς μονίμους αξιωματικούς, όσους δηλαδή σήμερα εξάγονται από την Σχολή Ευελπίδων. Αντιθέτως, την πυραμίδα μέχρι και το βαθμό του ταγματάρχη μπορούν με άνεση να συμπληρώνουν οι έφεδροι. Έτσι, θα περιορισθεί -κατά το δυνατόν- και το γελοίο φαινόμενο της αποστρατείας στα 50 και των χιλιάδων συνταξιούχων στρατιωτικών!
  • Θεσμοθέτηση της ενεργούς εφεδρείας. Κάθε έφεδρος οπλίτης πρέπει να εκπαιδεύεται τουλάχιστον 30 ημέρες το χρόνο (μια εβδομάδα ανά εποχή) και πλέον τακτικών βολών, τουλάχιστον μια φορά το μήνα!
  • Οι έφεδροι αξιωματικοί που κατοικούν στην παραμεθόριο ή και πλησίον ενεργών μονάδων, να έχουν ενεργή παρουσία στις μονάδες τους και μετά την απόλυσή τους και να εξελίσσονται μέχρι το βαθμό του συνταγματάρχη. Το πρότυπο της εθνοφυλακής των ΗΠΑ μπορεί να μας φανεί πολύ χρήσιμο.
  • Επαναφορά του θεσμού της ανακατατάξεως και για όσους οπλίτες (στρατιώτες και υπαξιωματικούς) το επιθυμούν με κίνητρο την προτεραιότητα προσλήψεως στα σώματα ασφαλείας και σε άλλες κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας, φύλαξης και πολιτικής προστασίας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την δημιουργία ημι-επαγγελματικού στρατού.
  • Ενεργοποίηση της Εθνοφυλακής και εντατικοποίηση της εκπαιδεύσεως των μονάδων της. Ουσιαστικώς, οι μονάδες Εθνοφυλακής πρέπει να μετατραπούν σε ημιενεργές μονάδες, επανδρωμένες κυρίως από εφέδρους αξιωματικούς και να ασκούνται τακτικώς τόσο με βολές, όσο και με αναγνώριση και επάνδρωση των χώρων ευθύνης τους.
  • Γενίκευση του μέτρου της οπλοκατοχής σε όλους τους οπλίτες που κατοικούν σε εύλογη απόσταση από την οργανική τους μονάδα. Εκτός του οπλισμού, ο έφεδρος πρέπει να τηρεί και πλήρη συλλογή υλικών και ιματισμού.

Τι σημαίνει επαγγελματικός στρατός

Επαγγελματικός στρατός είναι αυτός που πρωτίστως διακρίνεται από το υψηλό επίπεδο εκπαιδεύσεως, ετοιμότητας και ευελιξίας! Επαγγελματίες είναι οι Ισραηλινοί και οι Ελβετοί, είναι και η Εθνοφρουρά των ΗΠΑ, με εφέδρους αξιωματικούς μέχρι τους ανώτατους βαθμούς!

Αντιθέτως, επαγγελματικός δεν είναι ο στρατός των ανεκπαίδευτων “μπούληδων” που παριστάνουν τους ΕΠΟΠ και γενικώς όσων επέλεξαν τον στρατό γιατί ήταν ο μόνος τρόπος να διορισθούν στο δημόσιο και είχαν πρόσβαση σε βουλευτή για να το πετύχουν! Η, προ ετών, σύλληψη των δύο οπλιτών μας στον Έβρο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτυχίας του υφισταμένου συστήματος.

Ασφαλώς, τα μέτρα για την αξιοποίηση της εφεδρείας δεν θα αποδώσουν αύριο, όπως θα αργήσει να αποδώσει και η αύξηση της θητείας. Όμως, αν δεν ξεκινήσει τόσο μια αληθινή μεταρρύθμιση με στόχο την πλήρη αξιοποίηση της εφεδρείας, όσο και την ταχεία απόκτηση τεχνολογικού πλεονεκτήματος, ποτέ δεν θα γίνει οτιδήποτε!

Καθηγητής με βαθμό ανθυπολοχαγού!

Κλείνοντας, μερικές προσωπικές παρατηρήσεις: Φέρω το βαθμό του, εφέδρου εν εφεδρεία, λοχαγού (Πεζικού), αλλά έχω να δω στρατόπεδο από τότε που με προήγαγαν, δηλαδή προ 16 ετών! Κρίμα τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την εκπαίδευσή μου… Και ευτυχώς που με καταλαμβάνει το όριο ηλικίας και ουδείς θα κινδυνεύσει υπό τις διαταγές μου!

Πέρασα Σχολείο Λοχαγών, διαρκείας 15 ημερών, στην Σχολή Πεζικού, το 2004. Εκ των τουλάχιστον 50 συναδέλφων, ουδείς απέτυχε στις εξετάσεις της τελευταίας ημέρας! Είχε φροντίσει γι’ αυτό η συναδελφική αλληλεγγύη εκπαιδευτού μας, ο οποίος την προηγουμένη μας επέστησε την προσοχή επί συγκεκριμένων θεμάτων, τα οποία, όλως τυχαίως, ήταν αυτά επί των οποίων εξετασθήκαμε!

Το 1999 συμμετείχα σε συνέδριο της CIOR/NATO, την συνομοσπονδία οργανώσεων εφέδρων ΝΑΤΟ, που έγινε στην Αθήνα. Ο επικεφαλής της ολλανδικής αντιπροσωπείας ήταν έφεδρος συνταγματάρχης. Στην πολιτική του ζωή προλάβαινε να είναι και ο γενικός διευθυντής του λιμένος Ρότερνταμ. Όπως μου εξήγησε, δύσκολα θα κατείχε αυτή τη θέση αν δεν ήταν και -υψηλόβαθμος- έφεδρος αξιωματικός! Σημειωτέον ότι ο τότε, αλλά και νυν, πρόεδρος της Ανωτάτης Πανελληνίου Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών ήταν ήδη ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου, με βαθμό ανθυπολοχαγού!