29/3/2017. Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. Επισκοπεί τον Τύπο: 23/3-29/3
23/3 – Επειτα από 7 χρόνια λιτότητας, το κράτος στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι υπερτροφικό και αναποτελεσματικό, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία, που κυκλοφόρησε χθες. Οπως αναφέρει, οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα ανέρχονται το 2015 στο 55,4% του ΑΕΠ, έναντι 54,1% στην Ε.Ε.-28, ενώ με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα, που υποδηλώνει την ικανότητα της κοινωνίας να χρηματοδοτεί, μέσω της φορολογίας, τις δημόσιες δαπάνες, δεν θα έπρεπε να υπερβαίνουν το 44% του ΑΕΠ. Μόνο η Δανία και η Φινλανδία, σημειώνουν οι συντάκτες του δελτίου, έχουν μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες, αν και πολύ πιο αποτελεσματικές από την Ελλάδα.
23/3 – Τη δεύτερη θέση κατέχει πλέον η Deutsche Bank στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (στην πρώτη θέση φιγουράρει η JP Morgan), σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Coalition, υπεύθυνης για τον έλεγχο της πορείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
23/3 – Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα εγκρίνει την κρατική ενίσχυση στην ιστορική τράπεζα της Ιταλίας Monte dei Paschi, ακόμη δύο ιταλικές τράπεζες ζητούν την αρωγή της Ρώμης. Πρόκειται για τις Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca, που από την περασμένη εβδομάδα έχουν υποβάλει αίτημα για την προληπτική ανακεφαλαιοποίησή τους από το ιταλικό κράτος.
23/3 – Εχοντας διασφαλίσει την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία, σχεδόν το παγκόσμιο μονοπώλιο στην εξόρυξη, στην εκμετάλλευση και στο εμπόριο των σπάνιων γαιών, η Κίνα αναμένεται να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό της Αφρικής. Η εξέλιξη θα είναι σημαντική, καθώς οι σπάνιες γαίες είναι μέταλλα απολύτως απαραίτητα για την παραγωγή ειδών υψηλής τεχνολογίας, όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι λεπτές οθόνες τηλεοράσεων και οι ενισχυμένες μπαταρίες.
Οπως τονίζουν σε σχετικό δημοσίευμά τους οι Financial Times, αν οι χώρες της Αφρικής αρχίσουν να παράγουν σπάνιες γαίες, θα επέλθει αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων σε μια παγκόσμια αγορά μεγάλης οικονομικής αλλά και γεωπολιτικής σημασίας.
23/3 – Στην αύξηση του ορίου άντλησης ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2015, υποχρεώθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) εξαιτίας των πιέσεων που δημιουργούν οι εκροές καταθέσεων.
Tο ανώτατο όριο του ELA αυξήθηκε κατά 400 εκατ. ευρώ και ανήλθε στα 46,6 δισ., αύξηση που σύμφωνα με την ΤτΕ «αντανακλά εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα».
17/3 – Τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξή της περιγράφει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε έκθεσή του (Going for Growth 2017) με συστάσεις για τις χώρες – μέλη του.
Οι προτεραιότητες για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αφορούν τη συνέχιση της ενίσχυσης των δικτύων κοινωνικής ασφάλειας, τη μείωση των ρυθμίσεων στις βιομηχανίες δικτύων, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και Δικαιοσύνης του φορολογικού συστήματος και τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος.
17/3 – Σε «BB+», από «ΒΒ» προηγουμένως, αναβάθμισε την Παρασκευή η Standard & Poor’s την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση για το αξιόχρεο της Κύπρου, με «σταθερές» προοπτικές.
Παράλληλα, ο οίκος επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη διαβάθμιση «B» σε ξένο και τοπικό νόμισμα και σημείωσε ότι η οικονομία της Κύπρου θα αναπτυχθεί με ποσοστό 2,7% το 2017, διατηρώντας την ανάπτυξη σε επίπεδα κοντά στο 2,5%. την περίοδο 2018-20224/3 – Η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 20 χρόνια για να επιστρέψει στα προ – κρίσης επίπεδα του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος της, επισήμανε ο Πόουλ Τόμσεν μιλώντας σε ημερίδα στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη τόνισε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμα πολλά χρόνια βοήθειας από τους Ευρωπαίους εταίρους της.
24/3 – Οι επενδυτές φαίνεται να εγείρουν σοβαρές αντιρρήσεις για τη βιωσιμότητα της πορτογαλικής οικονομικής πολιτικής. Τα επιτόκια δανεισμού για κρατικά ομόλογα μεγάλης διάρκειας διαμορφώνονται στο ψυχολογικό όριο του 4%. Οπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, την ώρα που η Γερμανία πληρώνει ολοένα και λιγότερα για τα χρήματα που δανείζεται, τα αντίστοιχα κόστη για την Πορτογαλία αυξάνονται διαρκώς. Το τελευταίο διάστημα η χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου δαπανά το 4,3% του ΑΕΠ της για την εξυπηρέτηση του χρέους, περισσότερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
17/3 – Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε σε «αρνητική», από «σταθερή», την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Τουρκίας, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των θεσμών της, καταφέρνοντας νέο πλήγμα σε μια αναδυόμενη οικονομία η οποία δυσκολεύεται να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
18/3 – Μετά μία διετία διαπραγματεύσεων σε νεφελώδες κλίμα, η Gazprom έκανε ένα θετικό βήμα για την επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης με την αρχή ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μπορεί έτσι ο ρωσικός κολοσσός να διατηρήσει την περιφερειακή κυριαρχία του στις αγορές φυσικού αερίου. Η προκαταρκτική συμφωνία θα ανακουφίσει τη ρωσική εταιρεία εξαγωγών φυσικού αερίου και τη Μόσχα, η οποία επωφελείται από τα κέρδη της εδώ και χρόνια. Ετσι αποκλιμακώνεται, επίσης, ένα κομμάτι των εντάσεων στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα περιθώρια κέρδους της Gazprom έχουν συρρικνωθεί λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά και του σφικτού ρυθμιστικού πλαισίου στην Ευρώπη. Μακροπρόθεσμα, επίσης, η αύξηση της ζήτησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα επηρεάσει την εταιρεία, η οποία εξαρτάται από τις πωλήσεις σε ορυκτά καύσιμα.
18/3 – Ενδιαφέρον για την εξαγορά της κρατικής σιδηροδρομικής επιχείρησης της Βουλγαρίας BZD Holding (Bulgarian State Railways) κατέθεσε στη βουλγαρική κυβέρνηση η κινεζική κατασκευάστρια τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού CRRC (China Railway Rolling Stock). Σύμφωνα με δηλώσεις του μεταβατικού πρωθυπουργού της χώρας Ογκνιάν Γκερτζίκοφ, η CRRC είναι διατεθειμένη να αναλάβει την αναχρηματοδότηση της υπερχρεωμένης κρατικής εταιρείας με 130 εκατ. ευρώ και να εκσυγχρονίσει το τροχαίο υλικό της BZD με βαγόνια και μηχανάμαξες αξίας 170 εκατ. που θα συναρμολογεί σε νέα μονάδα πα24/3 – H ονομαστικοποίηση και η ταυτοποίηση του κατόχου του μέσου πληρωμής από το πρώτο ευρώ είναι πλέον απαραίτηση προϋπόθεση κατά τις συναλλαγές με χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή την ενεργοποίηση (στις 23 Μαρτίου 2017) του συνόλου των άρθρων που αφορούν στην απαγόρευση της χρήσης των ανώνυμων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.Πλέον, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, η χρήση μη-ονομαστικοποιημένων και μη-ταυτοποιημένων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής κατά την πραγματοποίηση συναλλαγών δεν επιτρέπεται, ενώ πιθανές εξαιρέσεις θα εξετασθούν στο μέλλον και μετά την καθολική ανταπόκριση των παρόχων στο νέο μέτρο
24/3 – Πιέσεις προς τις τράπεζες του Σίτι που σκέπτονται να μετεγκατασταθούν στην ηπειρωτική Ευρώπη μετά το Brexit, ώστε να μεταφέρουν βασικές λειτουργίες τους, ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το Reuters. Παράλληλα, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να διευκολύνει τη μετεγκατάστασή τους, υποσχόμενη να μην εξετάσει τα μοντέλα εκτίμησης κινδύνου καθεμιάς τους, ενώ εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων που προσπαθούν να προσελκύσουν τους χιλιάδες τραπεζικούς υπαλλήλους που αναμένεται να εγκαταλείψουν το Σίτι του Λονδίνου τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια εξαιτίας του Brexit.
25/3 – Τρεις, τελικά, προσφορές έλαβε το ΤΑΙΠΕΔ για το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).
Οι προσφορές παρελήφθησαν σήμερα Σάββατο στην οδό Κολοκοτρώνη, όπου και η έδρα του Ταμείου, μετά την αποστολή τους χθες το βράδυ αεροπορικώς απ το Λονδίνο, όπου και κατατέθησαν στα γραφεία της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley, η οποία λειτουργεί ως χρηματο-οικονοικός σύμβουλος στον διαγωνισμό.
25/3 – Η υιοθέτηση του οικονομικού προστατευτισμού θα μπορούσε να οδηγήσει στη διόγκωση και όχι στη συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος μιας χώρας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
25/3 – Στην ελληνική Βουλή ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για τις επενδύσεις στα ευρυζωνικά δίκτυα νέας γενιάς, αλλά μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αμφισβητεί τους σχεδιασμούς και τα έργα της ελληνικής κυβέρνησης. Ειδικότερα, η μελέτη θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει χαμηλές πιθανότητες να επιτύχει τους στόχους της «Ψηφιακής Ατζέντας» στην ευρυζωνικότητα μέχρι το 2020. Το συμπέρασμα αυτό περιέχεται στην αξιολόγηση που πραγματοποιεί στις εθνικές στρατηγικές ανάπτυξης των δικτύων νέας γενιάς (Next Generation Access-NGA) η εταιρεία Atenekom GmbH για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, η χώρα μας κατατάσσεται τελευταία στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την κάλυψή της σε δίκτυα NGA και τελευταία στη διείσδυσή τους στα νοικοκυριά.
26/3 – Ανετράπη από πλεονασματικό σε ελλειμματικό το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας – Τουρκίας για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Η Τουρκία υποχώρησε πλέον στην 4η θέση των κυριότερων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα, όταν το 2014 βρέθηκε έστω και συγκυριακά στην πρώτη. Οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν το 2016 κατά 21% στο 1,35 δισ. ευρώ από 1,71 δισ. το 2015. Αιτία, η κατά 25% υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ το τελευταίο έτος αλλά και η πολυετής ύφεση της ελληνικής οικονομίας.
26/3 – Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 54 δισ. ευρώ, σε 921 δισ., στην Ευρωζώνη, στη διάρκεια του 2016, ωστόσο εξακολουθούν να αποτελούν πολύ σημαντικό πρόβλημα, ιδίως στις χώρες του Νότου με κορυφή την Ιταλία, διαμηνύει η ΕΚΤ. Οι ευρωπαϊκές αρχές θα αποφασίσουν «σύντομα» σχετικά με το σχέδιο διάσωσης της Monte dei Paschi di Siena, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, δήλωσε χθες η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί.
26/3 – Σημαντική υποχώρηση σημείωσε το περασμένο έτος η αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών στις οποίες εμπλέκονται ελληνικές εταιρείες είτε ως στόχος είτε ως αγοράστριες.
Η εξέλιξη έρχεται ως αποτέλεσμα τόσο της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας εν γένει και της ελλείψεως χρηματοδοτήσεων όσο και της πτώσης των αποτιμήσεων των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ειδικότερα. Είναι δε αντίστροφη με την ευρύτερη τάση στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη όπου η αξία των συμφωνιών αυτών αυξήθηκε. Ωστόσο ο αριθμός αυτών των συναλλαγών στην Ελλάδα αυξήθηκε καθώς υπήρξαν αρκετές μικρής όμως αξίας συμφωνίες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας της Ernst & Young (ΕΥ), M&A Barometer 2016: Central and Southeast Europe, στην Ελλάδα πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 33 συγχωνεύσεις και εξαγορές, έναντι 28 το 2015 και 22 το 2014
26/3 – Τις δυνατότητες επιβίωσης των μεγαλύτερων βρετανικών τραπεζών σε περίπτωση βαθιάς ύφεσης, ελεύθερης πτώσης της στερλίνας και ανεξέλεγκτου πληθωρισμού αλλά και σε περίπτωση μείωσης της κερδοφορίας τους θα ανιχνεύσει ο νέος γύρος τεστ αντοχής που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας. Δύο ημέρες πριν από την ενεργοποίηση αύριο του Αρθρου 50 από τη Βρετανή πρωθυπουργό, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ κάλεσε τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να δοκιμάσουν τις αντοχές τους σε σειρά «εφιαλτικών» σεναρίων, συνεπακόλουθων του Brexit, χωρίς, ωστόσο, να το κατονομάσει ως γενεσιουργό αιτία των εξελίξεων.
27/3 – Μακροπρόθεσμη δανειακή σύμβαση της τάξεως του 1 δισ. ευρώ υπέγραψε η Fraport Greece με κοινοπραξία πέντε χρηματοδοτικών ιδρυμάτων για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων διάρκειας 40 ετών. Η ακριβής ημερομηνία μεταβίβασης των αεροδρομίων δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί αλλά τοποθετείται, εκτός απροόπτων, για πριν από το Πάσχα. Η κοινοπραξία των πιστωτών περιλαμβάνει την Alpha Bank που συμμετέχει με πιστώσεις 284,7 εκατ., την European Investment Bank με άλλα 280,4 εκατ., την Black Sea Trade & Development Bank (62,5 εκατ.), τη European Bank for Reconstruction & Development (186,7 εκατ.) και την International Finance Corporation (154,1 εκατ.), θυγατρική της World Bank.
27/3 – Tο πρώτο δίμηνο του έτους καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,135 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,853 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 864 εκατ. ευρώ.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 8,343 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 209 εκατ. ευρώ ή 2,6% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2017, εξέλιξη που οφείλεται στο υψηλότερο μέρισμα που πήρε το κράτος από την Τράπεζα της Ελλάδος.
27/3 – Οι 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες έκρυψαν το 2015 σε φορολογικούς παραδείσους σχεδόν το ένα τέταρτο των κερδών τους, δηλαδή περίπου 25 δισ. ευρώ. Επίσης, για τα 383 εκατ. ευρώ από αυτά τα 25 δισ. ευρώ δεν κατέβαλαν καθόλου φόρο. Τα σχετικά στοιχεία αναφέρονται σε έρευνα της διεθνούς οργάνωσης Oxfam International. Τα συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε κάθε τέσσερα ευρώ που κερδίζουν, το ένα το εγγράφουν στα λογιστικά βιβλία των θυγατρικών τους σε χώρες όπως οι Βερμούδες, η Νήσος του Μαν, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και το Μονακό, μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με την Oxfam, η έρευνά της στον τραπεζικό κλάδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης δείχνει μόνο σε πολύ μικρή κλίμακα τη βλάβη που προκαλεί σε όλον τον κόσμο η κατάχρηση των φορολογικά ευνοϊκών συστημάτων.
28/3 – Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφαση του επέβαλε κυρώσεις στην μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft , διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Ίγκορ Σέτσιν, οποίος θεωρείται στενός φίλος του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και ένας από τους ρώσους ολιγάρχες, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στην πρόσφατη απομάκρυνση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιούρι Ουλουκάγιεφ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χαρακτήρισε την απόφαση του «νομότυπη», αλλά ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός, ο οποίος αντέδρασε άμεσα την θεώρησε «παράτυπη, αβάσιμη και πολιτικοποιημένη».
28/3 – Τον καθορισμό πλαφόν στα επιτόκια που θα συνεπαγόταν συνεισφορές από τα κράτη-μέλη αποκλείει εκπρόσωπος του ESM, απαντώντας ουσιαστικά σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt που κάνει λόγο για πάγωμα των επιτοκίων για την Ελλάδα. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η ίδια πηγή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επέκταση των ωριμάνσεων και μια «περίοδο χάριτος» στην καταβολή των τόκων.
28/3 – Η χρηματιστηριακή αξία της πετρελαϊκής εταιρείας Saudi Aramco θα μπορούσε να υπερβεί το 1 τρισ. δολάρια, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, αφότου η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή της εταιρείας από το 85% στο 50%, ώστε να προσελκύσει ακόμη περισσότερους επενδυτές, ενόψει της εισόδου της Aramco στο χρηματιστήριο το 2018.28/3 – Συρρικνωμένη κατά 73% σε σχέση με το 2004, την εποχή των «παχειών αγελάδων», ήταν το 2016 η εγχώρια αγορά αυτοκινήτου, μια αγορά που από την αρχή της κρίσης δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα. Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος είναι ο βασικός παράγοντας της ραγδαίας πτώσης των πωλήσεων καινούργιων Ι.Χ. αυτοκινήτων, ενώ οι παλινωδίες στη φορολόγηση των αυτοκινήτων και η επιβάρυνση του κόστους χρήσης, επίσης λόγω αύξησης των φόρων και τελών, έδωσαν στην αγορά τη «χαριστική βολή». Η υποχώρηση των πωλήσεων συνεπάγεται, βεβαίως, χιλιάδες «λουκέτα» και ακόμη περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Deloitte, ενώ το 2004 οι ταξινομήσεις νέων Ι.Χ. αυτοκινήτων ανέρχονταν σε 289.700, το 2016 ήταν μόλις 78.900. Τη μεγαλύτερη ετήσια κάμψη σημείωσαν οι πωλήσεις το 2012, όταν υποχώρησαν κατά 40,1% σε σύγκριση με το 2011.
28/3 -Την πολιτική διάσταση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προβάλλει έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, τονίζοντας ότι η Ευρωτράπεζα χρησιμοποίησε διάφορα νομισματικά εργαλεία, όπως ο Μηχανισμός Εκτακτης Ρευστότητας (ΕLA) και το πρόγραμμα ΟΜΤ, ως μοχλούς πίεσης, ώστε να συναινέσουν τα κράτη-μέλη στους όρους που έθετε η τρόικα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται μεταξύ άλλων στις πιέσεις που άσκησε η ΕΚΤ στην Ελλάδα στη διάρκεια διαπραγματεύσεων με την τρόικα, με την απόφασή της να μη δέχεται ως ενέχυρα τα ομόλογα της χώρας, αναγκάζοντας τις τράπεζες να προσφύγουν στον Μηχανισμό Εκτακτης Ρευστότητας. «Το γεγονός ότι αφενός η ΕΚΤ είναι μέρος της τρόικας, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφετέρου είναι υπεύθυνη για τη νομισματική πολιτική στην Ελλάδα, ενισχύει την πολιτική διάσταση που έχουν αυτές οι αρμοδιότητες τεχνικής φύσεως».
29/3 – Κατά 750 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Στο τέλος Φεβρουαρίου οι καταθέσεις, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, διαμορφώθηκαν στα 119,07 δις. ευρώ έναντι 119,75 δις. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου και 121,4 δις. στο τέλος Δεκεμβρίου 2016. Από τις αρχές του έτους η μείωση των καταθέσεων ανέρχεται στα 2,3 δις. ευρώ.
29/3 – Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρέλαβε από τον Βρετανό πρέσβη στην ΕΕ Τιμ Μπάροου την επιστολή της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την οποία ενεργοποιείται το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Την επιστολή, που είχε υπογράψει η Μέι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, παρέδωσε αυτοπροσώπως στον Τουσκ ο Μπάροου στο γραφείο του. Με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 ξεκινά η διετής περίοδος διαπραγματεύσεων προκειμένου να καθοριστούν οι όροι για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.
29/3 – Η συμφωνία του Eurogroup του Μαΐου 2016, προβλέπει μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, εάν χρειαστούν και εάν η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα, τόνισε εκπρόσωπος του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης απαντώντας σε γερμανικά δημοσιεύματα.