Blog

5/10/2016. ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ, ΚΑΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2008, ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

5/10/2016. ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ, ΚΑΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2008, ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Ο Ταγίπ Ερντογάν, ανοίγει θέμα με την Συνθήκη της Λωζάνης, ζητώντας τα νησιά του Αιγαίου, που σκόπιμα γέμισε με μουσουλμάνους εποίκους. Ανέφερε πως η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923, που θέτει τα όρια της Τουρκίας: «Το 1920, μας έδειξαν την Συνθήκη των Σεβρών, για να μας πείσουν το 1923, για την Συνθήκη της Λωζάνης. Κάποιοι προσπάθησαν να το παρουσιάσουν ως νίκη.  Με την Συνθήκη της Λωζάνης, δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι.  Είναι αυτό νίκη ;  Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν εκμεταλλεύτηκαν αυτή την Συνθήκη, και σήμερα δυσκολευόμαστε εμείς.”

Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ
Η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέδιδε :
-Την κυριαρχία της Μεσοποταμίας (Ιράκ), της Παλαιστίνης, και της Υπεριορδανίας, στην Βρετανία ως προτεκτοράτα  της Κοινωνίας των Εθνών.
-Τη  Συρία, και τον Λίβανο, στην Γαλλία, ως επίσης προτεκτοράτα.
-Την υπαγωγή της Ανατολίας, στην σφαίρα επιρροής της Ιταλίας.
-Η Χετζάζ (μέρος της σημερινής Σαουδικής Αραβίας), το Κουρδιστάν, και η Αρμενία, θα γίνονταν ανεξάρτητα κράτη.
 
Στην Ελλάδα παραχωρούσαν :
 -Τα νησιά Ίμβρος, και Τένεδος, την Ανατολική Θράκη μέχρι τη γραμμή της Τσατάλτζας (κοντά στήν Κων/πολη),
-Η περιοχή της Σμύρνης, έμενε υπό την ονομαστική επικυριαρχία του σουλτάνου, ΑΛΛΑ θα διοικούντο από Έλληνα Αρμοστή, ως εντολοδόχο των συμμάχων, ΚΑΙ θα μπορούσε να προσαρτηθεί στην Ελλάδα μετά από 5 χρόνια, με δημοψήφισμα.

Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ

Καταργήθηκε η Συνθήκη των Σεβρών που δεν είχε γίνει αποδεκτή από τη νέα κυβέρνηση της Τουρκίας, που διαδέχτηκε τον σουλτάνο της Κων/πολης.
Η Τουρκία ανέκτησε :
-Τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με την Συρία, την περιοχή της Σμύρνης, και τη Διεθνοποιημένη Ζώνη των Στενών ( η οποία θα έμενε αποστρατικοποιημένη, και αντικείμενο νέας διεθνούς διάσκεψης).
-Παρεχώρησε : τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία (χωρίς πρόβλεψη για δυνατότητα αυτοδιάθεσης).
-Ανέκτησε πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε όλη της την επικράτεια, καθώς και δικαιώματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων, εκτός της Ζώνης των Στενών.

Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να πληρώσει σε είδος (ελλείψει χρημάτων), τις πολεμικές επανορθώσεις.
Η αποπληρωμή έγινε με επέκταση των Τουρκικών εδαφών της Ανατολικής Θράκης, πέρα από τα όρια της συμφωνίας.
-Ίμβρος και Τένεδος, θα διοικούνταν με ευνοϊκούς όρους για τούς Έλληνες.
-Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχασε την ιδιότητα του εθνάρχη, και το Πατριαρχείο τέθηκε υπό διεθνές, νομικό καθεστώς.
    Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία παραιτήθηκε απ’ όλες τις διεκδικήσεις για τις παλιές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εκτός των συνόρων της, και εγγυήθηκε τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία.

Με ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ Ελλάδος/Τουρκίας, αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών, και η αποστρατικοποίηση κάποιων νησιών του Αιγαίου.
Μετακινήθηκαν από την Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη στην Ελλάδα,  1.650.000 Τούρκοι υπήκοοι, Χριστιανικού θρησκεύματος. 
Από την Ελλάδα στην Τουρκία,  670.000 Έλληνες υπήκοοι, Μουσουλμανικού θρησκεύματος.
Η θρησκεία και όχι η ράτσα, απετέλεσε το βασικό κριτήριο για την ανταλλαγή.
Με το άρθρο 2β της συνθήκης, χρησιμοποιήθηκε ο όρος Μουσουλμάνοι και όχι Τούρκοι, γιατί κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η θρησκεία μετρούσε περισσότερο από την εθνικότητα.
Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία ήθελε όλοι οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης, να παραμείνουν στην Ελλάδα.
Εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή, Έλληνες κάτοικοι της Νομαρχίας της Κων/πολης, (125.000 μόνιμοι κάτοικοι Κων/πολης, Πριγκηπονήσων, και περιχώρων, εγκατεστημένοι πριν από τις 30 Οκτωβρίου 1918), και κάτοικοι της Ίμβρου και της Τενέδου (6.000).     Ενώ στην Ελλάδα παρέμειναν 110.000 μουσουλμάνοι της Δ. Θράκης.
Σήμερα οι Τούρκοι μιλούν για μειονότητες στη Θράκη, Κω, και Ρόδο.  Κινούνται έξυπνα σε σχέση με το προσφυγικό, και την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.  Γέμισαν τα νησιά με μουσουλμάνους εποίκους, τους οποίους κηδεμονεύουν.
Στις 27 Ιουνίου 2008, σε ψήφισμα της ολομέλειας της κοινοβουλευτικής συνέλευσης της Ευρώπης, κατοχυρώθηκε με έμμεσο αλλά ΣΑΦΗ τρόπο, ο όρος «Τουρκική», ως προσδιορισμός της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.
Στις 28 Μαρτίου 2009, η αρχή της αμοιβαιότητας της συνθήκης της Λωζάνης, τέθηκε σε έμμεση αμφισβήτηση από την επιτροπή νομικών υποθέσεων, και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της συνέλευσης του συμβουλίου της Ευρώπης. Συμμετείχαν και Έλληνες βουλευτές-μέλη της επιτροπής.
Στις 6 Δεκεμβρίου 2010, τέθηκε σε πλήρη αμφισβήτηση, με απόφαση της υπό Τουρκικής Προεδρίας, της τότε επιτροπής των υπουργών του συμβουλίου της Ευρώπης.  Με κατηγορηματικό τρόπο, έγινε «σύσταση» στην Ελλάδα να πάψει να εγείρει προσκόμματα, και να προχωρήσει στην αναγνώριση ως Τουρκικών, όλων των μουσουλμανικών μειονοτικών ενώσεων στο έδαφος της.  Η μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στο συμβούλιο της Ευρώπης, διαβεβαίωσε το σώμα, ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην αναγνώριση δεκάδων μειονοτικών ενώσεων στην Ελλάδα, που άλλες φέρουν την ένδειξη «Τουρκικός» και άλλες όχι.
Στις 28 Ιανουαρίου 2013, με απανωτά διαβήματα προς την επιτροπή υπουργών του συμβουλίου της Ευρώπης, οι νομικοί εκπρόσωποι των αυτοαποκαλούμενων «Τουρκικών ενώσεων» σε Ξάνθη, Έβρο, και Ροδόπη, απαίτησαν την αναγνώριση όλων αυτών των ενώσεων, (έχοντας τις καταδικαστικές αποφάσεις που εξέδωσε κατά της Ελλάδος το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων).

Συμπερασματικά, η Τουρκία δουλεύει πάρα πολύ καλά εδώ και καιρό, προκειμένου να πετύχει την κατάργηση της συνθήκης της Λωζάνης, και την αναγνώριση των μειονοτήτων, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Θα ανοίξει θέμα Στενών ο Ερντογάν; Τότε, θα πρέπει να κοιτάξει προς τη Μόσχα, η οποία προτιμά να παραμείνει το Αιγαίο, Ελληνική θάλασσα.  Με ενδεχόμενη αλλαγή του status quo εις βάρος της Ελλάδος, οι Ρώσοι θα έχαναν τα τρία  σημεία που διαθέτουν τώρα στο Αιγαίο.
-Στη νότια περιοχή της Λήμνου, είναι ο σταθμός των πλοίων που εισέρχονται από τα Στενά.
-Το δεύτερο, έξω από την Αστυπάλαια,
-Το τρίτο, στα βορειοδυτικά της Ικαρίας.
Ενημερωτικά, τέσσερα τουλάχιστον πολεμικά πλοία του Στόλου της Μαύρης θάλασσας, εφεξής θα περιπολούν μόνιμα στο Αιγαίο.  Το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», το οποίο θα αποπλεύσει σε μια βδομάδα από την Βόρειο θάλασσα, θα κινείται νότια της Κρήτης.  
Ο δήμαρχος της Άγκυρας, Melih Gokcek, μέσω twitter δημοσίευσε χάρτη της Ελλάδος με όλα τα νησιά του Αιγαίου  σε μπλε χρώμα, τονίζοντας πως κακώς έγιναν ελληνικά : «Due to the treaty of Lausanne, the blue islands shown below, were given to Greece….and still, some people, shamelessly, say that’s a success..» 

 πηγές : Wikipedia, / reporter.gr, / el.gr

Αφήστε μια απάντηση