Blog

5/4/2017.  Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. Επισκοπεί τον Τύπο: 30/3-5/4

5/4/2017. Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. Επισκοπεί τον Τύπο: 30/3-5/4


30/3 – Στις ΗΠΑ ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει την πώληση προσωπικών δεδομένων από εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως οι Comcast, Verizon και Charter, οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Με αυτό το νομοσχέδιο όχι μόνον ακυρώνεται η νομοθεσία που απαγόρευε την πώληση προσωπικών πληροφοριών, αλλά επ’ ουδενί δεν επιτρέπεται στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών να επαναφέρει ανάλογα μέτρα για την προστασία του ιδιωτικού βίου.

Η Γερουσία είχε ήδη εγκρίνει το νομοσχέδιο. Οι Ρεπουμπλικανοί, όπου και εκεί έχουν την πλειοψηφία, εκτός από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ακολούθησαν τη γραμμή του κόμματος. Το τελευταίο στάδιο αυτής της διαδικασίας είναι να επικυρωθεί το νομοσχέδιο από τον Αμερικανό πρόεδρο. Το νομοσχέδιο δίνει στις εταιρείες ασύρματης τηλεφωνίας και στους παρόχους υπηρεσιών του Διαδικτύου το δικαίωμα να διαχειρίζονται τα προσωπικά στοιχεία των πελατών τους – πού σερφάρουν, ποια προϊόντα αγοράζουν, εν γένει κάθε διαδικτυακή τους δραστηριότητα.

30/3 – Σημαντικές καθυστερήσεις καταγράφονται στη δημοπράτηση και υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών λόγω της οικονομικής κρίσης, αναφέρει σε σχετική μελέτη της για την πορεία του κατασκευαστικού κλάδου η PriceWaterHouseCoopers (Pwc), τονίζοντας ότι μέχρι το 2022 προγραμματίζεται η παράδοση 69 νέων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 21,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 13,7 δισ. ευρώ αφορούν έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο κλάδος της ενέργειας αφορά το 42% των έργων, 31% καλύπτει σιδηροδρομικά έργα και έργα τραμ/μετρό, ενώ ένα επιπλέον 15% αφορά οδικές συγκοινωνίες.

30/3 – Σταδιακή ανάκαμψη των τιμών των κατοικιών, αρχής γενομένης από το 2019, όταν και αναμένεται να καταγραφεί η πρώτη ετήσια αύξησή τους κατά 0,8%, προβλέπει η τελευταία ετήσια έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Eurobank Property Services. Εφόσον δεν υπάρξει κάποια απρόοπτη πολιτική ή οικονομική εξέλιξη, οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν ότι ο ρυθμός πτώσης των τιμών θα συνεχίσει να επιβραδύνει τόσο φέτος όσο και το 2018, όταν επί της ουσίας οι αξίες θα σταθεροποιηθούν, προτού επιστρέψουν σε ανοδική τροχιά το 2019, δηλαδή 11 χρόνια μετά την τελευταία τους ετήσια αύξηση που σημειώθηκε το 2008.

23/3 – Στην αύξηση του ορίου άντλησης ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2015, υποχρεώθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) εξαιτίας των πιέσεων που δημιουργούν οι εκροές καταθέσεων.

Tο ανώτατο όριο του ELA αυξήθηκε κατά 400 εκατ. ευρώ και ανήλθε στα 46,6 δισ., αύξηση που σύμφωνα με την ΤτΕ «αντανακλά εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα».

31/3 – H μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία υψηλής τεχνολογίας στη Μέση Ανατολή είναι γεγονός. Η Amazon εξαγόρασε την αραβική Souq.com και έθεσε στο περιθώριο τον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα του Ντουμπάι Μοχάμεντ Αλαμπάρ. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός όμιλος του διαδικτυακού λιανεμπορίου συμφώνησε να αποκτήσει τον μεγαλύτερο ιστότοπο λιανεμπορίου της Μέσης Ανατολής, με την επωνυμία Souq.com.

31/3 – Τη δυναμική που αποκτά η εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων αντανακλά η έλευση μίας ακόμη πολυεθνικής, μετά την Total και την Εdison, της ισπανικής Repsol μέσω της Εnergean Oil.

O ισπανικός πετρελαϊκός κολοσσός, με παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες και παραγωγή 700.000 βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως, προχώρησε στην εξαγορά του 60% των δικαιωμάτων παραχώρησης που έχει η Energean στις χερσαίες περιοχές Ιωαννίνων και Αιτωλοακαρνανίας.


31/3 – Στη σχεδιαζόμενη επέκταση του ευρωπαϊκού δικτύου του κρατικού κινεζικού ναυτιλιακού κολοσσού Cοsco έχοντας ως βάση το λιμάνι του Πειραιά εστιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στις οικονομικές σελίδες της.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η πανίσχυρη κινεζική εταιρεία, παρά το γεγονός ότι δεν έχει επισήμως εκδηλώσει ενδιαφέρον για αγορά τμήματος του λιμανιού του Αμβούργου, έχει ωστόσο αρχίσει να επενδύει με συστηματικό τρόπο σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια κομβικής σημασίας δημιουργώντας ένα ολόκληρο νέο ναυτιλιακό δίκτυο.

«Στη βόρεια Ευρώπη η Cosco επικεντρώνει το ενδιαφέρον της κυρίως στα λιμάνι του Ρότερνταμ, της Αμβέρσας και της Μπριζ, σύμφωνα με μελέτη του ιταλικού Ινστιτούτου SRM. Στο Ρότερνταμ, τον αιώνιο αντίπαλο του Αμβούργου, η Cοsco θέλει να διατηρήσει πάνω από το ένα τρίτο του τερματικού σταθμού Εuromax.

Αξιοσημείωτη είναι στο μεταξύ η παρουσία των Κινέζων επενδυτών στον χώρο της Μεσογείου, δεδομένου ότι εδώ και χρόνια δραστηριοποιούνται επενδυτικά στα λιμάνια του Ισραήλ, της Τουρκίας και της Αιγύπτου».

1/4 – Ο συνδυασμός μιας αποτελεσματικής πολιτικής με την προκλητική εύνοια της τύχης έχει προσφέρει στην Αυστραλία μια ασυνήθιστα μεγάλη περίοδο οικονομικής ανάπτυξης. Η χώρα δεν έχει γνωρίσει ύφεση εδώ και 25 χρόνια, παρά τους κραδασμούς από τις κρίσεις που έχουν πλήξει αυτό το διάστημα την παγκόσμια οικονομία. Τώρα, όμως, η Αυστραλία κινδυνεύει να γίνει θύμα της επιτυχίας της, καθώς είναι ήδη ορατό το ενδεχόμενο να χάσει την πιστοληπτική αξιολόγηση του τριπλού Α μέσα στον Μάιο, καθώς αυξάνονται ταχύτατα τα δημοσιονομικά της ελλείμματα.

1/4 – Από την Ευρώπη και την Ιαπωνία εισάγουν οι ΗΠΑ τα περισσότερα ρομπότ που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες τους, αυξάνοντας θεαματικά την παραγωγικότητά τους. Η αμερικανική βιομηχανία στον τομέα της ρομποτικής έχει χάσει έδαφος και μερίδιο αγοράς τόσο στην παγκόσμια όσο και στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι ΗΠΑ εμφάνισαν έλλειμμα 4,1 δισ. δολαρίων από το διμερές εμπόριο ειδών ρομποτικής με την Ιαπωνία, την Ε.Ε. και την Ελβετία, οι οποίες προπορεύονται στον κλάδο.

2/4 – Με αφορμή τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις για να κλείσει η αξιολόγηση η εφημερίδα Handelsblatt επαναφέρει τη συζήτηση στη δυσεπίλυτη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, διαφωνία που δυσκολεύει την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στους δανειστές και την Αθήνα. Επικαλούμενη διεθνείς οικονομολόγους, όπως τον γάλλο Τομά Πικετί και τον αμερικανό Τζέφρι Σαξ, η εφημερίδα υπενθυμίζει τη Συμφωνία του Λονδίνου, το 1953, με την οποία διαγράφηκαν τα χρέη της Γερμανίας και υποστηρίζει ότι η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας θυμίζει σε πολλά εκείνη της μεταπολεμικής Γερμανίας, όταν η χώρα δεν μπορούσε να ξεπληρώσει τα χρέη της.

2/4 – Διευρύνονται μήνα με τον μήνα οι υποχρεώσεις του Δημοσίου στους προμηθευτές του, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην αγορά και τις επιχειρήσεις. Μόνο τον περασμένο Φεβρουάριο δημιουργήθηκαν νέα χρέη ύψους 243 εκατ. ευρώ, φθάνοντας συνολικά τα 5,048 δισ. ευρώ.

2/4 – Σταθερά μειούμενος βαίνει ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, καθώς τον περασμένο Ιούνιο διαμορφώθηκε στα 940,17 ευρώ, έναντι 949,69 ευρώ τον μήνα, που ήταν τον Μάιο του 2016. Τα στοιχεία του πρώην ΙΚΑ, όπως προκύπτουν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ), είναι αποκαλυπτικά καθώς δείχνουν ότι περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι αμείβονται κατά μέσον όρο με 392,53 ευρώ τον μήνα, καθώς παρέχουν ή εμφανίζονται πως παρέχουν μειωμένη, μερική απασχόληση.

3/4 – Η δημοφιλής αμερικανική εταιρεία υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης Facebook ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση ενός νέου πρότζεκτ 14 εκατ. δολ., που ονομάζεται News Integrity Initiative, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στα ΜΜΕ και το κοινό. Εννέα οργανισμοί, μεταξύ των οποίων η Mozilla, η εταιρεία πληροφορικής App Nexus και η νεοφυής εταιρεία Betaworks, θα συμβάλουν οικονομικά στην υλοποίηση του συγκεκριμένου πρότζεκτ, που έχει βασικό στόχο την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

3/4 – Σε νέα φάση εισέρχεται ο ελληνικού ενδιαφέροντος αγωγός για τη μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της ΝΑ Μεσογείου στην Ευρώπη μετά και την ενεργή εμπλοκή της Ιταλίας. Χθες στο Τελ Αβίβ υπεγράφη κοινή διακήρυξη για την προώθηση του αγωγού, παρουσία του Ευρωπαίου επιτρόπου Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, ο οποίος το χαρακτήρισε φιλόδοξο έργο, το οποίο πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να καταστεί δυνατή η χρηματοδότησή του από την Ε.Ε. Την κοινή διακήρυξη υπέγραψαν ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο Κύπριος ομόλογός του Γ. Λακκοτρύπης, ο Ιταλός υπουργός Ανάπτυξης Κ. Καλέντα και o υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, Γ. Στάινιτζ, οι οποίοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο εξάμηνο στην Κύπρο, προκειμένου να διαπιστώσουν την επενδυτική ωριμότητα του έργου.

3/4 – Ο πληθωρισμός στην Τουρκία εκτινάχθηκε στο 11,29%, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ και πλέον ετών. Εντείνεται, έτσι, η πίεση στην κεντρική τράπεζα, που αναζητεί τρόπους για να στηρίξει την τουρκική λίρα, ενώ αντιμετωπίζει μονίμως την αντίθεση της κυβέρνησης Ερντογάν σε οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων.

4/4 – Ρεκόρ όσον αφορά τον αριθμό των εταιρειών που αθέτησαν τις πληρωμές ομολόγων το πρώτο οικονομικό τρίμηνο του 2017 σημειώθηκε στην Κίνα. Συγκεκριμένα, επτά από τις εννέα εταιρείες που είχαν ανάλογη υποχρέωση δεν μπόρεσαν να την καλύψουν. Ενδεικτικά, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016, οι εταιρείες που δεν αντεπεξήλθαν στην πληρωμή ομολόγων ήταν 29.

4/4 – Η υπερφορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών, σε συνδυασμό με το αντίξοο επιχειρηματικό περιβάλλον, ευνοεί την παραοικονομία και απομακρύνει τις οργανωμένες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές από την αγορά, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του «Οικονομία και επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δελτίο, πλέον, η Ελλάδα φορολογεί τις επιχειρήσεις με φόρους σε κέρδη και διανεμόμενα μερίσματα, που μαζί με την ειδική εισφορά ξεπερνούν το 50%.

4/4 – Στα 50,26 ευρώ ανέρχεται το μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση και ο μέσος μισθός στα 1.162,34 ευρώ, ενώ με μερική απασχόληση ανέρχεται στα 23,57 ευρώ και στα 392,53 ευρώ, αντίστοιχα. Στα οικοδομοτεχνικά έργα, τα αντίστοιχα μεγέθη είναι 41,14 ευρώ και 571,85 ευρώ


5/4 – Με βασική εκκρεμότητα τις τρεις οδικές παραχωρήσεις, η παράδοση των οποίων έχει λάβει άτυπη παράταση λίγων εβδομάδων, η κυβέρνηση «έκλεισε» στα τέλη Μαρτίου το προηγούμενο ΕΣΠΑ, αποτρέποντας την απώλεια κοινοτικών πόρων. Το υπουργείο Οικονομίας έστειλε ως ώφελε την τελική έκθεση ολοκλήρωσης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, κλείνοντας και τυπικά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, κατά την οποία εισέρρευσαν στη χώρα 20,2 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας το σύνολο της κοινοτικής συνδρομής που μπορεί να γίνει αποδεκτό, με βάση και τη διαδικασία της υπερδέσμευσης (overbooking), φθάνει τα 21,5 δισ. ευρώ και το ποσοστό απορρόφησης στο 106%.

5/4 -Εντός του 2018 θα πραγματοποιηθεί διερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, μετά τη σημερινή υπογραφή με εκπροσώπους των εταιρειών ExxonMobil και Qatar Petroleum του συμβολαίου εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το συγκεκριμένο τεμάχιο.

Αφήστε μια απάντηση