6/11/2016. ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ    27/10     ΕΩΣ   2/11/2016

6/11/2016. ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 27/10 ΕΩΣ 2/11/2016

1.ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Σημαντικό βήμα προς την άμβλυνση του προσφυγικού αποτελεί η συνεργασία της  Ευρωπαϊκής Ενώσεως (ΕΕ) με το Αφγανιστάν, η οποία και ανακοινώθηκε. Όπως δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για το προσφυγικό, το περασμένο έτος έφθασε στην Ευρώπη ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός παρανόμων μεταναστών από το Αφγανιστάν, με επακόλουθο οι Αφγανοί μετανάστες να είναι δεύτεροι σε αριθμό μέσα στην ΕΕ.
Στόχοι της «Κοινής πορείας» αποτελούν , πέρα από την επιστροφή αυτών των ανθρώπων στη χώρα τους,   η ομαλή επανένταξή τους εκεί ,καθώς επίσης  και η πρόληψη νέων μεταναστευτικών ροών παρανόμων μεταναστών από τη περιοχή.
Δυστυχώς στο εσωτερικό της ΕΕ δεν φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί σύμπνοια ως προς τα τόπο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσεως. Χαρακτηριστικό είναι πως  ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας πρότεινε την υποχρεωτική εργασία για τους πρόσφυγες,(πρόταση που είναι το δείγμα των αντιθέσεων και των ηθικών διλημμάτων που ανακύπτουν λόγω της κρίσης στην Ευρώπη), ενώ ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός δήλωσε  «δεν χωράει στη Σλοβακία το Ισλάμ». Από την άλλη πλευρά ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε τη περικοπή κονδυλίων για τις χώρες-μέλη της ΕΕ, οι οποίες δεν δέχονται να εγκατασταθούν πρόσφυγες στην επικράτειά τους, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ιταλός Πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε πως αν δεν αναλάβουν  όλα τα κράτη- μέλη τις ίδιες ευθύνες και υποχρεώσεις, η χώρα του είναι έτοιμη να θέσει βέτο στον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό.
Με αφορμή τα ανωτέρω ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε στις 2/11 «όταν μιλούμε για πρόσφυγες η θρησκεία ,η φιλοσοφία  και οι πεποιθήσεις δεν έχουν θέση». Το ανεδαφικό βέβαια αυτής της δήλωσης το κατέδειξαν οι συγκρούσεις μουσουλμάνων εφήβων αφγανικής καταγωγής και χριστιανών προσφύγων από την Ερυθραία, στη παραγκούπολη του Καλαί στη Γαλλία, ακριβώς τη προηγούμενη ημέρα.

2.ΚΡΙΣΗ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
Μάχη Ανακατάληψης της Μοσούλης
Ιρακινές δυνάμεις και σιίτες πολιτοφύλακες προελαύνουν ταχύτατα υπό τη κάλυψη αεροπορικών βομβαρδισμών, στα δυτικά περίχωρα της πόλης, έχοντας ως στόχο να αποκόψουν  από δυσμάς τη κατεχόμενη από τον ISIS Μοσούλη.
Την 1/11 ειδικές δυνάμεις του Ιρακινού στρατού εισέβαλαν από ανατολάς κατέλαβαν τα ανατολικά προάστια  και έλαβαν επίκαιρες θέσεις για τη πολιορκία του κλεινούς άστεως. Υπολογίζεται πως περί τους 3-5 χιλιάδες μαχητές του ISIS έχουν απομείνει στη πόλη, μετά από τις βαρείες απώλειες που υπέστησαν τις τελευταίες ημέρες. Για το λόγο αυτό αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τα περίχωρα προς το πιο  ασφαλές κέντρο, προετοιμαζόμενοι για τη τελική μάχη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες, σύμφωνα με τις αμερικανικές πηγές.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ δεκάδες χιλιάδες αμάχων από τα περίχωρα της Μοσούλης έχουν συλληφθεί και χρησιμοποιούνται σαν ανθρώπινη ασπίδα από τους μαχητές του ISIS,στη προσπάθειά τους να προφυλάξουν στρατηγικά σημεία, εγκαταστάσεις και μονάδες, από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τα  πυρά πυροβολικού.
Εκτιμάται ότι πάνω από 1.5 εκατομ. αμάχων είναι εγκλωβισμένοι στη πόλη, με πολύ μεγάλο ποσοστό απ’ αυτούς  παιδιά. Όπως αναφέρεται, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για την υποδοχή του προσφυγικού ρεύματος το οποίο αναμένεται να αυξηθεί δραματικά καθώς οι συγκρούσεις θα μεταφέρονται προς το κέντρο της πόλης.
Ταυτόχρονα, σε συνέχεια της από 17/10 απόφασης των  ΥΠΕΞ των χωρών της  ΕΕ, η αρμόδια Επίτροπος  της ΕΕ, στις 29/10 μετέβη για συνομιλίες στη Τεχεράνη, με σκοπό την επίτευξη της επίλυσης  της κρίσεως στη Συρία, ενώ στις 31/10 ακολούθησε επίσκεψή της στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, για τον ίδιο λόγο.

3.ΕΥΡΩΠΗ
Στις 30/10 υπεγράφη στις Βρυξέλλες η CETA, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Καναδά-ΕΕ., μετά και την έγκριση από τα Βαλλονικά κοινοβούλια. Είχαν προηγηθεί σφοδρές αντιδράσεις, λόγω του φόβου που  υπήρχε από  πλευράς των τελευταίων, για τον ανταγωνισμό  που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι Βαλλόνοι αγρότες- εισαγωγείς από το Καναδά  και για τον οποίο  απαιτούσαν εγγυήσεις που θα τους εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους.
Παραμένει ακόμη η έγκριση από το Κοινοβούλιο της ΕΕ, αλλά και από τα τοπικά κοινοβούλια. Μόλις η CETA εγκριθεί θα τεθεί σε μερική και προσωρινή εφαρμογή. Αν και η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου δήλωσε πως η αντίστοιχη συμφωνία με την Αμερική (TTIP) δεν είναι νεκρή, σε περίπτωση που αυτή δεν πραγματοποιηθεί, δεν θα είναι περίεργο αν αμερικανικά προϊόντα εισάγονται μέσω Καναδά και αμερικανικές εταιρίες μετεγκατασταθούν ή δημιουργήσουν παραρτήματα σ’ αυτόν, ώστε να εκμεταλλευθούν τη συμφωνία. Η εγγύτητα σημαντικών βιομηχανικών κέντρων του αμερικανικού βορρά με τον Καναδά, καθιστά τη CETA  σημαντική εναλλακτική δίοδο για τα αμερικανικά προϊόντα σε περίπτωση που η  TTIP δεν εφαρμοστεί.

4.ΕΛΛΑΔΑ
Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, όπου κατά τη διάρκεια αυτής υπεγράφη το πρόγραμμα διαβουλεύσεων των δύο  υπουργείων για τα έτη 2017-2019, εγκαινιάσθηκε το 4ο  Ελληνορωσικό κοινωνικό φόρουμ και πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας, το Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματκής αντιπολίτευσης. Θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν, η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η επίλυση της κρίσεως στη Συρία και  η επίλυση του Κυπριακού, για το οποίο, όπως ελέχθη, υπάρχει ταύτιση  των ελληνικών και ρωσικών θέσεων.
Αυτή η συγκυρία των επισκέψεων αφ’ ενός  του Ρώσου ΥΠΕΞ, αφ’ ετέρου  μετά από λίγες ημέρες του αποχωρούντος αμερικανού Προέδρου, μίας ιστορικής επίσκεψης  όπως τη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου και η προηγηθείσα  του Προέδρου Πούτιν, τη στιγμή που αρχίζει η αντιστροφή της κατάστασης στη Μ. Ανατολή, με πρώτο βήμα την ανακατάληψη της Μοσούλης, τη στιγμή που η κατεστραμμένη Λιβύη αντιμετωπίζει  ένα χάος, τη στιγμή που η Αίγυπτος βρίσκεται σε μία επικίνδυνη εσωτερική ισορροπία, τη στιγμή που η Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα  να μη θεωρείται ο κατάλληλος εταίρος, τη στιγμή που το Ιράν εισέρχεται πολύ δυναμικά σε παγκόσμιο παίγνιο, οδηγεί το γράφοντα στη εκτίμηση ότι  η Ελλάδα αποκτά άλλη βαρύτητα, ως παράγοντας σταθερότητας στη περιοχή, αλλά και ως στρατηγικός, ενεργειακός, εμπορικός και οικονομικός εταίρος για την επόμενη διάδοχη κατάσταση……    

Αφήστε μια απάντηση