Blog

Το Ισραήλ, ο Μπίμπι, η Ελλάδα και οι ευκαιρίες που έρχονται.

Το Ισραήλ,  ο Μπίμπι, η Ελλάδα και οι ευκαιρίες που  έρχονται.

 

 

  Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*

 

Μετά από περίπου 18 μήνες σχετικής ακυβερνησίας, ή θα λέγαμε μειωμένης κυβερνητικής δυνατότητας, λόγω των τριών συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων, τελικά το Ισραήλ απέκτησε ισχυρή και λειτουργική κυβέρνηση. Πρωθυπουργός, ποιος άλλος ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του Ισραήλ και αρχηγός  του Λικούντ, ο  Μπέντζαμιν (Μπίμπι) Νετανιάχου, επί 18 μήνες με αναπληρωτή πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας τον στρατηγό Μπένι Γκάντζ, αρχηγό του κόμματος  Γαλάζιου και Λευκού και μετά από 18 μήνες εναλλαγή των καθηκόντων.

 

Η δίκη Νετανιάχου

 

Και ενώ όλα αυτά φαίνονται ιδανικά, τελικά παρατηρείται  αυτό που ονομάζεται Ισραηλινό  παράδοξο, όπου ο προσφάτως  ορκισθείς πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να παραστεί στην πρώτη ημέρα της δίκης, όπου παραπέμπεται για δωροδοκία και διαφθορά. Έτσι την Κυριακή 24/5 και ώρα 15.00 ο πρωθυπουργός  του Ισραήλ  μπήκε στην Αίθουσα 317 του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ για να γίνει ο πρώτος Ισραηλινός πρωθυπουργός που παραπέμπεται  ως κατηγορούμενος  και απάντησε «ναι» για να επιβεβαιώσει ότι είχε διαβάσει τις κατηγορίες στις τρεις υποθέσεις εναντίον του. Έτσι την πρώτη μέρα της δίκης του, ο ευφυέστατος Μπίμπι Νετανιάχου  κέρδισε μια μικρή ανατροπή, που  καθιστά απίθανο να χρειαστεί να παρουσιαστεί ξανά στο δικαστήριο, πιθανώς  μέχρι τον επόμενο χρόνο. Μαζί του, κατηγορούμενοι και τρεις  σημαντικές προσωπικότητες του Ισραήλ, ο Arnon Mozes, εκδότης της μεγαλύτερης εφημερίδας του Ισραήλ της  Yedioth Ahronoth, ο Shaul Elovitch, μέτοχος ελέγχου της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Bezeq  και η σύζυγος του Iris Elovich. Ο Νετανιάχου, αρνείται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, δηλαδή της  απάτης, της παραβίασης  της εμπιστοσύνης ,  καθώς και της δωροδοκίας σε μία από αυτές και θεωρεί ότι πρόκειται περί «δικαστικού πραξικοπήματος». Το τι θα αποφανθεί τελικά το Δικαστήριο, εκτιμάται ότι θα το μάθουμε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, προφανώς τον επόμενο χρόνο. Πάντως ο Νετανιάχου ήθελε να παραστεί στο Δικαστήριο, με την ιδιότητα του πρωθυπουργού της χώρας και όχι ως βουλευτής, κάτι που τελικά το πέτυχε, με ότι αυτό συνεπάγεται και να αναφέρουμε  ότι στο Ισραήλ δεν υπάρχει βουλευτική ασυλία και οι πάντες ακόμη και οι πρωθυπουργοί παραπέμπονται σε δίκη!!

 

Τα νέα δεδομένα

 

Σε ότι αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τις υφιστάμενες  συνεργασίες και συμμαχίες (ενεργειακές, πολιτικές κλπ) και που μας αφορούν άμεσα, εκτιμώνται τα παρακάτω:

Η δημιουργία μιας μόνιμης και σταθερής κυβέρνησης στο Ισραήλ, σηματοδοτεί πλέον νέες γεωπολιτικές εξελίξεις, με ένα Ισραήλ πολύ πιο δυναμικό και παρεμβατικό σε πολλές εξελίξεις που θα δούμε άμεσα.

Η πολιτική εξέλιξη στην φιλική και σύμμαχο για την Ελλάδα χώρα το Ισραήλ,  είναι η καλύτερη δυνατή για την Ελλάδα, αφού οι διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία είναι ουσιαστικά κατεστραμμένες, οι  δε δύο ηγέτες, Ερντογάν και Νετανιάχου, στην ουσία να «απεχθάνονται» ο ένας τον άλλον  και να έχουν ανταλλάξει ασυγχώρητες κατηγορίες , που φαίνεται αδύνατον η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των.

Παρά τις σχεδόν ανύπαρκτες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών  όχι μόνο ευημερούν, αλλά θα λέγαμε ότι αυξάνονται, δημιουργώντας ένα ακόμη παράδοξο, γεγονός που μελλοντικά και μετά την Ερντογάν εποχή, είναι πιθανόν και μάλλον λογικό να επιστρέψουν σε καλύτερο επίπεδο.

Δεν είναι μόνο ο Νετανιάχου, που ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν ανέχεται, αλλά υπάρχει και άλλο πρόσωπο που είναι κόκκινο πανί για την Τουρκία. Πρόκειται, για τον νέο Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, τον πρώην Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (2008-2011), τον στρατηγό Γκάμπι Ασκενάζυ. Έχει σχέση με την υπόθεση του λεγόμενου «στολίσκου ελευθερίας» τον Μάιο του 2010, όπου η Τουρκία με  το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας των Παλαιστινίων, προσπάθησε με επικεφαλής το μεγάλο πλοίο «ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ», να διασπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας. Το αποτέλεσμα ήταν να επέμβουν οι Ισραηλινοί κομάντος στο πλοίο και από την βίαιη  επιχείρηση να έχουμε 9 Τούρκους «ακτιβιστές» νεκρούς και μερικές δεκάδες τραυματίες. Τότε τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση αυτή, από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου μέχρι τον τελευταίο Ισραηλινό κομάντο που συμμετείχε στην επιχείρηση  και εξέδωσε εντάλματα σύλληψης όλων αυτών. Τελικά μετά από χρόνια το δικαστικό ζήτημα διευθετήθηκε, με παρέμβαση του τότε  προέδρου Ομπάμα, την συγγνώμη Νετανιάχου (κάτι που επικρίθηκε σφοδρά στο Ισραήλ) και την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης του Ισραήλ στις οικογένειες των θυμάτων. Ε, λοιπόν αυτός ο πρώην καταζητούμενος από την Τουρκία, ο στρατηγός Ασκενάζυ, υπαρχηγός του κόμματος Γαλάζιο και Λευκό, είναι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, με ότι συνεπάγεται στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

 

Προοπτικές

 

Οι πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ θεωρούνται οι καλύτερες δυνατόν για την Ελλάδα και αυτό φάνηκε από τις αντιδράσεις της Τουρκίας, η οποία στην προοπτική σχηματισμού της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Νετανιάχου και του Ισραήλ γενικότερα, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις Νετανιάχου, περί δημιουργίας οπωσδήποτε του ενεργειακού  αγωγού “East Med”, κάτι που δυσαρέστησε όχι μόνο τους Τούρκους, αλλά και κάποιους τουρκολάγνους μέσα στην Ελλάδα.  

Τέλος, εκτιμούμε ότι οι προοπτικές που διαφαίνονται στην διαμορφούμενη κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, θα φέρουν  πλέον το Ισραήλ σε πιο ενεργό και παρεμβατικό ρόλο, σε όλες τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ θεωρείται και είναι φιλική και σύμφωνη όχι μόνο στην διατήρηση των ιδιαιτέρων σχέσεων με την Ελλάδα, αλλά σε πολλούς τομείς, πολιτικό, πολιτιστικό, στρατιωτικό, διπλωματικό και  ενεργειακό τομέα. Ως εκ τούτου η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις νέες ελπιδοφόρες προοπτικές που διαμορφώνονται, να προωθήσει και να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τις εξαιρετικές μας σχέσεις με το Ισραήλ, σε όλους τους τομείς, ώστε να δημιουργηθεί ει δυνατόν μια στρατηγικής φύσης συμμαχία σε όλους τους τομείς. Απώτερος σκοπός της Ελλάδος εκτιμάται ότι, θα πρέπει οι τρεις τριμερείς συνεργασίας που συμπεριλαμβάνουν μαζί με την Ελλάδα και το Ισραήλ και την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, όπως και τελευταία την Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία, να αποτελέσουν τον Άξονα (του καλού και όχι του κακού όπως τον ονόμασε η Τουρκία) της ειρήνης, της συνεργασίας, αλλά και της ασφάλειας για την Ελλάδα, στις αναθεωρητικές και επιθετικές κινήσεις της επικίνδυνης Τουρκίας. Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να επανέλθει στην Ανατολική Μεσόγειο και να ματαιώσει τα σχέδια της Τουρκίας. Ας επισπεύσουμε.

 

 

*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης, M.Sc στην Γεωπολιτική, είναι Αντγος (ε.α.) και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ)

Αφήστε μια απάντηση