Blog

Ενημέρωση επί των γεωπολιτικών εξελίξεων 20/1-31/1/2017

Ενημέρωση επί των γεωπολιτικών εξελίξεων 20/1-31/1/2017

 1.  Ορκωμωσία   Νέου Προέδρου  Donald  Trump  ( Παρασκευή 20/1/2017, ώρα Ελλάδος 19:00).

Πρώτες Κινήσεις του Προέδρου.
Ο  Donald J. Trump ορκίζεται ως ο 45ος Πρόεδρος των Η.Π.Α. Η  τελετή έλαβε  χώρα με την  δέουσα μεγαλοπρέπεια στο Καπιτώλιο , Ναό της Αμερικανικής Δημοκρατίας , ως εκ της ασκήσεως  εντός του της  Νομοθετικής Εξουσίας μέσα από τη λειτουργία των σωμάτων  της  Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων ( Κογκρέσο).
 ” AMERICA FIRST! ”   Με αυτή την επισήμανση  ο νέος Πρόεδρος θέλησε από την αρχή να δείξει την πρόθεσή του να διαφοροποιηθεί έναντι του προκατόχου του όσον αφορά τον τρόπο, με τον οποίο θα κινηθεί ως ο ηγέτης της ισχυρότερης χώρας στην ”παγκόσμια σκακιέρα”.
Λίγες ώρες νωρίτερα,  είχε αναρτήσει στο λογαριασμό του στο twitter το παρακάτω  μήνυμα:
”It all begins today!  I will see you at 11:00 A.M. for the swearing-in. THE MOVEMENT CONTINUES. THE WORK BEGINS! Donald J. Trump(@ real Donald Trump)
Όλα ,λοιπόν , ξεκινούν σήμερα . Και πράγματι, από την πρώτη ημέρα άσκησης των καθηκόντων του,” έκανε χρήση της προεδρικής πένας” , υπογράφοντας αρκετά διατάγματα, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς προηγούμενη  επικύρωση από το  Κογκρέσο. Ξεχωριστή σημασία ανάμεσα σε αυτά έχουν τα αφορώντα  θέματα περίθαλψης, κλιματικής αλλαγής, μετανάστευσης, ενέργειας. Ας  δούμε  όμως  τα πλέον σημαντικά:
–    Διάταγμα, με το οποίο ”θα ελαχιστοποιηθούν τα οικονομικά βάρη του Obamacare” .
Αποτελεί  αυτό την εναρκτήρια πράξη για το ”ξήλωμα΄΄ του συστήματος υγείας του Barack Obama, το οποίο ο Trump προεκλογικά  είχε  χαρακτηρίσει ως ”καταστροφή”. Ωστόσο , για να γίνει αυτό το ”ξήλωμα”, πρέπει να ”περάσει” από το Κογκρέσο, με τους εκπροσώπους των Ρεπουμπλικάνων να έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Επί του θέματος, διαβεβαίωση ότι  δε θα μείνουν χωρίς ιατρική  περίθαλψη   τα είκοσι  εκατομμύρια   Αμερικανών που ωφελήθηκαν  από τις  πρόνοιες  του Obamacare, έδωσε η  Σύμβουλος του Λευκού  Οίκου  Kellyanne  Conway.  Σύμφωνα  με  το Bloomberg, η κ. Conway δήλωσε ότι μόλις καταργηθεί  το Obamacare,  θα αντικατασταθεί από  ένα νέο σχέδιο, ώστε να μη μείνουν οι άνθρωποι αυτοί χωρίς κάλυψη κατά τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου.
-Διάταγμα για την αποχώρηση των Η.Π.Α. από την T.P.P.( Trans-Pacific Partnership
-Συμφωνία Σύμπραξης του Ειρηνικού), λαμβάνοντας αποστάσεις από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και ενώ η Κίνα προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της στην ίδια περιοχή. Στην T.P.P. συμμετέχουν έντεκα ακόμη χώρες (Αυστραλία,Νέα Zηλανδία,Σιγκαπούρη, Βιετνάμ, Μπρουνέι, Μαλαισία ,Ιαπωνία, Καναδάς,Χιλή,Περού, Μεξικό).
Πληροφορίες του CNBC  ανέφεραν ότι ο Trump θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ξεχωριστά με καθένα από τα εν λόγω κράτη για σύναψη  επί μέρους συμφωνιών. Οι υποστηρικτές ωστόσο  της T.P.P.,   ανησυχούν  ότι με  την  εγκατάλειψή της θα ισχυροποιηθεί η θέση της Κίνας στον Ειρηνικό. Εξέχουσα θέση μεταξύ αυτών κατέχει ο Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων και πρώην υποψήφιος Πρόεδρος John Mc Cain, ο οποίος μιλώντας στο τηλεοπτικό  CBS, εξέφρασε την ανησυχία ”μήπως με αυτή την κίνηση εκχωρούμε την Ασία και τον Ειρηνικό στην Κίνα.”
-Διάταγμα για τη επαναδιαπραγμάτευση  της NAFTA ( Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου της Βορείου Αμερικής), την οποία οι Η.Π.Α. υπέγραψαν το 1994 με συμβαλλόμενες χώρες τον Καναδά και το Μεξικό. Από την εξέλιξη αυτή ανησυχεί  ιδιαίτερα ο Πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκο  Πένια  Νιέτο,  καθόσον η χώρα του θα υποστεί  τεράστιες ζημιές εάν ορθωθούν δασμολογικά ”τείχη” με τις Η.Π.Α. Δεν ισχύει το ίδιο με τον Καναδά, ο οποίος έχει ”ένα πολύ ειδικό πλαίσιο” και θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο να πληγεί από τις αλλαγές που η Washington επιθυμεί να προωθήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών του νέου Προέδρου. Οι ανησυχίες των Μεξικανών ενισχύονται και από την απόφαση Trump για την  ανέγερση πραγματικού τείχους ανάμεσα στις δυο χώρες. Ο Πρόεδρος ανάρτησε στις 25/1 στο twitter :”Μια μεγάλη ημέρα προγραμματίζεται να είναι η αυριανή για την εθνική ασφάλεια. Μεταξύ των άλλων, θα χτίσουμε το τείχος.”  Η ανέγερση αυτή , όπως και  συνδυασμός άλλων δράσεων, αποσκοπούν  στην ανάσχεση της  εισόδου από τη Λατινική Αμερική ατόμων με πρόθεση αιτήσεως παροχής ασύλου.
-Διατάγματα σχετικά με την προσωρινή απαγόρευση  , για εκατόν είκοσι ημέρες  , εισόδου στις Η.Π.Α. προσφύγων, αλλά και την ανάκληση αδειών εισόδου (βίζα) για ενενήντα ημέρες  σε πολίτες επτά χωρών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Πρόκειται για πολίτες Συρίας, Ιράν, Ιράκ , Υεμένης ,Λιβύης Σουδάν και Σομαλίας. Επί των διαταγμάτων αυτών, πέραν των σφοδρών αντιδράσεων που προκαλούν σε όλο τον κόσμο, διατυπώνονται επικρίσεις από ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης νομικούς, όπως ο Χιρόσι  Μοτομούρα  της  Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου UCLA,  ο οποίος υποστηρίζει ότι ενδέχεται να ασκηθούν προσφυγές στην Αμερικανική Δικαιοσύνη, εφόσον τεκμηριώνεται το επιχείρημα ότι τα εν λόγω διατάγματα  ενισχύουν  την άσκηση διακρίσεων κατά μιας συγκεκριμένης θρησκείας, της Ισλαμικής, δεδομένου ότι  αυτή είναι η επικρατούσα στις επτά χώρες. Στην περίπτωση αυτή θα πρόκειται περί παραβίασης του Αμερικανικού Συντάγματος.  Ωστόσο, ο Πρόεδρος Trump αποσείει την αιτίαση αυτή αντιτείνοντας ότι τα διατάγματα δεν στρέφονται κατά του Ισλάμ ,αλλά αποσκοπούν να κατοχυρώσουν την ασφάλεια της χώρας έναντι αδιαμφισβήτητων κινδύνων τρομοκρατικών επιθέσεων από πολίτες προερχόμενους από τις αναφερόμενες επτά χώρες.
Στα μέτρα , που οι επιτελείς του  Προέδρου  Trump  έχουν  εισηγηθεί   σχετικά  με   τους μετανάστες, περιλαμβάνεται και η ακύρωση της απόφασης Obama, με  την  οποία  επιτρέπεται  σε  περισσότερα  από επτακόσιες χιλιάδες άτομα, που εισήλθαν παράνομα ως παιδιά στις Η.Π.Α., να μείνουν με διετή άδεια ώστε να εργαστούν και να παρακολουθήσουν μαθήματα στο Πανεπιστήμιο. Στην  πραγματικότητα,  είναι  μάλλον απίθανο μια τέτοια απόφαση να οδηγήσει στην άμεση συγκέντρωση και απέλαση των μεταναστών αυτών. Αυτό που  βάσιμα αναμένεται να πράξει ο Trump,είναι να αφήσει να εκπνεύσει η προβλεπόμενη διετία, ώστε το ζήτημα  να λυθεί  μόνο  του.

2. Πώς ΄΄βλέπουν ” Γερμανικό ΥΠ.ΟΙΚ. και ΥΠ.ΕΞ. την Προεδρία Trump ;
”Είναι πολύ νωρίς , για να κρίνουμε το νέο Πρόεδρο των Η.Π.Α., δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών (Αν. ΥΠ.ΟΙΚ.) της Γερμανίας Jens Spahn, προσθέτοντας ότι το σχέδιο του Donald Trump να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες, θα μπορούσε να δώσει μια επί  πλέον  ώθηση   στην παγκόσμια   οικονομία, μεταδίδει  το  Reuters.  Ο  ίδιος  ,  ανώτατο  στέλεχος  του  Χριστιανοδημοκρατικού  Κόμματος (C.D.U.)  της Καγκελαρίου  Μέρκελ ,   είπε  ότι  είναι  θετικό  ένα  συγκεκριμένο  επίπεδο ανταγωνισμού μεταξύ περιοχών , αναφορικά με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, ωστόσο χρειάζονται όρια.
Εξ’ άλλου  ο επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Τραπεζών  Michael Kemmer, δήλωσε κατά τη διάρκεια Συνεδρίου στο Βερολίνο , ότι οι φόβοι για πιθανή αναζωπύρωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης ως συνέπεια  της χρηματοπιστωτικής απορρύθμισης στις Η.Π.Α. , ήταν ”εξαιρετικά υπερβολικοί.”
Ωστόσο εξόχως εντυπωσιακές κρίνονται οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών (ΥΠ.ΕΞ.)  Franz  Walter Steinmeyer ,ότι με την ανάληψη της Αμερικανικής Προεδρίας από τον Donald Trump , ” ο παλαιός κόσμος του 20ου αιώνα τελείωσε μια για πάντα ”. Συμπλήρωσε δε ότι ” ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μια περίοδο αβεβαιότητας. ”  Στο  σχετικό άρθρο του, που δημοσιεύθηκε στη Bild  την  25/1, ο  επικεφαλής της  Γερμανικής Διπλωματίας,  εκ  των  πλέον  σφοδρών  επικριτών  του  Προέδρου  Trump,   τονίζει : ”Ποιες  αντιλήψεις  της Παγκόσμιας Τάξης θα επικρατήσουν τον 21ο αιώνα, πώς θα μοιάζει ο κόσμος του αύριο, τίποτε δεν έχει ακόμη καθοριστεί, όλα είναι εντελώς ανοιχτά .” Ο κόσμος ,  συμπλήρωσε , πρέπει να προετοιμαστεί να εισέλθει σε μια ” ταραχώδη  περίοδο.  ”  Όπως  πάντα , συνέχισε,  σε  κάθε  πολιτική  μετάβαση   ”υπάρχουν  αβεβαιότητες. ”
”Αλλά, σ’ αυτήν την  περίοδο  μιας νέας  Παγκόσμιας  Αταξίας, πρόκειται για πολλά περισσότερα. Είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται ”, συμπλήρωσε.
Ο  F. W. Steinmeyer ,  αναμένεται  να  εκλεγεί  στα  μέσα  Φεβρουαρίου  ως  ο  νέος  Πρόεδρος  της Ομοσπονδιακής  Δημοκρατίας της Γερμανίας,  γεγονός  που  μαρτυρά  ακόμη  πιο χαρακτηριστικά τη βαρύτητα των λεγομένων του. Δήλωσε   ότι θα  επιδιώξει  διάλογο   με την  ομάδα  του  Αμερικανού  Προέδρου,  ώστε να παρουσιάσει ” την θέση μας ,τις αξίες και τα συμφέροντά μας .” Εξέφρασε ,τέλος, τη βεβαιότητα του ότι θα βρει ”συνομιλητές στην Washington, που γνωρίζουν ότι οι μεγάλες χώρες χρειάζονται και αυτές συμμάχους των επιχειρήσεων.

3.  Ο Trump απειλεί την Ε.Ε.  για τον  Ευρωστρατό.
Σύμφωνα με τη Daily Express, κορυφαίοι Βρετανοί στρατιωτικοί που υπηρετούν στο Αμερικανικό Πεντάγωνο, ενημερώθηκαν πως άμεση προτεραιότητα της νέας Αμερικανικής Κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση των Γαλλo- γερμανικών   σχεδίων για  τη   δημιουργία   Ευρωστρατού.  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Βρετανοί στρατιωτικοί ενημερώθηκαν πως δεδομένης της πολιτικής έντασης που επικρατεί στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς  και της δημοσιονομικής πίεσης στους εθνικούς προϋπολογισμούς, είναι  σκόπιμη  η ύπαρξη μόνο μιας κοινής δύναμης και αυτή είναι το Ν.Α.Τ.Ο.
Εν τω μεταξύ οι Η.Π.Α. έχουν αναπτύξει έξι τάγματα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανόμενης της νεοαφιχθείσας 3ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, αποτελούμενης από 3.500 στρατιώτες και εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, με αποστολή να ενισχύσουν τις προσπάθειες του Ν.Α.Τ.Ο. να ανακόψει τις βλέψεις της Ρωσίας στην περιοχή  της Ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην επερχόμενη εντός του έτους συνάντησή  του  στις Βρυξέλλες με τους αρχηγούς του Ν.Α.Τ.Ο., ο  Πρόεδρος Trump θα υποστηρίξει ότι οι Η.Π.Α. και η  Γερμανία ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους προς τη Συμμαχία, όχι όμως και οι υπόλοιπες χώρες, οι οποίες θα πρέπει να φροντίσουν να καλύψουν το σχετικό κενό.

4.  G. SOROS : ”Ο απατεώνας Trump  θα αποτύχει.”
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros,  επανέλαβε την ήδη  δημοσιοποιημένη πεποίθησή του ότι ο Donald Trump ”είναι ένας  απατεώνας και επίδοξος δικτάτορας. Μιλώντας στο περιθώριο του Παγκοσμίου Οικονομικού Forum Davos  της Ελβετίας, δήλωσε ”πεπεισμένος   ότι o Trump θα αποτύχει” . ”Αντιπροσωπεύει μια άλλη μορφή διακυβέρ-νησης  , που είναι το αντίθετο  μιας Ανοιχτής Κοινωνίας.”  Συμπλήρωσε δε ότι : ”καλύτερα περιγράφεται ως μία δικτατορία ή ένα μαφιόζικο κράτος.”
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg,  εξήγησε ότι ”ο Trump θα αποτύχει, όχι γιατί άνθρωποι όπως εγώ το επιθυμούν, αλλά γιατί οι ιδέες που τον καθοδηγούν είναι εγγενώς αντιφατικές και αυτές οι αντιφάσεις ήδη έχουν ενσωματωθεί από τους Συμβούλους του.” Αναφορικά με τις Διεθνείς Σχέσεις και το Εμπόριο, ο Soros είπε ότι ” η Κίνα θα βοηθηθεί σημαντικά από τον Trump, ο οποίος θα κάνει περισσότερα για να γίνει η Κίνα αποδεκτή ως ηγετικό μέλος της Διεθνούς Κοινότητας, απ’ ότι  θα μπορούσαν να  κάνουν οι ίδιοι οι Κινέζοι.” Ο ίδιος υποστήριξε ότι η αβεβαιότητα που περιβάλλει τις πολιτικές του νέου Προέδρου των Η.Π.Α., θα πλήξουν τις παγκόσμιες αγορές. ”Αυτή τη στιγμή η αβεβαιότητα είναι στα ύψη και αυτό στην πραγματικότητα  είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για μακροχρόνιες επενδύσεις. Επομένως πιστεύω ότι οι αγορές δεν πρόκειται να πάνε πολύ καλά.”

5.   Gazprom : ” Trump και  Brexit  θα βελτιώσουν τη στάση της Δύσης έναντι της Μόσχας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της κρατικά ελεγχόμενης Ρωσικής εταιρίας παραγωγής Φυσικού Αερίου Gazprom, Αλεξάντερ Μεντβιέντεβ, η εκλογή Trump, σε συνδυασμό με το μετά από το δημοψήφισμα Brexit της Βρετανίας και τις επερχόμενες εκλογές σε Γαλλία , Γερμανία, θα  οδηγήσουν σε βελτίωση της στάσης της Δύσης  έναντι της Ρωσίας. Σε σχετική συνέντευξή του στο Reuters,στο περιθώριο Συνεδρίου στη Βιέννη, υποστήριξε ότι οι εκτιμήσεις αυτές δεν είναι μόνον οι  προσωπικές  του, αλλά απηχούν απόψεις  πολλών   άλλων παραγόντων στη Μόσχα.” Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα των Αμερικανικών  εκλογών αντανακλούν  τη δυσαρέσκεια των ανθρώπων ,που δεν είναι ικανοποιημένοι  με συγκεκριμένες επιλογές του πολιτικού κατεστημένου”, πρόσθεσε.
Εξ’ άλλου υποστήριξε ότι  ”Δεν αναμένει γρήγορη μεταστροφή στην Αμερικανική ενεργειακή πολιτική, παρά τις πιέσεις του Trump  για περισσότερες εξαγωγές στη ενέργεια.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Η.Π.Α.  είναι ακόμα εισαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου σε καθαρή βάση. Το να αλλάξει γρήγορα αυτή η κατάσταση, δεν είναι δυνατόν λόγω της  αύξησης της εγχώριας ζήτησης.”, ολοκλήρωσε ο Μεντβιέντεβ.

6.    Θα υλοποιήσει ο  Πρόεδρος  Donald  Trump την προεκλογική δέσμευση μεταφοράς της Αμερικανικής Πρεσβείας στο Ισραήλ από το   Τελ Αβίβ  στην Ιερουσαλήμ ;
Είναι γνωστό ότι προεκλογικά  και προκειμένου να  έχει τη  στήριξη  του   πανίσχυρου    American-Israeli Public Affairs Commision  (A.I.P.A.C.),  ο Trump  είχε  δεσμευθεί  για την μεταφορά  της  Πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, κάτι το οποίο ουδείς πριν από αυτόν Αμερικανός Πρόεδρος είχε αναφέρει , πόσο μάλλον επιχειρήσει να υλοποιήσει. Ασφαλώς μία ενέργεια όπως αυτή ,έχουσα υψηλή συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία για το  Ισραήλ , θα συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση των Αράβων. Ωστόσο το ζήτημα έχει βαθιές ιστορικές ρίζες  και η επίλυσή του μοιάζει να είναι ένας από τους πολυπλοκότερους Γόρδιους Δεσμούς στη διεθνή διπλωματική ιστορία.
Οι  Ισραηλινοί το 1948 με τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, όπως τον χαρακτηρίζουν, κατέλαβαν την  Δυτική  Ιερουσαλήμ και την επόμενη χρονιά την ανακήρυξαν πρωτεύουσά τους. Στον ίδιο πόλεμο , η Ιορδανία κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ ,την οποία ωστόσο έχασε από τους Ισραηλινούς στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Όμως η Διεθνής Κοινότητα έκτοτε θεωρεί την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως ”κατεχόμενο τμήμα της Παλαιστίνης”.   Το  Ισραήλ ,  μετά  τον Πόλεμο των Έξι Ημερών , μετέφερε όλο τον μηχανισμό δημόσιας διοίκησης (Κυβέρνηση, Υπουργεία,  Κνεσέτ   κ.λ.π.), στην Ιερουσαλήμ, καθιστώντας την πραγματική πρωτεύουσά του, την οποία ωστόσο ουδέν κράτος αναγνωρίζει, με αποτέλεσμα όλες οι ξένες Πρεσβείες, της Αμερικανικής συμπεριλαμβανόμενης, να βρίσκονται στο Τελ  Αβίβ, όπως  επίσης  το ΥΠ.ΕΘ.Α.  και το Γ.Ε.ΕΘ.Α., στο Στρατόπεδο Γιτζάκ   Ραμπίν.
Στις ημέρες μας τώρα, είχαμε την έκδοση του Ψηφίσματος 2334 Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.//23-12-2016, σύμφωνα με το οποίο ”Ο  Εβραϊκός τομέας της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, το Δυτικό Τείχος και το Όρος του Ναού, κηρύσσονται ως κατεχόμενα εδάφη και η οποιαδήποτε Εβραϊκή παρουσία εκεί , χωρίς την Παλαιστινιακή συναίνεση, κρίνεται ως παράνομη”. Επί  πλέον αυτών  ο  John  Kerry , ΥΠ.ΕΞ.  στην Κυβέρνηση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε στις 28-12-2016 ότι για πρώτη φορά οι Η.Π.Α. υποστηρίζουν  την ιδέα ότι η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι η Πρωτεύουσα  των δυο λαών, κάτι που ουδόλως αποδέχεται το Ισραήλ. Αντίθετα από την Πολιτική Obama- Kerry, ο Trump σε συνάντησή του με τον Ισραηλινό   Πρωθυπουργό  τον   Οκτώβριο  2016,  είχε   δηλώσει: ”Η Ιερουσαλήμ είναι η αιώνια πρωτεύουσα του Εβραϊκού λαού εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια.” Συμπλήρωσε δε ότι υπό την διακυβέρνησή του οι Η.Π.Α.  θα  αποδεχθούν  τελικά την εξουσιοδότηση  που προ πολλού  έδωσε  το  Κογκρέσο   περί αναγνώρισης  της   Ιερουσαλήμ ως ”της αδιαίρετης πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ.” Στη συνάντηση αυτή οι δυο άντρες περιχαρείς συμφώνησαν  για την ανασυγκρότηση των σχέσεων τους  στα υψηλότερα  επίπεδα,  καθόσον   είχαν διαρραγεί πλήρως από την Κυβέρνηση  Obama.
Τώρα, με την εκλογή Trump, βάσιμα μπορεί να εκτιμηθεί  ότι στην   Αμερικανική  Εξωτερική  Πολιτική το Ισραήλ  θα είναι  ” ο  βασικός  πυλώνας  στη Μέση Ανατολή,  εκπρόσωπος και μακρύ χέρι .”   Βέβαια   είναι   εξαιρετικά   ενδιαφέρον  το ερώτημα με το οποίο ξεκινά η αναφορά μας αυτή: ”Θα μεταφέρει την Πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ; Εάν το  επιχειρήσει , ποιες  θα  είναι οι  ευρύτερες  γεωπολιτικές επιπτώσεις ; ”

7.Συνάντηση του Έλληνα ΥΠ.ΕΘ.Α. Πάνου Καμμένου στην  Washington με το Reince Priebus.
Συνομιλία με τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Reince Priebus  είχε στην Washington ο Έλληνας ΥΠ.ΕΘ.Α.   Πάνος  Καμμένος   το βράδυ του Σαββάτου 21/1, κατά την οποία είχε την ευκαιρία να τον ενημερώσει για όλα τα  θέματα   που ενδιαφέρουν την Ελλάδα,  με ιδιαίτερη  εστίαση στην ολοκλήρωση  των  διαπραγματεύσεων   για την ολοκλήρωση της δεύτερης  αξιολόγησης  του  Ελληνικού  Προγράμματος  Διάσωσης   και    τα  εθνικά   θέματα  μέσα  στο  πλαίσιο των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

8. Οι  Ταλιμπάν προειδοποιούν τον  Πρόεδρο Trump να  εγκαταλείψει το Αφγανιστάν, ”για να μην υποστεί μια ντροπιαστική  ιστορική    ήττα.”  Στο σχετικό   κείμενο,   που αναρτήθηκε   στο twitter   καθώς   και τον   ιστότοπο  των  Ταλιμπάν, αναφέρεται ότι εάν επιμείνει στο δρόμο που χάραξαν οι προκάτοχοι του και συνεχίσει την παράνομη  κατοχή  της  χώρας τους, τότε δεν θα περάσει πολύς καιρός μέχρι ”να βουλιάξει βαθιά στο βάλτο του Αφγανιστάν.”

9.Αίγυπτος, έκτη επέτειος από την εξέγερση της 25ης Ιανουαρίου 2011,  που οδήγησε στην ανατροπή    Μουμπάρακ.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο  Πρόεδρος  Αμπντέλ  Φατάχ  Αλ  Σίσι,    χαρακτήρισε την ”  Αιγυπτιακή Επανάσταση” ως κομβικό σημείο στην ιστορία της χώρας. ”Πρόκειται για μια επανάσταση, που εξέφρασε την επιθυμία των Αιγυπτίων   για αλλαγή και την προσδοκία τους να χτίσουν ένα νέο μέλλον για το έθνος”, προσέθεσε ο Αιγύπτιος ηγέτης.

10.Τουρκία.   Μετά  την  έγκριση  της  Συνταγματικής  Μεταρρύθμισης  από  το  Κοινοβούλιο,  έρχεται  η   προκήρυξη Δημοψηφίσματος περί το μήνα Απρίλιο,   ώστε να επικυρωθούν   από  το  λαό  τα σχέδια  Ερντογάν   για συγκέντρωση όλων των εξουσιών στα χέρια του. ”Την ίδια στιγμή”  οι Εισαγγελείς προχώρησαν στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για περισσότερους από τετρακόσιους ανθρώπους , κυρίως στρατιωτικούς και μέλη των σωμάτων ασφαλείας, στους οποίους αποδίδεται από το καθεστώς Ερντογάν ότι είναι ”Γκιουλενιστές.”  Μέχρι σήμερα, με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, έχουν φυλακιστεί περίπου 40.000 άτομα , ενώ άλλοι 100.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα . Αυτά συμβαίνουν στην Τουρκική ”Δημοκρατία”, χώρα η οποία απαιτεί μετ’ επιτάσεως να γίνει μέλος της Ευρώπης, με τους ”δικούς της ” βέβαια όρους. 

Αφήστε μια απάντηση