25/11/2016. Εβδομαδιαία επισκόπηση του ΕΛΙΣΜΕ

25/11/2016. Εβδομαδιαία επισκόπηση του ΕΛΙΣΜΕ

ΕΔΩ! η υποστηρικτική ΡΡΤ παρουσίαση της διάλεξης!

Αξίζει, ιδιαίτερα να μελετήστε την παρουσίαση ΡΡΤ , ΕΔΩ!

Turkey: A National Critical Intelligence Estimate
Contents:
Executive Summary
State Snapshot
Political
Economic
Military
Intelligence
Key Judgments
Possible outcomes

BREXIT: Πολλοί παράγοντες συγκλίνουν σε μία σκληρή έξοδο της Αγγλίας από την ΕΕ.
    Το ξεκαθάρισμα από την Τερέζα Μαίη, ότι θα αρνηθεί τον κανόνα της ελεύθερης διακίνησης, σε συνδυασμό με τη πλήρη απεξάρτηση της Αγγλίας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο (Europeancourtofjustice), αλλάζει τη στάση των 27 χωρών της ΕΕ. Αν το ΗΒ αρνείται να συμβιβαστεί και θέλει δηλαδή ένα σκληρό BREXIT τότε θα το έχει. Η θέση της ΕΕ είναι ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά και η ελευθερία μετακίνησης είναι άρρηκτα συνδεμένα (singlemarketaccessandfreedomofmovementwereinextricablylinked).
Η διαπίστωση ότι οι κίνδυνοι του αντί- ευρωπαϊκού λαϊκισμού απλώνονται στη Γαλλία και στην Ολλανδία, είναι πολύ σοβαρότεροι από να χαθεί το ΗΒ, το οποίο άλλωστε δημιουργούσε μόνιμα προβλήματα στην ΕΕ. Η εκλογή του Τράμπ ενίσχυσε το φόβο του λαϊκισμού (Λε Πεν  και ΓκερτΓουιλτερς). Η αποχώρηση του ΗΒ, δεν σημαίνει το σταμάτημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η ΕΕ θα επιβιώσει. Αν όμως η Λε Πεν κερδίσει και βγάλει τη Γαλλία από την ΕΕ αυτό θα είναι το τέλος της ΕΕ.
Ο Guardian σε μία εκτίμησή του ανά χώρα συνοπτικά καταλήγει πια θα είναι η θέση για κάποιες  χώρες ως εξής:
ΠΑΡΙΣΙ: Πολύ σκληρό BREXIT
ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ: Σκληρό BREXIT αν αυτό ωφελεί τη Σλοβακία
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Πολύ σκληρό BREXIT
ΒΑΡΣΟΒΙΑ: Πραγματικά σκληρό BREXIT
ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Σκληρό BREXIT αν το ΗΒ αρνηθεί το συμβιβασμό

2. ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΙΣ 4 ΔΕΚ 2016
    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι αποφάσισε να μεγαλώσει το έλλειμμα για να αντιμετωπίσει τις καταστροφές από τους σεισμούς.
Το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, που προβλέπει μεταξύ των άλλων μείωση των θέσεων των βουλευτών, φαίνεται να οδεύει προ το όχι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ψηφίσει ναι και ζήτησε οι Ιταλοί να σκεφτούν τα παιδιά τους.

3. ΘΕΡΜΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΨΉΦΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΑΝΣΤΡΑΤΗΓΟ Michael T.Flynn
Ο υποψήφιος για τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας ΑντγοςMichael T.Flynn σε σχετικό άρθρο έγραψε: Είναι καιρός να έχουμε μία φρέσκια ματιά στην αξία της Τουρκίας και να θέσουμε τις προτεραιότητές μας στη σωστή θέση. Είναι ασύλληπτο να γίνει πραξικόπημα εναντίον της Τουρκίας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, καθώς η Ουάσιγκτον φιλοξενεί την καμουφλαρισμένη πηγή τρομοκρατίας και αστάθειας στην Πενσυλβάνια(τον Γκιουλέν).
Χρειάζεται να προσαρμόσουμε την εξωτερική μας πολιτική αναγνωρίζοντας την Τουρκία ως προτεραιότητα. Πρέπει να δούμε τον κόσμο με τα μάτια της Τουρκίας….Δυνάμεις του ακραίου Ισλάμ πηγάζουν από κληρικούς όπως ο Γκιουλέν. Δεν πρέπει να τους παρέχουμε προστασία. Στη εποχή μας δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιος είναι ο πραγματικός φίλος μας.
Η Χουριέτ σε κύριο άρθρο της εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο ο Michael T. Flynn λέει αλήθεια στο άρθρο του μετά την αποκάλυψη ότι είχε δηλώσει την ελπίδα του να ξεφορτωθούν τον Ερντογάν δηλ. να πετύχει το εν εξελίξει τότε πραξικόπημα. Πήρε φιλοτουρκική πλευρά μόνον όταν απέτυχε το πραξικόπημα.
Η ΧάφιγκτονΠοστ και άλλες εφημερίδες τον κατηγορούν ότι έχει εξαγορασθεί από το τουρκικό λόμπυ για να προπαγανδίσει υπέρ της Τουρκίας. (EkimAlptek, a close associate of Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan, founded both Inovo BV and Inovo Turkije. Alptekinis chairman of the Turkish-American Business Council,)

4. Η ΡΩΣΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΌΤΕΡΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ.
Η εφημερίδα Χααρέζ σε ανάλυση για την πολιτική της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, συμπεραίνει, ότι η ενεργοποίηση του συστήματος S-400 σε συνδυασμό με τα συστήματα αεράμυνας που φέρουν τα πολεμικά ρωσικά πλοία στην Ταρτούς, περιόρισαν την περιοχή δράσης της ισραηλινής αεροπορίας. Ο Πρόεδρος Νετανιάχουσυνάντησε τέσσερις φορές τον Πούτιν για να συντονίσουν τη δράση των αεροποριών-δυνάμεών τους. Μη έχοντας πολλές επιλογές ο Νετανιάχου αναγκάσθηκε να δεχτεί τη ρωσική παρουσία που έχει δύο κύριους σκοπούς: Πρώτον να προστατέψει το καθεστώς του Ασσαντ και δια μέσου αυτού τα συμφέροντα της Ρωσίας στη Συρία, μοναδικής βάσης στα ζεστά νερά της Μεσογείου (Ταρτούς).  Δεύτερον να αποφευχθεί νίκη των ανταρτών τζιχαντιστών Σουνιτών  που τροφοδοτούν την σύγκρουση από μία ρωσική δεξαμενή 20 εκατομμυρίων κυρίως σουνιτών του Καυκάσου. Το δόγμα πολέμου βασίζεται στην εμπειρία που απέκτησε η Ρωσία δέκα χρόνια πριν στο δεύτερο Τσετσενικό πόλεμο που έληξε  με πλήρη επικράτηση των Ρώσων.
 

5. ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Την πρώτη μέρα των συνομιλιών στην Ελβετία στις 20 Νοε 2016, δεν έγινε δυνατή η συμφωνία για τα επόμενα βήματα επίλυσης του προβλήματος. Η αποτυχία εντοπίζεται κατά τουρκικές εφημερίδες στην μη λήψη καθαρής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα των εγγυητριών δυνάμεων.
Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι «οι δύο ηγέτες, παρά τις πολύ καλές προσπάθειες που κατέβαλαν, δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν τις απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, που θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών».
Στις 18 Νοε ο Ερντογάν μίλησε με τον Τσίπρα για πενταμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας και ΗΒ. Η ελληνική πλευρά παρουσίασε τις 7, 19 και 29 Δεκ 2016 ως κατάλληλες για την πενταμερή διάσκεψη. Το εδαφικό παραμένει ένα σημείο διαφωνίας ως προς το ποσοστό επιστροφής, τις πόλεις-χωριά που θα επιστραφούν, τα κριτήρια επιστροφής προσφύγων κλπ.Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όρισε το 28,2% και ο κ. Ακιντζί το 29,2%. Η απόσταση μιας ποσοστιαίας μονάδας δείχνει ότι η σύγκλιση είναι πολύ κοντά σε ένα ποσοστό κοντά σε εκείνο που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν (28,7%)».
Στις 22 Νοε 2016 2 το πρωί, ώρα Ελλάδος, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι, παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, δεν υπήρξε συγκεκριμένη κατάληξη στο κριτήριο του εδαφικού, που αφορούσε τον αριθμό των προσφύγων οι οποίοι θα επέστρεφαν  μετά τη λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε ζήτημα αναφορικά με τη δυνατότητα επιστροφής της Μόρφου.

Ο στόχος της Λευκωσίας για συζήτηση άπτεται των τριών βασικών κριτηρίων του εδαφικού: Αριθμός προσφύγων που επιστρέφουν υπό ε/κ διοίκηση, εδαφικό ποσοστό, ακτογραμμή. Συζητήθηκαν κατά τη δεύτερη φάση του Μον Πελερέν, τα δύο από τα τρία. Οι συνομιλίες κατέρρευσαν εφόσον δεν βρέθηκε χρυσή τομή στο βασικότερο των τριών κριτηρίων που είχε θέσει η ε/κ πλευρά, εκείνο του αριθμού της επιστροφής προσφύγων υπό ε/κ διοίκηση.

Ήταν δε αυτό το κριτήριο στο οποίο φαίνεται ότι υπήρχαν ενδείξεις προσέγγισης κατά την πρώτη φάση των συνομιλιών. Όπως προκύπτει, το εύρος που είχε θέσει η ε/κ πλευρά αφορούσε επιστροφή 90.000 προσφύγων. Σε αυτό, η τ/κ πλευρά φαινόταν να είναι θετικά διακείμενη μέχρι και την επανέναρξη των συνομιλιών στο Μον Πελερέν ΙΙ, όπου ο αριθμός αυτός από την τ/κ πλευρά κατέβηκε στις 55 – 60.000. Αρμόδιες πηγές λένε πως ο κ. Ακιντζί ήταν πιθανότατα έτοιμος να καταθέσει χάρτη, αλλά όχι εκείνον τον χάρτη που θα ικανοποιούσε την ε/κ πλευρά.
Η Μόρφου στο κάδρο.

Όπως προκύπτει, αν και υπήρχε στο κριτήριο που αφορά το εδαφικό ένα ποσοστιαίο εύρος που ήταν αρκετά καλό (28,2% – 29,2%), εντούτοις υπήρξε καταφανής δυσκολία από την τ/κ πλευρά να καθορίσει τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφε. Διπλωματικές πηγές τόνιζαν πως «είναι διαφορετικό να συμφωνήσεις σε ποσοστό και διαφορετικό αυτό να αποτυπωθεί σε χάρτη»
 
6. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Μιλώντας ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του είναι ο φράχτης μεταξύ των τρομοκρατών και του υπόλοιπου κόσμου. Απαίτησε την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και της Δύσης εναντίον των τρομοκρατών. Είναι λάθος να υποστηρίζεται ένας τρομοκρατικός οργανισμός εναντίον ενός άλλου (Κούρδοι εναντίον ISIS). Ο τούρκος δικηγόρος MetinLütfiBaydar εκλέχθηκε αντιπρόεδρος στη κοινοβουλευτική σύνοδο του ΝΑΤΟ.

7. Απειλή Ερντογάν για προσχώρηση της Τουρκίας στη «Σαγκάη 5».
Η Σαγκάη 5 είναι ένας πολιτικός, οικονομικός και στρατιωτικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1996 από τους ηγέτες της Κίνας, Καζακστάν, Κυργιστάν, Ρωσσίας, Τατσικιστάν και Ουζμπεκιστάν. Το 2015 έγιναν δεκτές η Ινδία  και το Πακιστάν. Ο οργανισμός ιδρύθηκε ως αντιστάθμισμα των ενεργειών των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην κεντρική Ασία σύμφωνα με τη Χουριέτ.
Ο Ερντογάν επανέφερε την παλιά του φιλοδοξία για προσχώρηση της Τουρκίας στον εν λόγω οργανισμό, λόγω της ψύχρανσης των σχέσεών της με την ΕΕ, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15 Ιουλίου.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτεμπερκ δήλωσε στη Hürriyet Daily News ότι «είμαι απολύτως βέβαιος ότι η Τουρκία δεν θα κάνει κάτι που να ελαττώνει την συλλογική άμυνα το Άρθρο 5, και την ενότητα του ΝΑΤΟ»  στη συνάντηση του NATO Parliamentary Assembly της Κωνσταντινούπολης στις 21 Νοε 2016.
 « Η δύναμη και η επιτυχία του ΝΑΤΟ βασίζεται στο γεγονός ότι επίθεση σε ένα κράτο του ΝΑΤΟ ενεργοποιεί την απάντηση όλων των συμμάχων».
Το ΝΑΤΟ πρέπει να μείνει στο Αιγαίο δήλωσε ο ΓΓ. Του ΝΑΤΟ

8.     Επικοινωνία Τραμπ-Τσίπρα
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δήλωσε ότι είναι θερμός υποστηρικτής της Ελλάδας, ότι οι ελληνοαμερικανοί ψήφισαν 65% Τραμπ και κατανοείτις σημαντικές προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός για την αντιμετώπιση τόσο της οικονομικής όσο και της προσφυγικής κρίσης».

9.Το μέλλον των Ελληνοτουρκικών σχέσεων
Μία επικίνδυνη περίοδο ανοίγεται μπροστά μας στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Ο πρόεδρος Ερντογάν υποστηρίζεται από το 65% των Τούρκων, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, αλλά αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους. Το Κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο, όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω. Στην Τουρκία σενάρια τύπου Κριμαίας για τα κατεχόμενα αρχίζουν να φαίνονται όλο και πιο συχνά.
Η στιγμή της αλήθειας έχει, επίσης, φτάσει στις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας. Σοβαρές αντιρρήσεις ακούγονται από πολλές πλευρές και διάφορες χώρες. Η ενταξιακή της πορεία οδεύει για πάγωμα και αυτό θα έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις. Πιο προφανής είναι ο κίνδυνος κατάρρευσης της συμφωνίας για τη διαχείριση του προσφυγικού, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα μας.
Οι παραβιάσεις και οι εμπλοκές με οπλισμένα αεροσκάφη φαίνεται να αυξάνουν μεθοδευμένα.
Χωρίς κινδυνολογία το ενδεχόμενο εξαγωγής της εσωτερικής κρίσης θα πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο το αμέσως επόμενο διάστημα.

10. Ένταση στις Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις
Συνελήφθησαν Αλβανοί διπλωματικοί υπάλληλοι που μετέφεραν προπαγανδιστικό υλικό που θα μοιράζονταν στην Ελλάδα.
Ο Αλβανός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν θέματα του παρελθόντος που πρέπει να συζητηθούν (τσάμηδες-μεγάλη Αλβανία). Επίσημα εκκρεμεί το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μετά την αλβανική υπαναχώρηση στην αρχική συμφωνία χάραξης των ορίων μεταξύ των δύο χωρών

Αφήστε μια απάντηση