Blog

23/11/2016. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΛΙΣΜΕ – 17/11-23/11

23/11/2016. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΛΙΣΜΕ – 17/11-23/11

-17/11 – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε ότι τα σχέδια προϋπολογισμού των Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Βελγίου, Κύπρου, Λιθουανίας, Σλοβενίας και Φινλανδίας για το 2017 «κινδυνεύουν» να παραβιάσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και γι’ αυτό τους συνέστησε να πετύχουν τους ευρωπαϊκούς στόχους. Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας δεν εξετάζεται όπως των άλλων κρατών-μελών, καθώς η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και οι στόχοι του προϋπολογισμού τίθενται στο πρόγραμμα.

-17/11 – Στα 2,24 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών που έχει αποπληρώσει το Δημόσιο έως τα τέλη Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016, δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι έχουν κληθεί να καταβάλουν πολύ υψηλότερους φόρους φέτος, καθώς τα έσοδα του κράτους έχουν αυξηθεί κατά 3,6 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το περυσινό δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου.

-17/11 – Την ανάγκη να συνδυαστούν οι αποφάσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και της δημοσιονομικής χαλάρωσης με την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων, ώστε να εξέλθει της κρίσης η Ελλάδα, επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γ. Στουρνάρας. Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον ιστότοπο Liberal, η ΤτΕ έχει συνδέσει συγκεκριμένες προτάσεις ελάφρυνσης του χρέους με την ανάγκη ελάφρυνσης του τελικού δημοσιονομικού στόχου μετά το 2018, από πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ σε 2%.

-17/11 – Ενα ακόμη «καρτέλ εργολάβων», το οποίο νόθευε διαγωνισμούς για δημόσια έργα, εντόπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στην υπόθεση εμπλέκονται 12 τεχνικές εταιρείες, οι οποίες φέρεται να συμμετείχαν σε συμφωνία ή εναρμονισμένη πρακτική για τη χειραγώγηση διαγωνισμού που αφορούσε στην «Περιβαλλοντική Αποκατάσταση – Ανάπλαση Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) νομού Πέλλας». Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού πρόκειται να συνεδριάσει επί του θέματος στις 28 Δεκεμβρίου 2016.

-18/11 – Παρότι η Γαλλία εξακολουθεί να παραμένει στο βάθρο των χωρών με τη μεγαλύτερη παραγωγή σε «ήσυχους» και αφρώδεις οίνους παγκοσμίως, φέτος φαίνεται ότι η μέχρι πέρυσι «πρωταθλήτρια χώρα» εκθρονίζεται, λόγω της δυναμικής εισόδου των ιταλικών κρασιών στην παγκόσμια οινοπαραγωγή.

-18/11 – Μία αρνητική τουριστική χρονιά για τον ξενοδοχειακό κλάδο είναι η φετινή, η οποία παρά την άνοδο των διεθνών αφίξεων χαρακτηρίσθηκε, τουλάχιστον έως τα τέλη Αυγούστου, από τη μεγάλη πτώση των ταξιδιωτικών εισπράξεων.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννη Ρέτσο, το τελευταίο 18μηνο έχουν επιβληθεί στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις διπλασιασμός του ΦΠΑ στη διαμονή, σχεδόν διπλασιασμός του ΦΠΑ στην εστίαση και κατάργηση της εξαίρεσης των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των ξενοδοχείων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ρέτσος επισημαίνει ότι η υπερφορολόγηση έχει καταστήσει πολύ πιο ακριβό το τουριστικό πακέτο έναντι των ανταγωνιστών μας, εξανεμίζοντας τα όποια έσοδα των επιχειρήσεων.

-18/11 – Σύμφωνα με την Καθημερινή, μελλοντικά κέρδη ύψους 1,2 δισ. ευρώ θα απολέσουν οι εγχώριες τράπεζες στην περίπτωση που υλοποιηθεί το σχέδιο για την αντικατάσταση των ομολόγων EFSF που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους με άλλους τίτλους σταθερού επιτοκίου, κάτι που εξετάζεται στο πλαίσιο των μέτρων για τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Πρόκειται για ομόλογα συνολικού ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και τα οποία τους έχουν δοθεί στο πλαίσιο των ανακεφαλαιοποιήσεων. Η ανταλλαγή των ομολόγων αυτών με άλλους τίτλους σταθερού περιλαμβάνεται στη δέσμη μέτρων που επεξεργάζεται ο ESM με στόχο τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση του εγχώριου δημόσιου χρέους και προκαλεί την αντίδραση των διοικήσεων των τραπεζών, οι οποίες θεωρούν ότι άλλη μία φορά επιδιώκεται μια εύκολη πολιτική λύση εις βάρος του τραπεζικού συστήματος.

-19/11 – Σε δραστικές  περικοπές 30.000 θέσεων εργασίας, έως το 2020, προχωρεί η Volkswagen, αποσκοπώντας σε εξοικονόμηση δαπανών και χρηματοδότηση νέων σχεδίων για κατασκευή «πράσινων» αυτοκινήτων. Στο σύνολο των περικοπών, οι 23.000 αφορούν τις εργοστασιακές της εγκαταστάσεις στη Γερμανία, όπου συνολικά απασχολούνται 114.000 άτομα. Η απόφαση ελήφθη από κοινού με τα εργατικά συνδικάτα, ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές αναγκαστικές απολύσεις έως το 2025. Υπό το παρόν σχέδιο, οι 23.000 περικοπές θέσεων θα διεκπεραιωθούν μέσω εξαγοράς, πρόωρης συνταξιοδότησης και περιορισμού του αριθμού των μερικώς απασχολουμένων.

-19/11 – Στα 5,5 δισ. ευρώ ανήλθε η απώλεια του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών το 2015 σε σχέση με το 2014. Επί της ουσίας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν ότι την περίοδο που η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθούσε να διαπραγματευτεί με τους δανειστές αλλαγές στο πρόγραμμα, τα νοικοκυριά κατέγραφαν σημαντικές εισοδηματικές απώλειες.

-19/11 – Με αρχικό υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο 4 δισ. ευρώ ξεκινάει η λειτουργία της Aktua, κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχει η Alpha Bank για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Η νέα εταιρεία θα είναι η πρώτη που θα λειτουργήσει με το νέο καθεστώς που θεσμοθετήθηκε με βάση τον νόμο 4389 και η σχετική άδεια αναμένεται το πιθανότερο την επόμενη εβδομάδα, σηματοδοτώντας την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια για την ενεργητική διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση με βάση και τις κατευθύνσεις του SSM.

Η Τράπεζα της Ελλάδος που είναι αποδέκτης επτά μέχρι σήμερα παρόμοιων αιτημάτων είναι πολύ κοντά στη διατύπωση τελικής γνώμης για δύο ακόμη εταιρείες, ενώ για την περίπτωση της Aktua εκκρεμεί η έγκριση από το υπουργείο Οικονομίας, που έχει τον τελικό γνωμοδοτικό λόγο στην όλη διαδικασία. Ο φάκελος σε ό,τι αφορά την Aktua βρίσκεται στα χέρια της αρμόδιας επιτροπής και σύμφωνα με πληροφορίες η πρόθεση του νέου υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί έγκαιρα, πριν δηλαδή εκπνεύσει το δεκαήμερο που προβλέπει ο νόμος.

-19/11 – Τέσσερις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας χρηματοδοτούν με 2,12 δισ. δολάρια τις εργασίες μετατροπής μιας περιοχής κοντά στο αεροδρόμιο City Airport σε χρηματοπιστωτικό κέντρο των ασιατικών επιχειρήσεων.

-20/11 – Οι κινεζικές άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό (outbound direct investment, ODI) αυξήθηκαν στο πρώτο 10μηνο του 2016, με τη μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνουν οι επενδύσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Συνολικά, οι επενδύσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν 53,3% στο 10μηνο σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 145,96 δισ. δολάρια, ενώ τον Οκτώβριο αυξήθηκαν 48,4% και ανήλθαν σε 11,74 δισ. δολάρια.

-20/11 – Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, οι Βρυξέλλες θα απαιτήσουν από τη Βρετανία ποσό 40 με 60 δισ. λίρες. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται χρήματα που η Βρετανία έχει δεσμευθεί να καταθέσει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, χρέη προς συνταξιοδοτικά ταμεία, εγγυήσεις για ευρωπαϊκά δάνεια και δαπάνες σε ευρωπαϊκά έργα που γίνονται στη Βρετανία. Η Κομισιόν θεωρεί, επίσης, ότι η Βρετανία είναι υποχρεωμένη να καλύψει και ορισμένες μακροπρόθεσμες ευρωπαϊκές δαπάνες –πέρα από το 2019–, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για προγραμματισμένες δαπάνες.

-20/11 – Μυστικά 83 ετών πρόκειται να αποκαλύψει η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία του κόσμου, Saudi Aramco. Γιατί; Η πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τους επενδυτές για όλα τα οικονομικά της στοιχεία, ύστερα από την απόφαση που πήρε να αντλήσει κεφάλαια με την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την Καθημερινή.

-20/11 – Με ένα στοίχημα ύψους 17,7 δισ. δολ. στην ανάκαμψη των ναυλαγορών ισοδυναμούν οι παραλαβές νεότευκτων πλοίων της ελληνικής πλοιοκτησία κατά την επόμενη τριετία. Περισσότερα από 340 ποντοπόρα πλοία όλων των τύπων είναι προγραμματισμένα να παραδοθούν από ναυπηγεία του εξωτερικού στους Ελληνες ιδιοκτήτες τους από τις αρχές του 2017 έως τα τέλη του 2018. Η συνολική αξία των υπό παραγγελία πλοίων ανέρχεται στα 17,749 δισ. δολ., σύμφωνα με τη διεθνή συμβουλευτική εταιρεία VesselsValue, που ειδικεύεται στις αποτιμήσεις ποντοπόρων.

-21/11 –  O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε σήμερα την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αρχίσει να αντιστρέφει σταδιακά την επεκτατική νομισματική πολιτική της, προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει προσεκτικά. «Δεν θα κουραστώ να λέω ότι θα προτιμούσα αν αυτό άρχιζε όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε. «Η έξοδος από αυτή την ασυνήθιστη νομισματική πολιτική πρέπει να γίνει με τεράστια προσοχή», πρόσθεσε.

-21/11 – Πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ για το 2017 προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, ενώ για φέτος η εκτίμηση είναι ότι θα διαμορφωθεί στο 1,1% του ΑΕΠ. Το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε εκτιμήσεις και προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερες του στόχου του Μνημονίου, το οποίο αναφέρει ότι για το 2016 θα πρέπει να ανέλθει στο 0,5% του ΑΕΠ και για το 2017 στο 1,75% του ΑΕΠ.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι η οικονομία θα μεγεθυνθεί το 2017 κατά 2,7% και το ΑΕΠ θα ανέλθει στα 180,8 δισ ευρώ από 174,9 δισ ευρώ φέτος.

-21/11 – Η Citigroup και η JP Morgan είναι οι σημαντικότερες τράπεζες για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο θα κλονιζόταν με απρόβλεπτες συνέπειες σε περίπτωση κατάρρευσής τους. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έπειτα από σχετική έρευνα το αμερικανικό Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB).

-21/11 – Την προσήλωσή του στη διατήρηση της νομισματικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με στόχο τη μεσοπρόθεσμη σύγκλιση των ποσοστών πληθωρισμού στο 2% και υποστήριξη της ανάκαμψης, δήλωσε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

-22/11 – Μειώθηκε περαιτέρω μέσα στον Οκτώβριο το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας. Η κρατική εταιρεία κατείχε μερίδιο 88,8% στους καταναλωτές ενέργειας, από 89% που ήταν ένα μήνα πριν, και 94,7% που ήταν τον Ιανουάριο του 2016. Η εταιρεία, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), εκτιμάται ότι παρείχε στους Ελληνες καταναλωτές (επιχειρήσεις, νοικοκυριά κ.λπ.) ενέργεια 3.337 γιγαβατώρων (GWh). Από τους εναλλακτικούς, τρεις είναι οι κυρίαρχοι, αλλά κατέχουν μερίδιο χαμηλότερο του 3% ο καθένας.

Στη δεύτερη θέση πίσω από τη ΔΕΗ είναι η Protergia με 112 GWh και μερίδιο 2,99%, η οποία βρίσκεται για δεύτερο μήνα στη συγκεκριμένη θέση. Ακολουθεί η Ηρων με 111 GWh (μερίδιο 2,96%) και τέλος η Elpedison με 90 GWh (μερίδιο 2,42%). Το υπόλοιπο περίπου 3% μοιράζονται έντεκα επιχειρήσεις. Η συνολική ζήτηση ενέργειας τον περασμένο Οκτώβριο ανήλθε σε 3.861 GWh και ήταν αυξημένη κατά 1,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Στο 10μηνο η συνολική ζήτηση ανήλθε σε 42.215 εκατ. GWh και είναι μειωμένη κατά 1,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η ζήτηση ενέργειας στη χώρα μας, καθώς εξελίσσεται η χρονιά, σταδιακά επανέρχεται στα περυσινά επίπεδα. Σημειώνεται ότι στους πρώτους μήνες του έτους, η ζήτηση ήταν αισθητά χαμηλότερη, π.χ. κατά 6,3% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

-22/11 – Στα 319,2 δισ. ευρώ αναμένεται να αυξηθεί το δημόσιο χρέος το 2017, από 315,4 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ωστόσο, παρά την αύξησή του σε απόλυτο μέγεθος, ως ποσοστό του ΑΕΠ προβλέπεται πως θα καταγράψει μείωση στο 176,5% του ΑΕΠ –από 180,3% του ΑΕΠ– εξαιτίας της προβλεπόμενης μεγέθυνσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Παράλληλα, οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2017 (μαζί με την αναχρηματοδότηση των εντόκων γραμματίων) υπολογίζονται σε περίπου 16,8% του ΑΕΠ. Ποσοστό υψηλότερο του ορίου του 15% του ΑΕΠ, που έχει τεθεί ως κριτήριο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Να σημειωθεί ότι το 16,8% του ΑΕΠ για το 2017 αντιστοιχεί σε 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14,8 δισ. ευρώ ή 8,2% του ΑΕΠ προορίζονται για αναχρηματοδότηση εντόκων γραμματίων.

-22/11 – H Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές – εκτιμήσεις (outlook) των εγχώριων τραπεζών από αρνητικές σε σταθερές, κίνηση που αντανακλά την προσδοκία του οίκου αξιολόγησης για τη βελτίωση της χρηματοδότησης και της κερδοφορίας των εγχώριων τραπεζών, σταθμίζοντας παράλληλα το μεγάλο μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και τις περιορισμένες ευκαιρίες χορηγήσεων δανείων.

Η Moody’s επισημαίνει ότι οι εγχώριες τράπεζες θα παραμείνουν πιθανότατα εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, ενώ ξεχωρίζει ως μεγαλύτερη πρόκληση την αντιμετώπιση του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

-22/11 – Eντονο καταγράφεται το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την απόκτηση των δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Σερβία.

-22/11 – Δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες που πτωχεύουν, καθώς θα απαλλάσσονται πλήρως από τα χρέη τους έπειτα από μια περίοδο τριών ετών κατ’ ανώτατο όριο, προβλέπει οδηγία που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, η προτεινόμενη οδηγία αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών πτώχευσης και αναδιάρθρωσης, οι οποίες χρονίζουν σε βάρος τόσο των επιχειρήσεων που πτωχεύουν όσο βεβαίως και των εργαζομένων και των πιστωτών.

-22/11 – O Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη συμφωνία του Ειρηνικού (TPP) την πρώτη κιόλας ημέρα που αυτός θα αναλάβει πρόεδρος, ενώ αποκάλεσε τη συμφωνία «δυνητική καταστροφή για τη χώρα. Η συμφωνία των 12 χωρών του Ειρηνικού αποτελούσε το μεγαλύτερο επίτευγμα του προέδρου Ομπάμα στον τομέα του εμπορίου. Περιλάμβανε 12 χώρες από την Αμερική και την Ασία και κάλυπτε το 40% της παγκόσμιας οικονομίας.

-23/11 – Απώλειες ύψους 703 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τα τουριστικά έσοδα της χώρας για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αναλυτικά, τα έσοδα με πτώση της τάξης του 5,5% περιορίστηκαν φέτος σε 12,08 δισ. ευρώ έναντι 12,78 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2015. Μεγάλοι κερδισμένοι σε επίπεδο τουριστικών εσόδων προορισμοί της Μεσογείου για τη φετινή περίοδο αναδεικνύονται η Κύπρος και η Ισπανία. Στην Κύπρο για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 13,6% και στην Ισπανία για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου κατά 6,3%. Οι συνολικές αφίξεις των ξένων τουριστών στην Ελλάδα για το εννεάμηνο παρουσίασαν μικρή αύξηση της τάξης του 3,5%. Τον Σεπτέμβριο τα τουριστικά έσοδα στη χώρα αυξήθηκαν κατά 2,3%, ενώ οι διεθνείς αφίξεις κατά 13,7%.

-23/11 – Eπιφυλάξεις σχετικά με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2017 διατυπώνει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ). Tα περιθώρια για αποκλίσεις είτε στα έσοδα είτε στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ή στις υπόλοιπες συνιστώσες της γενικής κυβέρνηση είναι πολύ μικρά.

-23/11 -Μέχρι στιγμής η επιλογή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράζει εταιρικά ομόλογα, με την ελπίδα ότι θα πείσει τις εταιρείες να αυξήσουν τις επενδύσεις τους, ενισχύοντας τελικά την απασχόληση και την ανάπτυξη, έχει αποδειχθεί άστοχη. Οι εταιρείες είναι ικανοποιημένες από την πτώση του κόστους δανεισμού, ωστόσο προτιμούν να φυλάσσουν τα μετρητά τους, σύμφωνα με στοιχεία της Wall Street Journal.

Από τον περασμένο Ιούνιο, η ΕΚΤ έχει αγοράσει εταιρικά ομόλογα συνολικού ύψους 44,3 δισ. ευρώ, μειώνοντας το κόστος δανεισμού των εταιρειών και ενισχύοντας την έκδοση εταιρικών ομολόγων. Ωστόσο, ο ίδιος λόγος που οδήγησε την ΕΚΤ να αρχίσει να αγοράζει εταιρικά ομόλογα –η αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης– αποτελεί και τον λόγο που οι εταιρείες διστάζουν να επενδύσουν, σύμφωνα με τη WSJ.

-23/11 – Πέντε άδειες σε εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων θα πρέπει να έχουν χορηγηθεί έως τα τέλη του χρόνου από την ΤτΕ, η οποία θα πρέπει παράλληλα να επαναξιολογήσει το θεσμικό πλαίσιο, προτείνοντας τις αναγκαίες αλλαγές για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής δευτερογενούς αγοράς διαχείρισης οφειλών που είναι σε καθυστέρηση.

Αφήστε μια απάντηση