Βασίλειος Μαρτζούκος: Οι προβληματισμοί του Προέδρου, Ιούνιος 2018
Αγαπητά μέλη και φίλοι,
Διανύοντας τον Ιούνιο του 2018, πολλά και σημαντικά εθνικά θέματα βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην προεκλογική Τουρκία τα πολιτικά της κόμματα διαγκωνίζονται για την μετεκλογική έμπρακτη διεκδίκηση «ζωτικών» κατά την αντίληψή τους δικαιωμάτων έναντι της Ελλάδος (κυρίως νησιωτικών και ενεργειακών), καθώς και έναντι της Κύπρου.Πρόσφατα τουρκικά προκλητικά «επιτεύγματα» αποτελούν, η απειλή απαγωγής των 8 Τούρκων Αξιωματικών, η διακοπή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων και το θερινό πρόγραμμα ερευνών του γεωτρύπανου «ΠΟΡΘΗΤΗΣ», ενώ η αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών συνεχίζεται πλέον των 100 ημερών. Τοcasusbelli για τυχόν ενάσκηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο καλά κρατεί, οι τουρκικές πολιτικές και στρατιωτικές προκλήσεις έχουν καταστεί καθημερινή μας κανονικότητα καιγια το πειστικότερο των προθέσεων, η Τουρκία έχει καταληφθεί από εξοπλιστική φρενίτιδα (δαπάνες άνω των $18 δις ετησίως), με ταυτόχρονη σημαντική ενδυνάμωση της εγχώριας αμυντικής της βιομηχανίας, γεγονότα δηλαδή τα οποία συνάδουν με το αναθεωρητικό όραμα αναβιώσεως του Χαλιφάτου. Υπενθυμίζεται ότι οι ημέτερες δαπάνες για την άμυνα είναι χαμηλότερες των 3 δις €.
Σε ότι αφορά τα Σκόπια, ένα επτασφράγιστο σχέδιο Συμφωνίας βρίσκεται σε τελικό στάδιο διαβουλεύσεων με μόνη βεβαιότητα την σύνθετη ονομασία, το δημοψήφισμα των Σκοπιανών και την απαγόρευση δημοψηφίσματος στους Έλληνες, οι οποίοι ανησυχούντες ενστικτωδώς, ξεχύνονται στους δρόμους σε μη κομματικά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας. Αλήθεια την επομένη μίας συμφωνίας πως θα ονομάζει τους Σκοπιανούς η διεθνής κοινότητα και πως θα αυτοαποκαλούνται; Θα εξακολουθεί η Θεσσαλονίκη να αποκαλείται πρωτεύουσα της Μακεδονίας και πως θα αποκαλούνται οι πραγματικοί Μακεδόνες; Η επόμενη ημέρα θα είναι ίδια για την Ελλάδα, όταν με την υπογραφή της θα έχει παραχωρήσει το δικαίωμα στα Σκόπια να αποτελούν το μοναδικό κράτος στον πλανήτη με δικαίωμα να φέρει το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ; Τι μέλει γενέσθαι με τα θεμελιώδη μεγέθη της ταυτότητας, της γλώσσας και του πολιτισμού; Έναντι ποίων ανταλλαγμάτων εκχωρούμε τα μη εκχωρούμενα;
Ενώ το δημογραφικό μας δράμα συνεχίζεται, άνευ ουσιαστικής πολιτικής αντιμετωπίσεως αυτού, η εκροή χιλιάδων νέων Ελλήνων προς το εξωτερικό συνεχίζεται. Ενώ η επανεισδοχή μεταναστών στην Τουρκία διακόπτεται και ο βαλκανικός μεταναστευτικός διάδρομος βρίσκεται ερμητικά κλειστός, οι κυβερνώντες παρακολουθούν παθητικά το υπαρξιακού επιπέδου εθνικό αυτό θέμα, έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες του έθνους στην καλή προαίρεση του Ερντογάν και της ΕΕ.
Με το BREXIT σε εξέλιξη, τους τριγμούς του ευρωπαϊκού οικοδομήματος στην Ιταλίανα προκαλούν ανησυχία και την δοκιμασία των ευρωατλαντικώνοικονομικών σχέσεωννα προσδίδει νέα γεωπολιτική διάσταση στην Δυτική συνοχή, η χώρα μας εξέρχεται των μνημονίων με δυσβάσταχτα ψηφισμένα αντικοινωνικά μέτρα (νέες περικοπές συντάξεων, μείωση αφορολογήτου, υποχρεώσεις υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί, υπερταμείο, ρευστότητα κ.λπ.) και νεφελώδεις υποσχέσεις για το δημόσιο χρέος. Το επίσημο σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας φαίνεται ως επιεικώς ανεπαρκές.
Κοινό σημείο που συνδέει τα ανωτέρω δυσμενώς εξελισσόμενα εθνικά θέματα (ελληνοτουρκικές σχέσεις, Σκοπιανό ζήτημα, δημογραφικό, μεταναστευτικό, οικονομικό – αναπτυξιακό) αποτελεί η έλλειψη Εθνικής Στρατηγικής η οποία διέπει διαχρονικά ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα. Προς όφελος του έθνους μας, το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. απευθύνει έκκληση και παράκληση προς τα πολιτικά κόμματα όπως αφού προβούν στην ειλικρινή αυτοκριτική τους και εγκαταλείψουν τις «κοκορομαχίες» με προεκλογικό ορίζοντα, ενσκύψουν με σοβαρότητα στην εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής (με ορίζοντα κατ’ ελάχιστον 15ετίας) και κατ’ ελάχιστον επί των προανεφερθέντων εθνικών θεμάτων τα οποία απειλούν άμεσα υπαρξιακά και ζωτικά μας συμφέροντα. Υπενθυμίζεται ότι η εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής προϋποθέτει καθορισμό των Εθνικών Συμφερόντων καθώς και των Εθνικών Σκοπών που απορρέουν από αυτά. Οι βασικές κατευθύνσεις της Εθνικής Στρατηγικής θα πρέπει, επί τέλους, να τηρούνται με συνέπεια ανεξαρτήτως εναλλαγής κυβερνήσεων. Ο δεδομένος πατριωτισμός των πολιτικών εκπροσώπων των Ελλήνων δεν θα πρέπει να επισκιάζεται από οιανδήποτε άλλη δευτερεύουσα σκοπιμότητα. Ρεαλιστικές λύσεις υπάρχουν υπό την προϋπόθεση ότι υφίσταται πολιτική βούληση καθώς και εγρήγορση του ελληνισμού όπου γης. Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. διατηρεί ετοιμότητα συνδρομής σε κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.
Ιούνιος 2018
Αντιναύαρχος ε.α. Β. Μαρτζούκος ΠΝ
Επίτιμος Διοικητής ΣΝΔ
Πρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.