Blog

ΠΕΡΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ B΄ («Η Ελλάς, αλώθηκε από τους Ρωμαίους, αλλά κατέκτησε τη Ρώμη, (Κικέρων, Ρωμαίος ρήτωρ)»)

ΠΕΡΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ B΄ («Η Ελλάς, αλώθηκε από τους Ρωμαίους, αλλά κατέκτησε τη Ρώμη, (Κικέρων, Ρωμαίος ρήτωρ)»)

Ανδρέας Κατσίφας
Επίτιμος Αρεοπαγίτης
ΠΕΡΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ Β΄
Η Ελλάς, αλώθηκε από τους Ρωμαίους, αλλά κατέκτησε τη Ρώμη, (Κικέρων, Ρωμαίος ρήτωρ)
Αν ήρθαν Σλάβοι (στην Ελλάδα) απήλθον, αν έμειναν τινές εξελληνίσθησαν, αν κατεστράφησαν αιωνία αυτών η μνήμη (Δ. Καμπούρογλου, ιστοριοδίφης, ακαδημαϊκός).
Η Θρησκεία για τους Έλληνες είναι μια εθνική παράδοση (Andre Mirabel, Γάλλος περιηγητής και Henri Belle, Γάλλος διπλωμάτης, 19ος αιώνας).
*****************************
Στο προηγούμενο τεύχος του φιλόξενου αυτού περιοδικού έθεσα το λίαν επίκαιρο, κρίσιμο και φλέγον θέμα της υπάρξεως μεγάλου αριθμού προσφύγων, οικονομικών και μη, στη χώρα μας και της νομοθετικής ρυθμίσεως των ανακυπτόντων προβλημάτων με την έκδοση του καλούμενου αντιρατσιστικού νόμου και της μεταρρυθμίσεως της περί απονομής της ελληνικής ιθαγένειας (ορθότερα της ελληνικής υπηκοότητας) στους στην Ελλάδα αθρόως εισρεύσαντες ξένους προς μόνιμη ή πρόσκαιρη εγκατάσταση. Στο ίδιο δημοσίευμα ανέλυσα, υποθέτω επαρκώς, την έννοια και τη σημασία για τη ρύθμιση, των παρεξηγημένων αρχαίων ρήσεων «πας μη Έλλην βάρβαρος» και «Έλληνες οι μετέχοντες της ελληνικής παιδείας». Το θέμα είναι τεράστιο και δεν μπορεί να εξαντληθεί εύκολα. Για το λόγο αυτό επιχειρώ τώρα να παρουσιάσω με τη δυνατή συντομία τις στην αρχή του παρόντος ρήσεις διακεκριμένων ανδρών και τη σημασία τους για τη συνέχιση της ελληνικότητας αυτής της χώρας.

Διαβάστε ΕΔΩ! όλόκληρο το άρθρο.

Αφήστε μια απάντηση