Blog

ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΣ ΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΣ ΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.

Μετά από πολλά έτη επικίνδυνης απραξίας και ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία παραλαβής 24 γαλλικών αεροσκαφών Rafale, η Ελλάς, επέλεξε την γαλλική πρόταση ενισχύσεως του Στόλου με Φρεγάτες τ. Belharra (3+1), ενώ είναι θέμα χρόνου η επίσημη ανακοίνωση αποκτήσεως και Κορβετών τ. Gowind (3+1). Η παράδοση των πλοίων αυτών (3+3) πρόκειται να περατωθεί το 2026. Η ελληνική επιλογή συνοδεύθηκε με την υπογραφή αμυντικού συμφώνου με την Γαλλία, μέσω του οποίου εγκαθιδρύεται στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο κρατών, με ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής, σε περίπτωση ενόπλου επιθέσεως κατά της επικράτειας ενός εκ των δύο.

Καταλυτικό ρόλο στην ανωτέρω εξέλιξη εκτιμάται ότι διεδραμάτισε η πρόσφατη Συμφωνία AUKUS, η οποία ώθησε την Γαλλία να επανέλθει με νέα βελτιωμένη πρόταση προς την Ελλάδα και ενδεχομένως συνετέλεσε στην αμερικανική διακριτική  αποχώρηση από την διεκδίκηση ανάλογης συμφωνίας.

Η υπογραφείσα στρατηγική εταιρική σχέση με την Γαλλία, απόρροια της συγκλίσεως των συμφερόντων των δύο κρατών στην Α. Μεσόγειο, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα προκειμένου να προασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα αλλά και να δημιουργήσει αναπτυξιακές προϋποθέσεις στον χώρο της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Παράλληλα προωθείται η ιδέα και απαίτηση της στρατηγικής ευρωπαϊκής αμυντικής αυτονομίας σε ισορροπία με τους ευρωατλαντικούς δεσμούς αλλά και με τις άριστες διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο τα επιλεγέντα πλοία αλλάζουν σημαντικά τον συσχετισμό ισχύος στην θάλασσα και ικανοποιούν πλήρως τις απαιτήσεις του ΠΝ για το παρόν και το ορατό μέλλον. Η ψηφιακή υποδομή τους εγγυάται ότι σε βάθος χρόνου (π.χ. εκσυγχρονισμός τους μετά 20 έτη) είναι δυνατή η πρόσθεση νέων τεχνολογιών και αναλόγων οπλικών συστημάτων. Οι Φρεγάτες Belharra δύνανται να αντεπεξέλθουν ταυτόχρονα και αποτελεσματικά στις σύγχρονες απαιτήσεις της αντιαεροπορικής άμυνας (άμυνα περιοχής), των απειλών επιφανείας και των υποβρυχίων απειλών. Η μεγάλη αυτονομία τους και η επάρκεια και ποικιλία συστημάτων, όπλων και εφοδίων, τις καθιστά ικανές να παραμένουν με αξιώσεις σε κάθε θαλάσσια περιοχή επιχειρήσεων επί μακρόν. Επιπλέον η αιχμή της τεχνολογίας την οποία φέρουν τους επιτρέπει να ασκούν με επιτυχία Διοίκηση και Έλεγχο επιχειρήσεων (συλλογή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, σύνθεση εικόνας επιχειρήσεων, ανάπτυξη δυνάμεων, κατηγοριοποίηση απειλών βάσει επικινδυνότητος, κατανομή όπλων κ.λπ.). Οι Κορβέτες Gowind αν και μικρότερες, αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά όλων των ειδών τις σύγχρονες απειλές και θα αποτελέσουν πολύτιμες μονάδες κυρίως για την περιοχή του Αιγαίου, Κρητικού, Λιβυκού και Ιονίου πελάγους.  Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δυνατότητες των εν λόγω Κορβετών ξεπερνούν σημαντικά τις αντίστοιχες δυνατότητες των εν ενεργεία Φρεγατών του Στόλου.

Η αγορά των πλοίων αυτών έρχεται «λυτρωτικά» σε μία συγκυρία αναπτύξεως ενός φιλόδοξου εξοπλιστικού τουρκικού προγράμματος το οποίο εκτός από μεγάλες ποσότητες μονάδων και μέσων, συμπεριλαμβάνει ποιοτικό υλικό υψηλής τεχνολογίας (π.χ. όπλα μακρού βεληνεκούς και υψηλής αξιοπιστίας, μη επανδρωμένα συστήματα, πάσης μορφής «έξυπνα» πυρομαχικά και βόμβες ακριβείας, αισθητήρες κ.λπ.).

Η προσπάθεια ανανεώσεως του Στόλου δεν εξαντλείται στην τρέχουσα αγορά αφού θα πρέπει να συμπληρωθεί σε βάθος χρόνου η προβλεπομένη οροφή των μονάδων κρούσεως επιφανείας με σύγχρονα πλοία, η αντικατάσταση αριθμού γηραιών Υποβρυχίων (άνω των 40 ετών) κ.λπ. Στο εξής και βάσει της διαχρονικής παροιμίας «το πάθημα γίνεται μάθημα», η ανανέωση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μεθοδευμένου σχεδιασμού τουλάχιστον εικοσαετίας, ο οποίος θα πρέπει να εκτελείται σταδιακά, με συνέπεια και ανεξαρτήτως εναλλαγής κυβερνήσεων.   

Συμπερασματικά η συμφωνία με την Γαλλία (αμυντική συμφωνία και αγορά πλοίων), κρίνεται ως άκρως επιτυχής, αφού η εξομάλυνση του συσχετισμού ισχύος με την Τουρκία, ενισχύει σημαντικά την αποτροπή και απομακρύνει μία ένοπλη σύγκρουση με την επεκτατική Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα παρέχει αναπτυξιακές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Εναπόκειται στην πολιτική ηγεσία να εκμεταλλευθεί την συγκυρία για την προάσπιση των ζωτικών συμφερόντων της χώρας (εθνική κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα), τα οποία τελούν υπό έμπρακτο αμφισβήτηση. 

                                                      29 – Σεπτεμβρίου – 2021

                                             Αντιναύαρχος ε.α. Β. Μαρτζούκος ΠΝ

                                                       Επίτιμος Διοικητής ΣΝΔ

                                                       Αντιπρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.

Αφήστε μια απάντηση