Τα εσωτερικά “ιτς-ογλάν” της νεοοθωμανικής Τουρκίας
Τα εσωτερικά “ιτς-ογλάν” της νεοοθωμανικής Τουρκίας
Με έκπληξη παρακολουθούμε τελευταία σε τηλεοπτικές ανταποκρίσεις, Τούρκους απόστρατους αξιωματικούς, καθηγητές Πανεπιστημίων και εμπειρογνώμονες άλλων ειδικοτήτων, που εκτίθενται στα τηλεοπτικά κανάλια της Τουρκίας κάνοντας δηλώσεις ή αναλύσεις για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας τους, κυρίως με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι αναφορές τους είναι τόσο πολύ εκτός πραγματικότητας, που δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα σχετικά με την επαγγελματική τους επάρκεια, σε αντιδιαστολή με την άκρατη δουλικότητα προς τη θέληση του νεο-Οθωμανού σουλτάνου, του πρόεδρου της Τουρκίας.
Ανατρέχοντας στην Ιστορία, την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπήρχαν κρατικά ιδρύματα για την ειδική εκπαίδευση αγοριών, παρόμοια με την εκπαίδευση των γενίτσαρων. Στα ιδρύματα αυτά τα αγόρια ήταν εσώκλειστα, χωρίς καμία επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον και την κοινωνία. Τους γινόταν ειδική εκπαίδευση πλύσης εγκεφάλου, ώστε να ενδιαφέρονται μόνο για τη θέληση του Σουλτάνου, χωρίς να τους απασχολεί η πολιτική ορθότητα, η κοινωνικότητα ή κάθε έννοια δικαίου πέραν της θέλησης του Οθωμανού ηγέτη.
Από τα αγόρια αυτά επέλεγε ο σουλτάνος για να τα τοποθετήσει σε διοικητικές θέσεις της Αυτοκρατορίας, ώστε να διασφαλίζεται η νομιμοφροσύνη τους προς το πρόσωπό του, αφού αυτά θα αδιαφορούσαν για κάθε άλλο εξωγενή παράγοντα, όπως η κοινωνική ευαισθησία και η έννοια του δικαίου.
Τα “εσωτερικά αγόρια” του Σουλτάνου
Τα άτομα αυτά ονομάζονταν “εσωτερικά αγόρια”, λόγω ακριβώς του εγκλεισμού τους στα ιδρύματα για να υποστούν την ειδική εκπαίδευση χειραγώγησης προσωπικότητας. Λόγω της αντικοινωνικής τους συμπεριφοράς, έγιναν σύμβολα ατόμων “προβληματικών” που η συμπεριφορά τους ξεχώριζε από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Τα “εσωτερικά αγόρια” επί οθωμανικής περιόδου ονομάζονταν “ic oglan” που στα ελληνικά αποδίδεται ως “ιτς ογλάν”.
Επίσης επικράτησε η παράφραση τσογλάν, τσογλάνι ή τσόγλανος που ακόμα και σήμερα η φράση αποδίδεται για να χαρακτηρίσει άνδρες με αντικοινωνική συμπεριφορά, μη αποδεκτούς στην κοινωνία και την ομάδα. Ο όρος “εκτσογλανισμός” έχει αναφερθεί λίαν προσφάτως από σύγχρονους κορυφαίους πολιτικούς στην Βουλή των Ελλήνων. Οι σημερινοί αγορητές για την υποστήριξη των νέο-οθωμανικών απόψεων του προέδρου Ερντογάν, απεμπολούν την μόρφωση και τον πρότερο έντιμο βίο τους και η συμπεριφορά τους είναι παρόμοια με αυτή των “εσωτερικών αγοριών” της οθωμανικής περιόδου.
Όπως φαίνεται, σήμερα έχουμε μπλέξει με νεόκοπες ορδές νέο-Οθωμανών “ιτς ογλάν”, που ηθελημένα πλέον έχουν απεμπολήσει την πολιτική ορθότητα, την έννοια του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών της κοινωνικής συνύπαρξης των λαών. Προφανώς με την συμπεριφορά τους επιδιώκουν να ξεχωρίσουν υπερθεματίζοντας σε υπερβολές, επιδιώκοντας την επιλογή τους για τοποθέτηση ή αξιοποίηση από τον ηγέτη τους. Έτσι εμφανίζονται ο ένας πιο “ιτς ογλάν” από τον άλλο.