Blog

Ρουμανία, Πολωνία, Λετονία: Πολύ ανησυχητικές οι υβριδικές επιχειρήσεις της Ρωσίας.

Ρουμανία, Πολωνία, Λετονία: Πολύ ανησυχητικές οι υβριδικές επιχειρήσεις της Ρωσίας.

Οι κακόβουλες υβριδικές δραστηριότητες της Ρωσίας στις χώρες του ΝΑΤΟ είναι μια πηγή βαθιάς ανησυχίας, ανέφεραν σήμερα οι πρόεδροι της Ρουμανίας, Πολωνίας και Λετονίας σε ανακοίνωση τους που δόθηκε στη δημοσιότητα για να συμπέσει με μία συνάντηση των ανατολικών κρατών μελών της συμμαχίας.

Οι χώρες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ αναφέρουν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τακτικές που ξεκινούν από τις δολιοφθορές και τις κυβερνοεπιθέσεις και καταλήγουν στην παράνομη μετανάστευση με σκοπό να τις αποσταθεροποιήσει επειδή υποστηρίζουν την Ουκρανία.

Η Ρωσία επανειλημμένα έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι βρίσκεται πίσω από παρόμοιες δραστηριότητες.

“Ανησυχούμε βαθύτατα για τις τελευταίες κακόβουλες υβριδικές δραστηριότητες της Ρωσίας στο έδαφος της Συμμαχίας, οι οποίες συνιστούν απειλή για την ασφάλεια της Συμμαχίας” αναφέρουν οι πρόεδροι στην ανακοίνωση τους.

“Θα ενεργήσουμε ατομικά και συλλογικά για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ενέργειες, να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας και να συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε στενά για να διασφαλίσουμε ότι η Συμμαχία και οι Σύμμαχοι είναι έτοιμοι να αποτρέψουν και να αμυνθούν από υβριδικές ενέργειες ή επιθέσεις”.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι 10 άτομα συνελήφθησαν στην Πολωνία τις τελευταίες εβδομάδες για πράξεις δολιοφθοράς.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα δήλωσε χθες ότι η Ρωσία ενδέχεται να βρίσκεται πίσω από τις εμπρηστικές επιθέσεις σε αμαξοστάσιο των αστικών λεωφορείων την περασμένη εβδομάδα.

Η ομάδα Β9 τον χωρών της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ πραγματοποιεί σύνοδο κορυφής στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρήγα, με τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις , τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα και τον Λετονό πρόεδρο Έντγκαρς Ρινκέβιτς να προεδρεύουν από κοινού.

Η σύνοδος αυτή πραγματοποιείται πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο.

“Αναμένουμε ότι οι αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον θα προωθήσουν την πλήρη διαλειτουργικότητα της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ και θα δημιουργήσουν μια ουσιαστική γέφυρα για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ”, δήλωσαν οι τρεις πρόεδροι.

“Στο δρόμο προς τη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον δεσμευόμαστε από κοινού με τους Συμμάχους να συμφωνήσουμε σε ένα ουσιαστικό πακέτο στήριξης, συμπεριλαμβανομένου ενός ολοκληρωμένου ρόλου του ΝΑΤΟ στην υποστήριξη του εγγενούς δικαιώματος της Ουκρανίας για αυτοάμυνα και μιας δέσμευσης για την εξασφάλιση βιώσιμης μακροπρόθεσμης οικονομικής στήριξης”.