«Υπερατλαντική Ασφάλεια και παρούσες τάσεις στις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ» Υπό Dr Andrew Michta (MARSHAL CENTER)
ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 2007»
«Υπερατλαντική Ασφάλεια και παρούσες τάσεις στις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ»
Υπό Dr Andrew Michta (MARSHAL CENTER)
Ο Δρ Άντριου Μίχτα, καθηγητής του Τμήματος Σπουδών Εθνικής Ασφαλείας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Σπουδών για την Ασφάλεια «GEORGE MARSHALL», αναφέρθηκε στις διατλαντικές σχέσεις και τις τάσεις των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.
Ο ομιλητής επεσήμανε ότι η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τους ευρωπαίους εταίρους σε θέματα ασφαλείας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και κατά συνέπεια η ανάπτυξη διμερών σχέσεων με αυτούς, στηριζόταν κατά βάση στην προσήλωσή τους στα δημοκρατικά ιδεώδη και την κοινή τους επιδίωξη να προωθήσουν τη δημοκρατία και να καθιερώσουν ένα ασφαλές σύστημα διεθνούς εμπορίου. Επιπλέον επεδίωκαν να εξασφαλίσουν την σταθερότητα των πρώην κομμουνιστικών χωρών.
Πέραν όμως των κοινών επιδιώξεων και της κοινής πολιτικής που ακολουθούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της στην Ευρώπη, υπάρχει και διάσταση απόψεων σε διάφορα κρίσιμα θέματα. Αυτά είναι η Αραβοϊσραηλινή διένεξη τόσο για το Παλαιστινιακό, όσο και για άλλα θέματα στην ευρύτερη περιοχή της Μ.Ανατολής, ο πόλεμος στο Ιράκ, ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίζει το ΝΑΤΟ στην παγκόσμια πολιτική σκηνή (παγκόσμιος, περιφερειακός, ανταποδοτικός), καθώς επίσης και η θέση που έχουν στα περιβαλλοντολογικά θέματα.
Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στις τάσεις που επικρατούν στην κοινή γνώμη των χωρών της Ευρώπης σχετικά με τη συνεργασία Ευρώπης και ΗΠΑ, καθώς επίσης και το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο, σχετικά με τον κίνδυνο που εγκυμονεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σε ότι αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης, η θετική γνώμη των Ευρωπαίων για τις ΗΠΑ παρουσιάζει σταδιακή μείωση. Σχετικά με τον κίνδυνο του περιβάλλοντος, στις ΗΠΑ το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων δεν δίνει μεγάλη σπουδαιότητα σ΄αυτό, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στους λαούς της Ευρώπης και των άλλων Ηπείρων, οι οποίοι ανησυχούν σε μεγάλο βαθμό.
Αναφερόμενος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο ομιλητής επεσήμανε ότι οι κύριοι υποψήφιοι για την προεδρία και στα δύο κόμματα, έχουν εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων. Βεβαίως στο προγράμματά τους τα εσωτερικά θέματα των ΗΠΑ παρουσιάζουν μεγαλύτερη προτεραιότητα για μετά το 2008, τα θέματα όμως της εθνικής ασφαλείας εξακολουθούν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Παράλληλα και στα δύο κόμματα έχει αρχίσει, σε εθνική κλίμακα, διάλογος σχετικά με τον τρόπο που σκέπτονται να διαμορφώσουν την δομή των κυρίων διακρατικών σχέσεων των ΗΠΑ. Βασική προτεραιότητα δίνεται στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, με έμφαση στα ακόλουθα θέματα :
α. Την απόφαση που ελήφθη την 28 Σεπτεμβρίου 2006 από το ΝΑΤΟ για τη διεύρυνση της Περιοχής Ευθύνης της Δυνάμεως Ασφαλείας του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF).
β. Το θέμα των επιφυλάξεων των εθνών για τον ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν καθόσον ενώ η άποψη των ΗΠΑ είναι ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατόν να είναι ανεξάρτητες η ISAF με την Επιχείρηση «Διαρκής Ειρήνη» (OEF), ορισμένοι εκ των συμμάχων θεωρούν ότι αυτές είναι και πρέπει να παραμείνουν ανεξάρτητες.
γ. Την συνεχιζόμενη μετεξέλιξη του ΝΑΤΟ και τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
δ. Την επιδιωκομένη ομοφωνία για την κρίση στη Μ. Ανατολή και άλλα παγκόσμια αλλά και περιφερειακά θέματα.
ε. Την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
στ. Τον καθορισμό των σχέσεων με τις χώρες που δεν είναι μέλη των παραπάνω Οργανισμών.
Αναφέρθηκε τέλος στην συνεργασία των δύο μερών που θα συντηρείται στις μελλοντικές τάσεις και ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας ότι, κατά την άποψή του η μελλοντική εξέλιξη των σχέσεων των ΗΠΑ με την Ευρώπη κρίνεται ουσιαστικά στο Αφγανιστάν.
Παρατίθεται κατωτέρω η ομιλία.