Blog

Αλεξάνδρα ΤΟΜΠΡΑ: ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Αλεξάνδρα ΤΟΜΠΡΑ: ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

31/10 – Τον κίνδυνο να χαθούν έως 75.000 θέσεις εργασίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. το 2019, προβλέπει η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση προχώρησε στην πρόσληψη χιλιάδων νέων εργαζομένων στα τελωνεία και σε διάφορες γραφειοκρατικές υπηρεσίες, στην προσπάθειά της να επιταχύνει τις προετοιμασίες για τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. Οι δυσοίωνες, όμως, προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας ενδεχομένως να βασίζονται στο γεγονός ότι μεγάλες βρετανικές τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να μεταφέρουν το προσωπικό τους σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους πέραν της βρετανικής πρωτεύουσας. Υπενθυμίζεται ότι το Λονδίνο αποτελεί έδρα εκκαθάρισης συναλλαγών των ευρωπαϊκών αγορών και ισχυρό οικονομικό κέντρο, το οποίο μέχρι στιγμής απασχολεί περισσότερους από 1 εκατ. εργαζομένους.


31/10 – Ανακόπηκε τον Οκτώβριο η ανοδική πορεία που ακολουθούσε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίµατος τους τελευταίους μήνες, καθώς υποχώρησε στις 98,3 μονάδες, από 100,6 τον Σεπτέμβριο, αν και παραμένει σε υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι (94,3) σημειώνεται στην έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας, μηνός Οκτωβρίου 2017, που δημοσιοποίησε σήμερα το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

31/10 – Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft και η Εθνική Πετρελαϊκή Εταιρεία (NIOC) του Ιράν παρουσίασαν τον οδικό χάρτη που αφορά την υλοποίηση έργων στρατηγικής σημασίας στον τομέα της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στο έδαφος του Ιράν.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Rosneft Ιγκορ Σέτσιν δήλωσε μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας που αφορά το οδικό αυτό χάρτη ότι τα δύο μέρη πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να υπογράψουν δεσμευτικές συμφωνίες, οι οποίες προβλέπουν επενδύσεις σε κοινά έργα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

30/10 – Με «ρεαλιστικές προσδοκίες» για τις προοπτικές της υποθαλάσσιας περιοχής δυτικά της Κέρκυρας συνολικής έκτασης 2.422,1 τ.χλμ. αλλά και ανησυχία για περαιτέρω καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της παραχώρησης εμφανίστηκαν, οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών Total και Εdison στην τελετή υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης μίσθωσης με το ελληνικό Δημόσιο.

30/10 – Εκταμιεύθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Στο ποσό αυτό θα προστεθούν 400 εκατ. ευρώ ως εθνική συμμετοχή και έως τις αρχές Φεβρουαρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες (προμηθευτές, κ.λπ.) θα έχουν μειωθεί κατά 1,2 δισ. ευρώ.

Το ποσό των 800 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης, αποτελώντας μέρος της συνολικής δόσης των 8,5 δισ. ευρώ.

29/10 – Σημαντική ανάπτυξη παρουσίασε η οικονομία στην Ευρωζώνη το γ΄ τρίμηνο του 2017. Οι μεγαλύτερες οικονομίες δείχνουν σημάδια ανάκαμψης και δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να επηρεάζονται από τις πολιτικές εξελίξεις.

-4/9- Στο 1,6% εκτιμά η Εθνική Τράπεζα ότι θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης το 2017, σε συνέχεια της δημοσίευσης από την ΕΛΣΤΑΤ, την περασμένη Παρασκευή, της εκτίμησης ότι το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,8%.

-4/9- Εκρηξη φοροδιαφυγής και συρρίκνωση των εισοδημάτων από μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα από ακίνητα είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας φορολογικής και ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που οδήγησε στην υπερφορολόγηση των πολιτών.

Τα στοιχεία των εισοδημάτων του 2016 (που δηλώθηκαν στην εφορία το 2017) είναι σε γνώση τόσο του οικονομικού επιτελείου όσο και των πιστωτών της χώρας και όπως φαίνεται θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς η πορεία των δημοσίων εσόδων το 2018, όταν το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να «σκαρφαλώσει» στο 3,5% του ΑΕΠ, είναι το κλειδί για την επιτυχία του υπεραισιόδοξου αυτού στόχου.

-5/9- Οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε σημαντικό ποσοστό εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις ή ακόμη καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να «σταθούν όρθιες», σχολιάζει η αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία Bain & Company στην έρευνα για τη φερεγγυότητά τους, βάσει των οικονομικών καταστάσεών τους στα τέλη του 2016.

Σε κατάσταση «υψηλού κινδύνου» βρίσκεται το 28% των ευρωπαϊκών τραπεζών από το 26% το 2013, η πλειονότητα των οποίων είναι ιταλικών, ελληνικών πορτογαλικών και ισπανικών συμφερόντων.

-5/9- Περιορίζονται επικίνδυνα οι πιθανότητες για να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) σε καίρια ζητήματα ύστερα από διαπραγματεύσεις επί πέντε διαδοχικά 24ωρα στην Πόλη του Μεξικού. Αν και σημειώθηκε κάποια πρόοδος σε ορισμένα ζητήματα, εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα τα πιο φλέγοντα, σχολίασαν πηγές του Bloomberg. Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για έξοδο των ΗΠΑ από τη NAFTA, κάτι που είχε επαναλάβει κατά καιρούς στην προεκλογική εκστρατεία. Τελική προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού είναι στα τέλη Δεκεμβρίου. Είναι ένα μικρό χρονικό διάστημα, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές και συμμετέχοντες σε αυτόν τον γύρο συνομιλών. Πολλοί θεωρούν πως οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

 

27/10 – Εάν οι αυξήσεις των μισθών δεν είναι συνεπείς με την πραγματικότητα που διαμορφώνουν παράγοντες όπως το μη μισθολογικό κόστος, η ικανότητα μετασχηματισμού της παραγωγής, το ρυθμιστικό και διοικητικό περιβάλλον, το κόστος χρηματοδότησης, η μακροοικονομική αβεβαιότητα και η λειτουργία «του κράτους δικαίου», τότε η εσωτερική και διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας χειροτερεύει, αποθαρρύνεται η οικονομική ανάπτυξη και οδηγούμαστε σε απώλεια διεθνούς ανταγωνιστικότητας, απώλεια θέσεων εργασίας και μείωση εισοδημάτων για όλο και περισσότερα νοικοκυριά.

27/10 – Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση καλυμμένων ομολόγων από την Eurobank, σφραγίζοντας την επιστροφή της τράπεζας στις διεθνείς αγορές μετά το 2014, ενώ η απόδοση των ομολόγων διαμορφώθηκε κάτω από το 3%.

26/10 – Η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε την έκδοση 5ετούς καλυμμένου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε.

Η έκδοση εντάσσεται στο πρόγραμμα καλυμμένων ομολογιών της Τράπεζας ύψους 10 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος της διατέθηκε σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

26/10 – Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,543 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το εννεάμηνο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2017 έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,806 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4,556 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 327 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,052 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για έλλειμμα 292 εκατ. ευρώ.

26/10 – Την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα αν χρειαστεί αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ παράλληλα ανακοίνωσε τη μείωση των αγορών ομολόγων στα 30 δισ. ευρώ μηναίως από τον Ιανουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι το QE ήταν προγραμματισμένο να λήξει στα τέλη του έτους, ενώ οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ανέρχονταν σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα, η ΕΚΤ υπογράμμισε πως εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, θα είναι σε ετοιμότητα για να αυξήσει το μέγεθος ή και τη διάρκεια του προγράμματος.

26/10 – Μόνον από τις παράνομες παιγνιομηχανές (VLTs), το Ελληνικό Δημόσιο χάνει ετησίως 400 εκατ. ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 30 έως 50 εκατ. ευρώ οι απώλειες από τους παίκτες που ποντάρουν στα Καζίνο της πΓΔΜ. Παράλληλα η λειτουργία των παράνομων μηχανών, δημιουργεί μια παραοικονομία με τζίρο της τάξης των 5 δις. ευρώ, με τις παράνομες μηχανές να ξεπερνούν τις 65.000.

24/10 – Με μερική απασχόληση εργάζεται σχεδόν ένας στους τρεις μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, λαμβάνοντας κατά μέσον όρο 394,13 ευρώ τον μήνα. Ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων αποδέχεται την… αρχή του τέλους για το παραδοσιακό ωράριο εργασίας 9 π.μ. με 5 μ.μ. και την υιοθέτηση μιας νέας εποχής όπου κυριαρχούν η ευελιξία και η ισορροπία, στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι δεν φαίνεται να έχουν άλλη επιλογή.

Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, που προέρχονται από τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2017, είναι αποκαλυπτικά.

23/10 – Μόνον οκτώ εισηγμένες στη διάρκεια των εννέα ετών (2008-2016) που η χώρα παραμένει υπό καθεστώς μνημονίων καταφέρνουν να διανέμουν μέρισμα στους μετόχους τους. Οι πέντε εταιρείες προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και οι υπόλοιπες τρεις ανήκουν στην κατηγορία των εταιρειών που ελέγχονται μετοχικά από το ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για τις εισηγμένες Motor Oil, Καρέλιας, Μέτκα, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Οι τρεις εισηγμένες εταιρείες-ΔΕΚΟ είναι οι ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

22/10 – Υποσχόμενος ότι η Κίνα «δεν θα κλείσει την πόρτα αλλά θα την ανοίξει περισσότερο» και θα συνδέσει στενότερα την οικονομία της με την παγκόσμια οικονομία, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναπαρήγαγε στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε την εικόνα που είχε δώσει στην αρχή του έτους, όταν αιφνιδίασε οικονομολόγους και επιχειρηματίες υπερασπιζόμενος την παγκοσμιοποίηση. Στην ομιλία του ενώπιον του 19ου Συνεδρίου του Κ.Κ. της Κίνας, ο πρόεδρος της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο, η οποία, παρά την επιβράδυνσή της, εξακολουθεί να αναπτύσσεται με ρυθμούς τους οποίους δύσκολα θα επιτύχουν οι δυτικές οικονομίες, απευθύνθηκε ταυτοχρόνως στο εγχώριο και στο διεθνές ακροατήριο και παρουσίασε το όραμά του για μια Κίνα σύγχρονη, ανοικτή στην παγκόσμια οικονομία και με αναβαθμισμένο βιοτικό επίπεδο.

22/10 – Μαζική είναι η φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων προς τη Βουλγαρία και την Κύπρο, οι οποίες, σε αντίθεση με την Ελλάδα, καταφέρνουν τα τελευταία χρόνια να προσελκύουν επενδύσεις αντί να τις διώχνουν. Οι δύο χώρες έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά αυτό που είναι κοινό και στις δύο περιπτώσεις είναι το θετικό επενδυτικό περιβάλλον, που ευνοεί την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές και χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές, σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις και την αναγκαία πολιτική συναίνεση για την έξοδο από το μνημόνιο, στην περίπτωση της Κύπρου, κατέστησαν τη χώρα πόλο έλξης για περίπου 5.200 επιχειρήσεις την τελευταία πενταετία. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στην Κύπρο οι εγγραφές ελληνικών επιχειρήσεων ήταν αυξημένες κατά 77% στα τέλη του 2016 σε σύγκριση με το 2015, ενώ αυξητική είναι η τάση και το τρέχον έτος.

21/10 – Την ανάγκη να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της χώρας υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε συνέδριο στην Ελληνοαμερικανική Ενωση.

Όπως ανέφερε, «η επιστροφή στο παλιό εσωστρεφές πρότυπο, όπου η ανάπτυξη ήταν εξαρτώμενη από την εγχώρια ζήτηση, κυρίως την κατανάλωση, η οποία χρηματοδοτήθηκε από εξωτερικό δανεισμό, είναι ανέφικτη και ανεπιθύμητη. Το κράτος οφείλει να κάνει προσεκτικό και στοχευμένο σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργούνται τα σωστά κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα και να αποφεύγονται προβλήματα και στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν».

20/10 – Χάρις στην ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής, την επέκταση του εμπορίου της αλλά και τον δανεισμό, η οικονομία της Κίνας σημείωσε ανάπτυξη 6,8% το τρίτο τρίμηνο του έτους. Μολονότι πρόκειται για ελαφρά επιβράδυνση από την ανάπτυξη κατά 6,9% του δευτέρου τριμήνου, ο ρυθμός αυτός εντυπωσιάζει, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια του Πεκίνου να αποθερμάνει την αγορά στέγης και να περιορίσει τον δανεισμό. Οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, όπως ο Ρέιμοντ Γιουνγκ της Australia & New Zealand Bankin Group, προεξοφλούν ότι η ανάπτυξη θα δώσει στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τη δυνατότητα να προωθήσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα. «Είναι μάλλον η εικόνα μιας σταθερής ανάπτυξης παρά μιας επιβράδυνσης», σχολιάζει ο Κι Λι, αναλυτής της CCB IInternational Holdings του Χονγκ Κονγκ, που προσθέτει ότι αναπτύσσεται σημαντικά ο τομέας των υπηρεσιών και οι υποδομές στη χώρα.

20/10 – Οι εντυπωσιακές επιδόσεις της οικονομίας της Ρουμανίας, ενός από τα φτωχότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελούν επιβεβαίωση ότι βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη δεν περιορίζεται πλέον στα ισχυρά κράτη-μέλη, αλλά απλώνεται λίγο έως πολύ στην περιφέρεια και στα φτωχότερα μέλη του «κλαμπ» των Βρυξελλών.

Η ενίσχυση της ανάπτυξης στη ρουμανική οικονομία κατά 5,8% στο διάστημα του πρώτου εξαμήνου του 2017 οφείλεται κυρίως στην καταναλωτικές δαπάνες των υπαλλήλων του Δημοσίου, δημιουργώντας αμφιβολίες για τη διάρκειά της σε βάθος χρόνου. Η κυβέρνηση της Ρουμανίας έχει προσφέρει γενναιόδωρες αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά οι υποδομές της χώρας είναι απαρχαιωμένες για να υποστηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας. Οι αυξήσεις των μισθών είναι τόσο μεγάλες, που προκαλούν αντιδράσεις ακόμη και τους συνδικαλιστές, ενώ οι οικονομικοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για να μην εκτροχιαστεί το δημόσιο χρέος.

19/10 – Με ύφεση 0,2% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για στασιμότητα έκλεισε τελικά το 2016, σύμφωνα με τη νεότερη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ πρόβλεψη για χαμηλότερη από την προσδοκώμενη ανάκαμψη φέτος, στην περιοχή του 1,3%, έκανε χθες το ΙΟΒΕ. Την επίπονη και αβέβαιη πορεία προς την έξοδο από την κρίση φανέρωσαν τα στοιχεία που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα οι δύο φορείς, με τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, Νίκο Βέττα, να επισημαίνει τον κίνδυνο να αποδειχθεί η ανάκαμψη «βραχύβια και εύθραυστη», αν δεν εφαρμοστούν οι ουσιώδεις δομικές αλλαγές που ακόμη εκκρεμούν.

18/10 – Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η οικονομία της Ισπανίας, καθώς η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 2018, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας που προκαλεί η ενδεχόμενη απόσχιση της Καταλωνίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, το 2018 ο ρυθμός ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 2,3% έναντι αρχικών προβλέψεων για ανάπτυξη στο 2,6%. Εγγραφο που απέστειλε η ισπανική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες επισημαίνει ότι το επόμενο έτος αναμένεται να υπάρξει ελαφριά επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων και της πολιτικής αστάθειας που προκαλεί η παρούσα κατάσταση στην Καταλωνία.

17/10 – Προσφορά για απευθείας εξαγορά του 5% των μετοχών της Aramco έκανε το Πεκίνο στο Ριάντ. Κίνηση που δίνει μεγάλη ευελιξία στην ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ως προς την πραγματοποίηση της δημόσιας εγγραφής του πετρελαϊκού κολοσσού το 2018. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι είναι απίθανο να πουλήσει το Ριάντ όλο το ποσοστό στην Κίνα.

17/10 – Με αφετηρία την αγορά της Σαουδικής Αραβίας, μια αγορά με πληθυσμό πάνω από 33 εκατομμύρια, επιχειρεί να κατακτήσει την Aραβική Xερσόνησο η Green Cola. Χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα στην Green Cola και την Ocean Holding Group για τη δημιουργία της εταιρείας η οποία θα αναλάβει κατ’ αρχάς την εμπορία και τη διανομή της Green Cola στη Σαουδική Αραβία και στο Μπαχρέιν.

16/10 – Κεφάλαια πάνω από 1,1 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι έχουν εισρεύσει στην ελληνική αγορά ακινήτων, ως αποτέλεσμα του προγράμματος «Xρυσή βίζα», που παρέχει άδειες παραμονής σε όσους επενδυτές από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης αγοράσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τον οργανισμό Enterprise Greece, με το πέρας του φετινού εννεαμήνου ο συνολικός αριθμός των αδειών που έχουν χορηγηθεί σε ξένους επενδυτές-ιδιοκτήτες ακινήτων από την έναρξη του προγράμματος στα μέσα του 2013 ανέρχεται σε 2.014, έναντι 1.550 στο τέλος του 2016.

15/10 – Η Alibaba ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει τον προϋπολογισμό της για επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, δαπανώντας 15 δισ. δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια. Η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στοχεύει στην ανάπτυξη υπηρεσιών τεχνολογίας επόμενης γενιάς και στη δημιουργία νέων καινοτόμων προγραμμάτων.

Επίσης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στη δημιουργία επτά ερευνητικών εργαστηρίων και να προσλάβει 100 επιστήμονες και ερευνητές.

14/10 – Υπεγράφη η κοινή υπουργική απόφαση, από την υφυπουργό Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου για τη διενέργεια του προγράμματος δημοσίων κληρώσεων.

Πρόκειται για την λοταρία που θα διενεργεί σε μηνιαία βάση το υπουργείο Οικονομικών με βάση λαχνούς που θα προκύπτουν απο τις συναλλαγές των φορολογουμένων μέσω πλαστικού χρήματος. Η λοταρία θα διανείμει κέρδη 1.000 ευρώ σε 1.000 φορολογουμενους κάθε μήνα.

13/10 – Κατά 34,4% ή κατά 728 ευρώ, όσο περίπου ένας μέσος καθαρός μισθός σήμερα, έχει μειωθεί η μέση μηνιαία δαπάνη των ελληνικών νοικοκυριών το 2016 σε σύγκριση με το 2008. Και μπορεί η μείωση από το 2014 κι έπειτα να είναι μικρότερη ποσοστιαία σε σύγκριση με την «ελεύθερη πτώση» που καταγράφηκε στη μέση μηνιαία δαπάνη την περίοδο 2010-2013, ωστόσο δεν αναιρεί το γεγονός ότι κάθε χρονιά που περνάει το λεγόμενο «λίπος» εξαντλείται με ό,τι αυτό συνεπάγεται αφενός για το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών, αφετέρου για την αγορά.

12/10 – Τον δρόμο για ενδεχόμενη είσοδό της στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης άνοιξε η ΔΕΠΑ με τη συμφωνία που υπέγραψε χθες με την εταιρεία Gastrade (όμιλος Κοπελούζου) που αναπτύσσει το έργο.

Η συμφωνία προβλέπει τα επόμενα βήματα για τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade, καθώς και τις κοινές προσπάθειες των μερών για την περαιτέρω εμπορική ανάπτυξη του έργου. Το project του σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης έχει ενταχθεί στα έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. και προχωράει με την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ που τον βλέπουν ως ένα προνομιακό σημείο εισόδου του αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου για τη μεταφορά του μέσω του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB ) στις χώρες των Βαλκανίων, που σήμερα εξαρτώνται αποκλειστικά από το ρωσικό αέριο της Gazprom.

11/10 – Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση καλυμμένων ομολογιών από την Εθνική Τράπεζα. Η Εθνική, μέσω της έκδοσης, συγκέντρωσε ποσό 750 εκατ. ευρώ, ενώ το τελικό επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 2,9%, επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος είναι ότι στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 110 επενδυτές, οι οποίοι προσέφεραν στην τράπεζα 2 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά περίπου 2,7 φορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου οι μισοί επενδυτές (45%) που μετείχαν στη διαδικασία ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 15% από Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, το 15% από την Ιταλία ενώ το 14% ήταν από τη χώρα μας.

Πρόκειται για την πρώτη συναλλαγή καλυμμένων ομολογιών από το 2009, σηματοδοτώντας την επιστροφή της Εθνικής στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, ενώ πρόκειται για την πρώτη έκδοση ελληνικής τράπεζας από το 2014. Η έκδοση καλυμμένων ομολογιών εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών της διοίκησης της ΕΤΕ για την απεξάρτηση της τράπεζας από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA). Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της τράπεζας, μετά και την επιτυχή ομολογιακή έκδοση είναι εφικτή η πλήρης αποπληρωμή του ELA μέχρι το τέλος του έτους.

11/10 – Ευάλωτες σε μια αιφνίδια αύξηση των επιτοκίων του ευρώ είναι 51 συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης, εξαιτίας της μεγάλης έκθεσής τους σε παράγωγα και των μοντέλων που χρησιμοποιούν για τον υπολογισμό του κινδύνου. Δεδομένου ότι μια αύξηση του κόστους δανεισμού συνεπάγεται αύξηση όχι μόνον των εσόδων των τραπεζών αλλά και των υποχρεώσεών τους, οι τράπεζες θα χρειαστεί να θωρακιστούν αυξάνοντας τα κεφάλαιά τους. Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε η ΕΚΤ μετά τον τελευταίο γύρο στρες τεστ που άρχισε τον Φεβρουάριο και μέσω του οποίου εξέτασε τις αντοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών στην επιβολή συσταλτικής νομισματικής πολιτικής.

10/10 – Οι Γερμανοί και οι Βρετανοί τουρίστες καλύπτουν το ένα τρίτο των επισκέψεων ξένων ταξιδιωτών στην Ελλάδα και αφήνουν το 30% των δαπανών του εισερχόμενου τουρισμού. Οι περιοχές της χώρας που προσελκύουν τις περισσότερες επισκέψεις παραμένουν η Κρήτη, το νότιο Αιγαίο και τα Ιόνια Νησιά. Σε αυτές τις τρεις περιφέρειες, μάλιστα, η κατά κεφαλήν δαπάνη ανά επισκέπτη ξεπερνά τα 600 ευρώ, έναντι 449 ευρώ που είναι ο μέσος όρος στο σύνολο της χώρας. Αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων της ΤτΕ για το 2016 που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (SETE Intelligence)

9/10 – Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκόμισε κέρδη 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία αγόρασε στο πλαίσιο του παλιού προγράμματος αγοράς ομολόγων SNP, σύμφωνα με τον πρόεδρο της, Μάριο Ντράγκι.

Σε απαντητική επιστολή προς τον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, ο οποίος υπέβαλε σχετικό ερώτημα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι τα κέρδη αυτά εισπράχθηκαν την περίοδο 2012-2016 και στη συνέχεια διανεμήθηκαν μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης ανάλογα με το μέγεθος της κάθε εθνικής οικονομίας, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Ευρωτράπεζας.

9/10 – Μερίδιο από τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες αναμένεται να διεκδικήσει μία ακόμη πολυεθνική μετά την Total, την ExxonΜobil, τη Repsol και την Edison. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται, έτοιμη να εισέλθει στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων είναι η ιταλική ΕΝΙ. Η πολυεθνικού βεληνεκούς εταιρεία, που ανακάλυψε το περίφημο κοίτασμα Zor στην Αίγυπτο και έχει εγκατασταθεί ήδη στην Κύπρο, διευρύνει το πεδίο δράσης της στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και στρέφεται και προς την ελληνική αγορά, βήμα που για πολλούς ήταν απόλυτα αναμενόμενο

8/10 – Μειώθηκε η απασχόληση στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, πρώτη φορά έπειτα από μία επταετία, λόγω των καταστροφικών τυφώνων «Ιρμα» και «Χάρβεϊ», που καθυστέρησαν τις προσλήψεις και άφησαν προσωρινά εκτός αγοράς εργαζόμενους σε αρκετές επιχειρήσεις.

7/10 – Την πλήρη επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και κατά συνέπεια την αύξηση του ποσοστού της υποαπασχόλησης, η οποία μάλιστα κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, καταγράφουν τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη για τον Σεπτέμβριο, παράλληλα με την αύξηση της απασχόλησης. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως η αύξηση των επισφαλών θέσεων εργασίας επηρεάζει αντιστρόφως ανάλογα τη μεταβολή των μισθών, με σοβαρές μακροοικονομικές επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία, καθώς ουσιαστικά λειτουργεί ως κρυφός μηχανισμός λιτότητας.

7/10 – Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα –ειδικά για μια οικονομία που προσπαθεί να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης– παραμένει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διευρύνθηκε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017 στα 14,8 δισ. ευρώ περίπου, καταγράφοντας αύξηση 20,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

6/10 – Στο 21% διαμορφώθηκε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2017 έναντι 23,4% τον Ιούλιο του 2016 και του αναθεωρημένου προς τα πάνω 21,3% τον Ιούνιο του 2017. Το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Ιούλιο του 2017, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.796.318 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.009.610 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.204.700 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 93.392 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2016 (αύξηση 2,5%) και κατά 13.283 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017 (αύξηση 0,4%).

5/10 – Εύθραυστη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας σε ένα χαμηλό δραστηριότητας, που τελικά δεν είναι βιώσιμο, βλέπει η ενδιάμεση η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕΕ για την ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε, το ΙΝΕ σημειώνει πως για δεύτερη φορά μετά το 2014 αναζητά διέξοδο από την εύθραυστη σταθεροποίησή της στο χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας στο οποίο βρίσκεται μετά τη μεγάλη ύφεση της περιόδου 2010-2013.

4/10 – «Δεν θα χτυπάνε απλά καμπανάκια, θα έχουμε εκτροπή». Με αυτό τον τρόπο περιέγραψε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας, το ενδεχόμενο να μετατεθεί το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης για το νέος έτος.

«Αν πάει μέχρι το τέλος του έτους θα είναι αναθεώρηση σχεδιασμού. Αν πάει και μετά το τέλος του έτους τότε χτυπάνε όχι απλά καμπανάκια αλλά θα είναι εκτροπή και θα έχουμε πολύ πιο δυσμενείς εξελίξεις. Άρα η κόκκινη γραμμή είναι το τέλος του έτους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιαργκόβας, μιλώντας στην επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε «φιλόδοξο» τον στόχο της κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης 1,8% το 2017

3/10 – Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού εξαντλήθηκε. Τα έσοδα το 2017 θα καταγράψουν σημαντική υστέρηση ύψους 1,86 δισ. ευρώ, ένα χρόνο ακριβώς μετά την υπεραπόδοσή τους που οδήγησαν στο πλεόνασμα «μαμούθ» του 2016 (4,18% του ΑΕΠ).

2/10 – Σε διάστημα 50 μηνών σε 4 από τους βασικότερους νόμους που εφαρμόστηκαν το 2014 (κώδικας φορολογίας εισοδήματος, κώδικας φορολογικών διαδικασιών, ΕΝΦΙΑ, ΕΛΠ) η κυβέρνηση προχώρησε με 82 άλλους νόμους στη μεταβολή τους, προσθέτοντας ή καταργώντας ταυτόχρονα διάφορες διατάξεις. Δηλαδή, περίπου δύο φορές τον μήνα τροποποιείτο κάποιος από τους παραπάνω νόμους. Σύμφωνα με έρευνα της ΔιαΝΕΟσις, στις ΗΠΑ από την ίδρυσή τους έχουν ψηφιστεί 10 φορολογικά νομοσχέδια, ενώ στην Ελλάδα από το 1975 έχουν ψηφιστεί 250.

2/10 – Τον τουρισμό και τη μεταποιητική βιομηχανία ξεχωρίζει η Alpha Bank ως τους τομείς που στηρίζουν την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας τη φετινή χρονιά. Οπως επισημαίνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της τράπεζας, πέραν των ευνοϊκών γεωπολιτικών συνθηκών στην περίπτωση του τουρισμού, οι παραπάνω τομείς αξιοποίησαν σε σημαντικό βαθμό την προσαρμογή που πραγματοποιήθηκε στην ελληνική οικονομία από το 2009 και μετά μέσω της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης και της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας, ανακτώντας έτσι μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητάς τους στις διεθνείς αγορές.

1/10 – Εκλεισε ένας χρόνος από την 1η Οκτωβρίου του 2016, οπότε το γουάν μπήκε και επισήμως στο καλάθι νομισμάτων του ΔΝΤ, μαζί με το δολάριο, το ευρώ, το γιεν και τη στερλίνα. Εκτοτε έχει γνωρίσει μεγάλες διακυμάνσεις της ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου, ενώ παράλληλα φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο.

1/10 – Επιβεβαιώθηκε και το α΄ εξάμηνο του 2017 –όπως είχε συμβεί ήδη στο α΄ τρίμηνο– η αλλαγή τάσης στα αποτελέσματα των εισηγμένων όπου για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010 οι κερδοφόρες είναι περισσότερες από τις ζημιογόνες και μάλιστα βελτίωσαν σημαντικά τις οικονομικές τους επιδόσεις.

Αφήστε μια απάντηση