Blog

Αναστάσιος Μπασαράς: Εσείς τί ξέρετε για την 5η Γενιά (5G) Διαδικτυακής Ασύρματης Επικοινωνίας;

Αναστάσιος Μπασαράς: Εσείς τί ξέρετε για την 5η Γενιά (5G) Διαδικτυακής Ασύρματης Επικοινωνίας;

Τα ασύρματα συστήματα 5ης γενιάς, με συντομογραφία 5G, είναι βελτιωμένες τεχνολογίες ασύρματων δικτύων. Τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα λόγω του κορονοϊού έχει αναπτυχθεί πολλή παραφιλολογία με αρκετή συνομοσιολογία.

Στο κείμενο αυτό που απευθύνεται στο μέσο αναγνώστη θα δούμε : Τι είναι αυτό το «περίφημο» 5G, Τι γίνεται στην Ελλάδα; και τις Ανησυχίες με μια σειρά από ερωτηματικά και απαντήσεις.

Τι είναι το 5G;1
Το 5G είναι η 5η γενιά των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, το οποίο, μάλιστα, φέρεται να αποτελεί ένα από τα βασικά αντικείμενα του εμπορικού «πολέμου» των ΗΠΑ με την Κίνα;

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, στην Ελλάδα εισήλθαμε απευθείας στη 2η γενιά (2G) που βασικά προσέφερε δυνατότητα για φωνητικές κλήσεις και αποστολή γραπτών μηνυμάτων.

Λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, εισήλθαμε στη γενιά του 3G που έδινε τη δυνατότητα για πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το κινητό τηλέφωνο μας.

Πριν από μερικά χρόνια, ήρθε η ώρα για το 4G, με δυνατότητα για πραγματικά υψηλές ταχύτητες διακίνησης δεδομένων. Από τεχνολογικής αλλά και χρηστικής άποψης το 4G ήταν -σε γενικές γραμμές- μία «εξέλιξη» του 3G.

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με το 5G, το οποίο χαρακτηρίζεται ως επανάσταση, που εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα αλλάξει πολλά στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, αυξάνοντας την ταχύτητα της διαδικτυακής σύνδεσής κατά 10 φορές σε σχέση με το 4G, ξεπερνώντας τα 10 Gbps , ότα στις οπτικές ίνες είναι 1Gbps. Η εν λόγω ταχύτητα αρκεί για να βλέπουμε βίντεο σε ποιότητα ανάλυσης 8Κ ή να κατεβάζουμε μία ταινία 3D μέσα σε 30 δ, όταν με το 4G, θα χρειαζόσασταν περίπου έξι λ.

Στα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας είναι η δυνατότητα που προσφέρει για τη λειτουργία ενός πολύ μεγάλου αριθμού διασυνδεδεμένων συσκευών ακόμη και σε μία σχετικά μικρή περιοχή. Κάτι πολύ σημαντικό και ουσιαστικά απαραίτητο προκειμένου να λειτουργήσει αποδοτικά το αποκαλούμενο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (Internet of Things – IoT) όπου όλες οι συσκευές είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Επιπρόσθετα, το 5G θα μηδενίσει τη χρονοκαθυστέρηση μεταξύ των συσκευών και του διακομιστή που επικοινωνεί. Για οχήματα που οδηγούνται από τεχνητή νοημοσύνη, αυτό σημαίνει συνεχή επικοινωνία μεταξύ του οχήματος, των άλλων οχημάτων, των κέντρων δεδομένων και των εξωτερικών αισθητήρων. Θα συνεισφέρει, επίσης, και στην τηλεϊατρική όπου απαιτείται μεγάλη ακρίβεια.

Σύμφωνα με ανάλυση του Global System for Mobile Association (GSMA), έως το 2025, περίπου μία στις τρεις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιεί δίκτυα επόμενης γενιάς. Συγκεκριμένα, η διείσδυση της τεχνολογίας 5G στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 31% το 2025, που μεταφράζεται σε 217 εκατομμύρια συνδέσεις.

Μα, θα χρειαστούν πολλές Κεραίες και υψηλότερες συχνότητες
Ένα σημείο που πρέπει να διευκρινίσουμε είναι ότι το 5G θα απαιτήσει μεν περισσότερα κεραιοσυστήματα αλλά, ωστόσο, επειδή το δίκτυο θα είναι πιο πυκνό, η εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θα είναι και σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τα επίπεδα που συναντάμε στα υπάρχοντα δίκτυα 4G/3G/2G.

Σημειωτέον επίσης πως στην Ελλάδα έχουμε εκ των αυστηρότερων ορίων ακτινοβολίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία με τη σειρά τους είναι εκ των αυστηρότερων στον κόσμο.

Τι γίνεται στην Ελλάδα;
Όσον αφορά στην Ελλάδα, η πρώτη δημοπρασία για την εκχώρηση φάσματος συχνοτήτων για ανάπτυξη δικτύων 5G αναμένεται να γίνει προς το τέλος του 2020 και θα αφορά τη φασματική περιοχή των 3,5 GHz. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G θα κάνουν την εμφάνιση τους το 2021. Την ίδια χρονιά, θα έχουμε και τη δεύτερη δημοπρασία για το φάσμα στα 700 MHz.

Σημειωτέον, ότι είναι στα πλάνα της κυβέρνησης η αξιοποίηση του 5G και γι’ αυτό το λόγο θα υπάρξει και σχετική στρατηγική στο πρώτο μισό του 2020.

Επιπλέον, το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τις κεραίες αναμένεται να διευκολύνει την ταχύτερη ανάπτυξη των δικτύων επόμενης γενιάς, κάτι που με τη σειρά του εκτιμάται πως θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος που είναι πολύ πιθανό να φέρει καινούριες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Και οι πόλεις που θα έχουν τις κατάλληλες υποδομές θα είναι εκείνες που θα αποκτήσουν και το προβάδισμα. Η πρώτη πόλη στην Ελλάδα με δίκτυο 5G είναι τα Τρίκαλα από τις 16 Μαρτίου 2018

Ανησυχίες και Ερωτηματικά2

Υπάρχει ένα κύμα ανησυχιών σχετικά με τους κινδύνους που συνεπάγεται η έλευση το 5G. Είναι βάσιμες αυτές τις ανησυχίες;
Τα δίκτυα 5G προβλέπεται να αναπτυχθούν σε τρεις υποπεριοχές συχνοτήτων. Αυτές οι συχνότητες είναι πολύ κοντά σε συχνότητες που ήδη χρησιμοποιούνται από δίκτυα κινητών επικοινωνιών αλλά και από δίκτυα WiFi. Ετσι, στην φάση λειτουργίας των δικτύων 5G δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Πόσο διαφορετικό είναι, εάν είναι, το επίπεδο ακτινοβολίας, στο σπίτι μας ή στους χώρους εργασίας, που συνδέεται με τα δίκτυα 5G;
Στα δίκτυα 3G και 4G δίκτυα, γνωρίζουμε ότι η επιπλέον επιβάρυνση στο περιβάλλον ήταν μικρή. Ο νόμος προβλέπει τον έλεγχο συμβατότητας με τα όρια που έχουν θεσπιστεί για την ακτινοβολία από το σύνολο των πηγών εκπομπής, δηλαδή θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε την αθροιστική έκθεση από τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα όλων των γενεών, από τους σταθμούς ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, από τα ιδιωτικά δίκτυα κ.ο.κ.

Τα δίκτυα 5G έχουν λειτουργήσει σε άλλες χώρες; Υπήρξαν εκεί ανάλογες αντιδράσεις ή επιφυλάξεις;
Τα δίκτυα 5G έχουν λειτουργούν πιλοτικά, με τη μορφή δοκιμών, σε πάρα πολλές χώρες στον κόσμο αλλά και εμπορικά σε κάποιες από αυτές, σε ορισμένες μάλιστα στις χιλιοστομετρικές συχνότητες.

Τι θα αλλάξει στην επικοινωνία μας, αλλά και στην επιστήμη, με την έλευση του 5G;
Προβλέπεται ότι οι δυο χώροι, όπου θα έχουμε άμεσες ευεργετικές συνέπειες από την εισαγωγή των δικτύων 5G, είναι οι μεταφορές, με τα αυτο-οδηγούμενα οχήματα, και η περίθαλψη υγείας, με την τηλεϊατρική.

Η κινητή τηλεφωνία αλλά και άλλες μικροσυσκευές που χρησιμοποιούν μικροκυματικές συχνότητες του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, έχουν χρόνια τώρα μπεί στη ζωή μας, είναι απόλυτα ασφαλείς;
Οι διεθνείς κανονισμοί, αποτυπώνουν τη γνώση έως τη χρονική στιγμή διατύπωσής τους. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, τα όρια και οι οδηγίες έκθεσης επανεξετάζονται είτε σε τακτά χρονικά διαστήματα είτε όταν εμφανιστούν νέα σημαντικά επιστημονικά δεδομένα. Τέτοιες δεδομένα δεν υπάρχουν.

Τι θα γίνει με το 4G;
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το 4G δεν θα καταργηθεί αλλά θα συνυπάρξει με το 5G και αυτό για δυο λόγους, πρώτον γιατί δε θα μπορούν όλες οι συσκευές να «σηκώσουν» αυτές τις ταχύτητες και δεύτερον γιατί το 5G δε θα καλύπτεται γεωγραφικά απ’ όλες τις περιοχές.

Πηγή:
1. https://www.cnn.gr/tech/story/199586/ti-einai-telikos-ayto-to-5g 
2. https://www.voria.gr/article/poso-epikindini-ine-telika-i-pempti-genia-diktiou-5g  

Αφήστε μια απάντηση