ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ WAGNER

ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ WAGNER

ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ WAGNER
     Οσοι παρακολουθούν συστηματικά τις εξελίξεις του πολέμου της Ουκρανίας, γνωρίζουν ότι, πρό εξαμήμου, περίπου, υπήρξε μία διαμάχη μεταξύ του ιδρυτή και ηγέτη της Wagner Γιεβγκένυ Πριγκόζιν, πρωτίστως, με τον Υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέϊ Σοϊγκού και, δευτερευόντως, με τον ΑΓΕΕΘΑ Βαλέρι Γερασίμοφ, στους οποιους ασκούσε έντονη κριτική γιά αδυναμία Διοικήσεως και Επιχειρησιακά σφάλματα. 
    Η διαμάχη έλαβε έντονες διαστάσεις όταν ο Πριγκόζιν τους κατηγόρησε, δύο φορές σε μικρό χρονικό διάστημα, ότι δεν εφοδιάζουν τους μαχητές της Wagner με τον απαιτούμενο αριθμό Πυρομαχικών, με αποτέλεσμα να υφίστανται απώλειες, μεγαλύτερες του αναμενομένου και να τίθεται σε κίνδυνο η επιτυχία της Αποστολής τους. Απείλησε μάλιστα ότι θα αποσύρει τις Δυνάμεις του από το πεδίο της Μάχης.
    Ως διά μαγείας, την αμέσως επομένη ημέρα, τα απαιτούμενα Πυρομαχικά κατέφθαναν και οι Επιχειρήσεις διεξήγοντο κανονικά. Αυτό δεν αποτελούσε έκπληξη. Στις 13 Ιανουαρίου 2023, οι Δυνάμεις της Wagner κατέλαβαν την πόλη του Σολεντάρ (12 χλμ. ΒΑ του Μπάκχμουτ). Εκεί βρήκαν την μεγαλύτερη αποθήκη Πυρομαχικών στον κόσμο. Ήταν σε μία σήραγγα μήκους 5 χιλιομέτρων και πλάτους 100 μέτρων, σε βάθος 150 μέτρων, στην οποία υπήρχε μεγάλη ποσότητα Πυρομαχικών κάθε τύπου, τοποθετημένα σε 300.000 κιβώτια, ικανά να εξοπλίσουν 1.000.000 Στρατιώτες. Συνεπώς, Πυρομαχικά, υπήρχαν. Απλώς έγιναν μέρος της διενέξεως. 
 
Γιατί εξεγέρθηκε τώρα ο Πριγκόζιν; 
 

    Με βάση τα προαναφερθέντα, η ένταση στις σχέσεις του Πριγκόζιν με την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας ήταν γνωστή και η εξέλιξή της, έστω και υπό την ακραία αντίδραση του ηγέτη της Wagner, δεν κατέλαβε εξ’ απήνης την ρωσική ηγεσία. Απλώς αναμενόταν η αφορμή. Αυτή δόθηκε την Παρασκευή (23/6), όταν ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι οι Ρώσοι προσέβαλαν με Πυραύλους τις Δυνάμεις του. 

    Η εξέλιξη της καταστάσεως, προφανώς επιταχύνθηκε από το εξής γεγονός. Πρόσφατα, η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε ότι μέχρι την 1η Ιουλίου, όλες οι Μισθοφορικές Δυνάμεις της Ρωσίας (30 τον αριθμό), πρέπει να υπογράψουν συμβόλαιο με το Υπουργείο Άμυνας. Με την υπογραφή του συμβολαίου, θα έχουν απεριόριστη δυνατότητα προσβάσεως σε οπλισμό και Πυρομαχικά του ρωσικού Στρατού. Παράλληλα όμως θα πρέπει να υπαχθούν στην Επιχειρησιακή Διοίκηση του Υπουργείου Άμυνας. Αυτό είναι απαράδεκτο γιά τον Πριγκόζιν, ο οποίος, πρόσφατα έχει διακηρύξει ότι η Wagner είναι ανεξάρτητη Δύναμη και θα πηγαίνει όπου κρίνει αυτή σκόπιμο και θα αγωνίζεται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Ρωσίας. Άρα ο Πούτιν πιέσθηκε χρονικά, ώστε να εκδηλώσει την κίνησή του πριν την 1η Ιουλίου, προκειμένου να αποκομίσει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα. Να ζητήσει, δηλαδή, ως αντάλλαγμα, είτε την απομάκρυνση των Σοϊγκού-Γερασίμοφ,είτε την υπογραφή εναλλακτικού συμβολαίου, που θα εξυπηρετεί  τα συμφέροντα της Wagner είτε και τα δύο  
    Αυτή η ιδιαιτερότητα αποτελεί, ίσως, την εξέλιξη η οποία θα επιτρέψει την εκτόνωση της καταστάσεως. Μέχρι στιγμής και οι δύο πλευρές, έχουν αποφύγει την ένοπλη σύρραξη. Ο Πούτιν διότι, γνωρίζοντας την δημοφιλία της Wagner, δεν θέλει να ωθήσει τα πράγματα στα άκρα και να γίνει υπεύθυνος αιματοχυσίας, μεταξύ Ρώσων. Ανάλογο είναι και το σκεπτικό του Πριγκόζιν. Η μόνη δυσκολία είναι το ποιός θα κάνει το πρώτο βήμα πίσω, χωρίς να θεωρηθεί ως “ηττημένος”. Το πιθανότερο είναι ο Πριγκόζιν, που είναι, στρατιωτικά, ασθενέσθερος. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η πρόταση των Ρώσων στην Wagner να επιστρέψουν οι Μονάδες της στα στρατόπεδά της και να τους χορηγηθεί αμνηστία.
    Βεβαίως, εάν υιοθετήσουμε την άποψη ότι ο Πριγκόζιν έδρασε σε συνεργασία με ξένες χώρες, τα προαναφερθέντα δεν θα ισχύσουν
 
Επιπτώσεις στην εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία  

    Οι εξελίξεις των μαχών στο μέτωπο της Ουκρανίας, δεν θα επηρεασθούν από την εξέγερση των γεγονότων στην Ρωσία.

    Αυτό διότι, από την πρώτη, ήδη, εβδομάδα του Ιουνίου, οι Δυνάμεις της Wagner, έχουν αποσυρθεί στα μετώπισθεν, προκειμένου να αναπαυθούν, να αναπληρώσουν τις απώλειές τους και να ανασυγκροτηθούν, ώστε να αναλάβουν νέα Αποστολή από 1ης Αυγούστου. Στον τομέα του Μπάκχμουτ έχουν αντικατασταθεί από επίλεκτες Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις (VDV) και Δυνάμεις Αλεξιπτωτιστών. Συνεπώς, η αποχώρησή τους δεν αφήνει Επιχειρησιακό κενό.
    Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις Δυνάμεις ” Ζαπάντ Αχμάντ” των 7000 Τσετσένων οι οποίες απεστάλησαν στην περιοχή του Ροστόκ. Οι Δυνάμεις αυτές, αρχικά, είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή της Αβντβίϊκα. Όμως στις 13/6, οι Δυνάμεις αυτές, αντικαταστάθηκαν και αναπτύχθηκαν στην περιοχή του Μπελγκορόντ (40 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία), προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εκεί επιθέσεις των Ουκρανών. Από εκεί, προωθήθηκαν στο Ροστόκ.  
 
Γεώργιος Επιτήδειος
Αντγος ε.α