Blog

Διαδικτυακός εορτασμός του «ΟΧΙ» από τον οργανισμό EMBCA με έμφαση στην προσφορά των ομογενών

Διαδικτυακός εορτασμός του «ΟΧΙ» από τον οργανισμό EMBCA με έμφαση στην προσφορά των ομογενών

By

 Του Φώτη Παπαγερμανού

October 28, 2020 

Το πάνελ των ομιλητών απο την εκδήλωση στο ZOOM

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε μια εκδήλωση που έλαβε χώρα στην πλατφόρμα Zoom και αναμεταδόθηκε από το YouTube, η EMBCA (Συμμαχία Επιχειρηματιών και Πολιτισμού για την Ανατολική Μεσόγειο), τίμησε την επέτειο του «ΟΧΙ», την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις 2 το μεσημέρι.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν «οι επιπτώσεις του «ΟΧΙ» στην εξέλιξη του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου σε σχέση με την Ευρώπη και την Αμερική».

Στο πάνελ εκτός από τους ομιλητές συμμετείχε και ο βαρύτονος Κώστας Τσουράκης, ο οποίος και απέδωσε τραγούδια της Σοφίας Βέμπο, από την εποχή του Έπους.

Συντονιστής ήταν ο πρόεδρος και ιδρυτής της EMBCA κ. Λου Κάτσος ενώ μεταξύ των εισηγητών του πάνελ ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού καθηγητής κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, η κ. Μάρσια Οικονομόπουλος, ο καθηγητής Αλέξανδρος Κιτροέφ, ο ιστορικός και συγγραφέας Πίτερ Γιακουμής, ο ύπατος αντιπρόεδρος της ΑHEPA Δημήτριος Κοκοτάς και ο Αντιστράτηγος ε.α.  Ιωάννης Μπαλτζόης.

Ο καθηγητής και Γ.Γ. Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού αναφέρθηκε στο ιστορικό του Ελληνικού Επους και μετέφερε τον χαιρετισμό της Ελληνικής Πολιτείας. Παραμένει μέσα μας, είπε, το ίδιο μαχητικό πνεύμα. Ειμάστε, κατέληξε, ταγμένοι, να φυλάμε πάντα Θερομπύλες.

Η εκδήλωση αυτή κατάφερε μεταξύ άλλων να αποδείξει ότι όπως και στις δύσκολες εκείνες μέρες του Έπους του 1940, όταν οι Έλληνες είπαν το «ΟΧΙ» στην επέλαση του φασισμού και του ναζισμού, έτσι και τώρα στην δύσκολη εποχή της πανδημίας οι Έλληνες της Αμερικής βρήκαν το σθένος και την δύναμη όχι μόνο να τιμήσουν τα κατορθώματα των ηρώων αλλά και να προσθέσουν στο Πάνθεον μια ακόμα λαμπρή επετειακή εκδήλωση, που θα μείνει στην Ιστορία χάρη στις προσπάθειες του προέδρου του οργανισμού EMBCA κ. Λου Κάτσου. O κ. Κάτσος είχε τον ρόλο του συντονιστή.

Το πάνελ των ομιλητών απο την εκδήλωση στο ZOOM

Έτσι παρουσιάζοντας τους ομιλητές τους απηύθυνε και από μια ερώτηση, θέλοντας να τους εισαγάγει στο πνεύμα των εισηγήσεών τους

Ο καθηγητής στο Κολέγιο «Χάβερφορντ» (Haverford College) της Πενσυλβάνια και πολυγραφότατος συγγραφέας κ. Αλέξανδρος Κιτροέφ ανέφερε ότι η 28η Οκτωβρίου ήταν μια μέρα σταθμός και σημείο αναφοράς και για τους Έλληνες στην Αμερική. Ήταν σταθμός γιατί απέδειξε την στενή σχέση των Ελλήνων εδώ με την Πατρίδα. Η Ελλάδα, είπε, ήταν βασικός σύμμαχος των Η.Π.Α.

Η ΑHEPA ιδρύθηκε, είπε, για να αντιμετωπίσει τις φυλετικές διακρίσεις εναντίον των Ελλήνων μεταναστών και αμέσως μετά το «ΟΧΙ» των Ελλήνων οι αναφορές στον Αμερικανικό Τύπο εξαφάνισαν τις διακρίσεις.

Οι εφημερίδες όπως η «Νιού Γιόρκ Ταιμς» μιλούσαν για νέα «Σαλαμίς» και νέες «Θερμοπύλες». Πάρα πολλοί Έλληνες της Αμερικής, κατατάχθηκαν στον Αμερικανικό Στρατό.

Από τον Οκτώβριο του 1940 μέχρι τον Μάιο του 1941 οι Ομογενείς κινητοποιήθηκαν και συμμετείχαν ενεργά σε εράνους, στο «Greek War Relief Fund», στην αγορά ομολόγων. Επικεφαλής του Ταμείου είχε τεθεί ο Σπύρος Σκούρας. Στο μεταξύ τα τοπικά τμήματα της AHEPA οργάνωσαν ένα δίκτυο υποστήριξης με την πώληση κυβερνητικών ομολόγων (bonds).

Η συμμετοχή των Εβραίων της Ελλάδας

Η επόμενη εισηγήτρια η κ. Μάρσια Οικονομοπούλου, διευθύντρια του Μουσείου «Kehila Kedosha Janina» και η οποία εκτός των άλλων ασχολιών της μετέχει και στον οργανισμό για την Διατήρηση του Νότιο Μανχάταν και είναι μια διακεκριμένη συγγραφέας και αρχισυντάκτρια, ενώ διοργανώνει και το φεστιβάλ της ελληνικής συναγωγής του Νότιο Μανχάταν.

Η εισήγησή της, φώτισε ένα άγνωστο μέχρι τώρα κεφάλαιο όσον αφορά στη συμμετοχή των Ελληνοεβραίων στο στρατό στην Ελλάδα και στον στρατό της Αμερικής. Πάνω από 13.000 Έλληνες Εβραίοι πολέμησαν, είπε, στα βουνά της Αλβανίας, ενώ περίπου 3,500 χιλιάδες επέστρεψαν έχοντας υποστεί τραύματα που προκάλεσαν αναπηρίες. Άλλοι 513 έπεσαν νεκροί, υπερασπιζόμενοι το αγαθό της ελευθερίας.

Μια από τις πιο τραγικές μνήμες είναι και το γεγονός ότι οι Γερμανοί κατακτητές, έστειλαν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως ακόμα και τους ανάπηρους από τον πόλεμο Έλληνες Εβραίους.

Η κ. Οικονομόπουλου τόνισε ότι νοιώθει πολύ περήφανη για το γεγονός ότι υπήρχαν και πολλοί Ελληνικής Καταγωγής Εβραίοι που πολέμησαν για τον Αμερικανικό Στρατό.

Ο ρόλος της AHEPA

Ο ύπατος Αντιπρόεδρος της ΑHEPA κ. Δημήτριος Κοκοτάς, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην πώληση των κυβερνητικών ομολόγων εκ μέρους της AHEPA, για την ενίσχυση των στρατιωτικών αναγκών του Αμερικανικού έθνους, στην διάρκεια του Β´ Παγκοσμιου Πολέμου.

«Ήταν», είπε, «η μόνη οργάνωση πολιτών που είχε εγκριθεί από την Κυβέρνηση και οι πωλήσεις των ομολόγων άγγιξαν τα 350 εκατομμύρια δολάρια».

Ένα επιπλέον στοιχείο που ανέφερε ο ύπατος αντιπρόεδρος της AHEPA είναι το γεγονός ότι ο αξιωματικός του Αμερικανικού Στρατού Major G. Vournas, ήταν και προσωπικός φίλος του FDR και εισηγήθηκε σε εκείνον, να οργανώσει την εκστρατεία αποστολής βοήθειας προς την Ελλάδα, γνωστή και ως Truman Doctrine (το δόγμα του Τρούμαν.

Εξάλλου, το καταστατικό της AHEPA είπε ο κ. Κοκοτάς, χρησιμοποιήθηκε στην διάρκεια του πολέμου ως κώδικας, από τις υπηρεσίας αντικατασκοπείας, πιο γνωστές ως ΟΣΣ.

Συμπληρώνοντας τα στοιχεία του Αντιπροέδρου της AHEPA ο συντονιστής της εκδήλωσης κ. Κάτσος, επεσήμανε ότι, ο πρόεδρος FDR ήταν μέλος της οργάνωσης στο τμήμα 25. Επίσης τόνισε ότι η 122η Μεραρχία που στάλθηκε στην Ελλάδα βοήθησε σημαντικά στο έργο της απελευθέρωσης. Ενω ο Ταγματάρχης Πίτερ Γλενιός ήταν ο πρώτος Ελληνοαμερικάνος απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής του Γουέστ Πόιντ.

Στην συνέχεια μίλησε ο συγγραφέας κ. Γιακουμής, που συμμετέχει και στην εταιρεία παραγωγών «Byzantine Crown Productions». Ο εισηγητής τόνισε ότι είχε προσωπική εμπειρία απο τις αναμνήσεις του Πολέμου καθότι τόσο ο παππούς του όσο και ο αδερφός του παππού του πολέμησαν και στο μέτωπο της Αλβανίας. O κ. Γιακουμής αναφέρθηκε στο βιογραφικό του Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά και επεσήμανε ότι ο Μεταξάς είχε εκπαιδευθεί στην Γερμανική Στρατιωτική Ακαδημία. Ηταν επίσης εκείνος που διαπραγματεύθηκε την παράδοση της Θεσσαλονίκης στον Ελληνικό Στρατό το 1912.

Επόμενος εισηγητής ήταν ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ιωάννης Μπαλτζόης που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον Ελληνο-Εβραίο ήρωα πολλών πολέμων τον Lt. Col. Frezis.

O  Αντιστράτηγος ε.α., μίλησε και για την «επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» ενώ αναφέρθηκε και στις 216 μέρες αντίστασης στην Ελλάδα, που καθυστέρησε σημαντικά την επιχείρηση αυτή.

Επίσης στην επίδραση που είχε η καθυστέρηση των Γερμανικών Στρατευμάτων σε σχέση και με την επιχείρηση Marisa.

Τέλος, o αντιστράτηγος ε.α., διάβασε ένα τηλεγράφημα μιας μητέρας, της κ. Ελένης Ιωάννου Ιωαννίδη, προς τον Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κοριζή, της Ελληνίδας μάνας του 1940, (που με την στάση της τίμησε όλες τις μητέρες της εποχής), στην οποία αναφέρει ότι αν και έχασε ένα  από τα παιδιά της στον πόλεμο και τα υπόλοιπα είναι ήδη στο μέτωπο, έχει άλλα τέσσερα και είναι πρόθυμη να τα διαθέσει στην υπηρεσία της Πατρίδας για να πάρει “εκδίκηση” από τους κατακτητές.

Στο σημείο αυτό ο συντονιστής της εκδήλωσης ο κ. Κάτσος αναφέρθηκε στον ρόλο και την τεράστια συμβολή του εμπορικού στόλου της Ελλάδας, ενώ ο καθηγητής κ. Kιτροέφ αναφέρθηκε και στον ρόλο του πολύ ισχυρού, τότε, συνδικάτου των ναυτεργατών στην Αμερική.

Έγινε τέλος αναφορά και στον ρόλο των πλοίων τύπου Liberty που μετέφεραν προϊόντα και υλικά σε όλο τον κόσμο, στην διάρκεια του πολέμου. Μετά τον πόλεμο, δόθηκαν ειδικά κίνητρα για να αγοραστούν τα πλοία αυτού του τύπου σε χαμηλό κόστος, από τους Έλληνες πλοιοκτήτες.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν όλοι οι εισηγητές και ο συντονιστής είναι ότι χρειάζεται να δοθεί εκ νέου έμφαση στην προβολή των ιστορικών αυτών στοιχείων μέσα απο την νέα πραγματικότητα των κοινωνικών δικτύων, ώστε να μάθει η κοινή γνώμη για την συμβολή της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στην ενίσχυση του αντιφασιστικού αγώνα.

Η κ. Οικονομοπούλου τόνισε ότι θα πρέπει ουσιαστικά να ξαναγραφτεί η Ιστορία. Η ίδια αναφέρθηκε και στην σημερινή κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος αντιμετωπίζουν εχθρούς.

Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο της Ελλαδας στην Ευρώπη και στην σημασία των συμμάχων για την αντιμετώπιση των απειλών.

 

Αφήστε μια απάντηση