Blog

EΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ Του Αντιστρατήγου ε.α. Δ. ΛΑΚΑΦΩΣΗ

EΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

 

Του Αντιστρατήγου ε.α. Δ. ΛΑΚΑΦΩΣΗ

 

 

            Έχουν περάσει 12 χρόνια από τότε που υπογράφηκε η ενδιάμεση συμφωνία Ελλάδος-Σκοπίων και ακόμη δεν έχει βρεθεί αμοιβαίο αποδεκτό όνομα για τα Σκόπια, πράγμα που είναι πρόβλημα με τη γείτονα χώρα. Τα Σκόπια αναγνωρίζονται σήμερα στα ΗΕ με το προσωρινό όνομα FYROM και υφίσταται ακόμη εκκρεμότητα που οφείλεται στην αδιαλλαξία που έδειξαν και δείχνουν τα Σκόπια.

            Ισχυρίζονται τα Σκόπια ότι με τις διευκρινιστικές τροποποιήσεις του Συντάγματος προέβησαν σε ουσιώδεις υποχωρήσεις με την αναφορά στη μη αλλαγή των συνόρων και με την καθιέρωση νέας σημαίας. Λησμονούν, όμως, τα υπονοούμενα με τους χάρτες της Σκοπιανής Στρατιωτικής Ακαδημίας με σύνορα μέχρι τον Όλυμπο. Λησμονούν ότι η σημερινή σημαία ενέχει στοιχεία από το αρχαίο Μακεδονικό σύμβολο-αστέρι.

            Ισχυρίζονται ότι τροποποίησαν το μάθημα της ιστορίας στα σχολεία των Σκοπίων, δείχνοντας, δήθεν, την καλή τους διάθεση. Λησμονούν, όμως, ότι διδασκόμενα αφήνουν υπαινιγμούς για δήθεν κατοχική περιοχή στη Β. Ελλάδα.

            Τα Σκόπια μετονόμασαν το αεροδρόμιο σε «Μέγας Αλέξανδρος» παραχαράσσοντας την Ελληνική Ιστορία.

            Σε πρόσφατη προσφώνηση του Προεδρεύοντος Σκοπιανού στην εναλλασσόμενη Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των Η.Ε. προς τον συμπατριώτη του Πρόεδρο των Σκοπίων, τον αποκάλεσε Πρόεδρο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Πράγμα που αποκαλύπτει έμπρακτα και διεθνώς την αλήθεια : η αδιαλλαξία των Σκοπίων συνεχίζεται

            Τα Σκόπια προβάλλουν στις συζητήσεις ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ όχι μόνο με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αλλά ούτε και με το όνομα FYROM, το οποίο δεν απαγορεύεται από την ενδιάμεση συμφωνία.

            Η ανάγκη για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασία για τα Σκόπια είναι πλέον επιτακτική σήμερα εν όψει επικειμένων εξελίξεων στις Ευρω-Νατοϊκές προοπτικές των Σκοπίων μέσα στο 2008. Οι ΗΠΑ πιέζουν για να συμπεριληφθούν στην απόφαση, που θα ληφθεί «τον Απρίλιο 2008» για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Κροατίας και  της Αλβανίας, και τα Σκόπια. Θα βρεθεί όμως μέχρι τότε όνομα κοινής αποδοχής και τα Σκόπια θα πληρούν τους όρους ένταξης; Βέβαιο είναι το όχι για τους όρους. Πράγμα που συμμερίζονται ορισμένες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Άλλες, όμως, χώρες φαίνεται να είναι διατιθέμενες να δουν τα κριτήρια ένταξης με επιείκεια. Με ποίο όμως όνομα;

            Εάν υποτεθεί ότι εντάσσονται τα Σκόπια με το προσωρινό όνομα FYROM, πράγμα απαράδεκτο για την Ελλάδα, γιατί διαιωνίζεται η σημερινή εκκρεμότητα για το όνομα, η λίστα των 120 χωρών αυξάνεται που έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με τη Συνταγματική τους ονομασία, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και πρόσφατα και ο Καναδάς. Και η Ελλάδα, δήλωσε ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων, δήθεν ως υποχώρηση, ας μας ονομάζει όπως θέλει.

            Η Ελλάδα πρέπει να προσεγγίσει τις χώρες που συμμερίζονται τις θέσεις της ώστε να μη βρεθεί μόνη σε πιθανή τελική άρνηση. Την ευνοεί και ο περιφερειακός της ρόλος στα Βαλκάνια αλλά και η γενικότερα παραδεκτή αντίληψη ότι οι συνεχιζόμενες σχέσεις κακής γειτονίας αποτελούν «εν δυνάμει» αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την ευρύτερη περιοχή.

            Η Ελλάδα, βέβαια, εμφορείται από την Ευρωπαϊκή πολιτική για αμοιβαία αποδεκτές λύσεις και θα μπορούσε, ως έσχατη υποχώρηση, να αποδεχθεί μία λογική σύνθετη ονομασία με σαφέστατο και ξεκάθαρο όμως γεωγραφικό προσδιορισμό της ονομασίας ώστε επί του ασφαλούς, τα Σκόπια να μην μπορούν στο μέλλον να εγείρουν αξιώσεις στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας όπως οριζόταν παλαιότερα.

            Οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία, επειδή έχει σχέση με αυξημένη εθνική ευαισθησία, λογικά αναμένεται να έχει και αντιρρήσεις στο εσωτερικό, οι οποίες ίσως αμβλύνονται με πολιτικό διάλογο και δημόσια συζήτηση για ενημέρωση της κοινής γνώμης.  Τα 10 εκατομμύρια των Ελλήνων, όμως, δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν από τα 2 εκατομμύρια των Σκοπιανών. Άλλωστε, και η Σκοπιανή οικονομία εξαρτάται από τις επενδύσεις των Ελλήνων επιχειρηματιών (το 70% των ξένων επενδύσεων).

            Σε καμία ασφαλώς περίπτωση δεν μπορεί η Ελλάδα να απεμπολήσει τις επιλογές που έχει στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Επιλογές που είναι το έσχατο μέσο αλλά δεν πρέπει να αποδυναμώνονται με φραστικές πρόωρες δηλώσεις. Τελικά, ένα είναι το βέβαιο, ότι η Ελλάδα δεν είναι δυνατό να αποδεχθεί την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς να βρεθεί πριν αμοιβαία αποδεκτή λύση για την ονομασία τους.

Αφήστε μια απάντηση