ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ «Ένας Εθνικός Κίνδυνος» Του Αντιστρατήγου ε.α. Χ. ΜΟΥΣΤΑΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
«Ένας Εθνικός Κίνδυνος»
Του Αντιστρατήγου ε.α. Χ. ΜΟΥΣΤΑΚΗ
Επιτίμου Διοικητού 1ης Στρατιάς
Η απόφαση της Κυβερνήσεως για την παραχώρηση της Ελληνικής υπηκοότητος στους Βορειοηπειρώτες έχει προκαλέσει την ισχυρή αντίδραση της αντιπολιτεύσεως, λόγω της πικρής εμπειρίας παρομοίων Ελληνοποιήσεων κατά την προεκλογική περίοδο των εκλογών του 2000.
Η απόφαση αυτή, ανεξαρτήτως αν έχει εθνικά κίνητρα,όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση, ή κομματικά, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, ενέχει σοβαρούς εθνικούς κινδύνους, οι οποίοι πρέπει να εξεταστούν με την δέουσα σημασία και προσοχή κι΄όχι βέβαια κατά την διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου, η οποία από μόνη της την καθιστά, εκ προοιμίου, διαβλητή.
Είναι γεγονός ότι οι Βορειοηπειρώτες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα. Η κατοχύρωση του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ), που έγινε το 1998 δεν τα έλυσε όλα. Πολλά από αυτά συνεχίζονται και σήμερα με σοβαρότερα, την μη χορήγηση αδείας εξασκήσεως επαγγέλματος σε πτυχιούχους ΑΕΙ, την μη πρόσληψη στον δημόσιο τομέα, την αδυναμία συμμετοχής στις αθλητικές ομοσπονδίες (οι Ολυμπιονίκες έχουν Ελληνοποιηθεί), αλλά και τις δυσχέρειες διελεύσεως των συνόρων όταν θέλουν να επισκεφτούν τους τόπους τους, για την οποία απαιτείται μέχρι και τριήμερος αναμονή στα σύνορα τους θερινούς μήνες. Ακόμη και η ανανέωση των ΕΔΤΟ, που γίνεται κάθε τρία χρόνια, τους αναγκάζει σε ταπεινωτικές διαδικασίες.
Μία πιθανή Ελληνοποίηση θα επιλύσει όλα τα προβλήματα. Αυτό όμως ενδέχεται να δημιουργήσει και τεράστιους εθνικούς κινδύνους. Οι σοβαρότεροι από αυτούς είναι :
Πρώτον : Ο πλήρης αφελληνισμός της Β. Ηπείρου. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με πρωτοβουλία της Αλβανίας, η οποία θα έχει την δυνατότητα ή να τους αφαιρέσει την Αλβανική υπηκοότητα, ή να τους θέσει θέμα επιλογής της μιας, οπότε η πλειοψηφία θα επιλέξει την Ελληνική, είτε με πρωτοβουλία των ιδίων, οι οποίοι, αφού πάρουν την υπηκοότητα θα εγκατασταθούν μονίμως στην Ελλάδα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια και την πώληση ή αρπαγή των περιουσιών τους. Είναι πρόσφατο το παράδειγμα των Ελληνοποντίων των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ιδίως της Γεωργίας, των οποίων η παλιννόστηση στην Ελλάδα είχε σαν αποτέλεσμα την αρπαγή των περιουσιών τους και τον οριστικό ξεριζωμό τους.
Η πρώτη περίπτωση, όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπιστεί με διμερή συμφωνία, η οποία θα απαγορεύει στα Τίρανα την αφαίρεση της Αλβανικής υπηκοότητος από τους Βορειοηπειρώτες. Η Αλβανία όμως, με την μέχρι τώρα συμπεριφορά της, έχει αποδείξει ότι δεν σέβεται τέτοιες συμφωνίες, αν δεν είναι πολύ ισχυρές.
Η δεύτερη όμως περίπτωση, δηλαδή η μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και το οριστικό ξερίζωμα από την Β.Ήπειρο, δεν αντιμετωπίζεται ούτε με νόμους, ούτε με την επίκληση του εθνικού φιλότιμου και γι΄αυτό πολύ σύντομα θα επιφέρει τον οριστικό αφελληνισμό της Β.Ηπείρου, που θα είναι εθνικό έγκλημα.
Δεύτερον : Είναι ενδεχόμενο η Αλβανία να ζητήσει στο μέλλον την χορήγηση της Ελληνικής υπηκοότητος σε όλους τους Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα, που είναι
περίπου 700.000. Έτσι θα δημιουργηθεί και επισήμως Αλβανική μειονότητα, η οποία συνεργαζόμενη με την αντίστοιχη Μουσουλμανική της Θράκης, θα μπορεί να επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, αφού και οι δύο μαζί θα εκπροσωπούν περισσότερο από το 10% του εκλογικού σώματος.
Τρίτον : Η Ελληνοποίηση των Τσάμηδων και η αμνήστευση των εθνικών τους εγκλημάτων, είναι άλλωστε γνωστές οι πιέσεις της Αλβανίας για την επιστροφή των περιουσιών τους. Αυτό θα προκαλέσει ενδεχομένως την αντίδραση του πληθυσμού της Ηπείρου που έχει υποφέρει από την συμπεριφορά τους.
Πέραν των τριών αυτών σοβαρών κινδύνων είναι ενδεχόμενο :
- Να Ελληνοποιηθούν πολλά μέλη της Αλβανικής μαφίας, όπως έγινε και με τον υπόκοσμο της πρώην ΕΣΣΔ και να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα τάξεως και ασφαλείας.
- Να αποκτήσουν διαβατήριο χιλιάδες Αλβανοί, με την μεσολάβηση των γνωστών κυκλωμάτων της διαφθοράς, οι οποίοι δεν έχουν καμιά Ελληνική καταγωγή.
- Να ματαιωθεί η προσπάθεια της ΕΕ για την απογραφή του Αλβανικού πληθυσμού με βάση την εθνικότητα, το θρήσκευμα και τις περιουσίες.
Εν όψει αυτών των κινδύνων η ορθότερη λύση είναι η άμεση, με νομοθετική ρύθμιση, αντιμετώπιση των προβλημάτων των Βορειοηπειρωτών, που αναφέρονται πιο πάνω. Το θέμα της χορηγήσεως της ιθαγενείας πρέπει να αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα και ψυχραιμία σε βάθος χρόνου και εκτός φυσικά προεκλογικής περιόδου. Οι οποιεσδήποτε αποφάσεις να ληφθούν με διακομματική συναίνεση, αφού πρώτα μελετηθούν ενδελεχώς οι κίνδυνοι που προαναφέρθηκαν και πιθανώς κάποιοι ακόμη, όπως π.χ. το ενδεχόμενο η Ελληνοποίηση των Βορειοηπειρωτών να αποτελέσει κακό προηγούμενο για παρόμοιο αίτημα των Σλαβομακεδόνων που ζουν στα Σκόπια.