ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ (Δ΄ΣΣ)

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ (Δ΄ΣΣ)

1-2-3 Οκτωβρίου 2007

 

KΛΕΙΣΙΜΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

 

Υπό Συντονιστού Αντιστρατήγου ε.α. Γ. ΚΟΡΑΚΗ

 

 

Στρατηγέ,

 

            Ο πρώτος ομιλητής Αντιστράτηγος ε.α. Δ. Μανίκας μας παρουσίασε την Τουρκική πολιτεία και τις ΕΔ και ιδιαίτερα τις Συνταγματικές αρμοδιότητες και την πολιτική που ασκούν οι ΕΔ στην Τουρκία κάτι που στο εσωτερικό της χώρας είναι νόμιμο και αποδεκτό ενώ για εμάς και για όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι και διαφορετικό.

            Ο δεύτερος ομιλητής Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Ε. Γαλούσης μας παρουσίασε κάποιες σκέψεις για τις σχέσεις της μειονότητας της Θράκης με την Τουρκία και με αυτές μας προκάλεσε ερεθίσματα – προβληματισμούς και μας έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθούμε ακόμη περισσότερο με το θέμα αυτό.

            Ο τρίτος ομιλητής της πρώτης ενότητας Αντιναύαρχος ε.α. Π. Καβαλιέρος μας παρουσίασε τις νομικές πτυχές επάνω στις οποίες εδράζονται τα δικά μας δικαιώματα και αντικρούουν τις σε βάρος μας διεκδικήσεις της Τουρκίας.

            Στη δεύτερη ενότητα ο πρώτος ομιλητής Αντιστράτηγος ε.α Γ. Κοράκης μας παρουσίασε τις παραμέτρους και προοπτικές της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαδικασίες έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ΝΑ της Κύπρου, ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

            Ο δεύτερος ομιλητής Αντιστράτηγος ε.α. κ. Χ. Αγγελόπουλος μας παρουσίασε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας επισημαίνοντας τους κυριότερους σταθμούς και τις συνέπειες *θετικές και αρνητικές για εμάς) της εξελικτικής αυτής πορείας που συνεχίζεται.

            Ο τελευταίος ομιλητής Αντιναύαρχος ε.α. Φ. Καμπέρης μας παρουσίασε τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο συνύπαρξης των δύο χωρών (Ελλάδος-Τουρκίας) στο Ατλαντικό Σύστημα Ασφαλείας (ΝΑΤΟ).

 

            Στρατηγέ,

            Εκ μέρους όλων των ομιλητών σας ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας να μας ανεχθείτε για περίπου πέντε ώρες. Δεν ξέρω εάν κατορθώσαμε να πετύχουμε το σκοπό μας. Αυτό θα το κρίνετε εσείς. Εκείνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε ώστε στο συγκεκριμένο περιβάλλον να φανούμε χρήσιμοι και αποδοτικοί. Σας ευχαριστώ και πάλι.

Αφήστε μια απάντηση