ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Νο. 26 (07/08/2023) (31 Ιουλίου – 07 Αυγούστου 2023)
ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ
Νο. 26
(07/08/2023)
(31 Ιουλίου – 07 Αυγούστου 2023)
Ομάδα σύνταξης: Μαργαρίτα Αντωνίου, Αλέξανδρος Κατράνης, Παναγιώτης Μιντσίδης, Γεώργιος Σιδερής[1]
- ΘΕΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Γενικά περί Ελλάδος
How the War in Ukraine Transformed A Quiet Greek Port into a Geopolitical Center
(01/08/2023)
Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα με αφορμή τις πυρκαγιές
Αθήνα,30.07.2023 11:23 ΒΤΑ Βουλγαρίας
Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα για όσα βίωσε ο ελληνικός λαός ως αποτέλεσμα των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών. Αυτό ανέφερε σε τηλεγράφημα που έστειλε το Βατικανό την Παρασκευή.
Το τηλεγράφημα εστάλη από τον Υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Έδρας, Καρδινάλιο Pietro Parolin στον Επίσκοπο Πέτρο Στεφάνου της Ιεράς Συνόδου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.
«Η Αγιότητά του ο Πάπας Φραγκίσκος είναι βαθιά προβληματισμένος από την απειλή για τη ζωή και τις ζημιές που προκλήθηκαν από εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο, ως αποτέλεσμα του τρέχοντος κύματος καύσωνα που επηρεάζει πολλές ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρεται στο μήνυμα.
Ο Πάπας Φραγκίσκος στέκεται στο πλευρό των πληγέντων από τις πυρκαγιές, σημειώνει το μήνυμα, ενώ τονίζει την ελπίδα του ότι «οι κίνδυνοι για το κοινό μας σπίτι, που επιδεινώνονται από την τρέχουσα κλιματική κρίση, θα ωθήσουν όλους τους ανθρώπους να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους να φροντίσουν το δώρο της δημιουργίας για χάρη των μελλοντικών γενεών».
Ελληνική εξωτερική και αμυντική πολιτική
Πρωτοβουλία της Προέδρου Σακελλαροπούλου για την κλιματική κρίση στη Μεσόγειο: Κοινή έκκληση των προέδρων Ελλάδας, Ιταλίας, Κροατίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Σλοβενίας
(03/08/2023)
https://hellasjournal.com/2023/08/protovoulia-sakellaropoulou-gia-tin-klimatiki-krisi-sti-mesogio-kini-ekklisi-ton-proedron-elladas-italias-kroatias-maltas-portogalias-ke-slovenias/
Η Αλεξανδρούπολη αλλάζει τον στρατηγικό χάρτη και φοβίζει την Τουρκία: Η πρόταση για τη δημιουργία αμερικανικών βάσεων σε ελληνικά νησιά άνοιξε …«πληγές» (video)
(03/08/2023)
Επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συνομίλησε με τον Πρόεδρο Σίσι
Κάιρο,03.08.2023 16:50 ΒΤΑ Βουλγαρίας
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, όπου συνομίλησε σήμερα με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, «σύντομη αλλά παραγωγική». Ο Μητσοτάκης είπε ότι έχει «άριστη προσωπική σχέση» με τον Σίσι και είπε ότι ήρθε για να επιβεβαιώσει το «στρατηγικό βάθος» των σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου. Ευχαρίστησε την Αίγυπτο για την αποστολή ελικοπτέρων για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Ελλάδα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι μαζί με τον Σίσι αξιολόγησαν τη γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και επιβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι παράγοντες σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης θέματα στον τομέα της ενέργειας, «στον οποίο η σύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου μέσω καλωδίου μεταφοράς είναι ένα έργο που φαίνεται να έχει ήδη υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Μητσοτάκης.
Ένα άλλο θέμα της συνομιλίας Μητσοτάκη-Σίσι ήταν το εργατικό δυναμικό. «Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή υπάρχει σημαντική έλλειψη εργατικού δυναμικού στη χώρα μας, είτε μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα είτε για τις κατασκευές. Έχουμε παρουσιάσει ένα έργο για την ταχεία υλοποίηση της αρχικής ιδέας συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα. Όπως έχω πει πολλές φορές, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση. Η Αίγυπτος μπορεί να προσφέρει στη χώρα (μας) βοήθεια για να καλύψει τις ανάγκες που έχουμε στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και ο Σίσι αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός κοινού Ύπατου Συμβουλίου Συνεργασίας με τη συμμετοχή πολλών κυβερνητικών εκπροσώπων. Η πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες του 2024.
Απαντώντας σε ερώτηση της ελληνικής εθνικής τηλεόρασης ΕΡΤ, ο Μητσοτάκης τόνισε ότι οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις έχουν μια ισχυρή και αυτόνομη δυναμική που είναι ανεξάρτητη από τρίτες χώρες και άλλες επιρροές.
Στην Αίγυπτο, ο Μητσοτάκης απέδωσε επίσης τα σέβη του στο μνημείο των πεσόντων Ελλήνων πολεμιστών στη μάχη του Ελ Αλαμέιν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ελληνοτουρκικά
Το στρατηγικό βάθος της Τουρκίας και τα θολά νερά της Χάγης: Απάντηση στους τέσσερις καθηγητές για την (προσπάθεια) “άμβλυνσης των εθνικών αντανακλαστικών”
(06/08/2023)
Σχολιασμός της γνώμης τεσσάρων αναλυτών σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου: Κάπου κάνετε μεγάλο λάθος κύριοι…
(06/08/2023)
Πως θα αντιμετωπιστεί η τουρκική απειλή; Το δίλημμα για Αποτροπή ή Κατευνασμό και το σχέδιο απεμπλοκής που θα πρέπει να έχει η Αθήνα στο συρτάρι της
(31/07/2023)
Μειονοτικά
Ελληνική δασπορά
- ΚΥΠΡΟΣ
Μητσοτάκης – Δεν γίνεται ανεκτή η παρουσία κατοχικού στρατού σε κράτος μέλος της Ε.Ε
Λευκωσία,31.07.2023 17:07 ΒΤΑ Βουλγαρίας
«Αθήνα και Λευκωσία, Λευκωσία και Αθήνα, συνεχίζουν σε απόλυτο συντονισμό, είτε σε επίπεδο ΕΕ είτε σε επίπεδο ΟΗΕ και σε επίπεδο διμερών και πολυμερών επαφών μας, Επιμένουν σε μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση – μια διζωνική ομοσπονδία με δύο κοινότητες, πάντα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αυτά τα ψηφίσματα ήταν, είναι και θα παραμείνουν ο οδηγός μας. Στον 21ο αιώνα, αυτή η ιστορική πληγή, που ακόμα αιμορραγεί σε ένα ανεξάρτητο κράτος, δεν μπορεί να μείνει ανοιχτή. Ούτε η παρουσία κατοχικού στρατού σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ούτε το απαρχαιωμένο σύστημα εγγυήσεων για τα δικαιώματα τρίτων χωρών να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις του δεν γίνεται ανεκτό, γι’ αυτό και κάθε σκέψη δύο κρατών είναι εκτός διαπραγματευτικής ατζέντας δήλωσε σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία.
«Είναι καιρός να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό δίκαιο σε ολόκληρο το νησί και ο μόνος τρόπος, όπως είπατε, είναι να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ», πρόσθεσε.
«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στενότερα για την εφαρμογή των συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ένα κείμενο που εκφράζει για πρώτη φορά την ετοιμότητα της ΕΕ να αναλάβει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη αυτής της διαπραγματευτικής διαδικασίας σε όλα τα στάδια και με όλα τα κατάλληλα μέσα». είπε ο Μητσοτάκης.
Σημειώνοντας ότι η βελτίωση τόσο των ελληνοτουρκικών όσο και των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αγκαλιαστεί, τόνισε επίσης ότι οι λέξεις «σταδιακή» και «αναστρέψιμη» θα «ηγηθούν αυτής της νέας προσπάθειας». «Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά δεν είμαστε αφελείς», πρόσθεσε.
Ο Μητσοτάκης είπε ότι η συνεργασία μεταξύ των μεσογειακών χωρών θα είναι ολοένα και πιο απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ευχαρίστησε την Κύπρο για τη βοήθεια που πρόσφερε στην Ελλάδα και τη δέσμευση της χώρας να συμβάλει στις προσπάθειες αναδάσωσης του νησιού της Ρόδου.
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, καλωσορίζοντας τον Μητσοτάκη, ανακοίνωσε ότι η Κύπρος θα καλύψει το κόστος αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων στη Ρόδο. Τόνισε επίσης ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές σχέσεις και φιλοδοξίες.
«Ακόμα κι αν κάποιοι, είτε στην Αθήνα είτε στη Λευκωσία, για τους δικούς τους λόγους «βλέπουν» διαφορές μεταξύ μας, οι στόχοι και οι φιλοδοξίες μας είναι κοινοί, όπως και ο τρόπος και τα μέσα για την επίτευξη των στόχων. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά τις εκλογές και χαιρετίζουμε τις δημόσιες θέσεις της Άγκυρας σχετικά με την επιθυμία ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων», είπε ο Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι ο ρόλος του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι πολύ σημαντικός.
Οι αμερικανικές δυνάμεις αποκτούν έναν ικανό και σταθερό συνεργάτη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου: Ο Μιχάλης Γιωργάλλας ομιλεί για τη σχέση της Κύπρου με τις ΗΠΑ
(04/08/2023)
Το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την παράνομη επίσκεψη του Αμερικανού βουλευτή του Κογκρέσου Πιτ Σέσιονς στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο
Λευκωσία,04.08.2023 17:49
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου καταδίκασε την παράνομη επίσκεψη του Αμερικανού βουλευτή του Κογκρέσου Πιτ Σέσιονς στην τουρκοκρατούμενη Βόρεια Κύπρο, σημειώνοντας ότι ήταν συνειδητή απόφαση του ίδιου του βουλευτή, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εξυπηρετεί σαφώς άλλους σκοπούς.
Σε δελτίο τύπου, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε στην «παράνομη επίσκεψη» ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απομάκρυνση από την επίσημη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών».
Το δελτίο τύπου τονίζει επίσης ότι «προφανώς η προαναφερθείσα παράνομη επίσκεψη ήταν μια συνειδητή απόφαση του ίδιου του βουλευτή, η οποία αγνόησε τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εξυπηρετούσε σαφώς άλλους σκοπούς, όπως η προσπάθεια δημιουργίας εντύπωσης». Στην περίπτωση του κ. Σέσιονς, σε αντίθεση με άλλους, η πρόληψη δεν ήταν δυνατή ακριβώς λόγω των ιστορικών δεσμών του με την Τουρκία».
Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών, βρίσκεται σε άμεση και στενή επικοινωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα αυτό, με γνώμονα τη μακρόχρονη συνεργασία που βασίζεται, μεταξύ άλλων, στην επίσημη θέση των αμερικανικών αρχών για το Κυπριακό. η οποία παραμένει αμετάβλητη και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η Κύπρος είναι διχασμένη από το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε το βόρειο τμήμα της. Οι σειρές γύρων των ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την ηγεσία του ΟΗΕ ήταν μέχρι στιγμής άκαρπες. Χωρίς αποτέλεσμα έληξε και ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων τον Ιούλιο του 2017 στο ελβετικό θέρετρο Crans Montana.
- ΤΟΥΡΚΙΑ
Γενικά περί Τουρκίας
Τουρκική εξωτερική και αμυντική πολιτική
Saudi Arabia and Turkey are emerging as the new peace brokers of the Russia-Ukraine war
(04/08/2023)
Η Τουρκία και η Αίγυπτος στοχεύουν να αυξήσουν το διμερές εμπόριο κατά πενήντα τοις εκατό σε πέντε χρόνια
02.08.2023 18:41 ΒΤΑ Βουλγαρίας
Κατά την πρώτη επίσκεψή τους στην Άγκυρα τα τελευταία δέκα χρόνια, ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου Ahmed Samir Saleh και ο Τούρκος ομόλογός του Yomer Bolat ανακοίνωσαν ότι οι δύο χώρες στοχεύουν να αυξήσουν το εμπόριο μεταξύ τους κατά πενήντα τοις εκατό σε πέντε χρόνια, γράφει το “Al Monitor”. «Η αύξηση του διμερούς εμπορίου στα δεκαπέντε δισεκατομμύρια δολάρια από τα σημερινά δέκα δισεκατομμύρια δολάρια έχει τεθεί ως στόχος», αναφέρεται σε κοινή δήλωση.
Η συνάντηση προηγείται πιθανής επίσκεψης του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Τουρκία, η οποία θα επιβεβαιώσει τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά από μια δεκαετία κρίσης. Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Σίσι στις 27 Ιουλίου αναβλήθηκε καθώς συνέπεσε με τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής.
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να προωθήσουν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπογράφηκε από την Τουρκία και την Αίγυπτο το 2005 και να πραγματοποιήσουν μια δεύτερη συνάντηση του Μηχανισμού Διαβούλευσης Εμπορίου Υψηλού Επιπέδου. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε το 2012 στο πλαίσιο του οδικού χάρτη για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.
Η Τουρκία και η Αίγυπτος αποκατέστησαν πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις τον περασμένο μήνα, ανεβάζοντάς τις σε επίπεδο πρεσβευτών. Το επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων μειώθηκε το 2013 αφού ο αιγυπτιακός στρατός ανέτρεψε τον Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και η Τουρκία έγινε καταφύγιο για μέλη του ισλαμιστικού κινήματος, σημειώνει η δημοσίευση.
Ο Χακάν Φιντάν και ο Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία τις προοπτικές ανανέωσης της συμφωνίας σιτηρών
Κωσταντινούπολη/Ουάσιγκτον,05.08.2023 22:20 ΒΤΑ Βουλγαρίας
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τις προοπτικές ανανέωσης της συμφωνίας για ασφαλείς εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγή από τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι δύο ανώτεροι διπλωμάτες συζήτησαν επίσης τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα και την επέκταση του ΝΑΤΟ.
Κουρδικό
Canadian energy firm to develop major oil field in Turkey’s Kurdish southeast
A Canadian firm will help Turkey develop its new oil field in Sirnak province
(02/08/2023)
https://www.al-monitor.com/originals/2023/08/canadian-energy-firm-develop-major-oil-field-turkeys-kurdish-southeast#ixzz89bVxhlKs
- ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Υψίστης προτεραιότητας η υπόθεση Μπελέρη διαμηνύει η κυβέρνηση: Επιστολή στους ΥΠΕΞ της ΕΕ-Η Αλβανία να σεβαστεί το κράτος Δικαίου
(31/07/2023)
- ΔΥΣΗ
ΗΠΑ
USA: The prospects of adopting the Meng amendment to expand US bases to Greek islands
03/08/2023
Αιγαίο: Στρατιωτικές βάσεις ετοιμάζουν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο των ΝΑΤΟικών διευθετήσεων!
Τι σημαίνει η υπερψήφιση της τροπολογίας από τη βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ – Τι γράφει ο «Ριζοσπάστης».
https://europost.gr/aigaio-stratiotikes-vaseis-etoimazoyn-oi-ipa-plaisio-ton-natoikon-dieythetiseon/
Αμερικανός βουλευτής στα Κατεχόμενα | Καταδικάζει το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών
(04/08/2023)
Ευρώπη
Danish PM: Banning Quran burning would not reduce freedom of expression
Mette Frederiksen speaks out publicly for first time on the controversy.
(03/08/2023)
Oι αλλεπάλληλες κρίσεις εξάντλησαν τις κοινωνίες και ανεβάζουν την ακροδεξιά: Tο παράδειγμα της Γερμανίας δείχνει τι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη
(01/08/2023)
Η Πολωνία ζητά από την ΕΕ 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών
Pan.bg 04 Αυγούστου 2023 | 13:35
Η Βαρσοβία έχει παράσχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμήσεις για τις επενδύσεις που απαιτούνται για την αύξηση των εξαγωγών σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία μέσω της Πολωνίας. Σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, που έχει δει τα σχετικά έγγραφα, η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, χρειάζονται 500 εκατομμύρια για την επέκταση των συνοριακών τερματικών σταθμών για βαρέα φορτηγά οχήματα στα σημεία ελέγχου Dorogusk-Yagodzin, Grebene-Rava Ruska, Korchova-Krakowec, καθώς και για τη βελτίωση της σιδηροδρομικής υποδομής στο Przemyśl στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας .
Το δεύτερο μισό του ποσού θα διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών συνοριακών σημείων διέλευσης μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, την κατασκευή τερματικών σταθμών φορτηγών και τη δημιουργία υποδομής για τη διαχείριση της εμπορευματικής κυκλοφορίας στα σύνορα.
Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο PAP ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Πολωνίας στην ΕΕ, Andrzej Sadosz. «Επί ενάμιση χρόνο θέλουμε να αυξήσουμε τη διαμετακόμιση ουκρανικών σιτηρών σε τρίτες χώρες, ειδικά στην Αφρική. Ωστόσο, αυτό απαιτεί επενδύσεις και επαναλαμβάνουμε τα συγκεκριμένα αιτήματά μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αύξηση της απόδοσης της υποδομής», ανέφερε το πρακτορείο.
- ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Τουρκία και ΕΕ αναζητούν κοινό βηματισμό στις εμπορικές σχέσεις
Ο Πάολο Τζεντιλόνι συναντήθηκε δύο φορές με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ τις τελευταίες δύο εβδομάδες
02/08/2023
- ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ρωσία
Σκηνικό ψυχρού πολέμου πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα: Ρωσικό μαχητικό αναχαίτισε αμερικανικό αναγνωριστικό drone
(05/08/2023)
The Plunder of Europa. How the West can counter the nationalization of its Russian assets
08/2023)
https://theins.press/en/opinion/vladislav-inozemtsev/263937
Ουκρανία
Hudson Institute USA: Η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι 5% του προϋπολογισμού του Πενταγώνου – 2% του ΑΕΠ της χώρας
Pan.bg 02 Αυγούστου 2023 | 20:23
Ο όγκος της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία από την αρχή του ρωσο-ουκρανικού πολέμου αντιστοιχεί περίπου στο 5% του αμυντικού προϋπολογισμού του Πενταγώνου για το οικονομικό έτος 2023.
Η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Hudson Institute δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο «Γιατί η νίκη στην Ουκρανία έχει σημασία για τους Αμερικανούς».
Η έκθεση αναφέρει ότι η συνολική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία από την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, η οποία ανέρχεται σε 43,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ισοδυναμεί με περίπου το 5% του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2023, ή το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του Χώρα.
«Από την αρχή του πολέμου, η Ουκρανία έχει καταστρέψει 11.350 μονάδες ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων 2.164 κύρια άρματα μάχης, 2.566 οχήματα μάχης πεζικού, περισσότερα από 500 πυροβολικά και εκτοξευτές ρουκετών, 84 αεροσκάφη, 99 ελικόπτερα και 12 πλοία», ανέφερε. το έγγραφο.
Το ινστιτούτο υπολογίζει τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας σε 12,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η Ουκρανία συγκαταλέγεται στους 10 κορυφαίους παγκόσμιους ηγέτες στην παραγωγή καλαμποκιού, σιταριού, κριθαριού, ηλίανθου, ηλιέλαιου, ηλιέλαιου και ελαιοκράμβης. Η χώρα διαθέτει κοιτάσματα με 120 από τα πιο ευρέως εκμεταλλευόμενα ορυκτά στον κόσμο, όπως τιτάνιο, σίδηρο, λίθιο, άνθρακα και άλλους φυσικούς πόρους που εκμεταλλεύονται περισσότερο.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία ήταν πάνω από 43 δισεκατομμύρια δολάρια.
https://pan.bg/view_article-49-570843-Hudson-Institute-sasht-voennata-pomosht-na-sasht-za-ukrajna-e Ο πρέσβης της Πολωνίας κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας μετά από την αναφορά του για αχαριστία του Κιέβου
Pan.bg 02 Αυγούστου 2023 | 02:02
Ο Πολωνός πρέσβης κλήθηκε στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, Marcin Przydacz, για την αχαριστία του Κιέβου, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ιστοσελίδα του.
«Την 1η Αυγούστου, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην Ουκρανία, Bartosz Cihotski, κλήθηκε στο ουκρανικό Υπουργείο Εξωτερικών λόγω των δηλώσεων του επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας της Πολωνίας, Επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών Πολιτικών, Marcin Przydacz», ανέφερε το δελτίο τύπου.
Στη συνάντηση του πρέσβη, αναφέρθηκε ότι οι δηλώσεις για αχαριστία της Ουκρανίας για τη βοήθεια της Πολωνίας «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι απαράδεκτες». Οι πολιτικοί δεν πρέπει να αμφισβητούν την αμοιβαία κατανόηση και τη δύναμη των σχέσεων μεταξύ του ουκρανικού και του πολωνικού λαού, κατέληξε το Υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως έγραψε το ουκρανικό έντυπο «Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη», ο Πρζίντατς είπε σε συνέντευξή του σε πολωνικά μέσα ενημέρωσης ότι το Κίεβο έχει λάβει τεράστια υποστήριξη από τη Βαρσοβία και η Ουκρανία θα πρέπει να αρχίσει να εκτιμά τον ρόλο που παίζει η Πολωνία όλο αυτόν τον καιρό.
-okolo-5-ot-bjudzhet.html
Στην Ουκρανία θα δημιουργηθεί κέντρο επισκευής τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar
Pan.bg 31 Ιουλίου 2023 | 17:39
Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας και η τουρκική εταιρεία Baykar Makina συμφώνησαν για την κατασκευή κέντρου εξυπηρέτησης για την επισκευή και συντήρηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία.
Πηγή: «Ευρωπαϊκή αλήθεια» με αναφορά στην υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας
Λεπτομέρειες: Η συμφωνία για τη δημιουργία κέντρου εξυπηρέτησης για τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη συνήφθη στο πλαίσιο της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας για συνεργασία στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, της αεροπορίας και της διαστημικής βιομηχανίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.
Το Υπουργείο Άμυνας σημειώνει ότι αυτό το βήμα θα ενισχύσει σημαντικά τη συνεργασία μεταξύ Κιέβου και Άγκυρας στον τομέα της άμυνας και θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας και θα φέρει την Ουκρανία πιο κοντά στη νίκη.
Ο Υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Konstantin Vashchenko σημείωσε ότι το κέντρο επισκευής και συντήρησης UAV Baykar θα δημιουργηθεί «στο εγγύς μέλλον».
Υπενθυμίζουμε ότι η τουρκική εταιρεία Baykar έλαβε άδεια για την παραγωγή Bayraktar TB2 και Akıncı στην Ουκρανία τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Τον επόμενο μήνα ξεκίνησε η κατασκευή του εργοστασίου.
Ο υπουργός Άμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ δήλωσε νωρίτερα ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα παραχθούν στο εργοστάσιο στην Ουκρανία θα είναι εξοπλισμένα με ουκρανικούς κινητήρες. Θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν ένα εκπαιδευτικό κέντρο για την εκπαίδευση ειδικών διαχείρισης Bayraktar διαφόρων κατηγοριών.
Λευκορωσία
Καύκασος
Κεντρική Ασία
- ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η πτωτική πορεία του Ισραήλ
Οι περισσότεροι ισραηλινοί ηγέτες τεχνολογίας και εργαζόμενοι είναι φιλελεύθεροι και πολλοί τώρα σχεδιάζουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό
03/08/2023
https://www.ot.gr/2023/08/03/apopseis/opinion/i-ptotiki-poreia-tou-israil/
Israel’s Priorities in the Eastern Mediterranean:The Tango with Turkey Has Limits
(30/07/2023)
https://jiss.org.il/en/lerman-israels-priorities-in-the-eastern-mediterraneanthe/
Scoop: Israel’s Mossad chief secretly visited D.C. to discuss Biden’s Saudi initiative
(31/07/2023)
https://www.axios.com/2023/07/31/israel-mossad-cia-biden-saudi-arabia-normalization
- ΑΦΡΙΚΗ
Πραξικοπηματίες και Wagner βάζουν ‘φωτιά’ στον Νίγηρα και στην Αφρική – Η Γαλλία χάνει τις αποικίες της!
04/07/2023
https://europost.gr/praxikopimaties-wagner-vazoyn-fotia-ston-nigira-stin-afriki-gallia-chanei/
Αφρική, η ήπειρος των… πραξικοπημάτων
04/08/2023
https://www.in.gr/2023/08/04/world/afriki-ipeiros-ton-praksikopimaton/
Niger’s new leadership ends military cooperation with France amid Russia moving into the region
(04/08/2023)
Κλιμάκωση της έντασης στην Δυτική Αφρική με πιθανή σύγκρουση Δυτικών με Ρώσους στον Νίγηρα. Έφθασαν στη χώρα τα πρώτα στελέχη της Ρωσικής Wagner, απέναντι σε Γάλλους και Αμερικανούς καταδρομείς. Η γειτονική Νιγηρία ετοιμάζεται να εισβάλει, για να επαναφέρει τον δυτικόφιλο ανατραπέντα Πρόεδρο.
(05/08/2023)
https://europost.gr/kazani-poy-vrazei-dytiki-afriki-ston-nigira-oi-protes-dynameis/
- ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
- ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
- ΚΙΝΑ
Πώς μπορεί η Δύση να αντιμετωπίσει την απειλή από την Κίνα; Χωρίς πανικό και με «μπόλικη» αυτοκριτική
Μια έκθεση βουλευτών για τις προθέσεις της Κίνας πιστώνει στον πρόεδρο Σι ένα κολακευτικό επίπεδο στρατηγικού νου – Τα πραγματικά προβλήματα βρίσκονται πιο κοντά μας, σημειώνει ανάλυση του Guardian
02/08/2023
China complains to US about ‘dangerous’ weapons aid to Taiwan
(01/08/2023)
https://www.reuters.com/world/china-lodges-complaints-over-us-weapons-aid-taiwan-2023-08-01/
- ΑΣΙΑ – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ – ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Deadly communal violence flares in India a month before world leader summit
(02/08/2023)
Can India Bring Russia and Ukraine to the Table?
What New Delhi’s Diplomacy Can and Cannot Achieve
(02/08/2023)
https://www.foreignaffairs.com/india/can-india-bring-russia-and-ukraine-table
14. ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Πολυμερή
Διεθνής ασφάλεια
Μετανάστευση
Οικονομία – Ενέργεια
Oxford Economics: Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι κορυφαία παγκόσμια απειλή για τις επιχειρήσεις
Τι έδειξε η τελευταία Παγκόσμια Έρευνα Κινδύνων που εκπονήθηκε στο τρίτο τρίμηνο 2023 και κάλυψε 127 επιχειρήσεις
03/08/2023
Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Η ελληνική ναυτιλία παραμένει ηγέτιδα παγκοσμίως [γραφήματα]
Σε μήνυμά της η πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού σημειώνει ότι η ναυτιλία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για την Ελλάδα
01/08/2023
Πολιτισμός
[1] Η Εβδομαδιαία Ενημέρωση Ελληνικών και Διεθνών Εξελίξεων (ΕΕΔΕ) συντάσσεται με την ευθύνη της Ομάδας Σύνταξης και δεν εκφράζει τις απόψεις του ΕΛΙΣΜΕ.