Blog

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΛΙΣΜΕ – 2/12-8/12

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΛΙΣΜΕ – 2/12-8/12

– 2/12 – Κρατική διάσωση έχει ζητήσει η Monte dei Paschi di Siena, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, αποκάλυψε η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσε να γίνει η διάσωση, πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα. Στόχος της Ρώμης είναι, αφενός, να περιορίσει, κατά το δυνατόν, την αναταραχή που θα προκαλέσει η εξέλιξη και, αφετέρου, να προσπαθήσει να πείσει την Κομισιόν να μην επιβάλει «κούρεμα» στους μικροομολογιούχους της Monte dei Paschi.

– 2/12 – Να αυξήσει το μερίδιο των μετοχών που έχει στο χαρτοφυλάκιό του από το 60% στο 75% και να πουλήσει ομόλογα που κατέχει σχεδιάζει το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας. Παράλληλα οι οικονομολόγοι του ταμείου, που έχει περιουσία 860 δισ. δολάρια, προβλέπουν ότι η απόδοση των επενδύσεών τους θα κυμανθεί κάτω από το 3% την επόμενη δεκαετία.

– 2/12 – Αν η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των ξένων τουριστών στην Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είχε περιοριστεί στα επίπεδα των ανταγωνιστικών χωρών, τα τουριστικά έσοδα της χώρας δεν θα παρουσίαζαν μείωση.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που περιλαμβάνονται στο τελευταίο στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Για το κλείσιμο της «τρύπας» στα έσοδα αυτών των δύο μηνών απαιτούνταν επιπλέον ποσό μεταξύ 500 και 550 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών στην Ελλάδα τον Ιούλιο μειώθηκε κατά 8,8%, ενώ στις ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία, Τουρκία, Κύπρος, Ιταλία, Κροατία, Πορτογαλία) ο μέσος όρος της δαπάνης μειώθηκε κατά 1,7%.

– 3/12 – Το πρώτο κτίριο που θα χτιστεί στο Ελληνικό, αμέσως μετά το οριστικό κλείσιμο της αποκρατικοποίησης, είναι το ολοκληρωμένο θέρετρο-καζίνο που θα ανεγερθεί μπροστά από τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Πρόκειται για ένα οικοδόμημα που πρόκειται να αποτελέσει ορόσημο στην περιοχή και θα στεγάσει διαφορετικές χρήσεις. Βασικό στοιχείο του θα είναι ένας μέτριου ύψους ουρανοξύστης (40 έως 45 ορόφων).

– 3/12 – Η επιβολή υψηλών φορολογικών συντελεστών εξανεμίζει τα κέρδη των επιχειρήσεων και στερεί κρίσιμη ρευστότητα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση αναγκαίων επενδύσεων που θα στήριζαν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φόροι που πλήρωσαν οι επιχειρήσεις το 2015 ανήλθαν στα 2 δισ. ευρώ, εξανεμίζοντας σε σημαντικό ποσοστό τα κέρδη των 2,9 δισ. ευρώ που πέτυχαν την ίδια χρονιά, μέρος των οποίων θα μπορούσε να επανεπενδυθεί, εάν δεν τα απομυζούσε το κράτος.

Το όφελος, άλλωστε, που προκύπτει για το κράτος είναι περιορισμένο, στον βαθμό που η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν έχει ενισχύσει ανάλογα τα δημόσια έσοδα από τον φόρο εισοδήματος που πληρώνουν οι επιχειρήσεις και ο οποίος μειώθηκε από τα 3 δισ. ευρώ το 2009 στα 2 δισ. ευρώ το 2015, εν μέσω πτώσης και της κερδοφορίας από τα 5,4 δισ. ευρώ στα 2,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ανάλυση της έρευνας που πραγματοποίησε η Grant Thornton, μελετώντας 8.000 εταιρείες από 92 κλάδους της ελληνικής οικονομίας, από τις οποίες το 92% έχει κύκλο εργασιών κάτω των 50 εκατ. ευρώ και χαρακτηρίζονται ως μικρομεσαίες.

– 3/12 – Συνολικές επενδύσεις της τάξεως των 322 εκατ. ευρώ πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του φετινού Οκτωβρίου οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, κυρίως για την απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων και λιγότερο για τη ναυπήγηση νέων. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που συνέλεξε ο ναυλομεσιτικός οίκος της Golden Destiny, η επενδυτική δραστηριότητα ήταν σαφώς πιο έντονη κατά τον Οκτώβριο, συγκριτικά τόσο με τον αμέσως προηγούμενο μήνα όσο και σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2015, καθώς έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό ότι οι τιμές των πλοίων δύσκολα θα σημειώσουν περαιτέρω πτώση, τουλάχιστον άμεσα.

– 3/12 – Αθροιστικά, από το 2008 μέχρι και σήμερα, οι Ελληνες που μετανάστευσαν σε άλλες χώρες, το πλήθος δηλαδή του λεγόμενου brain drain, έχουν παραγάγει περισσότερα από 50 δισ. για το ΑΕΠ των χωρών εγκατάστασής τους, όπως δείχνουν τα στοιχεία της McKinsey.

Με βάση μελέτη της Endeavor και εκτίμηση της ΤτΕ που περιλαμβάνει στοιχεία από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2016, η φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου από την Ελλάδα σε αυτό το διάστημα υπολογίζεται μεταξύ 350.000 και 427.000 ατόμων. Οι άνθρωποι αυτοί, που εκτιμάται πως στην πλειονότητά τους έχουν ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, συνεισφέρουν ετησίως 12,9 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ των χωρών υποδοχής, κυρίως Γερμανία και Αγγλία, 9,1 δισ. σε φορολογικά έσοδα, εκ των οποίων 7,9 δισ. σε φόρους εισοδήματος και εισφορές και 1,2 δισ. σε ΦΠΑ (τα οποία θα μπορούσε να τα εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο).

– 4/12 – Οι κατασκευαστικές εταιρείες κινδυνεύουν με επιβολή προστίμων άνω των 200 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.) για την περίφημη υπόθεση του καρτέλ των κατασκευαστών. Πηγές, όμως, κοντά στη διαδικασία εκτιμούν ότι το ποσό αυτό μπορεί να μειωθεί ακόμη και στο μισό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κατάσταση των εταιρειών, αλλά και τον χρόνο στον οποίο προέβησαν σε συνεννοήσεις για εναρμονισμένες πρακτικές.

– 4/12 – Σύμφωνα με τον ΣΕΒ απαιτείται ένα επενδυτικό σοκ 100 δισ. ευρώ για να ξεπεράσει η χώρα μας το κλίμα αποεπένδυσης που επικρατεί από το 2010 μέχρι σήμερα, ωστόσο είναι μια καλή αρχή από τις εταιρείες που θα παρουσιάσουμε, οι οποίες δεν σταματούν να αναπτύσσονται.

– 4/12 – Ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ οι αγορές μέσω Διαδικτύου στην Ελλάδα. Αυτό υποστηρίζει η ετήσια έρευνα ηλεκτρονικού εμπορίου που θα παρουσιάσει σήμερα το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου & Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).

– 4/12 – Σταθερές στα 6,3 δισ. ευρώ παρέμειναν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι τα χρέη προς προμηθευτές μειώθηκαν κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα, την ίδια στιγμή αυξήθηκαν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων κατά το ίδιο ποσό.

– 4/12 – Τον άμεσο προσδιορισμό όλων των μέτρων για το χρέος (βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων), ταυτόχρονα με τη θέσπιση πιο ρεαλιστικών δημοσιονομικών στόχων για μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ζητεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Στουρνάρας, μέσω συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας προτείνει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων κατά 20 χρόνια.

– 5/12 – Oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τα οποία θα το μειώσουν κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060. Επίσης, δεν προέκυψε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ούτε και για τον τρόπο που θα συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, αποφάσεις που μεταφέρονται στο νέο έτος.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, στέλεχος του ΔΝΤ χαρακτήρισε ανεπαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που ζητούν οι εταίροι για το 2018 και τουλάχιστον λίγα χρόνια μετά.

– 5/12 – Τη συμμετοχή της στον νέο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ εξετάζει η Transgaz, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία.

Ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι εφόσον το ρουμανικό κράτος, που είναι και ο βασικός της μέτοχος, αποφασίσει να εμπλακεί στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, η εταιρεία είναι έτοιμη να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες.

– 5/12 – Ευκαιρίες αξιοποίησης της αναπτυξιακής δυναμικής της τουρκικής αγοράς καθώς και επέκτασης στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου διερευνούν οι ελληνικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με τουρκικές. Μπορεί σε πολιτικό επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας να μη διανύουν την καλύτερη περίοδό τους, αυτό όμως δεν εμποδίζει τον επιχειρηματικό κόσμο των δύο χωρών να αναζητεί ευκαιρίες συνεργασίας.

Χθες, τα γραφεία του ΣΕΒ φιλοξένησαν εκπροσώπους 80 επιχειρήσεων από τις δύο χώρες, στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (Foreign Economic Relations Board – DEiK). Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των εκπροσώπων των 80 επιχειρήσεων, αναζητήθηκαν ευκαιρίες συνεργασίας με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, της εφοδιαστικής αλυσίδας, των κατασκευών και των τροφίμων.

– 5/12 – Περισσότερα από 2,1 δισ. ευρώ είναι οι πωλήσεις που χάνουν κάθε χρόνο το νόμιμο εμπόριο και η βιομηχανία στην Ελλάδα εξαιτίας της ευρείας κυκλοφορίας προϊόντων απομιμήσεων –προϊόντων «μαϊμού»– ενώ οι απώλειες σε θέσεις εργασίας υπολογίζονται σε 24.600, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι χαμένες έμμεσες θέσεις εργασίας.

Μάλιστα, η Ελλάδα που κατέχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι η χώρα που έχει και τη θλιβερή πρωτιά απωλειών θέσεων εργασίας, λόγω ακριβώς της κυκλοφορίας παραποιημένων προϊόντων. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τις μελέτες που έχει εκπονήσει το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUIPO) μέσω του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου παραβίασης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

– 5/12 -Σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι η λήψη σκληρών μέτρων αποτελεί μονόδρομο, από τη στιγμή που αποφάσισε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, έστειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε. Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης αποκάλυψε ότι τα σκληρά μέτρα που ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για το 2018 ανέρχονται σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ.

– 5/12 – Συνεχίζουν την αυξητική τους πορεία τα έσοδα του προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Συγκεκριμένα, τα έσοδα υπερέβησαν τον στόχο που είχε τεθεί για το 11μηνο του έτους κατά 2,44 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 44,585 δισ. ευρώ.

Μόνο τον Νοέμβριο τα έσοδα που εισπράχθηκαν ανήλθαν στα 4,5 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αναμένεται να συνεχισθεί και κατά τον τελευταίο μήνα του έτους

– 6/12 – Aυξήθηκε κατά 1% η συμμετοχή των ξένων επενδυτών τον περασμένο Νοέμβριο στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου, καθώς το ποσοστό τους ανήλθε στο 63,7% έναντι 62,7% τον περασμένο Οκτώβριο. Οι ξένοι επενδυτές τον Νοέμβριο του 2016 πραγματοποίησαν το 53,1% της συνολικής αξίας συναλλαγών. Ταυτόχρονα, τον περασμένο μήνα οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εισροές της τάξεως των 92,09 εκατ. ευρώ.

– 6/12 – Στην άμεση εκκίνηση των έργων αναβάθμισης και ανάπτυξης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης και των περιβαλλόντων χώρων προχωρά η νέα ιδιοκτησία του.

Η AGC Equity Partners, για λογαριασμό της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP και της Apollo Investment, δηλαδή τους αγοραστές (που περιλαμβάνουν δύο κρατικά επενδυτικά κεφάλαια του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, Αραβες επενδυτές, καθώς και την τουρκική Dogus Group) θα επενδύσει ποσό της τάξεως των 230 εκατ. ευρώ επιπλέον του τιμήματος των 400 εκατ. που κατέβαλε για το 88,46% του μετοχικού κεφαλαίου της Αστήρ Παλάς.

– 6/12 – Την ανακήρυξη των ΕΛΠΕ ως «επιλέγοντα αιτούντα» του υπό παραχώρηση οικοπέδου «10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με το υπουργείο, τις επόμενες ημέρες η Επιτροπή Αξιολόγησης του διαγωνισμού θα καλέσει την εταιρεία προκειμένου να οριστικοποιηθεί το προς υπογραφή σχέδιο σύμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα υπήρξε αντίστοιχη επιλογή για το οικόπεδο «2» (δυτικά της Κέρκυρας) της κοινοπραξίας Total – Edison – Ελληνικά Πετρέλαια, με την οποία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, σύντομα θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια των αντίστοιχων ανακηρύξεων των ΕΛΠΕ στις χερσαίες περιοχές Αρτας – Πρέβεζας και ΒΔ της Πελοποννήσου.

– 6/12 – Πρόστιμα ύψους 484 εκατ. ευρώ επέβαλαν οι ευρωπαϊκές αρχές σε τρεις μεγάλες τράπεζες, για υπόθεση προσυμφωνίας επί των τιμών πριν από την οικονομική κρίση.

Η επίτροπος ανταγωνισμού Margrethe Vestager ανέφερε ότι η HSBC, η JPMorgan Chase και η Credit Agricole, είχαν ανταλλάξει παράνομα ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που συνδέονται με το επιτόκιο αναφοράς Euribor.

– 7/12 – Εντός του Δεκεμβρίου θα αρχίσουν οι συζητήσεις ανάμεσα στην Gazprom, την ΔΕΠΑ και την ιταλική Edison, σχετικά με την διαδρομή που θα ακολουθήσει η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και τα σημεία παράδοσης στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Alexey Miller.

– 7/12 – Σχέδιο κρατικής διάσωσης της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena ετοιμάζει πυρετωδώς το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς φαίνεται ότι σβήνουν και οι τελευταίες ελπίδες για ανακεφαλαιοποίηση της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, με 5 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές.

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών έκλεισαν χθες με εκρηκτική άνοδο, διότι οι επενδυτές ελπίζουν ότι το σχέδιο κρατικής διάσωσης της Monte Paschi θα περιορίσει την αναταραχή, ενώ θετικά λειτουργεί και η προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει την Πέμπτη για ακόμη έξι μήνες, έως τον Σεπτέμβριο του 2017, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

– 7/12 – Περαιτέρω επιβράδυνση κατέγραψε κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο η πορεία μείωσης των τιμών των κατοικιών στην Αττική, καθώς η πτώση περιορίστηκε σε 2,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis, τα νεόδμητα ακίνητα κατέγραψαν ετήσια πτώση της τάξεως του 2,1%, ενώ οι τιμές των παλιότερων διαμερισμάτων (ηλικίας 15 ετών ετών και άνω) σημείωσαν απώλειες της τάξεως του 2,3%. Η εταιρεία λαμβάνει υπόψη τις πέντε αντιπροσωπευτικές περιοχές του λεκανοπεδίου (Αμπελόκηποι, Χολαργός, Περιστέρι, Παλαιό Φάληρο και Μαρούσι) και εφαρμόζει συντελεστή μείωσης 20% σε σχέση με τις ζητούμενες τιμές.

– 7/12 –  Την ιδιωτικοποίηση του 19,5% του πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, έναντι ποσού 10,5 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, το Κρεμλίνο.
Ειδικότερα, κοινοπραξία της εταιρείας Glencore με το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ εξαγόρασαν το 19,5% της Rosneft, έναντι ποσού 10,5 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου.

Αφήστε μια απάντηση