Blog

Ευδόκιμος Μαρκόπουλος: ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ

Ευδόκιμος Μαρκόπουλος: ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ

Θα προσπαθήσω πολύ απλά γιατί με ενδιαφέρει να καταλάβουν ει δυνατόν όλοι ανεξαρτήτως ειδικότητος, επαγγέλματος, μορφωτικού επίπεδου κλπ.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΕΝΕΣΙΟΥΡΓΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ

 

1. Η ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΞΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.
Η σημαντικότερη γενεσιουργός αιτία είναι η κατάρρευση των αξιών. Αξίες όπως η πατρίδα, η θρησκεία, η οικογένεια, η τιμή, η ανδρεία κλπ έχουν καταρρεύσει και απαξιωθεί.
Επίσης η αποσύνδεση μας από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και η άγνοια του.
Όλα αυτά όμως το αξιακό σύστημα, οι παραδόσεις, τα ταμπού, η ιστορία, ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός κλπ είναι ανεκτίμητες γνώσεις και εμπειρίες χιλιάδων ετών και αποτελούν το μανιουαλ η πιο σωστά το εγχειρίδιο της ζωής. Έχουμε φτάσει να έχουμε μανιουαλ η εγχειρίδια για μια χύτρα ταχύτητος, ένα κινητό τηλέφωνο κλπ και έχουμε πετάξει στα σκουπίδια το μανιουαλ της ζωής. Σας πληροφορώ ότι δεν είναι καθόλου έξυπνο εκ μέρους μας.
Σας παραθέτω κατωτερω αυτό που αποδίδεται ότι είπε ο Κίσινγκερ πριν από χρόνια. Ανεξαρτήτως αν πραγματικά το είπε γιατί ο ίδιος το διέψευσε αλλά η διάψευση δηλώσεων είναι πάγια πρακτική των πολιτικών. Τα παρακάτω αναγραφόμενα γίνονται τις τελευταίες δεκαετίες δηλαδή πλήττονται η γλώσσα μας, η θρησκεία μας και τα πνευματικά και ιστορικά μας αποθέματα.

Πρέπει να καταλάβετε ότι ο πόλεμος συνεχίζεται και διεξάγεται απλά διεξάγεται σε άλλα πεδία όπως της νοοσφαιρας, της οικονομίας, της πληθυσμιακής αλλοίωσης, της ιστορίας, του πολιτισμού κλπ Οι καινούριες σφαίρες είναι οι λέξεις, τα δολάρια( ευρώ) …….κλπ. Είστε απροστάτευτοι στο πεδίο της νοοσφαιρας λογω της τηλεόρασης και του ιντερνέτ. Οποιεσδήποτε ιδέες, απόψεις, ψευδή νέα που είναι πολύ δύσκολο να ελέγξετε μπορούν να φθασουν εύκολα σε εσάς. Εν ονόματι της ελεύθερης διακίνησης ιδεών δεν υπάρχουν φίλτρα η προστατευτικά τείχη στο πεδίο της νοοσφαιρας. Στόχος είναι η άλωση του μυαλού σας. Μέσα στο ιντερνέτ δρουν εγκάθετοι που πληρώνονται με 0,60 ευρώ το σχόλιο από κόμματα, κυβερνήσεις, μυστικές υπηρεσίες, εγκληματικές οργανώσεις κλπ. Στο σπίτι σας μπορεί να μπει ο καθένας μέσω της τηλεόρασης η του ιντερνέτ. Πρέπει επίσης να καταλάβετε ότι υπάρχει και αυτή η ρύπανση η ρύπανση του ψυχικοηθικοπνευματικου περιβάλλοντος που είναι πολύ χειρότερη και σας σκοτώνει ψυχικοηθικοπνευματικα. Και μην ξεχνάτε τον μεγάλο μας ποιητή τον νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη που είπε << Ήρθαν ντυμένοι φίλοι, Αμέτρητες φορές οι εχθροί μας !!!>>
Και κάτι για την γλώσσα ελπίζω να γράψω ένα άρθρο για την αξία της. Η γλώσσα είναι το σημαντικότερο εργαλείο πνευματικής ανόδου ενός ανθρώπου κάθε λέξη που γνωρίζετε την πραγματική της έννοια και όχι να λέτε 10 λέξεις και να εννοείτε το ίδιο,
είναι ένα σκαλοπάτι πνευματικής ανόδου. Όσο πιο πολλές λέξεις γνωρίζετε τόσο πιο μακριά θα πάτε πνευματικά.
Γι’αυτον τον λόγο πρέπει να αποτελεί το βασικό μάθημα και να προστατεύεται ως κόρη οφθαλμού και όχι να καταστρέφεται.

Ο Μίλαν Κουντερα Τσέχος συγγραφέας τον οποίο έχω αναφέρει στα προηγούμενα άρθρα μου για <<την αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι>> είπε τα κατωθι σχετικά με την εξόντωση ενός έθνους .

Το παραπάνω το βλέπετε να συμβαίνει στα Σκόπια μέσα σε 50 χρόνια δημιούργησαν ένα ψευδοεθνος αυτό της Μακεδονίας.
Ήμουν μαθητής όταν σε μια συζήτηση στο σπίτι μας ακούγοντας τις αδελφές μου για τις αλλαγές που γινόταν στα βιβλία της ιστορίας είπα ότι πρέπει να φυλλαξουμε τα παλιά βιβλία της ιστορίας.

Ο δικός μας μεγάλος ποιητής νομπελίστας και διπλωμάτης Γιώργος Σεφέρης είπε.

Μας σκοτώνουν με μικρές δόσεις
Πολύ ταχτικά
Πολύ σιωπηλά
Πολύ σοφά
Γ. Σεφερης

2. Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ .
Όσοι παρακολουθούμε την πορεία της χώρας το είχαμε διαπιστώσει αλλά ηλθε και η επιβεβαίωση κατά την τελευταία επίσκεψη του στην Ελλάδα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον ο οποίος όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους είπε << διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει όραμα>>.

3. Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ.
Όσοι ξέρουμε τους συντελεστές ισχύος ενός έθνους, γνωρίζουμε ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται η στρατηγική νοοτροπία και ο στρατηγικός σχεδιασμός οι οποίοι καταγράφονται σαν δυο χωριστοί συντελεστές ισχύος οι οποίοι δρουν πολλαπλασιαστικά στην εξίσωση ισχύος ενός έθνους
Φυσικά προϋπόθεση της ύπαρξης του στρατηγικού σχεδιασμού είναι η ύπαρξη στρατηγικής νοοτροπίας. Στην ζωή μου είχα την τύχη να ζήσω κάποιες καταστάσεις και συνεπώς ήμουν παρών και δεν μου τις είπε κάποιος άλλος. Μια ημέρα ήμουν στο σπίτι ενός στελέχους της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης (πριν αρκετά χρόνια δεν θέλω να αναφέρω την ακριβή χρονιά για να μείνουμε έξω από τις κομματικές διαμάχες) με τον οποίο γνωριζόμουν πριν αναλάβει αυτή την θέση. Καθόμασταν και συζητούσαμε πίνοντας καφέ και αυτός μόλις είχε γυρίσει από ένα ταξίδι με την ηγετική ομάδα της τότε κυβέρνησης σε χώρα του εξωτερικού. Τον ρώτησα λοιπόν βρε Κώστα (το όνομα είναι τυχαίο) υπάρχει κανένα σχέδιο και η απάντηση του ήταν << όχι Ευδόκιμε, τυχαία υπάρχουμε!!>> μου είπε κουνώντας το κεφάλι του.
Έχουμε όμως πάλι και την επιβεβαίωση του Αμερικανού πρέσβη ο οποίος σε δηλώσεις του διαπίστωσε <<ότι δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός στην χώρα μας>>.

4. ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ.
Όλοι μας ζούμε καθημερινά την ένταση που υπάρχει στην πολιτική σκηνή. Συνεχώς βλέπουμε στην τηλεόραση τους πολιτικούς μας να μαλώνουν και να υβρίζονται. Προσωπικά δεν αντέχω άλλο να τους ακούω μονιμως να καυγαδίζουν. Υπάρχει όμως και εδώ η επιβεβαίωση ενός Άγγλου διπλωμάτη που είπε <<ότι με τέτοια ένταση στην πολιτική σκηνή δεν μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα>>. Αυτό έγινε αν θυμάμαι καλά περίπου το 1840. Η οποία ένταση καθιστά αδύνατη την όποια συνεργασία των πολιτικών κομμάτων και φυσικά διαχέεται και στον λαό τον οποίον διαιρεί και έτσι φθανουμε <<στον εμφύλιο των πολιτικών κομμάτων>> που είπε ο Αριστοτέλης.
Δηλαδή τα κόμματα διαιρούν την κοινωνία και καταστρέφουν την συνοχή της.
Σας θυμίζω ότι η λέξη κόμμα προέρχεται από το ρήμα κοπτω. Με άλλα λόγια τα κόμματα κόβουν την κοινωνία σε κομμάτια δηλαδή την διαιρούν.
Φυσικά οι παλιότεροι θυμάστε ότι στα χωριά ο κόσμος μοιραζόταν στα δυο καφενεία ανάλογα με το κόμμα που ψήφιζε.

5. ΤΑ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
Τα 400 χρόνια της οθωμανικής κατοχής χωρίς κράτος δικό μας, όπου το κράτος ταυτιζόταν με τον κατακτητή δημιούργησαν μια λάθος συμπεριφορά των ελλήνων απέναντι στο δικό μας πλέον κράτος και συνεπώς μια λάθος νοοτροπία. Παραδείγματος χάριν η παρανομία, η φοροδιαφυγή και το λάδωμα των αξιωματούχων ήταν απαραίτητα στοιχεία επιβίωσης επί τουρκοκρατίας. Ο πατέρας μου, μου είπε, ότι ο παππούς μου για να μην τον στείλουν οι Τούρκοι στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στα βάθη της Τουρκίας με άσχημες συνθήκες διαβίωσης, όπου οι περισσότεροι πέθαιναν, αναγκαζόταν και λάδωνε κάθε φορά τους τούρκους αξιωματούχους με ένα ποσό που μια τουρκική οικογένεια ζούσε πλουσιοπάροχα για ένα χρόνο. Ακόμη και σήμερα οι Έλληνες δεν συνειδητοποίησαν ότι το κράτος αυτό είναι δικό μας, είναι το κράτος των Ελλήνων. Ανάλογη είναι και η συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων προς τους πολίτες. Δηλαδή ο τρόπος αντιμετώπισης του πολίτη από το κράτος θυμίζει την συμπεριφορά των Οθωμανών κατακτητών απέναντι στους υπόδουλους Έλληνες. Υπάρχει και σε αυτή την αιτία η επιβεβαίωση ενός γερμανού διευθυντού του ελληνογερμανικου επιμελητηρίου εμπορίου ο οποίος είπε ότι <<οι Γερμανοί δεν ξέρουν ποια είναι η σχέση των Ελλήνων πολιτών με το κράτος τους>>.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΓΕΝΕΣΙΟΥΡΓΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΤΩΘΙ.

1. Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ.
Οι παραπάνω αιτίες δεν επέτρεψαν και δεν επιτρέπουν ακόμα τα πολιτικά κόμματα να συνεργαστούν και να καταρτίσουν ένα εθνικό σχέδιο δηλαδή ένα σχέδιο όλων των Eλλήνων ώστε να υπάρχει συνέχεια στην υλοποίηση του δηλαδή αν ένα άλλο κόμμα γίνει κυβέρνηση να συνεχίσει την εφαρμογή του ιδίου σχεδίου με μικρές αποκλίσεις. Με άλλα λόγια να ξέρουμε σε ποιους κλάδους θα στηριχθουμε για την ανάπτυξη της οικονομίας, ποιο εκπαιδευτικό σύστημα θα έχουμε, ποια εξωτερική πολιτική κλπ Έτσι ανάλογα με το ποιο κόμμα ερχόταν στην εξουσία άλλαζαν τα σχέδια και η πορεία της χώρας. Με απλά λόγια είναι σαν να θέλουμε να κάνουμε μια πολυκατοικία για όλους τους Έλληνες και ξεκινούσε ένα κόμμα που εκείνη την χρονική περίοδο ήταν κυβέρνηση να κάνει τις μελέτες και τα σχέδια, να παίρνει τις απαιτούμενες άδειες, να ανοίγει θεμέλια, να ρίχνει μπετα κλπ και μετά από 4 χρόνια ένα άλλο κόμμα γινόταν κυβέρνηση και ο νέος πρωθυπουργός έλεγε τι βλακείες έκανε ο προηγούμενος και οι αρμόδιοι τον ρωτούσαν τι θα κάνουμε και αυτός απαντούσε γκρεμίστε την θα κάνουμε άλλη. Εμείς βέβαια ο λαός πληρώσαμε τις προηγούμενες μελέτες, τα σχέδια, τις άδειες, τα μπετα κλπ μέσω των φόρων. Κατόπιν άλλαζε πάλι η κυβέρνηση και είχαμε πάλι τα ίδια με συνέπεια να πληρώνουμε και να μην μπορούμε ποτέ να έχουμε μια πολυκατοικία για τον ελληνικό λαό. Όπως λέει και ο λαός το ράβε ξήλωνε κανανε τα κόμματα εναλλασσόμενα στην εξουσία.
Χωρίς ένα εθνικό σχέδιο αποδεκτό από όλα τα κόμματα ώστε να υπάρχει μια συνέχεια δηλαδή ότι ξεκινήσει ο ένας να το συνεχίσει ο άλλος δεν πάει και δεν θα πάει πουθενά η χώρα. Το εθνικό σχέδιο είναι η βασική προϋπόθεση επιτυχούς πορείας της πατρίδος μας που προϋποθέτει όραμα, στρατηγικό σχεδιασμό και συνεργασία των πολιτικών κομμάτων για το καλό των πολιτών και της χώρας.
Δυστυχώς οι πολιτικές μας ηγεσίες κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει εθνικό σχέδιο και κάθε κόμμα έχει το δικό του εθνικό (κομματικό) σχέδιο. Στην πραγματικότητα όμως ούτε κομματικό σχέδιο δεν έχουν διότι ανάλογα με το ποιος είναι υπουργός αλλάζει και η πολιτική του κάθε υπουργείου.

2. ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Όλοι θέλαμε να εργαστούμε σε γραφείο θεωρούσαμε την χειρωνακτική εργασία ως κάτι κακό και υποτιμητικό. Συνέπεια αυτού ήταν οι γονείς μας να μας λένε πάρε ένα χαρτί, απολυτήριο λυκείου, πτυχίο ΤΕΙ, Πανεπιστημίου, ΙΕΚ κλπ τέλος πάντων ένα χαρτί και ο θειος Κώστας ξέρει τον τάδε βουλευτή και θα πάμε για να σε βολέψει κάπου. Το κάπου ήταν ο ευρύτερος δημόσιος τομέας. Αυτή ήταν η πρώτη επιλογή. Η δεύτερη επιλογή να ανοίξουμε στο παιδί ένα κατάστημα. Αλλά ο μεν δημόσιος τομέας δεν παράγει τίποτα αλλά και το κατάστημα επίσης δεν παράγει τίποτα διότι είναι ένα σημείο πώλησης προϊόντων. Ποιος θα παράγει όμως τα προϊόντα που θέλει το κάθε κατάστημα να βάλει στα ράφια του? Αν τα ζητήσουμε από το εξωτερικό πρέπει να τους δώσουμε ελληνικά προϊόντα ισης αξίας όπως εξήγησα σε προηγούμενα άρθρα μου.
Είναι σαν να κάνουμε ένα εργοστάσιο το οποίο αποτελείται από τα γραφεία και το βιομηχανοστάσιο όπου θα γίνει η παραγωγή και πάμε όλοι στα γραφεία δηλ στις πωλησεις και τα διοικητικά και κανένας στο βιομηχανοστάσιο άρα δεν θα υπάρχει καμία παραγωγή και εμείς που πήγαμε στα γραφεία και τις πωλησεις δεν θα εχομε προϊόντα να πουλήσουμε.
Αυτό ήταν και είναι πολύ απλά το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδος τις τελευταίες δεκαετίες.
Όλοι δε οι γονείς λεγανε στα παιδιά τους πάρε ένα χαρτί παιδί μου και να βρεις μια εργασία. Ποιος θα δημιουργήσει όμως τις θέσεις εργασίας? Κανένας γονέας δεν έλεγε στο παιδί του πάρε ένα πτυχίο αλλά να δημιουργήσεις μια επιχείρηση παραγωγική και θέσεις εργασίας και να δώσεις δουλειά και σε άλλους συμπολίτες μας.
Συνέπεια αυτών ήταν η λάθος κατανομή του ενεργού πληθυσμού δηλαδή αυτών που μπορούν να εργασθουν. Η μεγάλη πλειοψηφία πήγε στον δημόσιο τομέα ως δημόσιοι υπάλληλοι και στις πωλησεις ως καταστηματάρχες. Έτσι φτάσαμε να έχουμε ένα εκατομμύριο περίπου δημοσίους υπαλλήλους με τους δήμους και τις ΔΕΚΟ και επταπλάσιο αριθμό καταστημάτων απ’ ότι χρειαζόμασταν.
Δεν κατηγορώ κανέναν απλώς περιγραφώ τι κάναμε και τι κάνουμε μέχρι σήμερα για να καταλάβουμε τα λάθη μας και να τα διορθώσουμε.
Την ευθύνη βέβαια έχουν οι πολιτικές ηγεσίες οι οποίες έπρεπε να εξηγήσουν και να διαπαιδαγωγήσουν σωστά τους πολίτες ώστε να τους οδηγήσουν στην σωστή κατεύθυνση.

3. Η ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά είχαμε και την δαιμονοποιηση των επιχειρήσεων δηλ. ότι οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες είναι κάτι πολύ κακό. Συνεπώς όταν τα νέα παιδιά ηλικίας 14 έως 19 άκουγαν ότι οι επιχειρηματίες είναι κακοί άνθρωποι φυσικό ήταν να μην θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες και κακοί άνθρωποι. Τι θα γινόταν λοιπον? Θα γινόταν δημόσιοι υπάλληλοι. Μα αν πάμε όλοι στο δημόσιο και στέλνουμε ένα χαρτί ο ένας στον άλλον τι θα φάμε στο τέλος του χρόνου? Τα πιστοποιητικά? Σε άλλες χώρες υπάρχει μάθημα επιχειρηματικότητας που διδάσκεται από το δημοτικό σχολείο δηλαδή πως κάποιος θα κάνει μια επιχείρηση και θα γίνει επιχειρηματίας. Στην Γαλλία από την δεκαετία του 1970 κανανε εκπομπή στην τηλεόραση και βαλανε τον καλύτερο επιχειρηματία να διδάξει πως κάνεις μια επιχείρηση και να προσελκύσει τους νέους να κάνουν επιχειρήσεις. Εδώ οι εκπομπές της τηλεόρασης είναι μόνον πως οι νέοι και οι νέες μας θα γίνουν τραγουδιστές και μοντέλα.

4. Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ KAI ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

Δεδομένου ότι η σωματική εργασία θεωρήθηκε κάτι κακό και υποτιμητικό όπως ήδη ανέφερα και όλοι να θέλουν εργασία σε γραφεία και λαμβάνοντας υπ’οψιν και τις δυσκολίες της αγροτικής παραγωγής εκείνα τα χρόνια σε συνδυασμό με την λάθος αγροτική πολιτική σε λάθος καλλιέργειες αλλά και την νοοτροπία όλοι οι αγρότες να αποκτήσουν δικά τους γεωργικά μηχανήματα ανεξαρτήτως μεγέθους του κλήρου τους οδήγησε τους αγρότες στην υπερχρέωση και την αστυφιλία. Έτσι οι νέοι μας εγκατέλειψαν τα χωράφια και την αγροτική παραγωγή καθώς και την κτηνοτροφία.

5. Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΒΑΣΗ.

Δεδομένου ότι η οικονομία υπερκέρασε την πολιτική καθώς οι πολίτες έφτασαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τις οικονομικές απολαβές και λιγότερο για άλλα θέματα ο ανταγωνισμός των κομμάτων προκειμένου να κερδίσουν τις εκλογές επικεντρωνόταν στις οικονομικές παροχές δηλαδή ποιο κόμμα θα δώσει τις μεγαλύτερες οικονομικές παροχές ανεξαρτήτως αν η κατάσταση της οικονομίας το επέτρεπε. Αλλά οι πολίτες δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να ξέρουν εάν η κατάσταση της οικονομίας επιτρέπει αυτές τις παροχές. Με πολύ απλά λόγια λεγανε εμείς είμαστε οι καλοί και άμα μας ψηφίσετε και γίνουμε κυβέρνηση θα σας δώσουμε αυξήσεις και όλα αυτά τα ωραία πράγματα που υπόσχονται ενώ οι άλλοι είναι κακοί και άμα ψηφίσετε αυτούς και γίνουν αυτοί κυβέρνηση δεν θα σας δώσουν να φάτε.
Διότι αν ήταν τόσο εύκολο θα διαλέγαμε αυτό το κόμμα που υπόσχεται τις μεγαλύτερες παροχές και θα λύναμε το πρόβλημα.
Δεν είναι όμως έτσι όπως διαπίστωσαν και οι πολίτες μετά από τόσες προεκλογικές υποσχέσεις που δωσανε τα κόμματα και τα οποία όταν γινόταν κυβέρνηση έπρατταν τα αντίθετα. Με άλλα λόγια κορόιδευαν και εξαπατούσαν τους πολίτες στηριζόμενα στην άγνοια των πολιτών.
Γιατί για να μπορούν να συμμετέχουν οι πολίτες πραγματικά και να καταλαβαίνουν τι τους λένε οι πολιτικοί προκειμένου να τους κρίνουν σωστά πρέπει να τους δοθεί ένα ελάχιστο επίπεδο γνώσεων το οποίο δεν τους δίνετε.
Σε άλλες προηγμένες χώρες οι διαφορές των κομμάτων σε οικονομικές παροχές δεν μπορούν να είναι μεγαλύτερες από μισό τοις εκατόν διότι σε διαφορετική περίπτωση τους ερωτάνε που θα βρουν τα χρήματα για να κάνουν μεγαλύτερες παροχές πχ 3% η 5%.
Διότι εάν έλθω εγώ πχ στην οικογένεια σας η οποία έχει εισόδημα 2000 ευρώ τον μήνα και σας πω δώστε σε μένα το ταμείο και εγώ θα σας πάρω όλους μερσεντές, θα σας στείλω διακοπές στις Μπαχάμες κλπ αμέσως θα καταλάβετε ότι σας κοροϊδεύω και θα με ρωτήσετε πως θα το επιτύχω αυτό αφού το μηνιαίο εισόδημα σας είναι μόνο 2000 ευρώ και έχετε να πληρώσετε συγκεκριμένες υποχρεώσεις κάθε μήνα. Θα το καταλάβετε διότι ξέρετε τα νούμερα ενώ δεν ξέρετε τα νούμερα όταν μιλάμε για την πατρίδα μας, με άλλα λόγια δεν ξέρετε πόσο είναι το εισόδημα του κράτους, πόσα τα έξοδα του, πόσο το χρέος του κλπ

6. Η ΕΛΛΕΙΨΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Δυστυχώς από το δημοκρατικό πολίτευμα έμεινε μόνον το όνομα και όπως είπε και ο Ρουσώ δημοκρατία έχουμε μόνο μια ημέρα όταν ψηφίζουμε. Οι λέξεις “εκλογές” και “δημοκρατία” έχουν γίνει συνώνυμες. Με άλλα λόγια δημοκρατία εννοούμε μόνο τις εκλογές. Επομένως εχομε έλλειψη συμμετοχής των πολιτών στα τεκταινόμενα διότι τα 4 χρόνια μεταξύ των εκλογών οι πολίτες δεν έχουν καμία συμμετοχή στα τεκταινόμενα είναι απλοί θεατές χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι.

7. Η ΕΛΛΕΙΨΙΣ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
Δεν υπάρχει λογοδοσία και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών. Έτσι μια ημέρα μάθαμε ξαφνικά ότι είμαστε καταχρεωμένοι ενώ οι κυβερνήσεις έπρεπε πριν μας στείλουν τις φορολογικές δηλώσεις να μας στείλουν έναν απολογισμό του προηγουμένου έτους σε 3-4 σελίδες γραμμένο απλά χωρίς κωδικούς και όρους όπως κάνουμε όλοι στις επιχειρήσεις μας και στις οικογένειες μας και ο πρωθυπουργός μας έπρεπε να κάνει τον απολογισμό του έτους με τρόπο που να είναι κατανοητός σε όλους του πολίτες. Έτσι θα ξέραμε ότι κάθε χρόνο το κράτος ξόδευε παραπάνω από τα έσοδα του και για να μπορέσει να κάνει τις πληρωμές του δανειζόταν για λογαριασμό μας. Επίσης θα ξέραμε τι χρέος έχουμε και θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε αν είχαμε πραγματική συμμετοχή γιατί τα έξοδα είναι περισσότερα και να ζητήσουμε να σταματήσει αυτός ο κατήφορος κλπ. Αλλά τίποτα από αυτά δεν γινόταν.

8. Η ΠΟΛΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Υπάρχουν τόσοι πολλοί νόμοι με τόσα παραθυράκια για να εξυπηρετούνται οι κομματικοί φίλοι ώστε δημιουργείται μια χαοτική κατάσταση η δε εκδίκαση υποθέσεων παίρνει πολλά χρόνια και κοστίζει τόσο που καθιστά αδύνατη την απονομή δικαιοσύνης.
Να μην αναφέρω ότι ένας απλός πολίτης και δίκαιο να έχει δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το κράτος η μια τράπεζα στα δικαστήρια λογω κόστους, χρόνου και προσπαθειών που απαιτούνται.
Σε αυτά προστίθεται και η έλλειψη ανεξάρτητης δικαιοσύνης διότι οι βουλευτές ασκούν αντί μιας δυο εξουσίες την νομοθετική και την εκτελεστική και ελέγχουν και την δικαστική διορίζοντας οι υπουργοί τους ανώτατους δικαστάς.

9. Η ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Τι να πρωτοπώ για αυτά τα θέματα.
Όλοι ξέρετε και καταλαβαίνετε τι γινόταν και τι γίνεται.
Η ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Διόριζαν ως πρόεδρους σε μεγάλους οργανισμούς, κρατικές εταιρείες, νομαρχίες, νοσοκομεία κλπ κομματικούς φίλους ανεξαρτήτως εάν είχαν τα απαραίτητα προσόντα η όχι.
Θα βάζατε πιλότο ενός αεροπλάνου κάποιον επειδή είναι φίλος σας? Φυσικά όχι γιατί φοβάστε να μην σκοτωθείτε.
Δυστυχώς και όταν βάλετε πρόεδρο σε μια κρατική εταιρεία κάποιον ο οποίος δεν έχει τα απαραίτητα προσόντα θέτετε σε κίνδυνο την ζωή χιλιάδων πολιτών οι οποίοι εργάζονται σε αυτή την κρατική εταιρεία. Γιατί αν αποτύχει αυτή η εταιρεία και χρεοκοπήσει θα μείνουν χωρίς εργασία χιλιάδες συμπολίτες μας και οι οικογένειες τους χωρίς τα απαραίτητα για να ζήσουν.
Έτσι φτάσαμε η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ των 5 ηπείρων να χρεοκοπήσει με ένα χρέος 550 δις δραχμές όσο κόστισε το καινούριο αεροδρόμιο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. Εάν δηλαδή η ολυμπιακή δεν είχε ζημιές επί σειρά ετών θα μπορούσαμε να φτιάξουμε το καινούριο αεροδρόμιο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ χωρίς δάνεια και επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής ένωσης και να είναι δικό μας.
Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ
Έχω ζήσει προσωπικά καταστάσεις και δεν μου τις είπε κάποιος άλλος.
Η μιτσουμπιση έχει 10 κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται επιχειρηματικά ένας εξ’αυτων είναι ο χημικός κλάδος και ένα τμήμα αυτού είναι το υαλουργικό κομμάτι στο οποίο ήταν ο σημαντικότερος παίκτης με επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία. (είχα εργαστεί για 12 χρόνια για τα εργοστάσια παραγωγής υαλοπινάκων των ΗΠΑ). Κάποια στιγμή η μιτσουμπιση ήθελε να κάνει ένα εργοστάσιο παραγωγής υαλοπινάκων με την νέα τεχνολογία στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καβάλα. Είχε καταθέσει αίτηση στο υπουργείο για την πραγματοποίηση της επένδυσης ύψους 130 εκατομμύρια ευρώ περίπου και περίμενε την απάντηση για να ξεκινήσει. Τότε ήμουν πρόεδρος στην Ελληνική ομοσπονδία εμπορων και βιοτεχνών υαλοπινάκων και με καλούσαν από το υπουργείο να με ρωτήσουν διάφορα και την γνώμη της ομοσπονδίας. Φυσικά η απάντηση μου ήταν ότι η μιτσουμπιση ξέρει τι κάνει έχοντας περισσότερα από 30 εργοστάσια παραγωγής υαλοπινάκων σε όλο τον κόσμο και δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Τελικά το εργοστάσιο δεν έγινε στην Ελλάδα και η μιτσουμπιση προσπάθησε να το κάνει στην Βουλγαρία. Ένας συνεργάτης βούλγαρος πρώην διπλωμάτης τον οποίο χρησιμοποίησε το στέλεχος της μιτσουμπιση στην Βουλγαρία για τις εκεί επαφές του μου είπε ότι το εργοστάσιο δεν έγινε στην Ελλάδα διότι ο αρμόδιος υπουργός ζήτησε μίζα όπως του εκμυστηρεύθηκε το στέλεχος της μιτσουμπιση.
Τελικά το εργοστάσιο έγινε στην Βουλγαρία στην πολη Ταργκοβιστε, όπου κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχειο, από την Τουρκία γιατί ο δήμαρχος μουσουλμάνος ον ειδοποίησε την τουρκική κυβέρνηση για το ενδιαφέρον της μιτσουμπιση, η οποία κινήθηκε πιο γρήγορα από την μιτσουμπιση. Έχω πάει σε αυτή την πολη αρκετές φορές και μου είπαν ότι στο εργοστάσιο δουλεύουν μόνο μουσουλμάνοι, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα ίσως σε ένα άλλο άρθρο σχετικό να σας πω πως κινείται η Τουρκία.

10.ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Λειτουργικό σύστημα της χώρας ονόμασα τον τρόπο λειτουργίας της κρατικής μηχανής και τις υποδομές της χώρας.
Το λειτουργικό σύστημα της πατρίδος μας είναι γραφειοκρατικό, αναποτελεσματικό, αναξιόπιστο με συνεχείς αλλαγές νόμων που δημιουργούν μια πολυνομία χαοτική και καθιστούν χρονοβόρα και πολυδάπανη την απονομή της δικαιοσύνης. Αν προσθέσουμε την έλλειψη της αξιοκρατίας και την διαφθορά (γρηγοροσημα) καταλαβαίνουμε γιατί αυτό το λειτουργικό σύστημα μπλοκάρει, σταματά και εξοστρακίζει κάθε παραγωγική προσπάθεια διώχνοντας τους επενδυτας.

11.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Το ότι έχουμε γείτονα την Τουρκία μας δημιούργησε τα κατωθι προβλήματα. Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο και τα σημερινά σύνορα μας αναγκάζει να διατηρούμε στρατό και να επενδύουμε τεράστια ποσά επί δεκαετίες σε εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία εφθαναν το 5% του ΑΕΠ αντί του 2% που είμαστε υποχρεωμένοι από το ΝΑΤΟ. Σήμερα μετά την οικονομική κρίση επενδύουμε μόνο 2% δηλαδή 3,6 δις ευρώ περίπου. Αν επενδύσουμε 5% η και περισσότερο που πρέπει λογω των προβλημάτων που έχουμε με τις γειτονικές χώρες το ποσό θα εφθανε τα 9 δις ευρώ περίπου η θα ήταν 5,4 δις περισσότερα από αυτά που δαπανούμε σήμερα.

Έκτος από τα τεράστια ποσά που είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε για τα εξοπλιστικά προγράμματα χάναμε και χάνουμε άλλο ένα 5% του ΑΕΠ τουλάχιστον η 9 δις περίπου κάθε χρόνο διότι λογω των προβλημάτων με την Τουρκία δεν κάναμε γεωτρήσεις για να παράγουμε πετρέλαιο και αέριο.

Αν ρωτήσετε την γνώμη μου και να μην υπήρχε το πρόβλημα της Τουρκίας και να μην χάναμε αυτά τα τεράστια ποσά έτσι που λειτουργούσε και λειτουργεί το πολιτικό σύστημα της πατρίδος μας φοβάμαι ότι θα ήμασταν πάλι σε παρόμοια οικονομική κατάσταση.

12.ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ Η ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΑΣ

Όλες οι παραπάνω αιτίες που αναφέραμε δημιούργησαν το περίφημο δίδυμο έλλειμμα της πατρίδος μας

Κατ’αρχην λέμε ότι υπάρχει έλλειμμα όταν τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα.

Έχουμε δίδυμο έλλειμμα όταν έχουμε έλλειμμα σε δυο λογαριασμούς, του δημόσιου τομέα (κυβέρνησης) και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Το πρώτο έλλειμμα σημαίνει ότι ο δημόσιος τομέας (κυβέρνηση) ξόδευε περισσότερα από τα έσοδα που είχε. Αφού ξόδευε περισσότερα για να μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του δανειζόταν αυτά που του έλειπαν κυρίως μέσω εκδόσεως ομολόγων.
Το δεύτερο έλλειμμα σημαίνει ότι εξάγαμε λιγότερα προϊόντα και υπηρεσίες στο εξωτερικό και εισάγαμε περισσότερα. Πως εισάγαμε περισσότερα προϊόντα αφού δεν είχαμε να εξάγουμε ισης αξίας προϊόντα και υπηρεσίες φυσικά με δανεικά.
Οι κυβερνώντες την πατρίδα μας η ένα κράτος θα έπρεπε να φροντίζουν να έχουν πλεόνασμα και όχι έλλειμμα η τουλάχιστον να τα φέρνουν ΙΣΑ βάρκα ΙΣΑ πανιά.
Δυστυχώς οι κυβερνώντες την πατρίδα μας επί δεκαετίες αγνόησαν αυτή την τόσο απλή αλλά βασική αρχή που ισχύει για όλους μας και τις οικογένειες μας και δημιουργούσαν ελλείμματα για την κάλυψη των όποιων δανειζόταν με τόση αβάσταχτη ελαφρότητα που αν ο Τσέχος συγγραφέας Μιλαν Κουντερα ήξερε θα είχε γράψει διαφορετικά το βιβλίο του << Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι>>.
Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε εμείς οι πολίτες ότι όταν οι κυβερνήσεις μας δανείζονται, δανείζονται για εμάς τους πολίτες, για εμάς τον λαό και ότι αυτά τα δάνεια θα τα αποπληρώσουμε εμείς μέσω των φόρων που καταβάλλουμε δηλ. ότι ο λογαριασμός κάποια στιγμή θα έλθει σε εμάς και δεν θα πάει στους κυβερνώντες.

Συνεπώς αν μια χώρα έχει έλλειμμα σε αυτούς τους δυο λογαριασμούς αναγκάζεται να προσφύγει σε δανεισμό για να μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της και αν αυτό συμβαίνει για πολλά χρόνια τότε κινδυνεύει να οδηγηθεί σε χρεωκοπία.
Αυτός είναι ο λόγος που κάνει τους δυο αυτούς λογαριασμούς πολύ σημαντικούς.

Το δίδυμο έλλειμμα λοιπόν δημιούργησε το χρέος των 380 δις ευρώ του ελληνικού κράτους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το χρέος που μας οδήγησε στην χρεωκοπία και την σημερινή άθλια οικονομική κατάσταση είναι το χρέος του δημόσιου τομέα το οποίο δημιούργησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις με την κακή διαχείριση και την διαφθορά.

Και έτσι φτάσαμε στην χρεωκοπία του ελληνικού δημοσίου με χρέος περίπου 380 δις ευρώ. Επειδή ο δανεισμός γινόταν κυρίως με την έκδοση ομολόγων και βασικοί αγοραστές ήταν οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες με το κούρεμα του χρέους έχασαν και αυτές τεράστια ποσά περίπου 38 δις ευρώ και στην πραγματικότητα χρεοκόπησαν και αυτές διασωζόμενες από τις ανακεφαλαιοποιησεις που ακολουθησαν.
Εκτός από τις τράπεζες απώλειες είχαν και τα ασφαλιστικά ταμεία διότι είχαν στην κατοχή τους ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου αξίας 24 δις και των οποίων η αξία μετά από το κούρεμα 54% μειώθηκε στα 11 δις ευρώ. Συνεπώς τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν 13 δις ευρώ τα οποία κάλυψε το ελληνικό δημόσιο. 

Αφήστε μια απάντηση