Κύπρος: Μισός Αιώνας Λεηλασίας και Ολέθριων Ψευδαισθήσεων
Κύπρος: Μισός Αιώνας Λεηλασίας και Ολέθριων Ψευδαισθήσεων
τού Φοίβου Κλόκκαρη *
Επί μισό αιώνα στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, διαπράττεται συστηματικά από την Τουρκία το έγκλημα τής λεηλασίας, προς αφανισμό τού Ελληνισμού/ Χριστιανισμού, εις δε τις ελεύθερες περιοχές,οι ηγεσίες των περισσοτέρων πολιτικών κομμάτων παραμένουν προσκολλημένες στη ΔΔΟ με την ψευδαίσθηση, τήν οποία καλλιεργούν και στόν λαό, ότι η λύση αυτή «επανενώνει την Κύπρο και αποτρέπει τη διχοτόμηση». Μιά ολέθρια ψευδαίσθηση που πρέπει να διαλυθεί.
Σήμερα τα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη μας, παρουσιάζουν μία εφιαλτική εικόνα Τουρκοποίησης/ ισλαμοποίησης.Η Τουρκία ξερίζωσε τον Ελληνικό πληθυσμό, που πλειοψηφούσε συντριπτικά, άρπαξε τις περιουσίες του, κατέστρεψε την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά του, άλλαξε τα Ελληνικά τοπωνύμια, για να σβήσει κάθε ίχνος Ελληνικής παρουσίας και χριστιανικής ζωής. Προέβει σε βιασμούς, εκτελέσεις αμάχων και αιχμαλώτων, εμφύτευση Τούρκων εποίκων, τζαμιών και ιμάμηδων. Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έμειναν ατιμώρητα, αλλά δεν παραγράφονται και πρέπει να καταγγελθούν. Το ίδιο απεργάζεται και για τις ελεύθερες περιοχές, επειδή στρατηγικός στόχος της, όπως τέθηκε από τη δεκαετία του 1950 (εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ, σχέδιο επανάκτησης Κύπρου) είναι ο έλεγχος ΟΛΗΣ της Κύπρου, την οποία επιβουλεύεται ως ζωτικό χώρο επέκτασης της, στα πλαίσια του οράματος της για ανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας (ιερός όρκος Τουρκικής εθνοσυνέλευσης 1920).
Οι κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) προς εξευμενισμό της Τουρκίας, αποδέχθηκαν την διεξαγωγή των ούτω καλουμένων διακοινοτικών συνομιλιών (ΔΣ) με την υποτελή διοίκηση της Τουρκίας, υπό την απειλή των Τουρκικών δυνάμεων κατοχής (ΤΔΚ), που απενεχοποίησαν την Τουρκία και μετέτρεψαν το διεθνές έγκλημα τής εισβολής, κατοχής, εποικισμού, εθνοκάθαρσης, που διέπραξε σε βάρος τής ΚΔ, σε δικοινοτική διαφορά. Άλλο λάθος ήταν η υιοθέτηση τής ΔΔΟ ώς λύσης τού Κυπριακού , που επέβαλαν η Τουρκία και Βρετανία για να νομιμοποιηθεί η διχοτόμηση, να καταλυθεί η ΚΔ και να επεκταθεί ο έλεγχος τής Τουρκίας σε όλη την Κύπρο. Ακόμα μεγαλύτερο λάθος είναι η καλλιέργεια ψευδαισθήσεων στο λαό, ότι η ΔΔΟ «επανενώνει την Κύπρο και αποτρέπει τήν διχοτόμηση>>. Η καλλιέργεια ψευδαισθήσεων ευδοκιμεί, επειδή ο λαός βρίσκεται στο σκοτάδι και δεν γνωρίζει αυτό που αποκαλείται «κεκτημένο των συνομιλιών». Οι κυβερνήσεις τής ΚΔ με την αδικαιολόγητη επίκληση του απόρρητου των συνομιλιών(για θέματα γνωστά στη Τουρκία και τα ΗΕ) δεν ενημέρωσαν επίσημα τον λαό, ώς όφειλαν, για τις συγκλίσεις των συνομιλιών (ουσιαστικά τις δικές μας υποχωρήσεις) ούτε για τα σοβαρά προβλήματα τής ΔΔΟ, τα οποία γνωρίζουμε από διαρροές στα ΜΜΕ, όπως το 77 σελίδων έγγραφο συγκλίσεων Ντάουνερ: δυσλειτουργικότητα (πολυπλοκότητα κράτους),έλλειψη ασφάλειας (στέρηση δικαιώματος αυτοάμυνας), παραβιάσεις τής ενότητας του κράτους και τών ανθρωπίνων δικαιωμάτων (δικαιώματα εκλέγειν εκλέγεσθαι, ατομικής ιδιοκτησίας, ελευθερίας εγκατάστασης) με την επιβολή εδαφικών ζωνών εγγυημένων πλειοψηφιών κατοίκων και περιουσιών καθώς και παραβιάσεις δημοκρατικών αρχών (αρχή πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων κ.α.).
Άλλο σοβαρό θέμα, που επηρεάζει την ενότητα, την ασφάλεια ,και την κυριαρχία τού Κυπριακού κράτους είναι οι διμερείς συμφωνίες εξάρτησης τού ψευδοκράτους από την Τουρκία ,για τις οποίες ουδεμία μνεία γίνεται. Δεν γνωρίζουμε άν θα ενσωματωθούν στη λύση, όπως είχε συμβεί με το σχέδιο Ανάν. Η Τουρκία εμμένει στην ενσωμάτωση τους για να έχει υπό τον στρατηγικό έλεγχο της το Τουρκοκυπριακό κρατίδιο και μέσω αυτού να επιβάλλει τις πολιτικές αποφάσεις στο Κυπριακό κράτος.
Αν ο λαός ενημερωθεί επίσημα για τις συγκλίσεις ,τα προβλήματα και τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών αρχών τής ΔΔΟ, θα αφυπνισθεί, θα αντιδράσει έντονα κατά τής κυβέρνησης και των πολιτικών ηγεσιών του και θα απαιτήσει απόρριψη αυτής τής λύσης, που δεν συνάδει με δημοκρατικό κράτος μέλος της ΕΕ, όπως η Κύπρος.
Βρετανία και Τουρκία έχουν ως κοινό στρατηγικό στόχο, την κατάλυση τής ΚΔ. Να μην υπάρχει στην Κύπρο ένα ενιαίο ανεξάρτητο δημοκρατικό κράτος, αλλά να αντικατασταθεί από ένα θνησιγενές δικέφαλο κρατικό μόρφωμα, στο οποίο θα επικρατεί η ισορροπία του τρόμου μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προκειμένου να μην ζητηθεί ποτέ η απομάκρυνση των Βρετανικών Βάσεων, οι δε πολιτικές αποφάσεις του Κυπριακού κράτους να ελέγχονται από την Τουρκία μέσω του Τουρκοκυπριακού κρατιδίου (ψευδοκράτος).Ο στόχος της Βρετανίας και Τουρκίας θα είχε επιτευχθεί αν υιοθετείτο το σχέδιο Ανάν (ΔΔΟ), το οποίο απορρίφθηκε σε δημοψήφισμα το 2004. Η συνέχιση υποστήριξης τής ΔΔΟ από τις κυβερνήσεις μας, αποτελεί αγνόηση της λαϊκής ετυμηγορίας. Η ΔΔΟ θα καταρρεύσει επειδή θα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λήψη αποφάσεων από το κράτος. Η σύγκλιση για δικαίωμα ΒΕΤΟ (θετική ψήφος) τής μειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων, απαιτεί μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων (ΜΕΑ) για να λειτουργήσει το κράτος (όπως οι 3 ξένοι δικαστές στο σχέδιο Ανάν) που ακόμα αναζητείται. Οι δημοκρατίες δεν χρειάζονται ΜΕΑ γιατί εφαρμόζουν τήν δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων. Όταν παραβιάζεται αυτή η αρχή, με δικαίωμα ΒΕΤΟ στη μειοψηφία (όπως στο σύνταγμα τού 1960 τής Κύπρου, που επέφερε παράλυση του κράτους ή στο σχέδιο Ανάν και την ΔΔΟ), το κράτος είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει. Οι ΜΕΑ είναι χρονοβόροι καταστρατηγούν την αρχή τής λαϊκής κυριαρχίας και το κράτος μας δεν πρέπει να βιώσει ξανά τον εφιάλτη των ΒΕΤΟ τών Τουρκοκυπρίων στο σύνταγμα 1960.
Σήμερα στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό ,οι δύο λύσεις που υπάρχουν είναι Τουρκικών όρων. Η υποστηριζόμενη από την ΚΔ λύση ΔΔΟ, η οποία με τις συνεχείς υποχωρήσεις των Ελλήνων κατέληξε σε συγκεκαλυμένη μορφή συνομοσπονδίας δύο κρατών και η υποστηριζόμενη από την Τουρκία λύση δύο κρατών, την οποία η Τουρκία εννοεί ώς συνομοσπονδία δύο κρατών. Οι δύο λύσεις δεν διαφέρουν μεταξύ τους , έχουν ώς βάση την ΔΔΟ και εξυπηρετούν τόν Τουρκικό στρατηγικό στόχο για έλεγχο όλης της Κύπρου. Η Τουρκία μέσω τού τουρκοκυπριακού κρατιδίου ,που έχει μετατραπεί σε οιονεί επαρχία της (πλειοψηφία εποίκων, διμερείς συμφωνίες εξάρτησης) και των ρυθμίσεων στο επίπεδο τής συνομοσπονδιακής ομπρέλας, θα επιβάλλει τις αποφάσεις στο Κυπριακό κράτος, το οποίο θα είναι αφοπλισμένο (σύγκλιση τής ΔΔΟ). ΗΤουρκία δεν επιδιώκει δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο, για να μην έχει έναντι των νοτίων ακτών της Ελληνοκυπριακό κράτος με επιλογές στα θέματα ασφάλειας. Στοχεύει στο έλεγχο ΟΛΗΣ της νήσου.
Η πορεία που ακολουθείται στο Κυπριακό οδηγεί σε Τουρκοκοποίηση όλης της Κύπρου και μόνο η αφύπνιση του λαού μπορεί να ανακόψει την καταστροφική πορεία. Αφύπνιση θα επιτευχθεί μόνο αν ενημερωθεί αντικειμενικά ο λαός και αντιληφθεί:
(1) ότι η ΔΔΟ όχι μόνο δεν επανενώνε ιτην Κύπρο, αλλά νομιμοποιεί τη διχοτόμηση, καταλύει την ΚΔ, επεκτείνει τον έλεγχο της Τουρκίας σε όλο το νησί και
(2) ότι η ΔΔΟ ουσιαστικά δεν διαφέρει από τηλύση δύο κρατών που υποστηρίζει σήμερα η Τουρκία, η οποία πάντα ερμήνευε τον συμφωνημένο Αγγλικό όρο <<constituentstates>> τής ΔΔΟ, ώς <<ιδρυτικά κράτη>> σε γνώση των κυβερνήσεων τής ΚΔ.
* αντιστράτηγος ε.α.
Λευκωσία Ιούλιος 2023