ME MIA MATIA: H EΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. 16/12/2012-15/3/2013

ME MIA MATIA: H EΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. 16/12/2012-15/3/2013

Γεγονότα και εξελίξεις στο διάστημα

16 Δεκεμβρίου 2012 – 15 Μαρτίου 2013

1. ΕΛΛΑΣ – ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

α. Κύπρος

Στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθη στις 24 Φεβρουαρίου 2013, εξελέγη ως 7ος Πρόεδρος της Κύπρου ο κ. Αναστασιάδης Νικόλαος με ποσοστό 57,4%, ο οποίος και ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 28 Φεβρουαρίου 2013.

Μεγάλη αναταραχή προκάλεσε στην Κύπρο το «κούρεμα των καταθέσεων» το οποίο συμπεριέλαβε η ΕΕ στο σχέδιο διασώσεως της οικονομίας της. Εντονότατα αντέδρασε και η Ρωσία, η οποία απείλησε με την απόσυρση όλων των καταθέσεων των Ρώσων πολιτών.

Η πρόβλεψη του «κουρέματος» των καταθέσεων αποβλέπει στη φυγή όλων των ξένων καταθέσεων από την Κύπρο προκειμένου να κλονιστεί η οικονομία της και να αναγκαστεί, σε δεύτερη φάση, να αποδεχθεί στους όρους διασώσεώς της και την υποθήκευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η οικονομική κρίση αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά και το Κυπριακό.

Το Κυπριακό, λόγω των εκλογών, ετέθη σε δεύτερη μοίρα. Αναμένεται όμως η Διεθνής Κοινότητα να επαναφέρει σύντομα το σχέδιο Ανάν, υπέρ του οποίου είχε ταχθεί ο νέος Πρόεδρος, με άλλη μορφή. Ο ίδιος στην ομιλία του, στη Βουλή, ανέφερε ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και θα αποβλέπει στη δημιουργία ενός συγχρόνου, λειτουργικού και ενωμένου κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.

Ο κ. Νταβούτογλου ζήτησε, με δηλώσεις του, από τον κ. Αναστασιάδη να τιμήσει το «ΝΑΙ» που ψήφισε για το σχέδιο Ανάν και οι Τουρκοκύπριοι ηγέτες, να συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που είχαν σταματήσει και όχι από μηδενική βάση.

Είναι βέβαιον ότι τόσο οι Τουρκοκύπριοι, υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας, όσο και η Διεθνής Κοινότητα θα απαιτήσουν να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του κ. Χριστόφια γεγονός που θα φέρει σε δύσκολη θέση τον κ. Αναστασιάδη, γιατί το 75% των Ε/Κ τις απορρίπτει. Η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη επό όσο χρόνο διαρκεί και η οικονομική κρίση, γιατί οι πιέσεις θα είναι πιο έντονες.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, επιβεβαίωσε στις 14 Φεβρουαρίου ότι η Άγκυρα απηύθυνε επιστολές σε όλες τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας προειδοποιώντας τις να μη συνεργαστούν με την Κύπρο, διότι διαφορετικά δεν θα έχουν καμία προοπτική συνεργασίας με τη χώρα του. Προσέθεσε δε ότι 3-4 μεγάλες εταιρείες συντάχθηκαν με την Τουρκία.

β. Έρευνες για Υδρογονάνθρακες

Στις 27 Φεβρουαρίου ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Νορβηγικής Εταιρείας PETROLEUM GEO-SERVICES (PGO) ανακοίνωσε ότι οι έρευνες που πραγματοποίησε με το γεωφυσικό ερευνητικό σκάφος «NORDIC EXPLOREL» από 11 Νοεμβρίου 2012 μέχρι 26 Φεβρουαρίου 2013 στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης ήταν απόλυτα επιτυχημένες, προσθέτοντας ότι η ανάλυση των στοιχείων θα είναι έτοιμη το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά οι έρευνες με γεωτρύπανα θα αρχίσουν το 2015 και θα ολοκληρωθούν το 2018-2019, οπότε και θα έχουν προσδιοριστεί τα πραγματικά αποθέματα στις περιοχές μεταξύ Ζακύνθου, Κεφαλληνιάς και Κυθήρων, νότια της Κρήτης και ανοικτά της Πύλου και Κυπαρισσίας.

Πολύ νωρίτερα, ίσως ξεκινήσουν οι εξορύξεις στις περιοχές Ιωαννίνων, Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου και Κατακώλου, στις οποίες οι έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία ’90, έχουν εντοπίσει 50-80 εκατ., 200 εκατ. και 3 εκατ. βαρέλια αντιστοίχως. 

γ. ΑΟΖ 

Το θέμα της ανακηρύξεως ή όχι της ΑΟΖ αποτελεί αντικείμενο της πολιτικής αντιπαραθέσεως μεταξύ κυβερνήσεως και αντιπολιτεύσεως. Η κυβέρνηση, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις για σύντομη ανακήρυξη, φαίνεται να μην εντάσσει στους σχεδιασμούς της και αυτή του Αιγαίου, λόγω των αντιδράσεων της Τουρκίας, αλλά και των πιέσεων του διεθνούς παράγοντα και κυρίως των ΗΠΑ. Ωστόσο βολιδοσκοπεί τις διαθέσεις των υπολοίπων ομόρων κρατών (Ιταλίας, Αλβανίας, Λιβύης, Αιγύπτου) προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της και επιδιώκει με προσεκτικά βήματα να κατοχυρώσει de facto το δικαίωμα σε έρευνα και αξιοποίηση επί συγκεκριμένων περιοχών. Μάλιστα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί η αποτύπωση σε χάρτες των περιοχών στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη, που έγιναν σεισμικές έρευνες από την εταιρεία PGO και η δημοσίευσή τους στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, προκειμένου να κατοχυρώσει τα δικαιώματα έρευνας και αξιοποίησής τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, δηλαδή στη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με ενέργειες που δεν προκαλούν αντιδράσεις, εντάσσεται και η κατάθεση ρηματικής διακοινώσεως στον ΟΗΕ με την οποία απορρίπτει τη μονομερή ενέργεια της Τουρκίας που παραχωρεί άδειες για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδος, την οποία δημοσιοποίησε τον Απρίλιο του 2013.

Ως γνωστόν η Τουρκία αμφισβητεί τη δικαιοδοσία του συμπλέγματος των νησιών του Καστελορίζου σε θάλασσα και ΑΟΖ και θεωρεί ότι η θάλασσα της Ελλάδας δεν ενώνεται με αυτή της Κύπρου, αλλά ότι ενώνεται η Τουρκική ΑΟΖ με την Αιγυπτιακή.

Η κίνηση αυτή της Ελλάδος ήταν επιβελημένη γιατί η Άγκυρα, σε αντίθεση με το παρελθόν που προέβαινε σε παρόμοιες ενέργειες που έμεναν στα χαρτιά, λόγω αδυναμίας της να πραγματοποιήσει έρευνες, αυτή τη φορά έχει τη δυνατότητα να προβεί σε έρευνα με δύο δικά της ερευνητικά πλοιάρια, το «ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ» που αγόρασε από τη Νορβηγία και το μετονόμασε και το πολύ μικρότερο « TUBITAK MARMARA » τουρκικής κατασκευής και να δημιουργήσει τετελεσμένα Η κυβέρνηση με την ενέργειά της αυτή δημιουργεί ισχυρό ανάχωμα έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων. Ενημερώνοντας τη διεθνή κοινότητα για τις θέσεις της και προϊδεάζοντας για τις αντιδράσεις της εξασφαλίζει τη στήριξή της και κυρίως των ΗΠΑ, ικανοποιώντας τις συστάσεις τους για αποφυγή μονομερών ενεργειών που θα προκαλούσαν ένταση.

Ως γενικό συμπέρασμα προκύπτει ότι η κυβέρνηση έπραξε το καλύτερο δυνατό από αυτά που της παρέχουν οι διεθνείς συγκυρίες. 

Όσον αφορά στις μελλοντικές κινήσεις για το θέμα της ΑΟΖ, εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρακάτω πέντε εναλλακτικές ενέργειες :

Πρώτη:Η μονομερής ανακήρυξη της ΑΟΖ και στη συνέχεια πραγματοποίηση διαβουλεύσεων με τις όμορες δια θαλάσσης χώρες για την οριοθέτησή της. Ο αντίλογος σ΄αυτή είναι ότι υπάρχει κίνδυνος αντιδράσεων, όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από τις άλλες χώρες που μπορεί να επηρεάσει.

Δεύτερη: Η συμπλήρωση, με την κατάθεση συγκεκριμένων συντεταγμένων, της ενημέρωσης που έκανε στον ΟΗΕ τον περασμένο Μάϊο ως προς τον τρόπο που υπολογίζει τις θαλάσσιες ζώνες. Σύμφωνα με την ενημέρωση αυτή, η Ελλάδα υπολογίζει το εύρος όλων των θαλασσίων ζωνών στα 200 ναυτικά μίλια από τις γραμμές βάσης και με όριο τη μέση γραμμή, εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία με τα γειτονικά κράτη. Στην περίπτωση όμως αυτή η Τουρκία, όπως έχει δηλώσει, θα αντιδράσει με άμεση δική της διακήρυξη και διακοπή των διερευνητικών επαφών, οι οποίες, παρά τη στασιμότητα στην οποία βρίσκονται, αποτελούν το μοναδικό μηχανισμό διευθετήσεως των προβλημάτων που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο.

Τρίτη: Η τμηματική ανακήρυξη ΑΟΖ, που θα μπορούσε να γίνει στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, σε συμφωνία με την Κύπρο. Μια όμως τέτοια κίνηση θα είναι ως έμεση αναγνώριση των αμφισβητήσεων που προβάλλει η Τουρκία.

Τετάρτη: Να επιδιώξει την αναγνώριση από την Ε.Ε. της Ελληνικής ΑΟΖ ως Ευρωπαϊκής και να προβεί σε συνεκμετάλλευση μαζί της. Άλλωστε την λύση αυτή πρότεινε ο πρωθυπουργός και στον κ. Ολάντ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο οποίος και την απεδέχθη. Το ότι η λύση αυτή είναι ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού προκύπτει και από τις ομιλίες του στα συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα στις 6 Φεβρουαρίου για θέματα ενεργειακά και στις 4 Μαρτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και στα δύο φόρα ο πρωθυπουργός ονόμασε τα κοιτάσματα Ελλάδος και Κύπρου «Ευρωπαϊκά».

Πέμπτη: Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τα γειτονικά κράτη ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν πιθανότητες για οριστική συμφωνία, εντός ευλόγου φυσικά χρόνου.

Λόγω της οικονομικής κρίσεως και της αδυναμίας της Ελλάδος να προχωρήσει μόνη της σε εκμετάλλευση, η κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες προκρίνοντας την Πέμπτη λύση και αν αυτή δεν επιτύχει να προχωρήσει στην Τετάρτη που είναι πιο σίγουρη από τις υπόλοιπες.  

δ. Ε/Τ Σχέσεις 

Στις 12 Μαρτίου η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ ρηματική διακοίνωση, σε απάντηση της ελληνικής, ισχυριζόμενη ότι έχει δικαιώματα έρευνας στα θαλάσσια οικόπεδα, νοτίως Ρόδου και Καστελορίζου.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ με άμεση ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι τα νησιά απολαμβάνουν δικαιώματος σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπως απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Χαλί Ουρούν ανήγγειλε ότι θα συζητηθεί στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού ανοιχτού σε προσκυνητές, κατόπιν αιτήματος 75 εκατομμυρίων πιστών. Ως αντάλλαγμα δε προτείνει το άνοιγμα της εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη και τη μετατροπή σε εκκλησία του τεμένους Κουρτούμπα στην Ισπανία.

Η Τουρκία αντέδρασε έντονα στην ψήφιση από την Ελληνική Βουλή τροπολογίας, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, με την οποία προβλέπεται ο διορισμός 240 ιμάμηδων για τη διδασκαλία του Κορανίου, τόσο με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, όσο και με δήλωση του ιδίου του κ. Ερντογάν, αλλά και του ΥΠΕΞ κ. Νταβούτογλου.

Η κίνηση αυτή της Ελλάδος είναι απολύτως ορθή, γιατί μέχρι τώρα το Κοράνι δεν διδάσκεται στα δημόσια σχολεία, αλλά σε ιδιωτικά φροντιστήρια τα λεγόμενα «Κοράν Κουρσού», τα οποία είναι κέντρα τουρκικής προπαγάνδας και τους ιμάμηδες πληρώνει το Γενικό Προξενείο Κομοτηνής.  

Πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 4 Μαρτίου το Συμβούλιο Ανωτάτης Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας με τη συμμετοχή πολλών υπουργών και επιχειρηματιών, κατά τη διάρκεια της οποίας υπεγράφησαν 25 διμερείς συμφωνίες.

Ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση με τον κ. Ερντογάν διάρκειας 1 ώρας και 45 λεπτών, κατά την οποία εθίγησαν όλα τα διμερή θέματα και κυρίως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ), οι έρευνες για τους υδατάνθρακες, τα μειονοτικά ζητήματα, το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, για την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδος για την πλήρη ένταξή της.

Ως απότοκος του καλού κλίματος θεωρούνται οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας κ. Γιλντίζ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Χουριέτ» ανέφερε, ότι η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος όπως έχουν τα πράγματα τώρα.

Κατά πόσον θα ισχύσει αυτό θα φανεί σύντομα, δεδομένου ότι η Τουρκία έχει εξαγγείλει έρευνες στο επόμενο διάστημα.

Ο κ. Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» αναφέρει ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να επιλύσει τις διαφορές με την Ελλάδα μέσα στο θετικό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει οι καλές σχέσεις Σαμαρά-Ερντογάν και ότι η χώρα του προτιμά τον διμερή διάλογο έναντι του Διεθνούς Δικαίου.

Η Τουρκία προτιμά τον διάλογο, γιατί δεν έχει αναγνωρίσει το Δίκαιο για τις Θάλασσες που δίνει συγκριτικά πλεονέκτημα στη χώρα μας. Γι΄αυτό η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στο Διεθνές Δίκαιο και να μην πέσει στην παγίδα του διαλόγου, που στήνει η Τουρκία.  

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι παραβιάσεις και παραβάσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Σύμφωνα με Εθνικά καιΝατοϊκά στοιχεία από το 2002 έως το 2012 έχει παραβιαστεί 18.000 φορές ο εναέριος χώρος πάνω από τις νησίδες Καλόγηροι, που συμπίπτουν με τον 25 ο μεσημβρινό, τον οποίο οι Τούρκοι παρουσιάζουν ως τα όριά τους με την Ελλάδα.

ε. Ένοπλες Δυνάμεις 

Κατά την επίσκεψη του κ. Ολάντ στην Αθήνα, πέραν των θεμάτων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσεως, συζητήθηκε και η ενοικίαση δύο υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου FREEM, αντί 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η ενοικίαση αντιμετωπίζει κατά τρόπο οικονομικό τις επιχειρησιακές ανάγκες του Ναυτικού, δεδομένου ότι το κόστος αγοράς της καθεμιάς ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ, ποσόν που στην παρούσα οικονομική συγκυρία είναι αδύνατον να διατεθεί.  

στ. Αγωγός TAP ( TRANS ADRIATIK PIPELINE ) 

Στις 13 Φεβρουαρίου υπεγράφη διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος-Αλβανίας και Ιταλίας, η οποία σηματοδοτεί τη θέληση των τριών χωρών για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ εφόσον τον Ιούνιο επιλεγεί για την μεταφορά του Αζέρικου αερίου στην Ευρώπη αντί του ανταγωνιστικού NABUCCO WEST. Η επιλογή θα γίνει από την Κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ ΙΙ

Η κίνηση αυτή της Ελλάδος είναι ορθή γιατί αποτελεί τη μοναδική μας ελπίδα να αναδειχθεί η χώρα μας σε ενεργειακό κόμβο, μετά την απόρριψη από την κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ του ελληνοϊταλικού ITGI , που θα διήρχετο από Τουρκία, Ελλάδα και Ιταλία και την απένταξη των ελληνικών εδαφών από των ρωσικό αγωγό SOUTH STREAM , που αποτελεί την απάντηση της Ρωσίας στο ευρωπαϊκό σύστημα αγωγών για την μεταφορά Αζέρικου αερίου στην Ευρώπη. Η τυχόν πρόκριση του ΤΑΠ, είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσει και αιτία για θετικές εξελίξεις στη συζήτηση με την Αλβανία περί νέας συμφωνίας για την ΑΟΖ, γιατί ως γνωστόν η προηγούμενη έχει ακυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριό της, με δάκτυλο της Τουρκίας.  

ζ. Σκοπιανό 

Ο διαμεσολαβητής κ. Νίμιτς επισκέφθηκε την Αθήνα και τα Σκόπια (10 και 11 Ιανουαρίου) και είχε συναντήσεις με τις ηγεσίες των δύο χωρών και στη συνέχεια συναντήθηκε με τους διαμεσολαβητές των δύο χωρών στις 29 και 30 Ιανουαρίου στη Ν.Υόρκη, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Αναμένεται να συνεχιστούν οι προσπάθειες του κ. Νίμιτς προκειμένου να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, μέχρι την επομένη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τα Σκόπια, όπως γίνεται κάθε φορά. Η μέχρι τώρα όμως στάση του κ. Γκρουέφσκι δεν δίνει ελπίδες για ευνοϊκή κατάληξή τους.  

2. ΒΑΛΚΑΝΙΑ 

α. Σκόπια 

Συνεχίζεται η πολιτική κρίση που ξέσπασε τον περασμένο Δεκέμβριο με βίαια επεισόδια και συγκρούσεις εντός και εκτός του Κοινοβουλίου, εξαιτίας της αντιδράσεως της αντιπολιτεύσεως στην προσπάθεια του κ. Γκρουέφσκι να περάσει τον προϋπολογισμό του 2013 χωρίς καμία συζήτηση. Ήδη ο αρχηγός της αντιπολιτεύσεως κ. Τσερβενκόφσκι έχει θέσει ως όρο, για τη συμμετοχή του κόμματός του στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 24ης Μαρτίου, τη δέσμευση του κ. Γκρουέφσκι, ότι θα προκηρυχθούν και πρόωρες εθνικές εκλογές, εάν η αντιπολίτευση κερδίσει, αλλά αυτός τον απορρίπτει.

Την 1η Μαρτίου επισκέφθηκε τα Σκόπια ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος κ. Φούλε, σε μια προσπάθεια για άρση του δημιουργηθέντος αδιεξόδου, το οποίο αν διατηρηθεί θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της χώρας.

β. Αλβανία 

Το ακροδεξιό κόμμα «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» που διεκδικεί την είσοδό του στη Βουλή στις προσεχείς εκλογές, με επιστολή του προς τον Αλβανό Πρόεδρο κ. Νισάνι επιτίθεται στον Αρχιεπίσκοπο κ. Αναστάσιο τον οποίο κατηγορεί για «αντιαλβανική δραστηριότητα» και ζητά από τον Πρόεδρο να τον απομακρύνει από την χώρα και να του αφαιρέσει την ανωτάτη διάκριση «Γ. Σκεντέρμπεης» που του επιδόθηκε προ τριετίας.

Στην ενέργεια αυτή αντέδρασαν με κοινή τους δήλωση 42 επίσκοποι, πρεσβύτεροι, διάκονοι, μοναχοί αλλά και Αλβανοί πολίτες.

Κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ εντάσσουν την ενέργεια αυτή στο γενικότερο κλίμα εθνικιστικής και ανθελληνικής έξαρσης ενόψει των εκλογών.

Ο κ. Μπερίσα κατηγόρησε, σε υψηλούς τόνους τη Σερβία, για την απομάκρυνση του μνημείου που είχε στηθεί από τους Αλβανούς στο Πρέσεβο της Ν.Σερβίας, που αποτελούν την πλειοψηφία (Λεπτομέρειες ως παράγραφος 2δ)

Οι δηλώσεις του κ. Μπερίσα, τις οποίες πολλοί διπλωμάτες χαρακτήρισαν ως «εθνικιστικές κορώνες», αποτελούν απόδειξη των προθέσεών του να καταστεί ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των Αλβανών, που θα οδηγήσει το έθνος στην εκπλήρωση των δικαίων του και τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο και από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα, όπως είχε αναφέρει σε ομιλία του στην Αυλώνα στις 27 Νοεμβρίου 2012.  

γ. Βουλγαρία 

Στις 20 Φεβρουαρίου κατέρρευσε αιφνιδιαστική η κυβέρνηση του κ. Μπορίσωφ, λόγω των σφοδρών συγκρούσεων των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν επί οκτώ συνεχόμενες, ημέρες με τις Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας για τις υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι προσπάθειες του Προέδρου κ. Πλεβνέλιεφ για το σχηματισμό νέας κυβερνήσεως απέτυχαν και ορίστηκαν εκλογές για τις 12 Μαΐου. Επίσης αποφασίστηκε και η μείωση του ρεύματος κατά 6,4% η οποία προκάλεσε και νέες διαδηλώσεις γιατί δεν κρίθηκε ικανοποιητική.

δ. Σερβία – Κόσσοβο 

Ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου προκάλεσε η βιαία απομάκρυνση από το κέντρο της πόλεως Πρέσεβο στη Νότια Σερβία στις 26 Ιανουαρίου, του μνημείου το οποίο είχαν στήσει οι Αλβανοί που αποτελούν την πλειοψηφία, προς τιμήν των νεκρών της παραστρατιωτικής οργανώσεως «Απελευθερωτικός Στρατός Πρέσεβο Μπουγιάνοβατς Μπεντβέντια» που είχαν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με τη σερβική αστυνομία στο διάστημα 2000-2001. Στο Κόσοσβο αλβανοί εθνικιστές προέβησαν, για αντεκδίκηση, σε καταστροφές σερβικών τάφων και επιχείρησαν να πυρπολήσουν ορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια.

Η κυβέρνηση του Κοσσόβου απείλησε με διακοπή του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά με την παρέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ απεσοβήθη η κλιμάκωση της εντάσεως.

Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσσόβου Νάτσιτς και Θάτσι συναντήθηκαν στις Βρυξέλες στις 17 Ιανουαρίου 2013 και στις 6 Φεβρουαρίου 2012, στα πλαίσια των διεξαγομένων συνομιλιών για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών υπό την αιγίδα της εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κ. Κάθριν Άστον.

Στις 15 Μαρτίου ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις που είχαν στο Βελιγράδι η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ κ. Άστον με τη σερβική ηγεσία χωρίς συμφωνία. Η κ. Άστον δεν έκανε δεκτό το αίτημα των σέρβων για παροχή νομοθετικών και εκτελεστικών αρμοδιοτήτων στην Ένωση Σερβικών Δήμων του Β. Κοσσόβου.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

3. ΤΟΥΡΚΙΑ 

α. Συνταγματική Αναθεώρηση

 Τα τέσσερα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο συμφώνησαν στα πλαίσια της Επιτροπής Συνταγματικής Συμφιλίωσης, η οποία επεξεργάζεται την αναθεώρηση του Συντάγματος :

-Να τεθεί το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων υπό τον άμεσο έλεγχο του Υπουργείου Αμύνης.

-Να διορίζεται ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από εισήγηση της κυβερνήσεως.

-Να παύσει να αποτελεί θεσμό ανεξάρτητο από την πολιτική εξουσία, προστατευόμενο από το Σύνταγμα, το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο. 

β. Δίκες κατά Στρατιωτικών 

Στις 3 Ιανουαρίου συνελήφθη ο Στρατηγός Καρανταγί, 81 ετών, που ήταν Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στο διάστημα 1994-1998, με την κατηγορία ότι ανέτρεψε το 1997 την κυβέρνηση του ισλαμιστή Εμπαρκάν με το λεγόμενο «μεταμοντέρνο» πραξικόπημα, δια του οποίου τον ανάγκασε να παραιτηθεί, ασκώντας του παρασκηνιακές πιέσεις.

Για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν στις 14 Ιανουαρίου άλλοι τέσσερεις ανώτατοι αξιωματικοί (δύο Στρατηγοί και 2 Ναύαρχοι).

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η δίκη για την υπόθεση «Εργκένεκον» που άρχισε τον Δεκέμβριο 2008. Στο εδώλιο βρίσκονται 275 απόστρατοι αξιωματικοί, πολιτικοί, πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε συνωμοτική οργάνωση που επεδίωξε, ανεπιτυχώς, να ανατρέψει την κυβέρνηση του κ. Ερντογάν.

γ. Εσωτερική Κατάσταση 

Την 1η Φεβρουαρίου 2013 σημειώθηκε επίθεση εναντίον της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα από νεαρό Κούρδο καμικάζι. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν ο δράστης και ένας φρουρός ασφαλείας.

Ο κ. Ερντογάν, υιοθετώντας δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι ο Κούρδος τρομοκράτης είχε εκπαιδευτεί στο στρατόπεδο του Λαυρίου, δήλωσε ότι έθεσε το θέμα στον κ. Σαμαρά κατά τη συνάντησή τους στο Κατάρ. Το ελληνικό ΥΠΕΞ διέψευσε κατηγορηματικά ότι τέθηκε το θέμα στον κ. Σαμαρά, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στρατόπεδα τρομοκρατών ούτε κέντρα εκπαιδεύσεώς τους. 

δ. Κουρδικό

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο κ. Οτσαλάν με την κυβέρνηση έχουν καταλήξει σε ένα χρονοδιάγραμμα ειρηνεύσεως σύμφωνα με το οποίο θα κηρυχθεί εκεχειρία στις 21 Μαρτίου και μέχρι 15 Αυγούστου θα έχουν αποχωρήσει οι μαχητές του ΡΚΚ από την Τουρκία, με αντάλλαγμα την προώθηση από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητος. Η εφαρμογή της συμφωνίας προϋποθέτει την υπακοή των Κούρδων ηγετών στον Οτσαλάν, η οποία όμως δεν είναι σίγουρη.

Για τον ίδιο σκοπό ο κ. Ερντογάν πραγματοποίησε ανοίγματα προς τους Κούρδους δηλώνοντας ότι η Τουρκία διέπραξε σφάλματα με απάνθρωπες επιθέσεις εναντίον Κούρδων στις νοτιοανατολικές επαρψίες τη δεκαετία του ’80 και πέρασε από τη Βουλή νόμο για τη χρήση της κουρδικής γλώσσας στα τουρκικά δικαστήρια.

Η σπουδή του κ. Ερντογάν για εσπευσμένο κλείσιμο του Κουρδικού οφείλεται στο φόβο του, ότι το Κουρδικό παρακλάδι του ΡΚΚ στη Συρία, το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης, είναι πιθανό να αποκτήσει μεγάλη ισχύ, μέσω του εμφυλίου πολέμου και να εξελιχθεί σε μεγάλη απειλή για την Τουρκία.  

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε στον κ. Ερντογάν, τόσο για την πρόκληση αντιδράσεων όσο και για δυσμενείς επιπτώσεις στην ειρηνευτική διαδικασία, η δολοφονία τριών ακτιβιστριών στο Παρίσι, τις κηδείες των οποίων παρακολούθησαν χιλιάδες Τούρκοι απαιτώντας εκδίκηση. Απ΄ότι όμως φαίνεται μέχρι τώρα οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζονται απερίσπαστα και αναμένεται να φανεί εντός του Μαρτίου αν θα έχουν ή όχι ευτυχή κατάληξη.

Ως ένδειξη της ουσιαστικής προόδου των ειρηνευτικών συνομιλιών αποτελεί και η απελευθέρωση στις 13 Μαρτίου οκτώ Τούρκων, που κρατούσε το ΡΚΚ στο Β.Ιράκ.

ε. Ευρωπαϊκή Πορεία 

Ο κ. Ερντογάν είναι απογοητευμένος από την στάση της ΕΕ, η οποία έχει μπλοκάρει το άνοιγμα οκτώ κεφαλαίων, λόγω της στάσης της Τουρκίας, έναντι της Κύπρου και γι΄αυτό δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι η χώρα του μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον της για την Ευρώπη, αν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το 2023.

Η κ. Μέρκελ, κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία στις 24-25 Φεβρουαρίου δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας «ανοιχτής» διαπραγματεύσεως, κάτι που σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι «η έκβασή της δεν είναι εκ των προτέρων καθορισμένη» και δεν παρέλειψε να πιέσει τον κ. Ερντογάν να ανοίξει τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στα πλοία και αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ δεν ακούστηκαν ευχάριστα από τουρκικής πλευράς.

στ. Συριακή Κρίση 

Εγκατεστάθησαν στα σύνορα με τη Συρία οι συστοιχίες των πυραύλων Patriot που διέθεσαν οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Ιράν, το οποίο εκτιμά ότι στρέφονται εναντίον του. Τα γερμανικά τμήματα επιθεώρησε η κ. Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία και τα αμερικανικά ο Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κ. Κάρτερ στις 4 Φεβρουαρίου

Την 1η Μαρτίου επισκέφθηκε την Τουρκία ο νέος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Κέρι και συζήτησε το θέμα της Συρίας με τον κ. Ερντογάν. Σύμφωνα με τις δηλώσεις και οι δύο χώρες συμφωνούν στην αναγκαιότητα της αποκαθήλωσης του συριακού καθεστώτος, αλλά διαφωνούν ως προς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να απομακρυνθεί από την εξουσία ο κ. Άσαντ. Η μεν Τουρκία θεωρεί επιβεβλημένη την παρέμβαση για την άμεση ανατροπή, ενώ οι ΗΠΑ προτιμούν την κατάρρευση του καθεστώτος από μόνο του.

ζ. Σχέσεις με Ισραήλ

Νέα ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών προκάλεσε η δήλωση την 1η Μαρτίου του κ. Ερντογάν ότι «ο σιωνισμός αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητος».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε και την δυσφορία των ΗΠΑ, όπως ανέφερε ο κ. Κέρι, μιλώντας σε Αμερικανούς δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσεως προς την Άγκυρα.

4. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

α. Βρετανία

Ο πρωθυπουργός κ. Κάμεμρον μιλώντας στο Νταβός της Ελβετίας στις 23 Φεβρουαρίου, επανέλαβε τη θέση του περί της ανάγκης επανακαθορισμού των σχέσεων Λονδίνου-Βρυξελών, διευκρινίζοντας ότι η κίνησή του αποσκοπεί στο να δώσει μια πιο ανταγωνιστική, πιο ανοικτή και πιο ευέλικτη Ευρώπη. Προσέθεσε δε ότι, εφόσον επανεκλεγεί πρωθυπουργός το 2015, θα θέσει το αποτέλεσμα της διαπραγματεύσεως σε δημοψήφισμα με το ερώτημα εντός ή εκτός Ε.Ε. Διευκρίνισε επίσης ότι ο ίδιος επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας σε μια «αναμορφωμένη» Ευρώπη, αλλά απέφυγε να αποσαφηνίσει αν θα στηρίξει την εκστρατεία του «ΟΧΙ» σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν το επιθυμητό, για τον ίδιο, αποτέλεσμα.

Εξεδόθη νέο «εγχειρίδιο», βάσει του οποίου θα εξετάζονται όσοι αλλοδαποί επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής στη χώρα ή να γίνουν Βρετανοί πολίτες. Περιλαμβάνει 24 ερωτήσεις και ο εξεταζόμενος θα πρέπει να απαντήσει επιτυχώς στις 18.

Η έκδοση του εγχειριδίου εντάσσεται στην προσπάθεια της Βρετανίας να βρει τρόπους για να περιορίσει την εισροή μεταναστών, η οποία αναμένεται να αυξηθεί από το 2014, που θα αρθούν οι περιοριστικοί όροι για τους Βουλγάρους και Ρουμάνους.

Σε δημοψήφισμα που έγινε στις νήσους Φώκλαντ το 98,8% τάχθηκε με την παραμονή τους στο καθεστώς της Βρετανίας.

β. Ιταλία

Σε πολιτικό αδιέξοδο οδήγησαν οι εκλογές που διεξήχθησαν στις 24 Φεβρουαρίου.

Το εκλογικό αποτέλεσμα και κυρίως η επιστροφή του κ. Μπερλουσκόνι και η εκτόξευση του αντιευρωπαϊστή κ. Γκρίλο στο 25%, ερμηνεύεται από τους πολιτικούς αναλυτές ως απάντηση στην πολιτική της σκληρής λιτότητος της κ. Μέρκελ. Εντούτοις το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες απαντούν ότι η λιτότητα είναι μονόδρομος, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κ. Μοσκοβισί υποστηρίζει ότι η λιτότητα πρέπει να συνδυαστεί με την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Σε περίπτωση που η ενίσχυση του λαϊκισμού, που σημειώθηκε στην Ιταλία, επεκταθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα απειληθεί ακόμη και η διάλυση της Ευρωζώνης, γιατί οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής προοπτικής δεν θα αντέξουν τις πιέσεις, εκτός και αν η κ. Μέρκελ αλλάξει την πολιτική της, κάτι που δεν είναι και τόσο πιθανό. Ειδικά για την Ελλάδα οι επιπτώσεις θα είναι μάλλον δυσμενείς, γιατί στην Ευρωζώνη θα κυριαρχήσει το πρόβλημα της Ιταλίας και η στήριξη της χώρας μας θα περιπέσει σε δεύτερη μοίρα.

γ. Γαλλία

Στις 20 Ιανουαρίου ο κ. Ολάντ επισκέφθηκε την Αλγερία όπου υπέγραψε με τον ομόλογό του κ. Μπουτεφλίκα σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ μιλώντας στη Βουλή αναγνώρισε τα δεινά που υπέστη ο αλγερινός λαός από την άγρια Γαλλική αποικιοκρατία.

Η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων για απελευθέρωση γάλλου κρατουμένου από ισλαμιστική οργάνωση στη Σομαλία απέτυχε. Δύο δε μέλη της επίλεκτης ομάδας που προέβη στην επιχείρηση φονεύθηκαν κατά τη διάρκειά της.

5. ΗΠΑ

Ύστερα από τις πολύνεκρες τραγωδίες κυρίως σε σχολεία, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην ανανέωση του νόμου, που απαγορεύει την πώληση επιθετικών όπλων, ο οποίος έληξε το 2004. Στην κίνηση αυτή αντιτίθεται το πανίσχυρο λόμπυ των κατόχων όπλων και οι υποστηρικτές του στο Κογκρέσο, που επιμένουν ότι θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε απόπειρα περιορισμού της οπλοκατοχής.

Στελέχη του Ρεπομπλικανικού κόμματος επέκριναν σκληρά τον κ. Ομπάμα για την πρότασή του για νομιμοποίηση 11 εκατ. παρανόμων που ζουν στις ΗΠΑ.

Η έκθεση του Αμερικανικού Συμβουλίου Πληροφοριών για την πορεία της ανθρωπότητος μέχρι το 2030 προβλέπει μεταξύ άλλων και τα εξής :

-Η Κίνα θα εξελιχθεί στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αλλά η Αμερική θα διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο ως υπερδύναμης.

-Η Αμερική και η Ρωσία θα είναι αναγκασμένες να συνεργάζονται για την προάσπιση των συμφερόντων τους.

-Η Τουρκία θα απειληθεί με διαμελισμό, λόγω της δημιουργίας Κουρδικού κράτους.

-Η Κίνα μαζί με την Ινδία θα έχουν διπλάσια συνεισφορά στην παγκόσμια ανάπτυξη από αυτή που έχουν σήμερα Αμερική και Ευρωζώνη μαζί.

6. ΡΩΣΙΑ

Ένταση στις διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ προκάλεσαν, η υπερψήφιση από το Κογκρέσο νόμου για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ο νόμος που ψηφίστηκε από το Ρωσικό Κοινοβούλιο για την απαγόρευση της υιοθεσίας ανηλίκων Ρώσων από Αμερικανούς.

Παρά το τεταμένο κλίμα ο κ. Ομπάμα, σύμφωνα με αμερικανικά και ρωσικά ΜΜΕ, έχει αποδεχθεί την πρόσκληση του κ. Πούτιν να επισκεφθεί τη Μόσχα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013. Τα θέματα που θα συζητηθούν, αν τελικά πραγματοποιηθεί η επίσκεψη, είναι η παγκόσμια οικονομία, η κρίση στη Μ.Α., το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη συγκρότηση στολίσκου στη Μεσόγειο από το 2015 με πλοία από τους στόλους της Μαύρης Θάλασσας και της Βαλτικής, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες για την αποστολή, τους χώρους λιμενισμού κ.λ.π.

Στις 10 Ιανουαρίου 2013 καθελκύστηκε το νέο ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Γιούρι Ντολγκορούκι» και εντάχθηκε στο στόλο του Βορρά. Έχει μήκος 180 μ. και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι 25 κόμβους. Μπορεί να καταδυθεί σε βάθος μεγαλύτερο των 500 μ. και να κινείται εντελώς αθόρυβα. Είναι εξοπλισμένο με 16 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και 6 πυραύλους τύπου Κρουζ, με δραστικό βεληνεκές 3000 χλμ.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Ευρωασιατικών Σπουδών της Σχολής Πολέμου του Αμερικανικού Ναυτικού Τόμας Φέντιτσιν, το νέο υποβρύχιο μπορεί να θεωρηθεί ως ευθεία απάντηση στην αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στην Ευρώπη, παρόλο που δεν έχει σχεδιαστεί γι΄αυτό. Επίσης ότι η ιδιότητά του να κινείται σχεδόν αθόρυβα κάτω από το νερό, χωρίς να εντοπίζεται, το καθιστά το ιδανικό όπλο δευτέρου πυρηνικού πλήγματος, που σημαίνει ότι θα μπορεί να εκτοξεύει τους πυραύλους του εναντίον προκαθορισμένων στόχων, έστω και αν η Ρωσία έχει ισοπεδωθεί.

7. ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Νέος Πάπας εξελέγη στην Πέμπτη μόλις ψηφοφορία ο καρδινάλιος της Αργεντινής, ο οποίος πήρε το όνομα Φραγκίσκος.

Στην ενθρόνισή του που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου θα παραστεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος για πρώτη φορά στην ιστορία. Ούτε πριν το σχίσμα το 1054, ούτε και μετά παρέστη Πατριάρχης σε ενθρόνιση Πάπα.

8. ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

α. Ισραήλ

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος κ. Ομπάμα θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του μετά τις εκλογές στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, χωρίς να προσδιορίσει την ημερομηνία. Σύμφωνα όμως με δημοσιογραφικές πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου. Όπως ανακοίνωσε ο νέος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο κ. Ομπάμα δεν πρόκειται να παρουσιάσει, κατά την επίσκεψή του στη ΜΑ, κάποιο σχέδιο για την επίλυση του Παλαιστινιακού, αλλά θα ακούσει τις απόψεις των εμπλεκομένων.

Στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 22 Ιανουαρίου 2013 ο συνδυασμός των Κομμάτων «Λικούντ» του κ. Νετανιάχου και του ακροδεξιού «Ισραέλ Μπεϊτινού» του κ. Λίμπερμαν κατέλαβε την πρώτη θέση με 31 έδρες σε σύνολο 120, δηλαδή 11 λιγότερες απ΄όσες είχε στην προηγούμενη Βουλή. Δεύτερο με 19 έδρες ήλθε το νεοπαγές κόμμα «Γες Αντίτ» (Υπάρχει Μέλλον), που απετέλεσε και την έκπληξη των εκλογών.

Στις 15 Μαρτίου ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβερνήσεως συνασπισμού στην οποία θα μετέχουν πέντε κόμματα. Η συμμαχία «ΛΙΚΟΥΝΤ-ΜΠΕΪΤΑΝΟΥ» με αρχηγό τον ίδιο και υπαρχηγό τον ακροδεξιό κ. Λίμπερμαν, τα κεντρώα κόμματα «Γες Ατίντ» μα αρχηγό τον κ. Λαπίντ και «Χαντούα» με αρχηγό την κ. Τζίπι Λίβνι, η οποία θα αναλάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και θα ηγηθεί της διαπραγματευτικής ομάδος για το Παλαιστινιακό και το ακροδεξιό κόμμα «Εβραϊκή Πατρίδα» υπό τον κ. Μπένετ..

Στο νέο σχήμα δεν περιλαμβάνονται τα κόμματα των υπερορθοδόξων εβραίων, που συμμετείχαν στην απερχομένη κυβέρνηση, γιατί δεν θα μπορούσαν να συνυπάρξουν με το «Γες Ατίντ» και το «Χαντούα», τα οποία έχουν δεσμευτεί προεκλογικά, ότι θα καταργήσουν τα ειδικά προνόμια των υπερορθοδόξων εβραίων.

Στις 30 Ιανουαρίου η Ισραηλινή Αεροπορία ανακοίνωσε ότι προσέβαλε φάλαγγα αυτοκινήτων έξω από τη Δαμασκό, τα οποία μετέφεραν αντιπυραυλικά συστήματα SA-17 σε αποθήκες της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Το συριακό όμως καθεστώς ισχυρίζεται ότι επλήγη μόνο το ερευνητικό κέντρο στην περιοχή Τζομράγια, 15 χλμ δυτικά της Δαμασκού, χωρίς όμως να καταστραφούν οι υπόγειες εγκαταστάσεις του.

Η Ρωσία, η Συρία και το Ιράν επέκριναν την επιδρομή και απηύθυναν αυστηρές προειδοποιήσεις στο Τελ Αβίβ.

β. Παλαιστινιακό

Οι επικεφαλής των αποστολών της ΕΕ στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα στην έκθεσή τους «Ιερουσαλήμ 2012» χαρακτηρίζουν την εποικιστική δραστηριότητα «συστηματική, σκόπιμη και προκλητική» πολιτική, με στόχο να καταστήσει αδύνατη τη συγκρότηση Παλαιστινιακού κράτους. Καλούν δε τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να προβούν και σε ενέργειες που ισοδυναμούν με οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ισραήλ.

Φόβους για μια νέα ιντιφάντα (εξέγερση) των Παλαιστινίων προκαλούν οι ταραχές που ξέσπασαν στη Δυτική Όχθη εξ αιτίας του θανάτου του 30χρονου Αραφάτ Τζαραράντ σε ισραηλινή φυλακή στις 23 Φεβρουαρίου, ο οποίος σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή προήλθε από βασανιστήρια. Στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν στη Δυτική Όχθη ο Ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά, τραυματίζοντας πέντε άτομα. Η κηδεία του, που έγινε με στρατιωτικές τιμές στη Χεβρώνα, μετετράπη σε οργισμένη διαδήλωση από τους 25.000 Παλαιστινίους που παρέστησαν, ενώ ο ΟΗΕ ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα από ανεξάρτητη αρχή.

Το όλο κλίμα επιβαρύνεται από την απεργία πείνας τεσσάρων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν να καλεί το Ισραήλ είτε να τους απαγγείλει κατηγορίες και να εξασφαλίσει δίκαιη δίκη με διεθνείς εγγυήσεις, είτε να τους απελευθερώσει.

γ. Ιράν

Το διήμερο 26-27 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της ομάδος των έξι (ΗΠΑ-Ρωσία-Κίνα-Βρετανία-Γαλλία) στο Καζακστάν για το πυρηνικό πρόγραμμά του, υπό τη σκιά των απειλών του Ισραήλ ότι θα προσφύγει σε στρατιωτική βία και τις προειδοποιήσεις ανωτέρου Αμερικανού αξιωματούχου προς την Τεχεράνη ότι, αν δεν υποχωρήσει, θα αντιμετωπίσει «καταστροφικές συνέπειες». Τα αποτελέσματα κρίνονται ικανοποιητικά γιατί το Ιράν δέχεται, με αντάλλαγμα τη χαλάρωση κάποιων κυρώσεων, να συζητήσει για τον εμπλουτισμό του ουρανίου μέχρι το κρίσιμο όριο του 20%, αλλά αρνείται να κλείσει τις υπόγειες εγκαταστάσεις στη Φροντό.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι συνεφωνήθη να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στις 18 Μαρτίου, στην Κωνσταντινούπολη και σε πολιτικό επίπεδο στις 5-6 Απριλίου και πάλι στο Καζακστάν.

Ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ. Τζον Κέρι, που στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της διπλωματικής λύσεως του προβλήματος του Ιράν και κατά της στρατιωτικής επεμβάσεως, διεμήνυσε προς την ιρανική ηγεσία, από τη Σ. Αραβία που επισκέφθηκε στις 4 Μαρτίου, ότι εξαντλούνται τα περιθώρια της διπλωματικής λύσεως και την κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες της.

Ο αντιπρόεδρος κ. Μπάϊντεν, που είχε δηλώσει κατά την επίσκεψή του στο Μόναχο ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για απευθείας συνομιλίες με το Ιράν αλλά τις αρνήθηκε ο Χαμανεί, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του ισραηλινού λόμπυ (AIIPAC) στην Ουάσιγκτον ανέφερε για το ιρανικό ότι «Δεν επιδιώκουμε πόλεμο. Είμαστε έτοιμοι για ειρηνικές διαπραγματεύσεις, αλλά όλες οι επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής, βρίσκονται στο τραπέζι». Αντιθέτως ο κ. Νετανιάχου από το ίδιο βήμα επέμεινε ότι «Ούτε οι λέξεις, ούτε οι κυρώσεις, από μόνες τους, θα σταματήσουν το Ιράν. Οι κυρώσεις πρέπει να συνοδεύονται από ξεκάθαρη και αξιόπιστη στρατιωτική απειλή».

δ. Ιράκ

Στην έκθεση του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μπράουν αναφέρεται ότι ο πόλεμος στο Ιράκ στοίχισε τη ζωή σε 134.000 ιρακινούς πολίτες και σε 176.000-189.000, αν συμπεριληφθούν τα μέλη των Δυνάμεων Ασφαλείας, οι δημοσιογράφοι και τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Επίσης ότι το κόστος έφθασε σχεδόν τα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Διαδηλώσεις σουνιτών πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα κατά του σιίτη πρωθυπουργού κ. Μαλικί, τον οποίον κατηγορούν για καταπίεση και προσπάθεια απομονώσεώς τους.

Στις 8 Φεβρουαρίου περισσότερα από 30 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από μπαράζ εκρήξεων παγιδευμένων αυτοκινήτων σε πολυσύχναστες αγορές περιοχών, όπου οι σιίτες είναι πλειοψηφία.

Η ραγδαία κλιμάκωση της βίας από οργανώσεις, που συνδέονται με την Αλ Κάϊντα, σε συνδυασμό με τη δυσφορία των σουνιτών, εντείνει τους φόβους για διολίσθηση της χώρας σε εμφύλιο πόλεμο.

ε. Συρία

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο εμφύλιος πόλεμος που άρχισε πριν 2 χρόνια, χωρίς να είναι ορατός ο τερματισμός του. Η κατάσταση έχει φτάσει σε αδιέξοδο τόσο πολιτικά, αφού η διεθνής κοινότητα αδυνατεί να αναγκάσει τον Άσαντ σε παραίτηση, όσο και στρατιωτικά, αφού η αντιπολίτευση δεν μπορεί να καταβάλει τις δυνάμεις του καθεστώτος.

Ο κ. Άσαντ απέρριψε το σχέδιο ειρηνεύσεως του απεσταλμένου του ΟΗΕ κ. Μπράχιμι, υπέρ του οποίου είχε ταχθεί και ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας κ. Λαβρόφ. Το ίδιο έκανε και η αντιπολίτευση για το σχέδιο του κ. Άσαντ, που πρότεινε διακοπή κάθε ξένης βοηθείας στους αντικαθεστωτικούς και στη συνέχεια δημοψήφισμα για νέο Σύνταγμα και κοινοβουλευτικές εκλογές.

Στις 21 Φεβρουαρίου ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός (SNC), που συνεδρίασε στο Κάϊρο, απηύθυνε έκκληση προς ΗΠΑ και Ρωσία να εγγυηθούν την έξοδο από την κρίση, προς μία συντεταγμένη πορεία εθνικής συμφιλίωσης και εκδημοκρατισμού. Ο κ. Λαβρόφ, απάντησε ότι η Ρωσία δεν έχει λόγους να ζητήσει από τον κ. Άσαντ να παραιτηθεί.

Ο SNC που επρόκειτο να συνεδριάσει στις 12 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη για την εκλογή μεταβατικού πρωθυπουργού, ανέβαλε τη συνεδρίαση για 20 Μαρτίου γιατί ο μοναδικός υποψήφιος, ο κ. Χιτζάμ που διετέλεσε και πρωθυπουργός του κ. Άσαντ πριν αποσκιρτήσει τον Αύγουστο 2012, απέσυρε αιφνιδιαστικά την υποψηφιότητά του.

Η αδυναμία του SNC να ελέγξει τις ένοπλες ομάδες, που ζουν στο εσωτερικό, θα δυσκολεύει την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσεως και θα δίνει τη δυνατότητα στον Άσαντ να μακροημερεύει, δεδομένου ότι οι ένοπλες ομάδες είναι τελείως ασυντόνιστες.

9. ΑΦΡΙΚΗ

α. Αίγυπτος

Στις 22 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα, το οποίο ενεκρίθη με ποσοστό 64%, αφού πρώτα έφερε τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου, λόγω των ταραχών που ξέσπασαν μετά την απόφαση του Προέδρου κ. Μόρσι να περιβληθεί με έκτακτες εξουσίες. Στις κάλπες προσήλθε μόνο το 34%, που σημαίνει ότι μόνο ένας στους πέντε Αιγυπτίους στήριξε ενεργά το Σύνταγμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από την αντιπολίτευση ως βήμα προς εξισλαμισμό της χώρας.

Μέσα από τη μάχη για το δημοψήφισμα, που πυροδότησε μεγάλες διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις, κατόρθωσε η μέχρι τώρα διαιρεμένη αντιπολίτευση να συσπειρωθεί στο νεοπαγές Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, το οποίο μετεξελίχθη σε κόμμα.

Μετά την έγκριση του δημοψηφίσματος ο πρόεδρος κ. Μόρσι προκήρυξε κοινοβουλευτικές εκλογές που θα αρχίσουν στις 22 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν μετά 2 μήνες.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στις 25 Ιανουαρίου, 2η επέτειο από την έναρξη της αιγυπτιακής εξέγερσης που κατέληξε στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ, όταν το συγκεκριμένο πλήθος, που αποδοκίμαζε την πολιτική του κ. Μόρσι, άρχισε να συγκρούεται με την αστυνομία. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου που ο κ. Μόρσι κήρυξε το στρατιωτικό νόμο για ένα μήνα στις πόλεις Προτ-Σάϊντ, Ισμαηλία και Σουέζ, με τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολιτεύσεως, η οποία στο μεταξύ είχε αρνηθεί να προσέλθει σε σύσκεψη, για την εκτόνωση της κρίσεως, που είχε συγκαλέσει ο κ. Μόρσι.

Στις 25 Φεβρουαρίου ο κ. Μόρσι κάλεσε σε διάλογο για τις εκλογές της 22 Απριλίου την αντιπολίτευση, η οποία όμως δεν προσήλθε γιατί όπως έχει καταστήσει σαφές δεν θα συμμετάσχει σε αυτές για να μη νομιμοποιήσει την ψευτοδημοκρατία που επικρατεί στη χώρα.

Εμπλοκή όμως προκλήθηκε, ως προς την διεξαγωγή των εκλογών, από την ακύρωση στις 6 Μαρτίου του διατάγματος προκηρύξεώς τους, ως παρανόμου από το διοικητικό δικαστήριο. Η παρέμβαση αυτή της δικαιοσύνης θα επιβάλει κατά πάσαν πιθανότητα την καθυστέρηση στο χρόνο ενάρξεως των εκλογών. Οι ηγέτες της αντιπολιτεύσεως αρνήθηκαν να συναντηθούν με το νέο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ. Κέρι, αντιδρώντας στις πιέσεις που τους ασκεί ο κ. Ομπάμα για να μετάσχουν στις εκλογές. Αίνιγμα για όλους τους Άραβες αποτελεί ο ήπιος τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ τα αυθαιρεσίες και την σκληρότητα του κ. Μόρσι.

Οι ΗΠΑ κάνουν για μια ακόμη φορά λάθος επιλογή. Αντί να επιδιώξουν τη μόνιμη φιλία με τους λαούς προκρίνουν την πρόσκαιρη με αμφιλεγόμενες ηγεσίες.

Στις 6 Φεβρουαρίου επισκέφθηκε το Κάϊρο ο Πρόεδρος του Ιράν κ. Αχμεντινεζάντ για να συμμετάσχει στην Ισλαμική Συνδιάσκεψη. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση υποβάθμισε την σημασία της επισκέψεως του Ιρανού Προέδρου δια του ΥΠΕΞ της, ο οποίος δήλωσε ότι ο κ. Αχμεντινεζάντ βρίσκεται εδώ μόνο για τη διάσκεψη, προσθέτοντας ότι η χώρα του δεν είναι διατεθημένη να θυσιάσει την ασφάλεια των σουνιτικών κρατών του Κόλπου, υπονοώντας ότι δεν τίθεται ζήτημα δημιουργίας άξονα με το Ιράν.

Η πολιτική αβεβαιότητα ρίχνει βαριές σκιές στην αιγυπτιακή οικονομία. Η αιγυπτιακή λίρα καταγράφει αρνητικό ρεκόρ 8 χρόνων στην ισοτιμία της προς το δολάριο. Γι΄αυτό η κυβέρνηση αύξησε τους φόρους και μείωσε τις επιδοτήσεις στα καύσιμα, προκαλώντας τις αντιδράσεις των Αιγυπτίων.

β. Τυνησία

Αιματηρές διαδηλώσεις ξέσπασαν στη χώρα εξ αιτίας της δολοφονίας στις 6 Φεβρουαρίου του αριστερού πολιτικού Τσόκρι Μπελάϊντ, σκληρού επικριτή της κυβέρνησης συνασπισμού που σχημάτισε, μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2011, το κόμμα των μετριοπαθών ισλαμιστών «Εχάντα» (Αναγέννηση) με πρωθυπουργό τον Χαμαντί Τζεμαλί. Το κύμα της αναταραχής κλόνισε την κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επιχείρησε να συγκροτήσει κυβέρνηση τεχνοκρατών, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση, αλλά απέτυχε, λόγω της αντιδράσεως των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών του κόμματός του και έτσι οδηγήθηκε σε παραίτηση στις 19 Φεβρουαρίου. Νέος πρωθυπουργός ορίστηκε από το «Εχάντα» ο κ. Λαραγιάντ Αλί στις 6 Μαρτίου, η κυβέρνηση του οποίου θα προχωρήσει σε εκλογές πριν το τέλος του 2013.

γ. Μάλι

Στις 11 Ιανουαρίου η Γαλλία επενέβη στρατιωτικά με α/φ και 5000 στρατιώτες προκειμένου να αποτρέψει το διαμελισμό της χώρας από τους αντάρτες, που ήλεγχαν το βόρειο τμήμα της από εννεαμήνου και είχαν επιβάλλει τον ισλαμικό νόμο και πέτυχε μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου να ανακαταλάβει όλη την περιοχή, με τους αντάρτες να καταφεύγουν, ύστερα από μεγάλες απώλειες στις γειτονικές χώρες.

Οι γαλλικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται σταδιακά, αντικαθιστάμενες από την αφρικανική ειρηνευτική δύναμη «Misma» δυνάμεως 8000 ανδρών.

Στις 16 Ιανουαρίου αντάρτες από το Μάλι κατέλαβαν, ως αντίποινα για τη γαλλική επίθεση, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Αλγερία και συνέλαβαν ως ομήρους όλους τους εργαζομένους. Η ομηρία έληξε στις 20 Ιανουαρίου με έφοδο του αλγερινού στρατού κατά την οποία υπήρξαν δεκάδες νεκροί (25 δυτικοί εργαζόμενοι, 12 ισλαμιστές αντάρτες και 24 διαμελισμένα πτώματα). Οι διασωθέντες ανέρχονται στους 791 (684 αλγερινοί και 107 αλλοδαποί). Η εσπευσμένη επέμβαση της Αλγερίας, που απέκλεισε εξ αρχής κάθε πιθανότητα διαπραγματεύσεως με τους αντάρτες, προκάλεσε την οργή των δυτικών κυβερνήσεων που θρηνούν νεκρούς.

Η επέμβαση της Γαλλίας δεν είχε μόνο ανθρωπιστικά κίνητρα, όπως ισχυρίζεται, αλλά απέβλεπε στην προάσπιση των συμφερόντων της στη Δυτική Αφρική. Στο Μάλι ζουν 5000 Γάλλοι, ενώ ο ορυκτός πλούτος του έχει προσελκύσει γαλλικές πολυεθνικές. Οι αντάρτες απειλούν τα συμφέροντά της και στην Αλγερία, αλλά κυρίως στο Νίγηρα, ο οποίος αν και είναι μια από τις φτωχότερες χώρες είναι 4ος σε παραγωγή ουρανίου στον κόσμο. Η Γαλλία η οποία παράγει το 78% της ηλεκτρικής ενέργειας με πυρηνικούς αντιδραστήρες, εισάγει το 40% του ουρανίου που χρειάζεται από το Νίγηρα.

Γενικότερα η Αφρική αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα μάτια των Μεγάλων Δυνάμεων. Η Κίνα καλύπτει το 1/3 των ενεργειακών της αναγκών και γι΄αυτό δεν διατύπωσε την παραμικρή διαφωνία στην κάλυψη που έδωσε ο ΟΗΕ στη γαλλική επέμβαση.

Η Αμερική καλύπτει το 18% των ενεργειακών της αναγκών από την Αφρική και εντός διετίας θα έχει φτάσει το 25%. Μάλιστα οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις σε 35 χώρες μέχρι τα τέλη του 2013 οι οποίες θα αναλάβουν την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό τοπικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

10. ΜΕΣΗ -ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ

α. Αφγανιστάν

Στις 14 Ιανουαρίου ο κ. Καρζάϊ συναντήθηκε με τον κ. Ομπάμα στην Ουάσιγκτον. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν για τη συνέχιση του διαλόγου με τους Ταλιμπάν, για την παραμονή αριθμού Αμερικανών στρατιωτών μετά το 2014 και για την παροχή νομικής ασυλίας στους Αμερικανούς στρατιώτες που θα παραμείνουν. Ως προς τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που θα παραμείνουν δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά οι μεν Αμερικανοί προτείνουν 3000-9000, ενώ ο κ. Καρζάϊ ζητά 15000.

Ο κ. Καρζάϊ συνεχίζει τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, στους οποίους έχει προτείνει ένα σχέδιο ειρηνεύσεως το οποίο προβλέπει, κατάπαυση του πυρός στο Α΄ εξάμηνο του 2013 και το διορισμό στελεχών των Ταλιμπάν σε θέσεις κυβερνητών στις νότιες και ανατολικές επαρχίες, που έχουν τα προπύργιά τους και στη συνέχεια μετατροπή των ενόπλων ομάδων σε κόμματα τα οποία θα διεκδικήσουν την εξουσία μέσω της εκλογικής διαδικασίας.

Η αμερικανική υπηρεσία αρωγής έδωσε στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για την σημερινή εικόνα της χώρας σε σχέση με αυτή του 2001. Σύμφωνα με την έκθεση :

-Οι περισσότεροι κάτοικοι εγκατέλειψαν τις απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές και ζουν σε πόλεις και κωμοπόλεις.

-Το 20% των Αφγανών έχει πρόσβαση στην κινητή τηλεφωνία από 0% το 2001.

-Το 60% παρακολουθεί καθημερινά τηλεόραση και το 95% έχει πρόσβαση στα ραδιόφωνα.

-Το κατά κεφαλήν εισόδημα πενταπλασιάστηκε, με ετήσιο αριθμό αύξησης 9%.

-Μόλις το 18% έχει πρόσβαση στο ηλεκτρικό, που είναι τριπλάσιο από αυτό του 2001.

-Το 60% έχει πρόσβαση στην περίθαλψη από το 9% του 2001. Το προσδόκιμο ζωής έφτασε στα 60 χρόνια από 44. Η μητρική θνησιμότητα μειώθηκε κατά 80% και η παιδική κατά 44%.

-Οι μαθητές από 900.000 αγόρια έχουν φτάσει τα 8 εκατ. με το 1/3 κορίτσια.

-Οι φοιτητές από 8.000 έχουν φτάσει σε 77.000 με το 20% γυναίκες.

-Οι γυναίκες που ήταν στο περιθώριο, κατέχουν σήμερα το 27% των εδρών στο Κοινοβούλιο, τρία υπουργεία, 120 θέσεις προέδρων δικαστηρίων και το 30% των θέσεων δημοσίων υπαλλήλων.

β. Πακιστάν

Το Α΄15νθήμερο του Ιανουαρίου φονεύθηκαν 118 σιίτες στο ΒΔ Πακιστάν από επιθέσεις της απαγορευμένης σουνιτικής οργάνωσης Λασκάρ-ε-Τζάνγκβι σε σιιτικό τέμενος, η οποία προσπαθεί να επιβάλει τη σουνιτική θεοκρατία.

Οξεία πολιτική κρίση προκάλεσε η εντολή του ανωτάτου δικαστηρίου για τη σύλληψη του πρωθυπουργού κ. Άσραφ, κατηγορουμένου για υπόθεση διαφθοράς, την οποία αρνήθηκε να εκτελέσει η κρατική υπηρεσία για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ως στερουμένης επαρκών στοιχείων. Κυβερνητικές πηγές απέδιδαν την κίνηση αυτή ως μέρος σχεδίου για την επιστροφή του στρατού στα πολιτικά δρώμενα.

Η οργάνωση Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν, σε επιστολή που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα, θέτει όρους για την κατάπαυση του πυρός. Οι Ταλιμπάν μεταξύ άλλων απαιτούν :

-Την αναπροσαρμογή του Συντάγματος σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο.

-Τον τερματισμό της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

-Τη διακοπή κάθε ανάμειξης της πακιστανικής κυβερνήσεως στον αφγανικό πόλεμο. Οι όροι των Ταλιμπάν απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση ως «παράλογοι».

γ. Κορέα

Στις 22 Ιανουαρίου 2013 το ΣΑ/ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Κίνας, την επέκταση των κυρώσεων εναντίον της απομονωμένης και πενομένης Β.Κορέας, ύστερα από τη δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων της, στις 12 Δεκεμβρίου 2013, με την οποία παραβίασε σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Αντιδρώντας η Πιονγιάνκ δήλωσε ότι θα προβεί και σε νέα πυρηνική δοκιμή και απείλησε τη Ν. Κορέα ότι θα επιτεθεί εναντίον της, αν εφαρμόσει τις κυρώσεις. Η Κίνα επέκρινε τη Β.Κορέα για τη στάση της και έκανε έκκληση σε όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις.

Στις 12 Φεβρουαρίου η Β.Κορέα, υλοποιώντας τις απειλές της, πραγματοποίησε την τρίτη επιτυχημένη πυρηνική δοκιμή, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, αλλά η Πιονγιάνγκ απείλησε και με νέα πιο ισχυρότερη δοκιμή.

Στις 7 Μαρτίου 2013 το ΣΑ/ΟΗΕ με νέα ομόφωνη απόφαση επέβαλε στη Β.Κορέα και άλλες κυρώσεις οικονομικού χαρακτήρα με στόχο να στερηθεί από πηγές χρηματοδοτήσεως για τις στρατιωτικές και πυρηνικές φιλοδοξίες. Αντιδρώντας άμεσα η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε στις 8 Μαρτίου την άρση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός με τη Ν.Κορέα και την κατάργηση της κόκκινης γραμμής μεταξύ των δύο χωρών.

Αν η Ρωσία και κυρίως η Κίνα εφαρμόσουν τις κυρώσεις και συνεχίσουν τις πιέσεις το καθεστώς της Β. Κορέας θα αναγκαστεί να υποχωρήσει, γιατί δεν θα έχει άλλη διέξοδο.

δ. Ν. Κορέα

Η κ. Πάρκ, κόρη του επί 18 χρόνια δικτάτορα Παρκ Τσουνγκ Χι, εξελέγη πρόεδρος της χώρας με 51,6% στις εκλογές που έγιναν στις 19 Δεκεμβρίου 2012.

Η κ. Πάρκ, μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή της Β.Κορέας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί τις πυρηνικές φιλοδοξίες του βόρειου γείτονα, προσθέτοντας όμως ότι η χώρα της είναι ανοιχτή στο διάλογο για την επανένωση της Κορεατικής Χερσονήσου.

ε. Ιαπωνία

Το Φιλελεύθερο κόμμα του κ. Άμπε κέρδισε τις 294 από τις 480 έδρες του Κοινοβουλίου και επανήλθε στην εξουσία, έπειτα από διάλειμμα τριών ετών. Διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι θα τηρήσει σκληρή στάση έναντι της Κίνας για το θέμα των νησίδων Σενκάκου για την Ιαπωνία και Ντιαόγκου για την Κίνα, έσπευσε να δηλώσει μετά την εκλογή του ότι στόχος του είναι να αποτραπούν, με διάλογο, οι διεκδικήσεις της Κίνας χωρίς να επιδεινωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών. Επίσης δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τον κ. Πούτιν για τις διαφιλονικούμενες νήσους Κουρίλες.

στ. Κίνα

Ο νέος ηγέτης του ΚΚ Κίνας Σι Τζίπινγκ, στις ομιλίες του κατά την περιοδεία στη Νότιο Κίνα έκανε ευθείες επιθέσεις εναντίον του Ιαπωνικού εθνικισμού. Επίσης ανέφερε ότι το όνειρό του είναι μια ισχυρή χώρα με έναν ισχυρό στρατό.

Η Κίνα απαντώντας στις ενέργειες των ΗΠΑ, που αποβλέπουν στην περικύκλωσή της με την εγκατάσταση 219 Βάσεων στη ζώνη Ασίας-Ειρηνικού αναπτύσσει δικές αντισυσπειρώσεις με άλλες χώρες όπως η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Καμπότζη.

Το Πεκίνο δεν ανταποκρίθηκε στην έκκληση των ΗΠΑ για συνεργασία στον κυβερνοχώρο και συγκράτηση των Κινέζων χάκερς που έχουν την έδρα τους σε Μονάδα του Κινεζικού Στρατού στα περίχωρα της Σαγγάης. Ο κ. Ομπάμα αποφεύγει επί του παρόντος τη σύγκρουση αλλά αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα είναι αναγκασμένος να αντιδράσει, με βάση τους κανόνες περί «κυβερνοπολέμου» που τελούν υπό έγκριση.

11. ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες απεβίωσε στις 5 Μαρτίου 2013 ύστερα από πολύχρονη πάλη με τον καρκίνο. Η σωρός του τοποθετήθηκε στο Μουσείο της Λαϊκής Επανάστασης. Στις 24 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για νέο Πρόεδρο, Μέχρι τότε καθήκοντα Προέδρου θα ασκεί ο Αντιπρόεδρος κ. Μαδούρο στενός συνεργάτης του Τσάβες τα τελευταία 20 χρόνια, που θα είναι και υποψήφιος με αντίπαλο τον κ. Ενρίκο Κοπρίλες, εκ μέρους όλης της αντιπολίτευσης, ο οποίος είχε λάβει το 44% , ως αντίπαλος του Τσάβες στις τελευταίες εκλογές.

15/3/2013

Αφήστε μια απάντηση