Blog

Μιλτιάδης Β. Παρλάντζας*: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΛΗΘΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

Αποτελεί συνεχώς σημείο επιστημονική ανάλυσης, δημοσιογραφικής έρευνας καθώς και θέμα έντονης συζήτησης σε ανθρώπινες συναθροίσεις. Ο λόγος για τη νέα γενιά και τις γνώσεις αυτής σε θέματα Ιστορίας, τόσο της ημέτερης όσο και της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας.
Η παραδοχή πως άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 30-45 ετών καθώς επίσης και μικρότερης, ήτοι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν άγνοια ή γνωρίζουν ελάχιστα και συγκεχυμένα στοιχεία σχετικά με το παρελθόν και τα κατορθώματα των προγόνων τους, προκαλεί αφενός θλίψη και απογοήτευση, αφετέρου ανησυχία και προβληματισμό. Έφηβοι, φοιτητές και νέοι μπερδεύουν ακόμη και τις εθνικές εορτές και απαντούν πως την 25η Μαρτίου πολεμήσαμε τους Ιταλούς και πως ο Γέρος του Μοριά ήταν ήρωας του ελληνοϊταλικού πολέμου.
Κρίνεται όμως αναγκαίο να εντοπίσουμε την καρδιά του προβλήματος και τα αίτια που οδηγούν σε αυτές τις χαριτωμένες μεν, ανιστόρητες δε απαντήσεις:
• Οικογένεια: Αποτελεί το Α και το Ω στη διαπαιδαγώγηση και διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου. Οι γονείς είναι εκείνοι που καλλιεργούν τις αρχές και τα ιδανικά των παιδιών τους. Πλάι στο σεβασμό των συνανθρώπων, των δικαιωμάτων της ισότητας και ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της άμιλλας, των κανόνων και νόμων που διέπουν το κράτος και τις διαπροσωπικές σχέσεις, το σεβασμό της τρίτης ηλικίας, υπάρχει και λίγος χώρος για την εθνική μνήμη. Κι αν το ερέθισμα είναι αρκετό, τότε τα ίδια τα παιδιά θα αναζητήσουν τις ρίζες τους και τη μελέτη του παρελθόντος τους.
• Σχολείο: Ένας θεσμός για τον οποίο επί σειρά ετών γίνονται συζητήσεις και μελέτες για την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό του. Όσον αφορά το μάθημα της Ιστορίας, από τη μία η φύση του που περιέχει πλήθος ονομάτων, ημερομηνιών και τοπωνυμίων, από την άλλη ο τρόπος παράδοσης του από τους διδάσκοντες και η –ας επιτραπεί η έκφραση- στεγνή αποστήθιση, δεν το κατατάσσουν στις πιο αγαπητές επιλογές των μαθητών. Η χρήση όμως οπτικοακουστικού υλικού και η επίσκεψη σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, αποτελούν δύο απλές προτάσεις που θα το καταστήσουν πιο «ζωντανό». Διότι όσο σημαντική είναι η γνώση της Γλώσσας και των Μαθηματικών, άλλο τόσο είναι και η γνώση της Ιστορίας.
• Η νέα γενιά: Η γενιά της συνεχούς αναπτυσσόμενης τεχνολογίας, της άμεσης πληροφορίας, των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, των προοδευτικών ιδεών, της μόδας και των κάλπικων προτύπων. Οι νέοι δεν αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε ποιοτικές ασχολίες (μελέτη γενικού ενδιαφέροντος- θέατρο- χορός- παρακολούθηση ντοκιμαντέρ- πολιτισμικές επισκέψεις) αλλά σε εφήμερη διασκέδαση και άσκοπες συναθροίσεις, διότι η τάση της εποχής το επιβάλλει.
Χρήζει όμως πιο επιτακτικό από ποτέ, το φαινόμενο αυτό να εξαλειφθεί. Ως πολίτες αυτής της Χώρας, ως Έλληνες, οφείλουμε να γνωρίζουμε την Ιστορία του τόπου μας και να τη διαφυλάσσουμε ως Ιερό Βιβλίο. Με τη γνώση αυτή θωρακίζουμε τον εαυτό μας και υψώνουμε τείχος στα κελεύσματα της νέας εποχής, των αμφισβητήσεων και ανακριβειών που καθημερινά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και συμπαρασύρουν ανθρώπους που έχουν άγνοια των ιδανικών της Φυλής. «Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν, είναι σα να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον» είχε γράψει ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας μας Γεώργιος Σεφέρης. Επιπροσθέτως ο Κινέζος φιλόσοφος Κομφούκιος επισήμανε: «μελέτησε το παρελθόν, αν θες να ορίσεις το μέλλον».
Η Ιστορία διδάσκει! Η Ιστορία εμπνέει! Η Ιστορία αποτρέπει την επανάληψη λαθών που κόστισαν στο παρελθόν! Ας μη λησμονούμε άλλωστε πως λαός που δε γνωρίζει το παρελθόν του, δε μπορεί να οικοδομήσει το μέλλον του. Είναι λοιπόν χρέος όλων μας η διαφύλαξη της Ιερής μας Παρακαταθήκης!

Μιλτιάδης Β. Παρλάντζας*
Υπλγός (ΕΜ)
ΜSc ΄Τεχνολογία & Υγιεινή Τροφίμων΄

 

Αφήστε μια απάντηση