Blog

Ο Ρωσοουκρανικός Πόλεμος: Πιθανά μαθήματα για τις IDF

Ο Ρωσοουκρανικός Πόλεμος: Πιθανά μαθήματα για τις IDF

Ο Ρωσοουκρανικός Πόλεμος: Πιθανά μαθήματα για τις IDF

Από τον Δρ Eado Hecht26 Μαρτίου 2023

Έγγραφο προοπτικών του Κέντρου BESA No. 2,189, 26 Μαρτίου 2023

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα παράδειγμα σύγχρονου πολέμου υψηλής έντασης. Ως εκ τούτου, προσφέρει μια σειρά από μαθήματα που μπορούν να αντληθούν σχετικά με τις δυνατότητες, τους περιορισμούς και τις απαιτήσεις των στρατών που διεξάγουν τέτοιο πόλεμο. Η νέα τεχνολογία και οι μέθοδοι έχουν πρόσθετες δυνατότητες, αλλά δεν έχουν καταστήσει παρωχημένες τις πιο παραδοσιακές μεθόδους πολέμου και την τεχνολογία. Το IDF θα πρέπει να μάθει να συγχωνεύει το νέο με το παλιό αποκτώντας ικανότητα στη νέα τεχνολογία και τακτική διατηρώντας παράλληλα την τεχνική και τακτική ικανότητα στα βετεράνους “βασικά”.

Αυτό το άρθρο θα επισημάνει μερικά από τα πιο σημαντικά μαθήματα που μπορούν να πάρουν οι IDF από τον Ρωσο-Ουκρανικό Πόλεμο. Ωστόσο, πριν από τη συζήτηση αυτών των διδαγμάτων, πρέπει να δηλωθεί μια προειδοποίηση. Οι πολιτικές και στρατιωτικές καταστάσεις του Ισραήλ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι διαφορετικές, οπότε δεν είναι κάθε μάθημα που διδάσκεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία σχετικό με το Ισραήλ. Επίσης, ορισμένα μαθήματα μπορεί να είναι σχετικά “ως έχουν”, ενώ άλλα μπορεί να απαιτούν προσαρμογή.

Μια αλλαγή στις προσδοκίες

Υπάρχει συζήτηση εδώ και δεκαετίες στους δυτικούς στρατούς και την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και στο Ισραήλ, σχετικά με τα μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά του πολέμου. Έχει προταθεί ότι αυτές οι αλλαγές δεν αντιπροσωπεύουν απλώς μια εξέλιξη αλλά μια επανάσταση, καθώς οι αλλαγές συμβαίνουν όχι μόνο στα χαρακτηριστικά του πολέμου αλλά ίσως ακόμη και στην ίδια τη φύση του πολέμου. Ορισμένες από αυτές τις συζητήσεις είναι καθαρά θεωρητικές, ενώ ορισμένες βασίζονται στην ανάλυση των πολέμων που διεξήχθησαν στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ο ετήσιος πόλεμος στην Ουκρανία έχει προσθέσει πολλά καύσιμα σε αυτήν τη συζήτηση.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι IDF υιοθέτησαν σταδιακά μια ακραία άποψη για τον μετασχηματισμό που συνέβαινε στον πόλεμο και τις προσαρμογές που έπρεπε να κάνει στη δική του σύνθεση και επιχειρησιακή τέχνη. Οι μελλοντικοί πόλεμοι, πίστευαν οι ανώτεροι διοικητές του, δεν θα περιελάμβαναν πλέον μεγάλους ελιγμούς μαζικών σχηματισμών που διεξάγουν πόλεμο υψηλής έντασης (ανακριβώς αποκαλούμενοι «παλιός», «κλασικός» ή «παραδοσιακός» πόλεμος), αλλά θα ήταν καθαρά χαμηλής έντασης πόλεμος με τον εχθρό να χρησιμοποιεί πάντα μεθόδους ανταρτοπόλεμου και τρομοκρατίας. Κατά συνέπεια, υποστηρίχθηκε, οι IDF θα πρέπει να αναδιοργανωθούν και να επανεκπαιδευτούν για να επικεντρωθούν στις αντι-αντάρτικες και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις (όπως ανακριβώς ονομάστηκε «νέος» πόλεμος). [1] Η κατάκτηση εδαφών θεωρήθηκε άσχετη και μάλιστα πολιτικά και στρατιωτικά αντιπαραγωγική. Οι πόλεμοι θα αποφασίζονταν με ανταλλαγή πυρών με ελάχιστους ελιγμούς ή με μικρές δυνάμεις που θα πραγματοποιούσαν αντάρτικες επιδρομές, ενέδρες και περιπολίες.

Επιπλέον, υποστήριξαν οι υποστηρικτές αυτής της άποψης, αν κατά τύχη κάποιος εχθρός επιχειρούσε να διεξάγει πόλεμο «παλαιού τύπου» εναντίον του Ισραήλ, αυτό θα νικούσε εύκολα με τις νέες τεχνολογίες συστημάτων επιτήρησης και ακριβών όπλων μεγάλου βεληνεκούς. Οι μηχανοκίνητοι σχηματισμοί που επιτίθενται σε αυτές τις νέες δυνατότητες θα αποδεκατιστούν γρήγορα και επομένως δεν θα είναι πλέον βιώσιμοι στο μελλοντικό πεδίο της μάχης. Τα στατικά όπλα ήταν σχεδόν απαρχαιωμένα και θα έπρεπε να απορρίπτονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις IDF, όπως και η πλειονότητα των τεθωρακισμένων οχημάτων τους. [2] Νέες μη θανατηφόρες επιλογές όπως οι επιθετικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο θα αφοπλίσουν και θα εξαρθρώσουν τις εχθρικές δυνάμεις και ακόμη και την πολιτική οντότητα του εχθρού με ελάχιστη αιματοχυσία, αναγκάζοντας τον εχθρό να σταματήσει τις επιθέσεις του στο Ισραήλ.

Η πραγματικότητα στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προφανώς δεν ανταποκρίθηκε σε καμία από αυτές τις προσδοκίες. Δύο πολύ μεγάλοι στρατοί που χρησιμοποιούν μεγάλους μηχανοκίνητους σχηματισμούς και σχηματισμούς πεζικού που υποστηρίζονται από σημαντικές στατικές δυνατότητες πυρός επιδίδονται σε επιθετικούς και αμυντικούς ελιγμούς. Πολέμησαν και εξακολουθούν να πολεμούν για να ελέγξουν εδάφη και και οι δύο υπέστησαν τεράστιες απώλειες για να επιτύχουν τους στόχους τους.

Το πρώτο και ίσως σημαντικότερο δίδαγμα αυτής της σύγκρουσης, και το δίδαγμα από το οποίο προέρχονται πολλά από τα άλλα, είναι ότι αυτό το είδος πολέμου μπορεί ακόμα να συμβεί και οι εθνικοί στρατοί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αυτό.

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι και οι δύο εν λόγω στρατοί είναι ξεπερασμένοι. Ούτε μελέτησαν τη νέα πραγματικότητα ούτε υιοθέτησαν τις τελευταίες τεχνολογίες, δόγμα και εκπαίδευση, οπότε η σύγκρουση στην οποία εμπλέκονται δεν είναι ένα καλό παράδειγμα των σημερινών και μελλοντικών τάσεων στον πόλεμο. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά μόνο σε κάποιο βαθμό. Και οι δύο στρατοί έχουν χρησιμοποιήσει κάποιες νέες τεχνολογικές δυνατότητες (κυβερνοπόλεμος, μια μεγάλη ποικιλία τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών και κατευθυνόμενων πυρομαχικών μεγάλου βεληνεκούς) που υποτίθεται ότι θα έφερναν επανάσταση στον χαρακτήρα του πολέμου. Παρόλα αυτά, και οι δύο στρατοί συνεχίζουν να χρησιμοποιούν και να ενισχύουν τις δυνάμεις τους με υποτιθέμενες παρωχημένες τεχνολογίες (πυροβολικό, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άρματα μάχης) προκειμένου να διατηρήσουν τη στρατιωτική τους προσπάθεια.

Η μαζική προσπάθεια κυβερνοπολέμου της Ρωσίας πέτυχε μόνο μερική επιτυχία και απέτυχε να εξουδετερώσει ή να διαταράξει επαρκώς τη λειτουργία των κρατικών και στρατιωτικών μηχανισμών της Ουκρανίας. Η χρήση οπλισμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών και προηγμένων αντιαρματικών πυραύλων από την Ουκρανία επιβράδυνε τους ρωσικούς μηχανοκίνητους σχηματισμούς και τους προκάλεσε σοβαρές απώλειες (αν και όχι περισσότερες από παρόμοιους πολέμους στο παρελθόν), αλλά δεν τους σταμάτησε, παρά την τακτική ανικανότητα που επέδειξαν εμφανώς αυτές οι δυνάμεις. Οι Ρώσοι τελικά σταμάτησαν βαθιά στην Ουκρανία από συγκεντρωμένες ενέργειες στενής μάχης και τεράστιες στατικές συγκεντρώσεις πυροβολικού. [3]

Ορισμένες από τις μάχες στην Ουκρανία μοιάζουν πολύ με τις μάχες του Β ‘ Παγκοσμίου Πολέμου και ακόμη και του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ακόμη και με την προσθήκη πολλών σύγχρονων τεχνολογιών επικοινωνιών, τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών και προηγμένων κατευθυνόμενων πυρομαχικών στα ακόμη πιο πολυάριθμα «παλιά» όπλα που χρησιμοποιούνται.

Η στρατιωτική κατάσταση του Ισραήλ

Κάποιος θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει ότι αν και οι στοχαστές του IDF μπορεί να έκαναν λάθος σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορεί να εξακολουθούν να έχουν δίκιο σε τοπικό επίπεδο. Ίσως οι πόλεμοι «παλαιού τύπου» μπορούν ακόμα να συμβούν σε μέρη όπου οι παλαιότερες μέθοδοι και η τεχνολογία εξακολουθούν να είναι σχετικές, αλλά δεν ισχύουν για τις συγκεκριμένες απειλές που αντιμετωπίζει το Ισραήλ και που καθορίζουν ανάλογα τις ιδιαίτερες ανάγκες των IDF. Και αυτό το επιχείρημα είναι εν μέρει σωστό. Οι εχθροί που αντιμετωπίζει το Ισραήλ τις τελευταίες δύο δεκαετίες στερούνται δυνατοτήτων μηχανοκίνητου πολέμου και ο συνεχής πόλεμος στον οποίο εμπλέκονται οι IDF σε συνεχή καθημερινή βάση – καθώς και οι πιο πιθανές κλιμακώσεις σε αυτές τις μάχες στο εγγύς μέλλον – είναι πράγματι πόλεμος χαμηλής έντασης. Ωστόσο, ο συνεχής πόλεμος χαμηλής έντασης έχει κατά καιρούς κλιμακωθεί στο παρελθόν σε πόλεμο μέσης ή υψηλής έντασης, ένα σενάριο που απειλεί την ασφάλεια του Ισραήλ από την ίδρυσή του. Επιπλέον, ορισμένοι από τους εχθρούς του Ισραήλ εξελίσσονται για να δημιουργήσουν μαζικούς στρατούς ικανούς για πόλεμο «παλαιού τύπου», ακόμη και αν δεν είναι ακόμη μηχανοποιημένοι.

Ο ισχυρότερος από τους σημερινούς εχθρούς του Ισραήλ, η Χεζμπολάχ, έχει εξελιχθεί σε έναν μεγάλο στρατό ικανό να διεξάγει τακτικό αμυντικό πόλεμο και μια περιορισμένη τακτική επίθεση στο ισραηλινό έδαφος. Δεδομένου του μεγέθους του οπλοστασίου ρουκετών της Χεζμπολάχ, σε μια μεγάλη αντιπαράθεση οι πολύ εντυπωσιακές αντιπυραυλικές άμυνες του Ισραήλ δεν θα παρέχουν το επίπεδο προστασίας που κατάφεραν να παράσχουν έναντι των πολύ μικρότερων δυνατοτήτων της Γάζας. Για να μειωθεί σημαντικά ο βομβαρδισμός του άμαχου πληθυσμού του Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ, οι IDF θα αναγκαστούν να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη χερσαία επίθεση στον Λίβανο, καθώς μικρές ομάδες ειδικών δυνάμεων που διεξάγουν επιδρομές ή κατευθύνουν εστιασμένα πυρά ακριβείας δεν θα είναι αρκετές.

Μια μεγάλη επίθεση αυτού του είδους θα απαιτήσει από τις μεγάλες δυνάμεις των IDF να καταλάβουν γρήγορα και να καθαρίσουν μεγάλα τμήματα του νότιου Λιβάνου για να καταστρέψουν ή να εκδιώξουν τις ομάδες εκτόξευσης πυραύλων. Κάτι τέτοιο θα απαιτήσει την ήττα των αμυντικών δυνάμεων που έχει εγκαταστήσει εκεί η Χεζμπολάχ, οι οποίες είναι τώρα περίπου 10 φορές μεγαλύτερες, καλύτερα οπλισμένες, καλύτερα οργανωμένες και καλύτερα εκπαιδευμένες από τις δυνάμεις που είχε στο νότιο Λίβανο το 2006. Για να επιτευχθεί αυτό, οι IDF θα πρέπει να εξοπλιστούν και να εκπαιδευτούν για να διεξάγουν μαζικές τακτικές πολεμικές επιχειρήσεις. Τα πυρά ακριβείας και οι ειδικές δυνάμεις θα είναι σίγουρα σημαντικά συστατικά σε αυτές τις επιχειρήσεις, αλλά δεν θα είναι σε θέση να επιτύχουν αρκετά γρήγορα αποφασιστικά αποτελέσματα από μόνες τους.

Αν και οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ είναι πολύ μικρότερες και λιγότερο βαριά εξοπλισμένες από τον ουκρανικό στρατό, το θέατρο του πολέμου στον Λίβανο είναι πολύ μικρότερο από αυτό της Ουκρανίας. Επίσης, το λιβανέζικο έδαφος είναι λοφώδες και πυκνά καλυμμένο σε οχυρωμένες κατοικημένες περιοχές (κυρίως μεγάλα χωριά) και όχι στις τεράστιες ανοιχτές εκτάσεις επίπεδου εδάφους στην Ουκρανία, δημιουργώντας μεγαλύτερη πυκνότητα δυνάμεων ανά τμήμα εδάφους στο Λίβανο. Ως εκ τούτου, η πυκνότητα της άμυνας της Χεζμπολάχ και τα συγκεντρωμένα πυρά κατά προσωπικού και αντι-τεθωρακισμένων που μπορούν να παράγουν θα απαιτήσουν από τις IDF να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις που θυμίζουν τις επαναστατικές επιχειρήσεις των προηγούμενων πολέμων. Θα απαιτήσει μαζικά επιθετικά πυρά και τεθωρακισμένα οχήματα, αν και το πεζικό θα διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο δεδομένου του χαρακτήρα του εδάφους.

Οι IDF πρέπει επομένως να προετοιμαστούν για επιχειρήσεις μαζικής δύναμης υψηλής έντασης. Δεδομένης της στρατηγικής κατάστασης του Ισραήλ, ακόμη και αν προτιμά να παραμείνει αμυντικό στο έδαφος και να διεξάγει τις επιθέσεις του με πυρά ακριβείας, υπάρχουν σενάρια στα οποία θα αναγκαστεί να διεξάγει μαζικές επιθετικές επιχειρήσεις ελιγμών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα έπρεπε να εισέλθει σε εχθρικό έδαφος για να νικήσει τις εχθρικές δυνάμεις και να καταλάβει έδαφος, έστω και προσωρινά.

Πιθανά μαθήματα από τον πόλεμο της Ουκρανίας για τις IDF

Στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι περισσότερες από τις επιθετικές ενέργειες διεξάγονται από τους Ρώσους, αν και οι Ουκρανοί έχουν επίσης πραγματοποιήσει κάποιες. Οι αιτίες της επιτυχίας ή της αποτυχίας αυτών των επιθετικών ενεργειών πρέπει να μελετηθούν για να αντληθούν διδάγματα σχετικά με το IDF, ακόμη και αν απαιτούν προσαρμογή.

Το πρώτο και πιο σημαντικό μάθημα του πολέμου στην Ουκρανία είναι η αναγκαιότητα για τεχνική και τακτική ικανότητα και επάρκεια των μάχιμων δυνάμεων σε πολεμικές επιχειρήσεις υψηλής έντασης. Ένας τέτοιος πόλεμος μπορεί ακόμα να συμβεί και απαιτεί διαφορετικές δεξιότητες από τον πιο κοινό πόλεμο χαμηλής έντασης. Αυτές οι δεξιότητες περιλαμβάνουν την ικανότητα διεξαγωγής, από το επίπεδο του τάγματος έως το επίπεδο της μεραρχίας, εξαιρετικά συντονισμένων επιχειρήσεων συνδυασμένων όπλων εναντίον ενός μαζικού εχθρού και όχι εναντίον διάσπαρτων ομάδων ανταρτών ή τρομοκρατών.

Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου του Λιβάνου, οι IDF επέδειξαν σοβαρή υποβάθμιση της ικανότητάς τους σε αυτές τις δεξιότητες. Η δημιουργία και η διατήρηση αυτών των δεξιοτήτων απαιτεί πρώτα, αναγνώριση ότι είναι απαραίτητες. δεύτερον, ένα δόγμα που επικεντρώνεται σε αυτά. και τρίτον, επαρκή κατάρτιση για την εφαρμογή αυτού του δόγματος. Στον απόηχο της τακτικής πανωλεθρίας του Δεύτερου Πολέμου του Λιβάνου, οι IDF έχουν βελτιωθεί και στους τρεις αυτούς τομείς, αλλά πολλοί Ισραηλινοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι απέχει ακόμη πολύ από το προηγούμενο επίπεδο επάρκειάς τους.

Ένα άλλο πιθανό δίδαγμα του πολέμου στην Ουκρανία είναι ότι ενώ οι νέες τεχνολογίες είναι πολύ χρήσιμες, δεν είναι όπλα-θαύματα που υπερβαίνουν τις αρχές του πολέμου των βετεράνων. Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο μπορούν να αντιμετωπιστούν με κυβερνοάμυνα, πλεονασμό και εναλλακτικό εξοπλισμό που δεν εξαρτάται από τον κυβερνοχώρο. η μαζική χρήση τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών μπορεί να αντιμετωπιστεί με νέα αντιαεροπορικά όπλα και νέο εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου· Και ενώ η πυροδότηση ακριβείας είναι αποτελεσματική, δεν παρέχει όλα όσα χρειάζονται οι επίγειες δυνάμεις από την υποστήριξη πυρός τους. Αν και οι αντίπαλοι στρατοί στην Ουκρανία μπορεί να είναι κάπως ανεπαρκείς σε πυρά ακριβείας, δεν έχει αποδειχθεί απόλυτος παράγοντας αλλαγής του παιχνιδιού και τα παλαιότερα όπλα πυρός και ελιγμών εξακολουθούν να παρέχουν βασικές δυνατότητες. Το δίδαγμα για τις IDF είναι ότι κινήθηκε πολύ γρήγορα και πολύ μακριά μειώνοντας το οπλοστάσιό της με άρματα μάχης και στατιστικό πυροβολικό (τόσο πυροβόλα όσο και όλμους).

Ένα τρίτο μάθημα είναι ότι οι αριθμοί των στρατευμάτων εξακολουθούν να μετράνε. Η πραγματική δύναμη μάχης ισοδυναμεί με πολλαπλασιασμό της ποσότητας με την ποιότητα και τη θέληση για μάχη. Αυτό σημαίνει ότι η μαζική μείωση των εφεδρικών μονάδων μάχης εδάφους των IDF μπορεί να την αφήσει με ανεπαρκείς δυνάμεις για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων υψηλής έντασης – ειδικά εάν ένας πόλεμος υψηλής έντασης περιλαμβάνει περισσότερα από ένα μέτωπα και συνεχίζεται για πολλές εβδομάδες ή μήνες αντί για τις ημέρες ή λίγες εβδομάδες του παρελθόντος. Επιπλέον, δεδομένου ότι οι νέες τεχνολογίες είναι εξαιρετικά ακριβές και οι παλαιότερες τεχνολογίες έχουν αποδειχθεί ότι εξακολουθούν να παρέχουν αξιόλογες και βασικές δυνατότητες, δεν είναι απαραίτητο να παρέχουμε σε κάθε μονάδα του μεγάλου IDF όλη την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Ορισμένες νέες τεχνολογίες μπορεί να είναι πιο σημαντικές από άλλες. Εάν ορισμένες κατανεμηθούν σε λιγότερο πλήρως εξοπλισμένες μονάδες (για παράδειγμα, το βασικό ενεργό σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας για τεθωρακισμένα οχήματα), η συνολική διαφορά στην ικανότητα μάχης θα αποδειχθεί λιγότερο δραματική από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Ένα ζωτικό δίδαγμα είναι η ανάγκη παροχής ευρωστίας και πλεονασμού στις επικοινωνίες. Μια στρατιωτική μονάδα υπάρχει μόνο εάν έχει αποτελεσματικές και σταθερές επικοινωνίες μεταξύ των υπομονάδων που την απαρτίζουν. Διαφορετικά, είναι απλώς μια συλλογή στρατιωτών και εξοπλισμού που λειτουργούν ανεξάρτητα σύμφωνα με τις ατομικές εκτιμήσεις της κατάστασης και του μαχητικού πνεύματος.

Το IDF μηχανογραφεί τις επικοινωνίες του όλο και περισσότερο σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια δικτυωμένη δύναμη. Εάν επιτύχει, αυτή η νέα τεχνολογία θα επιταχύνει δραματικά τη μεταφορά αναφορών και εντολών, δημιουργώντας γρήγορες αντιδράσεις με πυρά ή ελιγμούς σε κάθε νέα κατάσταση ή στόχο. Ωστόσο, αυτή η τεχνολογία είναι επίσης πιο ευαίσθητη σε ηλεκτρονικές και κυβερνοεπιθέσεις και είναι επίσης λιγότερο κινητή. Το ουκρανικό ηλεκτρονικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου διαταράχθηκε από ρωσική κυβερνοεπίθεση την πρώτη ημέρα του πολέμου. Ωστόσο, το Κίεβο είχε προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο διατηρώντας παλαιότερα συστήματα που ήταν λιγότερο ευαίσθητα σε τέτοιες παρεμβολές. Αυτό επέτρεψε στον ουκρανικό στρατό να συνεχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά, αν και λιγότερο αποδοτικά.

 

[1] Οποιαδήποτε σοβαρή μελέτη της ιστορίας του πολέμου δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολέμων ήταν πάντα χαμηλής έντασης – δηλαδή, επικεντρωμένη σε στρατηγικές και τακτικές ανταρτών και τρομοκρατίας. Οι λεγόμενοι «νέοι πόλεμοι» είναι στην πραγματικότητα ο παλαιότερος και πιο συνηθισμένος τύπος πολέμου και υπάρχουν από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να πολεμούν μεταξύ τους.

[2] Σύμφωνα με δημόσια πρόσωπα, τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι IDF έχουν απορρίψει τα περισσότερα από τα άρματα μάχης και το πυροβολικό τους και έχουν κλείσει μεγάλο αριθμό σχηματισμών.

[3] Με τα λόγια ενός Ουκρανού ανώτερου αξιωματικού: «Οι αντιαρματικοί πύραυλοι επιβράδυναν τους Ρώσους, αλλά αυτό που τους σκότωσε ήταν το πυροβολικό μας. Αυτό ήταν που έσπασε τις μονάδες τους».

 

Προβολή PDF

 

Ο Δρ Eado Hecht, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο BESA, είναι στρατιωτικός αναλυτής που επικεντρώνεται κυρίως στη σχέση μεταξύ στρατιωτικής θεωρίας, στρατιωτικού δόγματος και στρατιωτικής πρακτικής. Διδάσκει μαθήματα στρατιωτικής θεωρίας και στρατιωτικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan, στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα και στο Πανεπιστήμιο Reichman και σε διάφορα μαθήματα στις Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ.