Οδηγούν την Κύπρο στην παγίδα της Πενταμερούς, με τον λαό στο σκοτάδι
Οδηγούν την Κύπρο στην παγίδα της Πενταμερούς, με τον λαό στο σκοτάδι
Φοίβος Κλόκκαρης
Η ΔΔΟ είναι κατά βάση το σχέδιο Ανάν. Είναι μορφή συγκεκαλυμμένης συνομοσπονδίας, που διχοτομεί το έδαφος, τον λαό και την εξουσία. Οι Τούρκοι όχι μόνο δεν έχουν μετακινηθεί από τις αρχικές τους θέσεις, αλλά προβάλλουν συνεχώς νέες, με τελευταία την κυριαρχική ισότητα.
Επίκειται πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό και οι πολίτες ελάχιστα γνωρίζουν για τις συγκλίσεις των συνομιλιών και το περιεχόμενο της λύσης ΔΔΟ, που θα υποστηρίξει η Kυβέρνησή μας (γίνεται αναφορά σε αποκεντρωμένη ομοσπονδία) .
Καμιά δικαιολογία δεν υπάρχει, οι πολίτες να αγνοούν αυτά που τους αφορούν άμεσα, τα οποία είναι γνωστά στα ΗΕ και τους Τούρκους. Η αποδέσμευσή τους δεν παραβιάζει την κρατική ασφάλεια και δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται απόρρητα. Σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα λύσης του Κυπριακού, να μην υποστούν αιφνιδιασμό οι πολίτες, όπως συνέβη με το ογκώδες σχέδιο Ανάν, που είχε αναρίθμητες παραπλανητικές ασάφειες, για να δίδεται η ερμηνεία που βολεύει κάθε κοινότητα, προκειμένου να ψηφισθεί το σχέδιο. Οι ασάφειες εξυπηρετούν τον ισχυρό (Τουρκία).
Οι κυβερνήσεις μας πολύ λίγα στοιχεία έχουν αποδεσμεύσει για την οφειλόμενη ενημέρωση των πολιτών, οι οποίοι ως επί το πλείστον λαμβάνουν πληροφόρηση από διαρροές στα ΜΜΕ και αυτό είναι απαράδεκτο σε ένα δημοκρατικό κράτος. Οι συνομιλίες για τη ΔΔΟ συνεχίζονται επί 17 χρόνια μετά το σχέδιο Ανάν, και η βασική πληροφόρησή μας προέρχεται από διαρροές που έγιναν στα ΜΜΕ. Διαρροές που τρομάζουν για το δαιδαλώδες κράτος το οποίο οικοδομείται και για τις συγκλίσεις που βασίζονται στις δικές μας υποχωρήσεις. Το 2013 η διαρροή στο διαδίκτυο τού 77 σελίδων εγγράφου Ντάουνερ «Συγκλίσεις 2008-2012», το 2014 στον ημερήσιο Τύπο, των συγκλίσεων-αποκλίσεων των συνομιλιών και το 2017, μετά την πενταμερή στο Κράν Μοντάνα, βασικών στοιχείων των δικών μας θέσεων.
Από τις εν λόγω διαρροές και την κοινή διακήρυξη της 23 Μαΐου 2008 και 11 Φεβρουαρίου 2014, διαπιστώνεται ότι:
- Η ΔΔΟ είναι κατά βάση το σχέδιο Ανάν. Είναι μορφή συγκεκαλυμμένης συνομοσπονδίας, που διχοτομεί το έδαφος, τον λαό και την εξουσία. Οι Τούρκοι όχι μόνο δεν έχουν μετακινηθεί από τις αρχικές τους θέσεις, αλλά προβάλλουν συνεχώς νέες, με τελευταία την κυριαρχική ισότητα. Οι συγκλίσεις των διακοινοτικών συνομιλιών (ΔΣ) είναι ουσιαστικά οι δικές μας υποχωρήσεις («Constituent States of equal status», εγγυημένες πλειοψηφίες κατοίκων/περιουσιών στις ζώνες, εκ περιτροπής προεδρία, παραβίαση της αρχής της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων, προτεραιότητα στον χρήστη για το περιουσιακό στο Τ/Κ “Constituent State”, τέσσερεις ευρωπαϊκές ελευθερίες Τούρκων υπηκόων, αφοπλισμός κυπριακού κράτους κ.ά.).
- Καθ’ όλην τη διάρκεια των ΔΣ συντηρείται η αυταπάτη ότι υπάρχει συμφωνημένη βάση επί της οποίας οικοδομείται η λύση της ΔΔΟ. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμφωνήθηκε, είναι ο αγγλικός όρος “Constituent States”, που καθιερώθηκε με το σχέδιο Ανάν. Εμείς τον ερμηνεύουμε ως «συνιστώσες πολιτείες», ενώ οι Τούρκοι ως «ιδρυτικά κράτη» (Curucu Devleti) και καταθέτουν θέσεις στη βάση αυτής της ερμηνείας. Δηλαδή η ΔΔΟ ερμηνεύεται από την Κυβέρνησή μας ως ομοσπονδία και από τους Τούρκους ως συνομοσπονδία δύο κρατών, την οποία υποστηρίζουν και σήμερα, αφού αφαίρεσαν το κάλυμμα της ΔΔΟ. Παρά την έλλειψη συμφωνημένης βάσης λύσης, οι συνομιλίες προχώρησαν σε ένα λαβύρινθο συγκρουσιακών, διχοτομικών θέσεων και το ογκώδες οικοδόμημα της ΔΔΟ, που κτίσθηκε σε σαθρά θεμέλια, βούλιαξε σε τέλμα και ήταν φυσικό, λόγω του στρατηγικού λάθους των ΔΣ να συζητούμε με την υποτελή διοίκηση τής Τουρκίας, η οποία υποστηρίζει τα τουρκικά συμφέροντα σε βάρος εκείνων της Κύπρου. Η Κυβέρνησή μας οφείλει να απαντήσει στο ερώτημα, γιατί όλα αυτά τα χρόνια παραπλανάται ο λαός ότι υπάρχει συμφωνημένη βάση λύσης και ότι η ΔΔΟ δεν είναι το σχέδιο Ανάν;
- Πολύ σοβαρά θέματα, που αφορούν την παραβίαση της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους, φαίνεται από τις διαρροές ότι δεν έχουν συζητηθεί, όπως είναι οι διμερείς συμφωνίες εξάρτησης της «ΤΔΒΚ» από την Τουρκία που είχαν ενσωματωθεί και στο σχέδιο Ανάν (περίπου 60 συμφωνίες), καθώς και το θέμα των παράνομων Τούρκων εποίκων που ψήφισαν στο δημοψήφισμα του 2004 για το σχέδιο Ανάν. Οι διμερείς συμφωνίες έχουν μετατρέψει την «ΤΔΒΚ» σε τουρκική επαρχία πλήρως εξαρτημένη από την Τουρκία σε όλους τους τομείς λειτουργίας της. Έκτοτε οι συμφωνίες αυτές έχουν πολλαπλασιαστεί και επεκταθεί και στα θέματα θαλάσσιων ζωνών, ερευνών για υδρογονάνθρακες, στρατιωτικής συνεργασίας, νερού και ηλεκτρικής ενέργειας. Η Τουρκία εμμένει να ενσωματωθούν όλες οι συμφωνίες σε λύση του Κυπριακού συνομοσπονδιακής μορφής δύο κρατιδίων, για να ελέγχει εσαεί το εξαρτημένο από αυτήν Τ/Κ “Constituent State” και μέσω αυτού τις αποφάσεις τού κυπριακού κράτους και να έχει πρόσβαση και σε αυτές της ΕΕ. Δεν επιδιώκει λύση δύο ανεξάρτητων κρατών, αλλά κατάλυση τής ΚΔ και έλεγχο ΟΛΗΣ της Κύπρου.
Έστω και την υστάτη, η ΚΔ να αρνηθεί συμμετοχή στην παγίδα της πενταμερούς, να αποκηρύξει τη λύση ΔΔΟ, να επανατοποθετήσει το Κυπριακό στην ορθή βάση του ως θέματος εισβολής, κατοχής, εποικισμού, εθνοκάθαρσης και να ενισχύσει την αμυντική θωράκισή της (Εθνική Φρουρά-Δόγμα ΕΑΧ-Αμυντικές συμμαχίες-Eastmed).
*Αντιστράτηγος ε.α.