Οι Αλεβίτες

Οι Αλεβίτες

Μοναδική μουσουλμανική χώρα, όπου οι Αλεβίτες κυβερνούν (ακόμη) είναι η Συρία και έτσι εξηγείται η φιλική στάση τους έναντι των ελληνορθόδοξων χριστιανών (χριστιανός ήταν ο δολοφονηθείς Σύριος ΓΕΕΘΑ), που αποτελούν (ακόμη;) το 10% του πληθυσμού της, γι’ αυτό και έχουν τοποθετηθεί στο στόχαστρο των αντικαθεστωτικών σουνιτών που συστηματικά τους εξολοθρεύουν στις περιοχές που έχουν επικρατήσει. (Σχετική και η απαγωγή των δύο Ιεραρχών, για τους οποίους πια κανείς δεν νοιάζεται, ούτε καν η επίσημη ελληνική Εκκλησία.)

Οι Αλεβίτες στην Τουρκία είναι γύρω στα 25 εκατομμύρια και ανέκαθεν ήταν υπό διωγμόν. Παρά τις πολλές προσπάθειες των Τούρκων Σουνιτών να τους αφομοιώσουν, δεν έχασαν τη συνοχή τους. Η καχυποψία και η προκατάληψη χωρίζει τους Αλεβίτες και τους Σουνίτες, οι οποίοι κατηγορούν τους Αλεβίτες ως ετερόδοξους, σχηματικούς, προδότες και ανήθικους.
        Οι Σουνίτες στην Τουρκία, με ασπίδα τον στρατό, την αστυνομία και το σύνταγμα, κλείνουν τους τεκέδες των Αλεβιτών, τους κόβουν την παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, μπλοκάρουν τα αναπτυξιακά έργα στις περιοχές τους κ.ά. Τη μεγαλύτερη εξόντωση Αλεβιτών (40.000 νεκροί) την έκανε ο Σουλτάνος Σελίμ, το όνομα του οποίου έδωσε ο Ερντογάν πριν από μερικές ημέρες στην τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου. Αυτό, σε συνδυασμό με τους νόμους για το αλκοόλ και την αντισύλληψη, ενόχλησε τους Αλεβίτες, επειδή θεωρούν ότι οι νόμοι αυτοί στρέφονται εναντίον τους.
        Μετά την κατάληψη της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους, εκατομμύρια Έλληνες χριστιανοί υποχρεώθηκαν να εξισλαμισθούν, όπως και μετέπειτα συνέβη στην Ελλάδα και στην Κύπρο (λινοπάμπακοι), οι οποίοι φαίνεται να επέλεξαν το δόγμα των Αλεβιτών, παρά των Σουνιτών. Τα βασικά χαρακτηριστικά της πρόσμιξης Αλεβιτών και χριστιανών, που είναι η βάση του δόγματος των Τούρκων Αλεβιτών, είναι:
1. Εργασία και δημιουργικότητα.
2. Ισότητα των φύλων.
3. Η μονογαμία.
4. Πιστεύουν σε μια δική τους εκδοχή της Αγίας Τριάδας: Αλλάχ ίσον Θεός, Μωάμεθ ίσον ύλη, και Αλί ίσον πνεύμα.
5. Έχουν δώδεκα ιμάμηδες που είναι πανομοιότυποι με τους δώδεκα αποστόλους της χριστιανικής θρησκείας. Στις τοιχογραφίες στους τεκέδες δεν διαφέρουν από τους δώδεκα αποστόλους στον Μυστικό Δείπνο. Δεν προσεύχονται στο τζαμί αλλά συχνάζουν σε τεκέδες, που σημαίνει χώροι συνάθροισης των Αλεβιτών. Τεκέδες υπήρχαν πολλοί και στην Ελλάδα, ανάμεσά τους είχε χρησιμοποιηθεί επί τουρκοκρατίας ως τεκές και ο Πύργος των Ανέμων (Ρολόι του Κυρρήστου) στους Αέρηδες.
6. Επιτρέπεται ο χορός και η διασκέδαση και έχουν ελευθερία στον έρωτα.
7. Είναι αυστηροί εναντίον της μοιχείας και του διαζυγίου.
8. Θεωρούν αμαρτία να κατηγορήσεις κάποιον στην απουσία του.
9. Εκτός από τον Αλί και τη σύζυγό του Φατιμά, αποδέχονται ως προφήτες τον Χριστό, τους Εβραίους προφήτες, όπως επίσης και τους Μικρασιάτες Αγίους των Χριστιανών, όπως τους Άγιο Γεώργιο, Άγιο Χαράλαμπο, Άγιο Μάμαντα και Προφήτη Ηλία.
10. Χρησιμοποιούν αγίασμα, έχουν κεριά και εκφράζουν ένα είδος βάπτισης.
11. Δεν κάνουν περιτομή.
12. Δεν ακολουθούν το ραμαζάνι και τους κανόνες του, γι’ αυτό και είναι σύνηθες φαινόμενο οι προστριβές με τους Σουνίτες κατά την περίοδο αυτή.
13. Στις γιορτές τους υπάρχουν έντονα αρχαιοελληνικά και διονυσιακά στοιχεία.

       Μετά τη μάχη του Ματζικέρτ το 1071, άρχισαν οι Τούρκοι να κατακλύζουν τη Μικρά Ασία. Οι Αλεβίτες εγκαταστάθηκαν στην κεντρική Μικρά Ασία, στην περιοχή της Καισάρειας, Καππαδοκίας και Ικονίου, που ήταν το προπύργιο του χριστιανισμού στη Μικρά Ασία. Ιδρυτής του τάγματος της περιοχής ήταν ο Τζελαλεντιν Αλ Ρουμί, ενός άλλου ο Χατζή Μπεκτάς Βελή, που καταγόταν απευθείας από τον Αλί. (Λέγεται ότι μπεκτασής ή φίλα προσκείμενος προς αυτούς ήταν και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος).
         Δανείστηκαν αρκετά στοιχεία από τους Έλληνες και ονόμαζαν τους   εαυτούς τους «σούφι», από την ελληνική λέξη σοφοί. Ενασχολούνται με το μυστικισμό και ενστερνίζονται τη φιλοσοφία του   Πλάτωνα και του Αριστοτέλη  και αποκαλούν «Ρουμί»  τη Μικρά Ασία την τόπος Ρωμιών δηλαδή.
           Στην περιοχή αυτή έγινε η πρόσμιξη πολιτισμών και η σημερινή θρησκεία των Αλεβιτών είναι ένα κράμα αυτής της πρόσμιξης. Τα εκατομμύρια Ελλήνων Χριστιανών της Μικράς Ασίας, κάτω από την πίεση των Τούρκων υποχρεώθηκαν να εξισλαμισθούν και επέλεξαν τους Αλεβίτες. Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι είναι κρυπτοχριστιανοί και διατηρούν χριστιανικά έθιμα, ανάβοντας καντήλια και αναρτώντας σταυρούς στα σπίτια τους. Έτσι, εκατομμύρια Ελλήνων αφομοιωθήκαν από τους μωαμεθανούς Αλεβίτες θρησκευτικά  και το επόμενο στάδιο ήταν να εκτουρκιστούν, εφόσον έχασαν τους εθνικούς δεσμούς με τον υπόλοιπο Ελληνισμό.

Πηγή: Ολυμπία

Αφήστε μια απάντηση