ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συνέχιση της στηρίξεως της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ και οι σχετικές δηλώσεις του Μπαϊντεν, κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Κίεβο την Δευτέρα 20-2-2023, προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις, διότι, προδιέγραψαν το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα δρομολογηθούν οι μελλοντικές εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Είναι γεγονός ότι σημαντικός αριθμός Αμερικανών επαϊόντων, κυρίως Στρατιωτικών και Πολιτικών, έχει συνειδητοποιήσει και εκφράζει ευθέως, την βεβαιότητα ότι, με βάση την παρούσα κατάσταση, η Ουκρανία όχι μόνο δεν είναι δυνατόν να κερδίσει τον πόλεμο, αλλά, αντιθέτως, η συνέχισή του εγκυμονεί τον κίνδυνο ακόμη και του διαμελισμού της χώρας. Για τον λόγο αυτόν προτείνουν την διπλωματική λύση των διαπραγματεύσεων, ώστε να λήξουν οι Επιχειρήσεις. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και σημαντικό τμήμα της αμερικανικής κοινής γνώμης, το οποίο διαπιστώνει ότι, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία έχει ήδη ορατές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή και των ΗΠΑ, με πιθανότητα, αυτές, να επιδεινωθούν.

Την παραπάνω πραγματικότητα είτε δεν αντιλαμβάνεται, είτε δεν θέλει να αποδεχθεί η Κυβέρνηση του Μπάϊντεν, όπως προκύπτει από το εξής τμήμα της ομιλίας του κατά την συνάντηση με τον Ζελένσκυ. «Ο πόλεμος έχει λάβει διαφορετική τροπή απ’ ότι στην αρχή, καθώς μετά από μεγάλες θυσίες των Ουκρανών, οι Ρώσοι χάνουν εδάφη που είχαν κατακτήσει, Ρώσοι Στρατιώτες εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης ενώ η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες».  Όπως όμως είναι γνωστό, οι εξελίξεις αυτές συνέβαιναν το φθινόπωρο του 2022. Τώρα τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι Ρωσικές Δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει όλα σχεδόν τα εδάφη που απώλεσαν το φθινόπωρο, έχουν την υπεροχή και την πρωτοβουλία σε όλα τα μέτωπα, απωθούν συνεχώς τις ουκρανικές Δυνάμεις προς Δυσμάς και, ετοιμάζονται να εκδηλώσουν την λεγομένη Εαρινή επίθεσή τους, η οποία αναμένουν ότι θα είναι επιτυχής, ώστε να έλθουν σε διαπραγματεύσεις από θέσεως ισχύος.

Παρά ταύτα, ο Αμερικανός Πρόεδρος επιθυμεί την συνέχιση του πολέμου, ελπίζοντας ότι, με τον τρόπο αυτόν η Ρωσία θα καταστραφεί οικονομικά και στρατιωτικά. Πέραν της οικονομικής βοήθειας που θα διαθέσει στην Ουκρανία (500 εκατ. δολάρια) δήλωσε και τα εξής:   «Θα ανακοινώσω άλλη μια παράδοση κρίσιμου εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων Πυρομαχικών Πυροβολικού, Αντιαρματικών Συστημάτων και Ραντάρ Εναερίου Επιτηρήσεως, που θα βοηθήσουν στην προστασία του ουκρανικού λαού από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς». Η εφημερίδα «New York Times» είναι περισσότερο αποκαλυπτική και επισημαίνει πως τα όπλα που θα δοθούν στην Ουκρανία είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν στον κόσμο όπως τα LEOPARD 2, CHALLENGER 2, M-1A2 ABRAMS, Αυτοκινούμενα Πυροβόλα 109 M-2 (Αμερικανικής Κατασκευής),  AHS Krab (Πολωνικής Κατασκευής), Οχήματα Μάχης Πεζικού (IFV) M-2 Bradley και μεγάλο αριθμό των γνωστών ΤΟΜΠ Μ-113. Από Στρατιωτικής απόψεως, εφ’ όσον δεν αποσταλούν στην Ουκρανία Νατοϊκές Χερσαίες Δυνάμεις τις οποίες θα υποστηρίζουν στην μάχη τα όντως άριστα, από απόψεως υψηλής τεχνολογίας Οπλικά Συστήματα που θα διατεθούν, με κορωνίδα τα Μαχητικά Αεροσκάφη F-16, η νέα βοήθεια, όσο μεγάλη και αν είναι, το περισσότερο που αναμένεται να επιτύχει είναι να δημιουργήσει μεγαλύτερες απώλειες στις ρωσικές Δυνάμεις, κλιμακώνοντας την εμπλοκή και των υπολοίπων χωρών του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, προκαλεί ευθέως και την Κίνα η οποία έχει σοβαρές αντιρρήσεις για την αποστολή αυτών των Όπλων. Μάλιστα, συζητά το ενδεχόμενο να ενισχύσει την Ρωσία με διαφόρους τρόπους.  Ο ένας είναι να χορηγήσει όπλα στην Ρωσία. Άλλος ένας είναι να διαθέσει στην Βάγκνερ  σημαντικό αριθμό Κινέζων Μισθοφόρων. Με αντίστοιχο τρόπο μπορεί να ενισχύσει τρεις ακόμη Παραστρατιωτικές Ομάδες που έχουν αρίστη εκπαίδευση και Μισθοφορική εμπειρία, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ρωσία. Αυτές είναι οι ακόλουθες:

α.       Το «Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα» (Russkoe Imperskoe Dvizhenie) (RID), με τον καθαρά Στρατιωτικό βραχίονα να ονομάζεται «Αυτοκρατορική Λεγεώνα». Είναι παραπλήσιος του γνωστού ουκρανικού «Τάγματος Αζόφ». Είναι εξοπλισμένος με αμιγώς κινεζικά Οπλικά Συστήματα και εκπαιδευμένος στο Αντάρτικο των Πόλεων. Μετά την έναρξη του πολέμου στο Ντονμπάς, τον Απρίλιο 2014, το RID έστειλε ενόπλους εθελοντές στις φιλορωσικές αυτονομιστικές ομάδες της περιοχής. Κάποια από τα μέλη της μάλιστα έχουν μισθοφορική εμπειρία στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή (κυρίως στην Συρία).

β.       Η «Ρωσική Εθνική Ενότητα» (Russkoe Natsionalnoe Edinstvo (RNE) που θεωρείται ως ο πιο καλά οργανωμένος φορέας μεταξύ των ρωσικών παραστρατιωτικών ομάδων. Αριθμεί 25.000 περίπου, ενεργά μέλη στη Ρωσία, τις χώρες της Βαλτικής και την Ουκρανία

 γ.      Η Παραστρατιωτική Οργάνωση RUSICH

Μέλη της έλαβαν μέρος στον πόλεμο στο Ντονμπάς το 2014 και το 2015.  Αυτή τη στιγμή μέλη της πολεμούν, ως εθελοντές, στην Ουκρανία.

Πλέον των προαναφερθέντων, η Κίνα, έχει την δυνατότητα να βοηθήσει την Ρωσία, να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν επιβάλει οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός ότι, εάν ισχύουν οι αμερικανικές πληροφορίες, στον πόλεμο της Ουκρανία, τους Ρώσους ενισχύει, υπό κάλυψη φυσικά, η Β. Κορέα. Στις 20 Ιανουαρίου 2023, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, παρουσίασε δορυφορική φωτογραφία η οποία ελήφθη στις 18 Νοεμβρίου και δείχνει, ρωσικό τρένο πέντε βαγονίων, να πηγαίνει στην Β. Κορέα να παραλαμβάνει εμπορευματοκιβώτια με Οπλικά Συστήματα (πυραύλους) κατασκευής Β. Κορέας και να επιστρέφει. Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό ότι, εάν η Κίνα εμπλακεί ουσιαστικά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Γ’ΠΠ θα βρίσκεται προ των πυλών.

Τέλος, δεν θα ήταν υπερβολή να εκτιμήσουμε ότι η βοήθεια που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος Μπάϊντεν, να διατεθεί  θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα της Στρατιωτικής Ισχύος της Ουκρανίας. Ο λόγος είναι ότι καλλιεργεί  και ενισχύει αβάσιμες ελπίδες και εκπέμπει εσφαλμένα μηνύματα στους Ουκρανούς. Συγκεκριμένα: Ο σκοπός της παροχής της Στρατιωτικής βοήθειας, είναι η παροχή της δυνατότητος στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να εκδηλώσουν Μεγάλης Κλίμακος Αντεπίθεση, προκειμένου να απελευθερώσουν τις καταληφθείσες από την Ρωσία περιοχές Ντονμπάς, Χερσώνας, Ζαπορίζια, ακόμη και της Κριμαίας. Είναι νωπή η δήλωση της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ ότι: «Οι ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία είναι νόμιμοι στόχοι, η Ουκρανία τις χτυπά και εμείς το υποστηρίζουμε», προσθέτοντας ότι η Ουκρανία δεν θα είναι ασφαλής εάν η Κριμαία δεν αποστρατιωτικοποιηθεί τουλάχιστον».

Αυτή η προσέγγιση προδήλως δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά επιχειρησιακά δεδομένα της παρούσης και έχει την πιθανότητα, που εγγίζει τα όρια της βεβαιότητος ότι ωθεί τις εξελίξεις προς λάθος κατεύθυνση. Κατ’ αρχάς οι Ουκρανοί, δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες Δυνάμεις προκειμένου να αναλάβουν αποφασιστική Αντεπίθεση με πιθανότητες επιτυχίας. Με εξαίρεση το ότι ο ουκρανικός Στρατός έχει επιτύχει να πραγματοποιήσει ορισμένες τοπικές Αντεπιθέσεις, εξακολουθεί να υποχρεώνεται να τηρεί αμυντική διάταξη και, σε ορισμένα πεδία μάχης, να συνεχίζει να υποχωρεί. Αυτό σημαίνει πως οι Ουκρανοί, ακόμη και αν κατορθώσουν να συγκεντρώσουν και να μετακινήσουν Δυνάμεις διαφορετικές από εκείνες που βρίσκονται ήδη σε εμπλοκή με τους Ρώσους, θα απαιτηθεί σημαντικό χρονικό διάστημα, το οποίο δεν διατίθεται, προκειμένου να σχηματισθεί μία Δύναμη της οποίας η  Συγκρότηση, η Σύνθεση, η Εκπαίδευση ο Συντονισμός και η Μαχητική Ικανότητα δεν είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλισθούν, ώστε να εγγυώνται την επιτυχία.

Σχετικά με την Κριμαία, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν και τα ακόλουθα δεδομένα. Η Κριμαία ανήκει στην Ρωσία, από το 2014. Οι Ρώσοι, συνεπώς, λόγω και της τεράστιας Στρατηγικής αξίας της, είχαν όλη την άνεση χρόνου, να την οχυρώσουν καλά και να την μετατρέψουν, ουσιαστικά, σε ένα απόρθητο φρούριο. Είναι εγκατεστημένος και αναπτυγμένος εκεί, μεγάλος αριθμός  Χερσαίων Μονάδων, Αντιαεροπορικές Μονάδες, Αεροπορικές Δυνάμεις και Συστήματα Πυραύλων εναντίον Πλοίων. Επί της ουσίας, ο κύριος όγκος των Στρατιωτικών Δυνάμεων της Ρωσίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι συγκεντρωμένος στη χερσόνησο της Κριμαίας. Συνεπώς, οποιαδήποτε Στρατιωτική προσπάθεια καταλήψεως της Κριμαίας, θα οδηγηθεί σε αποτυχία, κατά μείζονα λόγο, όταν αναφερόμασθε σε ουκρανική επιθετική ενέργεια.

Υπάρχει όμως και η πολιτική παράμετρος του θέματος, η οποία καλόν είναι να μη παραβλέπεται.  Η Κριμαία έγινε μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, πρότυπα και διαδικασίες.
Οι πολίτες της Κριμαίας με συντριπτική πλειοψηφία εψήφισαν υπέρ της αποσχίσεως από την Ουκρανία και της εντάξεώς τους στη Ρωσία. Οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον της Κριμαίας, συνιστά επίθεση εναντίον κυριάρχου εδάφους της Ρωσίας και είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει την σφοδρή απάντηση της Ρωσίας, η οποία είναι σε θέση να καταφέρει συντριπτικά πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας. Η πραγματικότητα αυτή, έπρεπε να ληφθεί υπόψιν από την Νούλαντ και να μην ενθαρρύνει την σκέψη για τυχόν ουκρανική επίθεση στην Κριμαία. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι, λόγω της θέσεώς της, είναι βέβαιο πως εκφράζει την επίσημη άποψη της κυβερνήσεως Biden.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να ισχυρισθούμε πως, δίνοντας στην Ουκρανία την ψευδή πεποίθηση ότι είναι σε θέση να εκδηλώσει με επιτυχία Μεγάλης Κλίμακος Αντεπίθεση, οι ΗΠΑ, την εξωθούν σε μία απέλπιδα, μάταιη και μη ανταποκρινομένη στην πραγματικότητα πολεμική προσπάθεια που θα έχει ως συνέπεια την καταστροφή, ανεπιστρεπτί, της πολεμικής της μηχανής.

Γεώργιος Επιτήδειος

Αντγος ε.α