Blog

Οι ΗΠΑ αναμένουν να ξεκινήσουν την παράδοση αρμάτων μάχης Abrams στην Ουκρανία τον Σεπτέμβριο

Οι ΗΠΑ αναμένουν να ξεκινήσουν την παράδοση αρμάτων μάχης Abrams στην Ουκρανία τον Σεπτέμβριο

Οι ΗΠΑ αναμένουν να ξεκινήσουν την παράδοση αρμάτων μάχης Abrams στην Ουκρανία τον Σεπτέμβριο

Η είδηση, που παρέχεται από έξι άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις, σηματοδοτεί τις πιο συγκεκριμένες πληροφορίες μέχρι σήμερα για τα σχέδια της Ουάσιγκτον.

Από τη LARA SELIGMAN , ΤΟΝ ALEXANDER WARD , ΤΟΝ PAUL MCLEARY και ΤΟΝ JOE GOULD

27/07/2023 17:13 EDT

Τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams είναι πιθανό να φτάσουν στο ουκρανικό πεδίο μάχης τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έξι άτομα που γνωρίζουν τον σχεδιασμό, καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου πιέζουν να ανακαταλάβουν εδάφη σε μια αντεπίθεση που σηκώνει ατμό.

Το σχέδιο είναι να σταλούν μια χούφτα άρματα μάχης Abrams στη Γερμανία τον Αύγουστο, όπου θα υποβληθούν σε τελική ανακαίνιση. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η πρώτη παρτίδα Abrams θα αποσταλεί στην Ουκρανία τον επόμενο μήνα.

Οι πιθανές παραδόσεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου σηματοδοτούν το πιο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο που προβλέπεται όταν το κύριο άρμα μάχης της Αμερικής αναμένεται να κυλήσει στο πεδίο της μάχης. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι οι Abrams θα βρεθούν στα χέρια της Ουκρανίας κάποια στιγμή το φθινόπωρο.

Οι ΗΠΑ στέλνουν παλαιότερα μοντέλα M1A1 αντί για την πιο σύγχρονη έκδοση A2, η οποία θα χρειαζόταν ένα χρόνο για να φτάσει στην Ουκρανία.

Τα έξι άτομα – ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας, ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ένας αξιωματούχος της βιομηχανίας, ένας βοηθός του Κογκρέσου και δύο άλλοι εξοικειωμένοι με τις συζητήσεις – έλαβαν όλα ανωνυμία για να συζητήσουν ευαίσθητα σχέδια που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι θέλει να παραδώσει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, τόσο για να βοηθήσει στην αντεπίθεση όσο και για να ενισχύσει την άμυνα του έθνους μακροπρόθεσμα. Εκτός από τα τανκς, οι ΗΠΑ θέλουν να αρχίσουν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς πιλότους σε μαχητικά αεροσκάφη F-16 πριν από την παράδοση πολεμικών αεροσκαφών, πιθανώς μέχρι το τέλος του έτους.

Η άφιξη των αρμάτων μάχης τις επόμενες εβδομάδες θα προσθέσει μια νέα, θανατηφόρα διάσταση στο απόθεμα της Ουκρανίας, καθώς οι δυνάμεις της αγωνίζονται να διαπεράσουν τις εδραιωμένες ρωσικές άμυνες κατά μήκος μιας πρώτης γραμμής που εκτείνεται σε εκατοντάδες μίλια. Αν και τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν κάνει κάποιες προόδους σε έναν άξονα επίθεσης τις τελευταίες ημέρες, δέχονται βαριά πυρά πυροβολικού και αεροσκαφών καθώς κινούνται αργά μέσα από πυκνά ναρκοπέδια και εχθρικές τρύπες αλεπούδων.

Η αρχική παρτίδα θα περιλαμβάνει έξι έως οκτώ τανκς, είπε ο αξιωματούχος της βιομηχανίας και ο βοηθός του Κογκρέσου. Συνολικά οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν 31 άρματα μάχης, αξίας ενός ουκρανικού τάγματος.

«Σίγουρα εργαζόμαστε για να τους φέρουμε στην Ουκρανία όσο πιο γρήγορα μπορούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Μάρτιν Ο’ Ντόνελ, αρνούμενος να συζητήσει λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα.

Προτού μπορέσουν οι ουκρανικές δυνάμεις να αρχίσουν να χειρίζονται τα άρματα μάχης, πρέπει να ολοκληρώσουν ένα κύκλο μαθημάτων περίπου 10 εβδομάδων σε 31 εκπαιδευτικά άρματα μάχης στη βάση του στρατού Grafenwoehr στη Γερμανία. Οι Ουκρανοί πρόκειται να ολοκληρώσουν αυτή την προπόνηση τον Αύγουστο, σύμφωνα με ξεχωριστό αξιωματούχο του DOD.

Ο πρώτος αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών και ένα άλλο άτομο που γνωρίζει τη σκέψη του Κιέβου είπαν ότι τα τανκς θα μπορούσαν να φτάσουν στην Ουκρανία ήδη από τον Αύγουστο, αλλά αυτό το χρονοδιάγραμμα μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξο. Τα τανκς δεν ειναι καινουργια? Αντίθετα, τα παλαιότερα οχήματα αφαιρούνται από την πιο ευαίσθητη τεχνολογία τους, συμπεριλαμβανομένης σε ορισμένες περιπτώσεις μυστικής θωράκισης απεμπλουτισμένου ουρανίου, προτού σταλούν στην Ουκρανία.

Ενώ ο αξιωματούχος του κλάδου είπε ότι η πρώτη παρτίδα τροποποιήσεων έχει ολοκληρωθεί, δεν είναι σαφές εάν όλες οι απαραίτητες ανακαινίσεις μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Αλλά η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη από την απλή αποστολή τανκς και πληρωμάτων εκπαίδευσης. Ένας τρίτος αξιωματούχος του DOD, ο οποίος δεν αναφέρθηκε στα χρονοδιαγράμματα των τανκ, αλλά αντ’ αυτού μίλησε ευρύτερα για τον εξοπλισμό και τη διατήρηση της Ουκρανίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, είπε ότι οι ΗΠΑ «συνεργάζονται με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας για να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις επισκευής βαριάς συντήρησης, ειδικά για ζημιές στη μάχη». τα άρματα μάχης Abrams και άλλα βαριά τεθωρακισμένα που έχουν δωριστεί στην Ουκρανία. «Ταυτόχρονα, διαβεβαιώνουμε ότι λαμβάνουν όλη την κατάλληλη εκπαίδευση, όχι μόνο για

Ο ανώτατος αξιωματούχος εξαγορών του Πενταγώνου, Γουίλιαμ Λα Πλάντε, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ότι οι εργασίες επισκευής και συντήρησης είναι η «κύρια προσπάθεια» για μια ομάδα συμμάχων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, στην προσπάθεια να κρατήσουν την Ουκρανία στον μακροπρόθεσμο αγώνα. .

Το Κίεβο πιέζει σκληρά για να φτάσουν οι Abrams όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφρασε την «ελπίδα» σε συνέντευξή του τον Ιούνιο σε ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό ότι τα τανκς θα μπορούσαν να φτάσουν εγκαίρως για να λάβουν μέρος στην τρέχουσα αντεπίθεση.

Ωστόσο, «δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο με όρους αυτής της αντεπίθεσης», προειδοποίησε.

«Δεν πρέπει να βλέπετε αυτή την αντεπίθεση ως την τελευταία και αποφασιστική», είπε ο Κουλέμπα. «Θα υπάρξουν τόσες αντεπιθέσεις, τόσες όσες χρειαστούν για να εκδιωχθεί η Ρωσία από το έδαφός μας».

Η σκληρή πανοπλία και τα ισχυρά όπλα του Abrams θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να διαπεράσουν τις έντονες αμφισβητούμενες περιοχές νότια και ανατολικά, όπου τα στρατεύματα ερευνούν για αδυναμίες. Αυτή την εβδομάδα το Κίεβο έκανε μια νέα ώθηση για να ανακαταλάβει εδάφη, στέλνοντας ενισχύσεις και επιτέθηκε νότια της πόλης Orikhiv που ελέγχεται από την Ουκρανία στην περιοχή Zaporizhzhia.

Εάν η Ουκρανία μπορέσει να σημειώσει πρόοδο εκεί, θα μπορούσε να προσφέρει ένα άνοιγμα στις δυνάμεις του Κιέβου να πιέσουν προς την πόλη Μελιτόπολη, κοντά στην Αζοφική Θάλασσα. Το σημείο της κίνησης προς τα ανατολικά και τα νότια είναι η διάσπαση των ρωσικών δυνάμεων, κόβοντας τη χερσαία γέφυρα μεταξύ της Ρωσίας και της Ρωσοκρατούμενης Κριμαίας.

Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περάσει μήνες σκάβοντας καλά οχυρωμένες θέσεις σε εκατοντάδες μίλια θέσεων πρώτης γραμμής, καθιστώντας την εκτόπισή τους δύσκολη αποστολή. Ο ουκρανικός στρατός δεν διαθέτει σύγχρονα μαχητικά αεροπλάνα για να παρέχει αεροπορική υποστήριξη, αφήνοντας τα ουκρανικά στρατεύματα εδάφους ευάλωτα σε επιθέσεις ρωσικών ελικοπτέρων και κατευθυνόμενα πυρά όλμων και πυροβολικού.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι η Ουκρανία έχει μια σκληρή μάχη μπροστά.

“Αυτή η επίθεση θα είναι αργή, θα είναι δύσκολη και θα έχει υψηλό κόστος”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Joint Chiefs Gen. Mark Milley σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις «έχουν ακόμη αρκετές επιλογές στη διάθεσή τους και μπορούμε να περιμένουμε ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin αυτή την εβδομάδα στην Παπούα Νέα Γουινέα.

 

https://www.politico.com/news/2023/07/27/u-s-expects-to-begin-delivering-abrams-tanks-to-ukraine-in-september-00108635