Blog

Όταν ΜΚΟ του Σόρος υποκαθιστά τα Ανώτατα Δικαστήρια στην Αλβανία!

Όταν ΜΚΟ του Σόρος υποκαθιστά τα Ανώτατα Δικαστήρια στην Αλβανία!

 

Μπέτσης Ορφέας

 

Είναι κοινός τόπος ότι τόσο το δικαστικό σύστημα όσο και εν γένει ο πολιτικός και δημόσιος βίος στην Αλβανία χρειάζεται κάθαρση. Για να υπάρξει ένα μέτρο κατανόησης του μεγέθους της διαφθοράς και της αδυναμίας δίωξης κυβερνητικών αξιωματούχων, αρκεί να αναφερθεί ότι στην Αλβανία δεν έχει υπάρξει ούτε μία τέτοια καταδίκη. Κι αυτό, παρ’ ότι έχουν δει το φως της δημοσιότητας όχι μόνο βαρύτατες καταγγελίες, αλλά και συγκεκριμένα στοιχεία.

Προ ημερών η πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα Γιούρι Κιμ έδωσε συνέχεια στην πολύκροτη απόφαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ του πρώην προέδρου και πρώην πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και της οικογένειάς του. Η πρέσβης, μετά από συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, ανέφερε με ανάρτηση της ότι είναι άδικο το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης να συνεχίσει να “τρώει χόρτο” λόγω αδυναμίας να διαχωρίσει τη θέση του από ένα πρόσωπο. Η φράση αποτελεί προφανώς πρόκληση, απτή απόδειξη νεοαποικιακής νοοτροπίας.

Στο πλαίσιο της μετεκλογικής κατάστασης στην Αλβανία και δεδομένου ότι τα σενάρια για μεγάλο πολιτικό συνασπισμό παίρνουν και δίνουν, η επίμαχη δήλωση μοιάζει και σαν ωμός εκβιασμός. Η αντιπολίτευση είχε αποχωρήσει σύσσωμη από τη Βουλή τον Φλεβάρη του 2019. Στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνη του ίδιου έτους, επίσης δεν είχε συμμετάσχει.

Τούτο εκτός του ότι προκαλεί ουσιαστική ανωμαλία στη λειτουργία του πολιτεύματος προφανώς και επιφέρει συνέπειες και σε ό,τι αφορά στην “ευημερία” των στελεχών, ακόμα και ψηφοφόρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στην Αλβανία, η συμμετοχή στην πολιτική συνεπάγεται και ανάλογο μέρισμα από την διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού

Πολλοί αναλυτές στην Αλβανία εκτιμούν ότι ο διεθνής παράγοντας πιέζει για συγκυβέρνηση Σοσιαλιστικού και Δημοκρατικού Κόμματος από τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για σενάριο που έχει κάποια λογική, καθώς στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα είναι απαραίτητη μία λύση. Όχι απλά για την επάνοδο της αντιπολίτευσης στο θεσμικό της ρόλο αλλά και την πολιτική αποκατάστασή της. Σύμφωνα με αυτήν την άποψη, το πλέον αποδοτικό σενάριο είναι η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Επισήμως, το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει αποκηρύξει τον ιδρυτή και πρώην ηγέτη του Μπερίσα, παρά το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον θεωρεί διεφθαρμένο και ως εκ τούτου επικίνδυνο για τη σταθερότητα και το δημοκρατικό πολίτευμα. Ο δε Μπερίσα αντιτίθεται σε συμμετοχή του κόμματός του σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Για το πρόγραμμα και τη σύνθεση μιας τέτοιας κυβέρνησης, βέβαια, το πρώτο λόγο θα τον έχει δικαιωματικά ο για τρίτη φορά νικητής των εκλογών, ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα.

Η βεντέτα μεταξύ του Μπερίσα και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει και άλλη πτυχή. Λίγες ώρες πριν την επίσκεψη στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος και την προαναφερθείσα δήλωση της Αμερικανίδας πρέσβεως, ο Μπερίσα είχε προβεί σε μία ενδιαφέρουσα αποκάλυψη. Είχε καταγγείλει την συμφωνία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αλβανία με το Ινστιτούτο Δύσης-Ανατολής (East-West Institute) που εδρεύει στα Σκόπια, δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια και ανήκει στο δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων που χρηματοδοτεί και ελέγχει ο Τζωρτζ Σόρος.

Σόρος και Ινστιτούτο Δύσης-Ανατολής

Η συμφωνία ήταν απόρροια της επίσκεψης στα Τίρανα ανώτατου Αμερικανού αξιωματούχου για τη Διεθνή Συνεργασία στη Δίωξη Ναρκωτικών και στην Επιβολή του Νόμου. Στόχος της είναι να συνδράμει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας για να ανταποκριθεί στις εκτάκτως αυξημένες υποχρεώσεις του αναφορικά με την εκδίκαση υποθέσεων. Λόγω μεταρρύθμισης του αλβανικού δικαστικού συστήματος (με επίβλεψη των ΗΠΑ και χρηματοδότηση της ΕΕ), τόσο το Ανώτατο Δικαστήριο όσο και το Συνταγματικό Δικαστήριο έχουν παραλύσει από το 2017.

Το σύνολο σχεδόν των ανώτατων δικαστών έχουν παραιτηθεί ή κριθεί έκπτωτοι, επειδή κατά κανόνα αδυνατούσαν να δικαιολογήσουν την μεγάλη περιουσία που έχουν. Τούτο έχει ως συνέπεια την συσσώρευση στο Ανώτατο Δικαστήριο πλέον των 35.000 υποθέσεων που αναμένουν να εξεταστούν από μόλις 10 δικαστές που έχουν ορκιστεί προσφάτως. Για την αποσυμφόρηση της κατάστασης η αμερικανική πρεσβεία επέλεξε το Ινστιτούτο Δύσης-Ανατολής. Η ΜΚΟ του Σόρος θα επιλέξει νομικούς, οι οποίοι ουσιαστικά θα υποκαταστήσουν τα Ανώτατα Δικαστήρια της Αλβανίας στην εκδίκαση των υποθέσεων που εκκρεμούν!

Εάν η με αμερικανική καθοδήγηση της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος στην Αλβανία αποτελεί παραβίαση κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας, η υποκατάσταση των Ανωτάτων Δικαστηρίων από μία ξένη ΜΚΟ είναι το άκρον άωτον. Το Ινστιτούτο Ανατολής-Δύσης καθίσταται όχι μόνο ρυθμιστής στην διαδικασία απονομής Δικαιοσύνης, αλλά κατά κάποιο τρόπο και μηχανισμός εκδίκασης.

Έχουν ενδιαφέρον και τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν. Διευθύντρια στον τομέα της Κοινωνίας των Πολιτών του Ινστιτούτου Ανατολής-Δύσης είναι η Ντελίνα Φίτσο, σύζυγος του υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας Μπλέντι Τσούτσι. Και για τους ακόμη πιο περίεργους είναι μια από τις γυναίκες, με τις οποίες παροδικά είχε σχέση ο πρωθυπουργός Ράμα. Για την ακρίβεια, είναι η γυναίκα, με την οποία τον φωτογράφησαν –δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν έγινε κατά παραγγελία ή μη– σε πλαζ γυμνιστών στη νότια Γαλλία. Οι φωτογραφίες κυκλοφορούν έκτοτε στο διαδίκτυο.

Δεδομένου ότι πρωτίστως οι ΗΠΑ, αλλά και η ΕΕ, επιμένουν να διαλαλούν πόσο επιτυχημένη, σχεδόν θαυματουργή, είναι η έκβαση της δικαστικής μεταρρύθμισης, την όποια καθοδήγησαν απολύτως, είναι προφανές πως όταν κάποιος ασκεί κριτική και επισημαίνει μελανά σημεία, όπως τα ανωτέρω, ε τότε γίνεται εχθρός. Σε μία χώρα, πάντως, που η διαφθορά είναι ο κανόνας και στην κορυφή, το να μετατρέπεται από την Ουάσινγκτον σε αποδιοπομπαίο τράγο ο Μπερίσα είναι το άκρον άωτο της υποκρισίας, αλλά εξαιρετικά βολικό για το “αγαπημένο παιδί” των Αμερικανών Έντι Ράμα.

 

Αφήστε μια απάντηση