Blog

Παναγιώτης Νάστος*: Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Οι τούρκοι πέτυχαν την υπογραφή Memorandum of understanding (Μνημονίου κατανόησης) με την κυβέρνηση της Λιβύης. Η Τουρκία μέσω του εν λόγω μνημονίου πέτυχε την χάραξη ΑΟΖ μεταξύ αυτής και της Λιβύης καθώς και τη δυνατότητα να παρέμβει στρατιωτικά υπέρ της Λιβυκής κυβέρνησης βοηθώντας την να επικρατήσει στον εμφύλιο πόλεμο που διεξάγεται στη χώρα κατά του Στρατηγού Χαφτάρ.
Ο Erdogan στη συνέχεια, χωρίς χρονοτριβή, έφερε προς επικύρωση στην τουρκική βουλή το παραπάνω μνημόνιο, το οποίο τελικά επικυρώθηκε και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας. Έτσι έγινε νόμος του τουρκικού κράτους, δημιουργώντας ένα τετελεσμένο γεγονός και μία αυτοδέσμευση για τήρησή του από τον Erdogan, έναντι του τουρκικού πολιτικού συστήματος και του τουρκικού λαού. Αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή , αφού καταδεικνύει ότι η πρόθεση της Τουρκίας είναι, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν από την ΕΕ και από άλλα κράτη, να υιοθετηθεί πλήρως το μνημόνιο που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Λιβύης, υφαρπάζοντας ένα μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο .
Η Τουρκία στηρίζεται οικονομικά πάρα πολύ από το Κατάρ και γιαυτό δεν την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τυχόν οικονομικές κυρώσεις από την ΕΕ.
Τέλος το εν λόγω μνημόνιο απεστάλει από την Τουρκία στον ΟΗΕ.
Η Τουρκία γνωρίζει ότι αυτό το μνημόνιο είναι παντελώς αίολο και άκυρο. Επίσης γνωρίζει ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα αντιδράσει διπλωματικά και θα προσπαθήσει να ακυρώσει το εν λόγω μνημόνιο, πράγμα το οποίο ήδη γίνεται με πολύ γρήγορες και σωστές κινήσεις από πλευράς Κυβέρνησης.
Σίγουρα η πιθανότητα ακύρωσης του εν λόγω Μνημονίου είναι πάρα πολύ μεγάλη αφού το Δίκαιο της Θάλασσας καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ενστάσεις. Επιπλέον είναι εξόφθαλμο η Τουρκία να έχει ΑΟΖ σε απόσταση 500 χιλιομέτρων από τις ακτές της και να μην έχει η Κρήτη ΑΟΖ , μόλις 50 χιλιόμετρα νοτιότερα αυτής. Το τουρκικό επιχείρημα είναι ότι Καστελόριζο, Ρώ, Στρογγύλη, Ρόδος, Κάρπαθος, Κάσος, Κρήτη δεν έχουν ΑΟΖ. Φυσικά αυτό είναι πλήρως παράνομο και ανυπόστατο.
Οι τούρκοι όμως έχουν στο μυαλό τους και το μοίρασμα του Αιγαίου. Εάν και εφόσον καταφέρει η Τουρκία να περάσει τη θέση της αναφορικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Λιβύη βάσει του Μνημονίου που υπέγραψαν πρόσφατα οι δύο χώρες ,είτε διπλωματικά ,είτε στρατιωτικά σε βάρος της Ελλάδας, είτε με διαιτησία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης , είτε με διαιτησία τρίτων χωρών-χώρας-οργανισμών, για την υφαρπαγή της ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή Ανατολικά Ρόδου-Καρπάθου-Κάσου και Νότια της Κρήτης, τότε συνέχεια θα έχει το μοίρασμα του Αιγαίου , αφού τα νησιά κατά την τουρκική άποψη δεν έχουν ΑΟΖ.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Εκτιμώ ότι
1.Η Τουρκία θα προσπαθήσει να δολοφονήσει τον Στρατηγό Χαφτάρ , με χρήση UAV ,ειδικής ομάδας την οποία διαθέτει προς τούτο, και μαχητικών αεροσκαφών της, κατά τα αμερικανικά πρότυπα της πρόσφατης εξόντωσης του αρχηγού του ISSIS στη Συρία. Με αυτόν τον τρόπο θα κάνει ένα πολύ θετικό βήμα για την ήττα των στρατευμάτων του εν λόγω Στρατηγού και για την τελική νομιμοποίηση του υπογραφέντος Μνημονίου με την Λιβυκή κυβέρνηση. Ωστόσο για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η Τουρκία να «παρακάμψει» και άλλα κράτη τα οποία στηρίζουν τον Χαφτάρ και αυτό πρέπει να τύχει «επεξεργασίας» από την Τουρκία.
Η ΕΥΠ πρέπει να «αναμιχθεί» ενεργά και μυστικά μαζί με τις Ξένες υπηρεσίες των κρατών που στηρίζουν τον Χαφτάρ.
2.Παράλληλα η Τουρκία θα εφοδιάζει την Λιβυκή κυβέρνηση με πολυάριθμο στρατιωτικό υλικό δια θαλάσσης , αλλά και με μισθοφόρους της μέσω της τουρκικής οργάνωσης SADAT και με άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ (Bordo Berelli) ,βοηθώντας την να νικήσει τον Στρατηγό Χαφτάρ.
Εδώ διαφαίνεται η αναγκαιότητα της δημιουργίας μιάς ιδιωτικής μισθοφορικής εταιρείας, που πίσω της μυστικά θα ήταν το ελληνικό κράτος, η οποία θα εμπλεκόταν κατά τα τουρκικά πρότυπα στη Λιβύη, χωρίς να φαίνεται καθόλου η Ελλάδα.
3.Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει επίσης την πολεμική της αεροπορία η οποία θα ενεργεί αρχικά από τουρκικά αεροδρόμια και με διαδοχικούς ανεφοδιασμούς μαχητικών αεροσκαφών της εν πτήσει με τα ιπτάμενα τάνκερ που διαθέτει, θα προσβάλει θέσεις του Στρατηγού Χαφτάρ, μειώνοντας την ισχύ του και βοηθώντας σημαντικά στην ήττα των στρατευμάτων του. Όταν τελικά κατορθώσει η Τουρκία να έχει εξασφαλίσει στο απυρόβλητο ένα Λιβυκό αεροδρόμιο τότε θα μετασταθμεύσει εκεί τουλάχιστον μία μοίρα μαχητικών αεροσκαφών της, δημιουργώντας θανάσιμο κίνδυνο για την Κρήτη.
Ενδεχομένως αναγκαιοί σε πρώτο χρόνο, η ενίσχυση της υπάρχουσας Μοίρας μαχητικών μας αεροσκαφών που εδρεύουν στην Κρήτη και με μαχητικά αεροσκάφη άλλων μοιρών τα οποία να μετασταθμεύσουν εκεί.
4. Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα εξασφαλίσει την ασφαλή ροή στρατιωτικού υλικού προς την κυβέρνηση της Λιβύης δια θαλάσσης, ενώ ενδέχεται να συμμετέχει και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις προσβάλλοντας από ασφαλή περιοχή στόχους του στρατού του Χαφτάρ.
Ενίσχυση της ελληνικής ναυτικής παρουσίας στην περιοχή Κρήτης –Δωδεκανήσων.
5. Παράλληλα με τα παραπάνω η Τουρκία ΣΙΓΟΥΡΑ θα στείλει ερευνητικό πλοίο εντός της ελληνικής ΑΟΖ στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου-Κρήτης ,υπό αεροναυτική προστασία, προκαλώντας ακόμη περισσότερο την Ελλάδα να αντιδράσει. Το επόμενο βήμα θα είναι να σταλεί πλωτή εξέδρα στην παραπάνω περιοχή.
Η Ελληνική αντίδραση θα πρέπει να είναι μέσω πολυεθνικής συμμαχικής δύναμης , η οποία πρέπει να δημιουργηθεί στην ΝΑ Μεσόγειο και η οποία λεπτομερειακά αναλύεται παρακάτω.
6. Η Τουρκία θα δημιουργεί συνεχώς θέματα με την Ελλάδα , όπως υπερπτήσεις αεροσκαφών της από ελληνικές νησίδες, βραχονησίδες και νησιά, αύξηση των μεταναστευτικών ροών, προβλήματα κυριαρχίας νησίδων στον Εβρο ποταμό και διασυνοριακές διαφορές, απόπειρα αιχμαλωσίας ή προσβολής ελληνικού στρατιωτικού προσωπικού στον Εβρο, προβοκατόρικες ενέργειες σε Θράκη, Ρόδο, Κώ με σκοπό την ανάδειξη «καταπίεσης» των μουσουλμάνων που διαβιούν εκεί.
Λήψη αναγκαίων μέτρων από ΕΛΑΣ-ΕΥΠ για αποφυγή προβοκατόρικων ενεργειών σε Θράκη-Ρόδο-Κω και λήψη επιπρόσθετων μέτρων στρατιωτικής επαγρύπνησης
7. Απώτερος σκοπός της Τουρκίας θα είναι η πρόκληση θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα , προσπαθώντας να μας σύρει σε διαιτησία με οποιοδήποτε τρόπο. Ωστόσο δεν εκτιμώ ότι επιθυμεί η Τουρκία να υπάρξει διαιτησία πρίν την επιβολή τετελεσμένων σε σχέση με τη χώρα μας, όπως λόγου χάρη η αιφνιδιαστική κατάληψη μικρονησίδων πχ. Στρογγύλης, Ρώ, την οποία θα διασυνδέσει χρονικά με το θερμό επεισόδιο το οποίο ΣΙΓΟΥΡΑ θα γίνει σε άλλη εδαφική περιοχή. Γιαυτό τα μάτια μας και η προσοχή μας πρέπει να είναι στραμμένα σε Καστελόριζο, Ρω, Στρογγύλη. Όλες οι άλλες κινήσεις της Τουρκίας θα είναι παραπλανητικές προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή μας από τα παραπάνω τρία νησιά μας.
8. Κλείνω λέγοντας ότι μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Αν δούμε την σχετικά φωτογραφία του τούρκου ΥΠΑΜ Ακάρ στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων της Τουρκίας, όπου πίσω του φαίνεται ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας», φαίνεται η τουρκική ΑΟΖ να είναι νοτίως της Κρήτης και ανατολικά της Ρόδου όπως ακριβώς διαμορφώνεται μετά το Μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη , στο δε Αιγαίο φαίνεται το μισό(ανατολικότερα του 25ου Μεσημβρινού) να ανήκει στην τουρκική ΑΟΖ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Πέραν των διπλωματικών ενεργειών της Κυβέρνησης που ορθά και γρήγορα λαμβάνει για την κατάργηση του Μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Λιβύης, θα πρέπει να ληφθεί και μία σειρά από στρατιωτικά μέτρα, αφού εκτιμώ ότι ο Erdogan θα προχωρήσει περαιτέρω κλιμακώνοντας και οδηγώντας την κατάσταση στα άκρα. Αυτά είναι τα εξής:
1. Άμεση λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση για μεταναστευτικό, θητεία, επιστράτευση , στρατοχωροφυλακή , όπως ανάλυσή μου στο e-mail μου προς εσάς με τίτλο για «METANAΣΤΕΥΤΙΚΟ-ΘΗΤΕΙΑ-ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ».(28 Νοεμβρίου 2019)
2. Δημιουργία Διακλαδικής Δύναμης EAST MED, η οποία να περιλαμβάνει αεροναυτικές δυνάμεις από Ελλάδα-Ισραήλ-Αίγυπτο-Γαλλία-Κύπρο-Ιταλία και ΗΠΑ. Η δύναμη αυτή να έχει Διοίκηση και επιτελείο με έδρα την ανατολική Κρήτη και αποστολή της ο έλεγχος και η ασφάλεια της θαλάσσιας περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Σε περίπτωση προσβολής των παραπάνω δυνάμεων από Τρίτη χώρα, συλλογική αντίδραση των παραπάνω κρατών κατά τα πρότυπα του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.
3. Επίσπευση εξοπλιστικών προγραμμάτων

α/ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
– Οπωσδήποτε αγορά ή μέσω leasing (Γαλλία-Ισραήλ) απόκτηση 2 αεροσκαφών ανεφοδιασμού μαχητικών αεροσκαφών με καύσιμα (ιπτάμενα tanker). Η παραπάνω αγορά θα αποτελούσε μεγάλο πολλαπλασιαστή ισχύος της Πολεμικής μας αεροπορίας, ενώ παράλληλα θα επέτρεπε στην πολεμική μας αεροπορία να ενεργεί μέχρι και την Κύπρο για σημαντικό χρονικό διάστημα.Η Ελλάδα λόγω Κρήτης, στο οποίο θα έδρευαν τα παραπάνω 2 ιπτάμενα tanker, θα μπορούσε να ανεφοδιάζει τα μαχητικά αεροσκάφη της σε περιοχή της Μεσογείου στην κατεύθυνση νοτίως Χανίων, μακριά από τα τουρκικά αεροδρόμια και ραντάρ, με δυνατότητα ενέργειας τόσο στην Κύπρο για μεγάλο χρονικό διάστημα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της NA Mεσογείου, από αυτή τη νέα κατεύθυνση , από Δυτικά πρός τα Ανατολικά .(Μεσόγειος-Κύπρος-ΝΑ Μεσόγειος).Συνεπώς η Κύπρος δεν θα τελούσε υπό την άτυπη τουρκική αεροπορική ομηρία στην οποία τελεί τώρα .Επιπλέον η τουρκική αεροπορία θα αναγκαζόταν να προβεί σε μερική αναδιάταξη, αποφορτίζοντας έστω και λίγο την περιοχή του Αιγαίου. Τέλος σε μια πιθανή ελληνοτουρκική αεροναυμαχία στην περιοχή Κρήτης-Ρόδου-Καστελόριζου-Κύπρου, χάρη στα 2 αυτά αεροσκάφη η Πολεμική μας αεροπορία θα πολλαπλασίαζε το χρόνο εμπλοκής της στο υπόψη Θέατρο επιχειρήσεων , με πολλαπλά οφέλη .
Κλείνοντας θα έλεγα ότι η προσθήκη αυτών των 2 αεροσκαφών, θα αποτελούσε πονοκέφαλο για την τουρκική αεράμυνα, αφού οι τουρκικοί S-400 θα μπορούσαν να παρακαμφθούν από την ελληνική αεροπορία, ενεργώντας αιφνιδιαστικά μέσω περιοχής την οποία αυτοί δεν θα κάλυπταν.
– Οπωσδήποτε αγορά ή μέσω leasing (Ισραήλ) απόκτηση τουλάχιστον 4 αεροσκαφών F-35. Αυτή η κίνηση εφόσον γίνει θα μας δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε «διάδρομο» μέσω των F-35 στην τουρκική αεράμυνα , προκειμένου να εισχωρήσουν τα F-16 –MIRAGE 200 μας ,σε δεύτερο χρόνο.
Σημειώνω ότι οι δύο παραπάνω αγορές απομειώνουν σε σημαντικό βαθμό την ισχύ της τουρκικής αεράμυνας ,ιδίως μετά την απόκτηση των S-400 από τους τούρκους.
Παράλληλα , και αυτό είναι σημαντικότατο ,η απόκτηση των F-35 από την Ελλάδα, «υποθηκεύει» την αμερικανική υποστήριξη πρός την χώρα μας σε καιρό επιχειρήσεων κατά της Τουρκίας για ευνόητους λόγους(F-35 vs S-400).

β/ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
– Αγορά ή μέσω leasing απόκτηση 2-4 φρεγατών με δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής. Θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης-Ρόδου-Καστελορίζου-Κύπρου
– Απόκτηση προηγμένων τορπιλών για τα Υ/Β τύπου Παπανικολής, οι οποίες θα είναι ένας σημαντικότατος πολλαπλασιαστής ισχύος για το ΠΝ μας
– Απόκτηση 2-4 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας .Θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης-Ρόδου-Καστελορίζου-Κύπρου
– Απόκτηση και τοποθέτηση ιδώς σε ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ-ΡΩ-ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ, υλικών αποτροπής υποθαλάσσιας διείσδυσης-προσέγγισης τούρκων βατραχανθρώπων SAT, οι οποίο διαθέτουν μίνι υποβρύχια προς τούτο
– Αγορά-τοποθετηση αντιπλοικών πυραύλων σε νησιά μας, δημιουργώντας άρνηση πρόσβασης σε εκτενείς θαλάσσιους χώρους στο Αιγαίο για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

γ/ ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ
– Αγορά συστημάτων πυραυλικού πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς, τύπου ΑΤΤΑCMs
– Αγορά των αμερικανικών Α/Τ JAVELLIN και προώθησή τους πρωτίστως στον Έβρο. Ιδίως μετά από το «ντύσιμο» των τουρκικών αρμάτων LEOPARD με ουκρανικά συστήματα αυτοπροστασίας , αυτό είναι επιτακτικότατο. Τα παραπάνω αμερικανικά Α/Τ πλήτουν τα άρματα από πάνω, αφού τα βλήματά τους διαγράφουν καμπύλη τροχιά σχεδόν εφάμιλλη με εκείνη των όλμων στο τελικό στάδιο πτήσης τους και πλητουν το άρμα από πάνω πρός τα κάτω, κτυπώντας τον πύργο του αρχικά , ο οποίος έχει και την ελαφρότερη θωράκιση.
– Νέα Αμυντική οργάνωση Εβρου ποταμού. Συνδυασμός υπάρχουσας τάφρου με διανοιξη μεγάλων κρατήρων στο έδαφος όπισθεν αυτής και τοποθέτηση διαφορετικού ύψους οδόντων δράκοντος μετά από τους κρατήρες. Ένα τέτοιο «πλέγμα» οχύρωσης δεν θα μπορεί να ξεπεραστεί από τις μεγάλου μήκους γέφυρες ζεύξης του ποταμού που διαθέτουν τα 2-5 ΣΜΧ των τούρκων στην περιοχή .
– Εξωτερική διαμόρφωση αρμάτων –ΤΟΜΠ μας πρός αποφυγή απωλειών από βολές Α/Τ και κατασκευή και τοποθέτηση πύργου για προστασία του πολυβολητή στα ΤΟΜΠ
– Μετεγκατάσταση πεζοναυτών από Βόλο σε Σαλαμίνα (δίπλα στο στόλο)
– Μετεγκατάσταση 21ΤΘΤ από Κομοτηνή στο Μέγα Δέρειο ως εφεδρεία 16ης ΜΜΠΖ και αντίστοιχα 25ΤΘΤ από Ξάνθη σε Κομοτηνή. Τέλος μετεγκατάσταση 20ΤΘΜ από Καβάλα σε Ξάνθη.
– Προώθηση Ε/Π KAIOVA σε κύρια νησιά μας
– Προώθηση στα κύρια και ενδιάμεσα νησιά μας, αρμάτων από αρματικό δυναμικό Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας
– Δημιουργία 3 ΛΑΤ ειδικής σύνθεσης ,με 10ΜΙLAN-6TOW έκαστος, χωρίς οχήματα, οι οποίοι να μπορούν λόγω μικρού όγκου και βάρους των συστημάτων και των πυρομαχικών τους , να μετακινηθούν είτε με ελικόπτερα είτε με μεταγωγικά αεροσκάφη εκεί όπου θα υπάρξει επιχειρησιακή ανάγκη.

Παναγιώτης Νάστος
Σχης (ε.α)-Αναλυτής-Συγγραφέας 

Αφήστε μια απάντηση