Παράνομοι Μετανάστες. Ο Πολιορκητικός Κριός της Τουρκίας

Παράνομοι Μετανάστες. Ο Πολιορκητικός Κριός της Τουρκίας

ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. Ο ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΙΚΟΣ ΚΡΙΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Το πρόσφατο περιστατικό με τους μετανάστες που εγκλωβίσθηκαν σε νησίδα του Έβρου, έφερε στην επιφάνεια, για μία ακόμη φορά, την προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τους παράνομους μετανάστες, ως μέσον ασκήσεως επιθετικής πολιτικής εναντίον της χώρας μας. Μετά την παταγώδη αποτυχία της, τον Μάρτιο 2020, να προωθήσει μαζικά στην ελληνική πλευρά του Έβρου χιλιάδες τέτοιους μετανάστες, η Τουρκία, έχει αναβαθμίσει τις μεθοδεύσεις της.

Νέα πολιτική προωθήσεως παρανόμων μεταναστών στην Ελλάδα

Προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της, προσαρμόζει συνεχώς την τακτική της. Σε ότι αφορά τον Έβρο, προωθεί και εγκαταλείπει ομάδες μεταναστών σε νησίδες οι οποίες, είτε ανήκουν στην Ελλάδα, είτε ανήκουν στην Τουρκία. Εάν η νησίδα ανήκει στην Ελλάδα, είναι προφανές, ότι έχουμε την υποχρέωση να τους παραλάβουμε και να εξετάσουμε το ενδεχόμενο χορηγήσεως Ασύλου. Εάν δεν ενεργήσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο, αυτομάτως, θέτουμε υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία μας επί της νησίδος. Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία έχει επιτύχει τον σκοπό της. Την προώθηση στην Ελλάδα αριθμού παρανόμων μεταναστών, τους οποίους, η χώρα μας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν μπορεί ούτε να επαναπροωθήσει, ούτε να τους επιτρέψει να την εγκαταλείψουν και να μεταβούν σε άλλη χώρα. Εάν η νησίδα ανήκει στην Τουρκία, εφαρμόζει άλλη τακτική. Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ ως Ασφαλής χώρα, αρνείται να επιτρέψει στους μετανάστες το δικαίωμα να υποβάλουν στην Τουρκία Αίτηση Διεθνούς Προστασίας, να ζητήσουν δηλαδή Άσυλο, όπως είναι υποχρεωμένη να κάνει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αντιθέτως, εκδίδει αποφάσεις απελάσεως, τους προωθεί στα σύνορα, τους εγκαταλείπει στη νησίδα και τους ωθεί, με την βία, να έλθουν στην Ελλάδα. Επειδή οι κινήσεις αυτές είναι οργανωμένες, οι παράνομοι μετανάστες τηλεφωνούν σε διάφορες διεθνείς Οργανώσεις Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέροντας ότι βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Αυτές, με την σειρά τους, επιτυγχάνουν να «ευαισθητοποιήσουν»  το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που ζητά από την Ελλάδα να παραλάβει τους μετανάστες, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί η χώρα μας να αποδείξει ότι το έδαφος στο οποίο βρίσκονται δεν είναι ελληνικό. Επειδή η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρος, υποχρεώνεται η Ελλάδα να τους παραλάβει, διότι της ασκούνται πιέσεις για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ανάλογη είναι η πρακτική που εφαρμόζεται και στα νησιά του Αιγαίου. Η Τουρκία εγκαταλείπει τα πλοιάρια και τις λέμβους με τους παράνομους μετανάστες είτε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, είτε σε διεθνή ύδατα, εντός της περιοχής στην οποία, η ευθύνη για Έρευνα και Διάσωση ανήκει στην Ελλάδα. Στις περισσότερες από τις περιοχές αυτές, η Τουρκία αμφισβητεί την παραπάνω αρμοδιότητα της Ελλάδος και την διεκδικεί για τον εαυτό της. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα τίθεται προ του διλήμματος είτε να περισυλλέξει τους παρανόμους μετανάστες οι οποίοι, συνήθως, βυθίζουν τις λέμβους που τους μεταφέρουν, είτε να μη το πράξει, οπότε, εμμέσως αποδέχεται, ότι η αρμοδιότητα για Έρευνα και Διάσωση στην υπ’ όψιν περιοχή ανήκει στην Τουρκία.

Κατά το τελευταίο τρίμηνο, η Τουρκία επιδιώκει να πλήξει τον τουρισμό των νησιών του Αιγαίου, στέλνοντας σε αυτά, με κάθε δυνατό τρόπο, μεγάλο αριθμό παρανόμων μεταναστών. Το πρόβλημα δημιουργείται όχι μόνον από εκείνους που εντοπίζονται και περισυλλέγονται, αλλά, κυρίως, από εκείνους που αποβιβάζονται λαθραίως, αποφεύγουν την σύλληψη και κατόπιν διασκορπίζονται στο νησί. Χαρακτηριστικά είναι τα περιστατικά στην Ρόδο. Τον Μάϊο αποβιβάσθηκαν με λέμβο παράνομοι μετανάστες στην οργανωμένη παραλία της Τσαμπίκας, καταδιωκόμενοι από Έλληνες και ξένους παραθεριστές. Τον Ιούνιο και Ιούλιο συνέβη το ίδιο, σε κολπίσκο της ΝΔ Ρόδου, στον κόλπο της Καλλιθέας, και στην παραλία της Τσαμπίκας. Τον Αυγούστου, αποβιβάσθηκαν παράνομοι μετανάστες στην ακτή της Καλαβάρδας (ΒΔ πλευρά του νησιού) και εξαφανίσθηκαν στο παρακείμενο δάσος. Επειδή είναι ανεξέλεγκτοι, αναμένεται να διαπράξουν παράνομες ενέργειες (κλοπές, διαρρήξεις, επιθέσεις σε τουρίστες, βιασμούς τουριστριών). Με τις ενέργειες αυτές δυσφημίζονται τα νησιά μας και αποθαρρύνονται οι μελλοντικοί επισκέπτες τους.

Επί πλέον, οι Τούρκων κατηγορούν την Ελλάδα είτε ότι «ρίχνει στην θάλασσα» τους παράνομους μετανάστες, είτε ότι τους επαναπροωθεί βιαίως και παράνομα. Δυστυχώς, η προπαγάνδα αυτή, βρίσκει απήχηση σε ορισμένους «ανθρωπιστές», όχι μόνον ξένους, αλλά και Έλληνες, όπως ο κ. Ιάσων Αποστολόπουλος, ο οποίος, σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν δίστασε να ισχυρισθεί, μεταξύ των άλλων, πως «Οι ελληνικές αρχές απαγάγουν πρόσφυγες που έχουν ήδη φτάσει στις ελληνικές ακτές και τους πετάνε πάλι στην ανοικτή θάλασσα. Δεν τους καταγράφουν. Τους κρατάνε σε μυστικά μέρη, κατάσχουν τα υπάρχοντά τους, ως επί το πλείστον κινητά τηλέφωνα και διαβατήρια. Τους μεταφέρουν σε σκάφη του Λιμενικού, τους βάζουν σε φουσκωτό χωρίς μηχανές και εν τέλει τους παρατάνε στην ανοιχτή θάλασσα, χωρίς τροφή, νερό ή οποιοδήποτε μέσο για να καλέσουν σε βοήθεια, γιατί τους έχουν πάρει τα τηλέφωνα».

 

Τι πρέπει να κάνουμε

Η πρώτη και βασικότερη μέριμνά μας, πρέπει να είναι η συνεχής και αποτελεσματική επιτήρηση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων μας, ώστε να αποτρέπουμε τις προσπάθειες των Τούρκων να προωθήσουν παράνομους μετανάστες στον Έβρο και τα νησιά. Θα πρέπει επίσης να επιδεικνύουμε ετοιμότητα και φαντασία ώστε να αντιμετωπίζουμε τις ευρηματικές μεθόδους με τις οποίες οι τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες προσπαθούν να τους προωθήσουν. Πρόσφατα εξουδετερώθηκε προσπάθεια να εισέλθουν στην Ελλάδα άτομα κρυμμένα σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη αυτοκινήτου.

Επιβάλλεται επίσης να συλλαμβάνονται οι διακινητές και να τιμωρούνται παραδειγματικά, ώστε, να μην είναι σε θέση να  επαναδραστηριοποιηθούν. Με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να εξουδετερώνονται τα κυκλώματα των Ελλήνων και των αλλοδαπών συνεργατών τους.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις αρμοδιότητες των ελληνικών Αρχών του Λιμενικού και της Αστυνομίας και στην σχέση τους με τον FRONTEX. Οι υπηρετούντες στον Οργανισμό αυτόν, δέχονται πιέσεις από τους προϊσταμένους τους στην ΕΕ να μην επιτρέπουν στο Λιμενικό, την Αστυνομία και τους Συνοριοφύλακες, να απωθούν τους παρανόμους μετανάστες που επιδιώκουν να εισέλθουν λαθραία στην Ελλάδα, αλλά, απλώς, να τους καταγράφουν. Πρέπει να καταστεί σαφές, ότι η ευθύνη για την ασφάλεια των συνόρων της Ελλάδος ανήκει στην χώρα μας και όχι σε κάποια Υπηρεσία της ΕΕ. Αυτή, οφείλει να έχει επικουρικό ρόλο.

Επιβάλλεται να αναθεωρήσουμε την πολιτική χορηγήσεως Ασύλου. Όπως προαναφέρθηκε, ο ΟΗΕ θεωρεί την Τουρκία ασφαλή χώρα οπότε, αυτή, οφείλει να χορηγεί Άσυλο, σε πρόσφυγες από την Συρία. Εμείς δεν έχουμε ανάλογη υποχρέωση, για όσους προέρχονται από την Τουρκία. Πρέπει, συνεπώς, να είμαστε φειδωλοί στην χορήγηση Ασύλου και να τους επαναπέμπουμε στην Τουρκία το ταχύτερον. Άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των παρανόμων μεταναστών που προωθεί η Τουρκία είναι Αφγανοί, Πακιστανοί, Αφρικανοί, από το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο, χώρες στις οποίες δεν διεξάγονται πολεμικές επιχειρήσεις, ούτε συνορεύουν με την Ελλάδα. Πρέπει επίσης να αναπροσαρμόσουμε την φιλοσοφία της χορηγήσεως Ασύλου σε ασυνόδευτους ανηλίκους. Εάν δεν αλλάξουμε τακτική, προσκαλούμε ουσιαστικά, να έλθουν από την Τουρκία, όλους όσους βρίσκονται νόμιμα ή παράνομα σε αυτή.

Άμεση κατάργηση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών (ΛέσβουΧίουΣάμουΛέρουΚω) και του Φυλακίου Έβρου.

Τα Κέντρα αυτά έχουν δημιουργηθεί, εις πείσμα της σύσσωμης και έντονης αντιδράσεως των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες έχουν αντιληφθεί έγκαιρα τους κινδύνους που εγκυμονούνται από την παρουσία των δομών αυτών. Παρά το ότι η αποστολή τους είναι η για περιορισμένο χρόνο «φιλοξενία των ξένων υπηκόων που ήρθαν στην Ελλάδα χωρίς τις απαραίτητες νομικές διατυπώσεις (παράνομα  δηλαδή), προκειμένου να εφαρμοσθούν οι    διαδικασίες πρώτης υποδοχής μέσα στα όρια της περιφερειακής δικαιοδοσίας τους», έχουν εξελιχθεί σε χώρους μόνιμης εγκαταστάσεως και παραμονής των παρανόμων μεταναστών που προωθούνται από την Τουρκία.

Πέραν των παραβατικών δραστηριοτήτων στις οποίες ενδέχεται να εμπλακούν ορισμένοι από τους διαμένοντες στα ΚΥΤ, υπάρχει και ο κίνδυνος «γκετοποιήσεως» των δομών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος προέρχεται από την βεβαιότητα ότι, τα ΚΥΤ, θα εξελιχθούν σε κάτι ανάλογο με τους παλιούς τουρκοκυπριακούς θύλακες στις πόλεις της Κύπρου. Στους χώρους αυτούς υπάρχουν, από τον καιρό της ειρήνης, μεταξύ των άλλων, πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας, καθώς και Τζιχαντιστές τρομοκράτες, που αναμένουν την διαταγή να δράσουν. Σε περίοδο Επιχειρήσεων θα αποτελέσουν καταφύγιο και ορμητήριο των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων που θα πραγματοποιήσουν δολιοφθορές, θα δώσουν πληροφορίες στρατιωτικού ενδιαφέροντος, θα οργανώσουν τους κατοίκους των ΚΥΤ και, σε περίπτωση τουρκικής εισβολής, θα επιτεθούν εναντίον των αμυνομένων ελληνικών Δυνάμεων. Αυτές, τότε, θα υποχρεωθούν να εξαλείψουν τους προαναφερθέντες θύλακες, παράλληλα με την προσπάθεια αποκρούσεως της τουρκικής επιθέσεως. Στα ΚΥΤ όμως διαμένουν γυναίκες και παιδιά, οπότε, η Ελλάδα θα κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, διότι θα προσβάλει περιοχές στις οποίες υπάρχουν άμαχοι. Τα ΚΥΤ, συνεπώς, επιβάλλεται να καταργηθούν. Μέχρι τότε, πρέπει να επιτηρούνται και να ελέγχονται αυστηρά οι δραστηριότητες των ενοίκων τους.

 

Επίλογος

 

Την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία χρησιμοποιεί τους παράνομους μετανάστες προκειμένου να επιτύχει στόχους της Εξωτερικής Πολιτικής της. Ο Ερντογάν, εκβιάζει την ΕΕ πως, εάν δεν ικανοποιήσει τα παράλογα αιτήματά του, θα «πλημμυρίσει» με λαθρομετανάστες την Ευρώπη. Ταυτόχρονα απειλεί με αντίποινα την Ελλάδα, η οποία, ως χώρα εισόδου στην ΕΕ, προσπαθεί να εμποδίσει την ανεξέλεγκτη πρόσβαση σ’ αυτή. Οι λύσεις του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε, είναι απλές και προφανείς. Χρειάζεται όμως θάρρος και αποφασιστικότητα προκειμένου να εφαρμοσθούν. Η Κυβέρνηση οφείλει να παραμερίσει τις ιδεολογικές εμμονές, τις αγκυλώσεις και τις πολιτικές φοβίες του παρελθόντος που μας έφεραν στην τραγική σημερινή κατάσταση και να ενεργήσει όπως επιβάλλει το εθνικό συμφέρον.

Στην Ελλάδα, στην οποία η υπογεννητικότητα έχει ήδη δημιουργήσει τον κίνδυνο να μετατραπούν οι Έλληνες σε μειοψηφία στην χώρα τους και να αντικατασταθεί ο ελληνικός πληθυσμός από αλλοδαπούς, είναι ανεπίτρεπτο να ανεχόμασθε την δημιουργία Πέμπτης Φάλαγγος, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για την «βελούδινη» κατάληψη της χώρας από τους ξένους και την υποταγή της σ’ αυτούς. Η ανοχή αυτής της καταστάσεως, δεν είναι πολιτική αφέλεια, ούτε αβίαστο λάθος. Είναι έγκλημα κατά του Έθνους των Ελλήνων.

 

 

Αθήνα Αύγουστος 2022

 

Γεώργιος Επιτήδειος

Αντιστράτηγος ε.α