ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ;

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ;

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ;

Η τουρκικές απειλές, οι ύβρεις και η προπαγάνδα κατά του ελληνισμού, έχουν αποκορυφωθεί. Ο Πρόεδρος Ερντογάν πιέζεται οικονομικά και δημοσκοπικά και αναζητά την ανατρεπτική ενέργεια που θα του χαρίσει την πλειοψηφία στις επικείμενες εκλογές. Παρά τις  αυξανόμενες διεκδικήσεις και απειλές του κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδος και Κύπρου, η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για αναποφασιστικότητα και αναποτελεσματικότητα. Η Τουρκία κρίνει την χρονική συγκυρία ως ευνοϊκή βασιζόμενη στα σταθερά διπλωματικά ερείσματα που διαθέτει (γεωγραφία, μέγεθος, ΝΑΤΟ, πρόσβαση σε Μουσουλμανικά και τουρκόφωνα κράτη κ.λπ.), στα ερείσματα  που εκτιμά ότι απέκτησε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία,  στον ευνοϊκό συσχετισμό στρατιωτικής ισχύος (ο οποίος θα μεταβληθεί στα επόμενα χρόνια υπέρ της Ελλάδος), καθώς και στην «αγωνία» του ΝΑΤΟ να την κρατήσει στην συμμαχία.

Αύριο συνεδριάζει το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με κύριο θέμα την αποστρατικοποίηση των νήσων του Α. Αιγαίου και την κυριαρχία τους. Τα τουρκικά ΜΜΕ με πολεμικές ιαχές φανατίζουν την κοινή γνώμη και ταυτόχρονα 36 αεροσκάφη του Κατάρ (μεταξύ αυτών και 12 Rafale) μετασταθμεύουν μονίμως στην Τουρκία. Όλα δείχνουν ότι η ένταση μετατρέπεται σε κρίση. Η Τουρκία ετοιμάζεται να προκαλέσει κατά τρόπο που η Ελλάς είτε θα πρέπει να αντιδράσει δυναμικά είτε να προσέλθει σε συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης.

Την στιγμή αυτή συνομιλίες ουσίας είναι αδύνατες δεδομένου ότι η Τουρκία δηλώνει ανυποχώρητη στην «Γαλάζια Πατρίδα», τις «Γκρίζες Ζώνες», την «αποστρατικοποίηση» των νήσων έναντι της κυριαρχίας τους, το «casus belli», την «Τουρκική μειονότητα», τα «δύο κυρίαρχα κράτη» στην Κύπρο κ.λπ.. Τυχόν συνομιλίες άνευ αυστηρών και συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων (όχι μόνο απλή αναφορά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο ενίοτε προσεγγίζεται ποικιλοτρόπως), θα προσδώσει ωφέλιμο άλλοθι στην Τουρκία (π.χ. άρση μέτρων εναντίον της, απόκτηση και εκσυγχρονισμός Α/Φ F-16, ευνοϊκά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συνεκμετάλλευση πόρων, μερική απόσυρση οπλισμού νήσων έναντι εικονικών τουρκικών υποχωρήσεων, μη βιώσιμη λύση Κυπριακού  κ.λπ.).

Εάν η Ελλάς εξαναγκασθεί οφείλει να σηκώσει το γάντι. Οι ΕΔ, αν και το υλικό τους δεν ευρίσκεται ποιοτικά στο επιθυμητό επίπεδο (με αποκλειστική ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων), διαθέτουν άριστο έμψυχο δυναμικό και θα πράξουν αποτελεσματικά το καθήκον τους έχοντας την αμέριστη λαϊκή συμπαράσταση και συμμετοχή, κυρίως δε των ακριτών μας. Ταυτόχρονα η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να ενεργοποιήσει δυναμικά τις αμυντικές συμφωνίες της χώρας, τις συμμαχίες και τους άξονες συνεργασίας, με χρήση ρεαλιστικών και κυνικών επιχειρημάτων αμοιβαίου συμφέροντος (π.χ. τυχόν μερικός τουρκικός έλεγχος του Αιγαίου ή και της Κύπρου, ωφελεί ευθέως την Ρωσία και το ακραίο Ισλάμ) και λιγότερο την επίκληση του Διεθνούς Δικαίου.

Σε τέτοιες στιγμές μόνο ανεγκέφαλοι αδυνατούν να αφομοιώσουν ιστορικά παραδείγματα από τα ολέθρια αποτελέσματα του καρκινώματος της διχόνοιας που προκαλούν μικρόψυχοι, ιδιοτελείς και κοντόφθαλμοι. Στις στιγμές αυτές δεν υπάρχουν κόμματα, ούτε ανταγωνισμοί αλλά μόνο εθνικοί θεσμοί και ομοψυχία πολιτικής ηγεσίας, ΕΔ και λαού.

27 Σεπτεμβρίου – 2022

Αντιναύαρχος ε.α. Β. Μαρτζούκος ΠΝ

Επίτιμος Διοικητής ΣΝΔ

Αντιπρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.