Προς τα πού να προχωρήσουμε;

Προς τα πού να προχωρήσουμε;

05/12/2020

 

Προκειμένου να προσανατολίσουμε την σκέψη μας, την ζωή, τα έργα μας, αναζητούμε κάποιες «πυξίδες». Αυτές, σε κάθε είδους κοινωνική δραστηριότητα, δεν είναι άλλες από τα γεγονότα. Από την συγκέντρωση των εμπειριών, όταν αυτές συστηματοποιούνται, παράγονται οι ιδέες και αυτές επαληθεύονται ή όχι στην δοκιμασία της πράξης. Γεγονότα, ιδέες, πράξεις, αυτή είναι η αλληλουχία που καθορίζει το ανθρώπινο γίγνεσθαι, κοινωνικό, παραγωγικό, οποιοδήποτε, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής.

Η πολιτική ως επιστήμη είναι αυτή που επιδιώκει και επιχειρεί να διαχειριστεί οργανωμένα τις κοινωνικές σχέσεις για την αρμονικότερη συμβίωση των μελών της κάθε κοινωνίας. Είναι ως γνωστόν μια ελληνική ανακάλυψη από τους αρχαίους χρόνους. Το ήθος δε σε αυτήν, καθορίζει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά της σε όφελος της κοινωνίας ή ιδιοτελών συμφερόντων.

Ποιά πολιτική άραγε χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα; Ποιά είναι τα προβλήματά της, πώς να τα αντιμετωπίσει και επιλύσει, ποιοί είναι οι εχθροί κι οι σύμμαχοί της; Για να βρούμε τις απαντήσεις, δεν πρέπει να αναζητήσουμε τα γεγονότα και τι αυτά σημαίνουν; Ή θα προτάξουμε τις δοξασίες μας καθείς, τις υποκειμενικές φοβίες ή επιθυμίες, τις ιδιοτελείς ή ιδεολογικές προτιμήσεις, τα μίση ή τις συμπάθειές μας και, θα πλέξουμε ένα φαντασιακό ιστόρημα εκτός τόπου και χρόνου που θα είναι αδύνατο να κομίσει κάποιο κοινωφελές αποτέλεσμα;

Ο κυκεώνας που κατακλύζει το διαδίκτυο σχετικά με την επιδημία covid-19 είναι εξόχως χαρακτηριστικός. Διχασμός στην κοινωνία μας, αποπροσανατολισμός στην πολιτική σκηνή, ερασιτεχνισμοί κυβερνητικοί και εριστική στείρα αντιπολίτευση, με σοβαρές επιπτώσεις ένεκα του χάους αυτού στην αποτελεσματική διαχείριση της επιδημίας. Και σε όλες αυτές τις πολιτικές συμπεριφορές παντού υπάρχει η σφραγίδα της κάθε είδους ιδεοληψίας. Από το να μη θιγούν οι κλινικάρχες ένεκα … φιλελευθερισμού, μέχρι να γίνουν απεριόριστες προσλήψεις και μονιμοποιήσεις και ΜΕΘ στο ΕΣΥ (με τι λεφτά;) ένεκα… κρατισμού, από … σκόπιμα lock down ώστε να καταστραφεί η κοινωνία και να χειραγωγηθεί από την … παγκοσμιοποίηση ( με τι όφελος και για ποιόν; ) μέχρι τσιπάκια στα εμβόλια για να μας ελέγξει η … Καμπάλα ή άρνηση της μάσκας που μας … φιμώνει! Και δεν είναι καθόλου για γέλια ούτε για κλάματα όλα αυτά, διότι πέραν του ότι εζημίωσαν και ζημιώνουν την προσπάθεια ανάσχεσης της επιδημίας, διευκολύνοντας το θανατηφόρο έργο της, πέραν του ότι σπείρουν διχόνοια, φόβο και μίση, κυρίως αποσπούν την προσοχή από τα ζωτικά κεντρικά προβλήματα της χώρας μας Που είναι ο ακραία απειλητικός τουρκικός επεκτατικός επιθετισμός, η διείσδυση και αθόρυβη εποικιστική επέλαση του ισλάμ και των μαχητών του, η διαχείριση της δημοσιονομικής και τραπεζικής χρεοκοπίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης αλλά και της διαγραφής χρεών.

Συνέβησαν εξαιρετικά γεγονότα, όπως η γαλλοτουρκική αντιπαράθεση, η τουρκική επίθεση κατά της Αρμενίας στο Αρτσάχ, οι ισλαμοφασιστικές δολοφονικές επιδρομές στην Γαλλία και στην Αυστρία, η καλπονοθεία στις ΗΠΑ, το veto της Βουλγαρίας κατά των Σκοπίων στην ΕΕ, η τουρκική πρόκληση στην Αμμόχωστο, που πέρασαν αψήφιστα. Όσο κι αν οι περιστάσεις του εγκλεισμού και της μοναξιάς, της οικονομικής δυσπραγίας, της κατάθλιψης που επιφέρουν οι ανυπόφορες και εξουθενωτικές δοκιμασίες που περνάμε από το 2010, η απόσπασή μας από το κοινωνικό συλλογικό και ο ατομικιστικός αυτισμός, η διάβρωση της παιδείας και η παρακμή της εκπαίδευσης, προπάντων δε η απολιτική απόρριψη των πάντων και η πολιτική απαιδευσία ένεκα ιδεοληπτικής υστερίας, μας παρασύρουν και μας παραλύουν, πρέπει ξανά να αντισταθούμε.

Όπως κάναμε στις πλατείες στο 2011-2012, στο ΟΧΙ 5/7/2015, στα συλλαλητήρια για την Μακεδονία μας, όπως πιέσαμε να σφραγισθούν τα σύνορα στον Έβρο και να μπουν όρια στον Ερντογάν και να αρχίσει η ΑΟΖ μας. Ανοικοδομώντας μέσα στην κοινωνία, την πολιτική πατριωτική δημοκρατική ενότητά μας και μάλιστα μπροστά στο 2021!

Νίκος Καραβαζάκης

Αφήστε μια απάντηση