Blog

ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΟΥΡΣΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ

ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΟΥΡΣΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ

Του Νικολάου Κοντοπίδη*

Το τελευταίο διάστημα, μια ασυνήθιστη ηρεμία επικρατεί στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, η οποία είναι αποδεκτή, αν εμφορείται από ειλικρινείς προθέσεις.  Όμως, η τουρκική πλευρά, από τον πρόεδρο Ερντογάν μέχρι σημαντικούς αξιωματούχους της γείτονος, κατά διαστήματα, δεν παραλείπει με εμπρηστικές και προκλητικές δηλώσεις να υπενθυμίζει ότι η εθνική στρατηγική της δεν αλλάζει και παραμένει αναθεωρητική και επιθετική. Έτσι, η υφιστάμενη κατάσταση, έχουν οδηγήσει τις δύο Χώρες σε μια τεράστια κούρσα εξοπλισμών.

Ιδιαίτερα η Τουρκία έχει αναπτύξει μια τεράστια πολεμική βιομηχανία, υλοποιώντας ένα μεγαλεπήβολο εξοπλιστικό πρόγραμμα με αμείωτους ρυθμούς, παρά την οικονομική της κατάσταση, με σκοπό να καταστεί πλήρως αυτάρκης, σε ένα χρονικό ορίζοντα που το βάθος του φτάνει το 2030 και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την επάρκεια και την αμυντική ικανότητα και δυνατότητα μιας χώρας. Τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του εθνικού Α/Φ ΚΑΑΝ, τα υπό ανάπτυξη προγράμματα ναυπήγησης εθνικών αρμάτων, ελικοπτέρων,  πλοίων διαφόρων τύπων και υποβρυχίων. Ταυτόχρονα, βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα παραγωγής/κατασκευής διαφόρων τύπων πυροβόλων, οχημάτων μάχης, οχημάτων γενικής χρήσεως, μη επανδρωμένων αεροχημάτων, ελαφρού οπλισμού, όλμων διαφόρων διαμετρημάτων  κ.α. Επίσης, δεν πρέπει να λησμονείται και το πρόγραμμα παραγωγής πυραύλων διαφόρων διαμετρημάτων και βεληνεκών,  όπως χαρακτηριστικά ο πύραυλος Ε-Ε Tayfun που προβλήθηκε από  την τουρκική προπαγάνδα, με απευθείας απειλές προσβολής  της ελληνικής πρωτεύουσας και  κρίσιμων εγκαταστάσεων στη Χώρα μας.

Η Ελλάδα, άσθμαινε να διατηρήσει μια ισορροπία δυνάμεων. Όμως, η κρίση του 2020, αύξησε σταδιακά τις αμυντικές της δαπάνες, αιφνιδίασε με την παραγγελία και προμήθεια πλοίων, πολεμικών αεροσκαφών και επέκτεινε τις στρατιωτικές της βάσεις. Έτσι,  συνεχίζει τις προσπάθειές και σχεδιάζει την προμήθεια οπλικών συστημάτων, πολλαπλασιαστών ισχύος. Πρόσφατα, αντιπροσωπεία της εταιρείας «Lockheed Martin» παρουσίασε στους επιτελείς του ΓΕΑ, τους πυραύλους cruise AGM-158 JASSM-er, (Joint Air-to-Surface Stand off Missile – Extended Range), τα ατρακτίδια ATP και του συστήματος IRST 21, τα οποία δύνανται να φέρονται από τα Α/Φη F-16V και F-35. Το AGM-158 JASSM,  είναι ένας πύραυλος cruise χαμηλής ανίχνευσης,  ένα όπλο μεγάλου βεληνεκούς και ενσωματώνει πολεμική κεφαλή διάτρησης 1.000 λιβρών (450 κιλών). Tέθηκε σε υπηρεσία στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ το 2009. Μια έκδοση μεγάλου  βεληνεκούς του πυραύλου, το AGM-158B JASSM-ER, τέθηκε σε υπηρεσία το 2014, καθώς και ένας πύραυλος κατά πλοίων επιφανείας, το AGM-158C LRASM (Long Range Anti-Ship Missile), το 2018, τα οποία θα αποτελέσουν μια ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα στην άμυνα της πατρίδος.

Τέλος, η   επαύξηση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τα ΗΑΕ, το Ισραήλ, σε διάφορες μορφές , έχουν εκνευρίσει την Τουρκία, λόγω και των υφισταμένων οπλικών περιορισμών. Κρίνεται επιβεβλημένο, το ελληνικό ΥΠΕΘΑ, να συνεχίσει την  προσπάθεια επανασχεδιασμού της δομής και της λειτουργίας των Ε.Δ., καθώς και την υλοποίηση ενός εξοπλιστικού προγράμματος, που να  καλύπτει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις  σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δημιουργώντας την απαραίτητη αποτροπή, για την διατήρηση της εθνικής μας κυριαρχίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

*Ο Νικόλαος Κοντοπίδης είναι αντιστράτηγος (ε.α.), μέλος του ΔΣ του ΕΛΙΣΜΕ