ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΣ ΤΟΥ 2020

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΣ ΤΟΥ 2020

«Γνώμην δύνανται να έχουν άπαντες, γνώσιν δια να έχουν γνώμην έχουν;», αποτελεί ρήση του μεγάλου φιλοσόφου της Αρχαίας Ελλάδας Πλάτωνα. Και ίσως σήμερα να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Χώρας εκφράζεται επί ενός θέματος με μηδενική γνώση επί αυτού. Όμως η παραπάνω διαπίστωση έρχεται να προστεθεί στο σύνολο των φαινομένων που συναντούμε στην Ελλάδα του 2020 και μπορούμε να τα αναφέρουμε ως κάτωθι:

1. Ο καθένας έχει αποφοιτήσει από Ιατρική Σχολή της…. οικίας του ή του μυαλού του. Και καταλήγει σε πόρισμα σχετικά με την πανδημία, την επικινδυνότητα της, το ρυθμό μετάδοσης.

2. Οι θεωρίες συνομωσίας έχουν φτάσει στο ζενίθ. Από τις κεραίες 5G, τα τσιπάκια, το εμβόλιο και το τι μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τον διάσημο επιχειρηματία Bill Gates.

3. Άπαντες γνωρίζουν την γεωπολιτική κατάσταση της Aνατολικής Μεσογείου, τις επόμενες κινήσεις της γείτονος, το λόγο που η Γαλλία τείνει χείρα φιλίας προς ημάς, τον τρόπο που πρέπει η κυβέρνηση να αντιδράσει στις προκλήσεις ακόμη και πως οι στρατιωτικοί πρέπει να αναλάβουν δράση (ξεχνούν ή δε γνωρίζουν  πως η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση αποφασίζει για τα λεπτά αυτά ζητήματα).

4. Αρκετοί ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φιλοπόλεμες αναρτήσεις αλλά όταν κληθούν για στρατιωτική θητεία τα τέκνα τους στη Θράκη ή τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αναφωνούν «το δικό μου το παιδί θα σώσει την κατάσταση»;  

5. Πολλοί παρακολουθούν τα ριάλιτι παιχνίδια και γνωρίζουν τους συμμετέχοντες σε αυτά ενώ αγνοούν σημαντικές προσωπικότητες του επιστημονικού και πνευματικού χώρου.

6. Το μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας έχει ως πρότυπα τους «επαγγελματίες» του instagram και όσο πιο διάσημος είναι κάποιος, τόσο πιο ελκυστικός φαίνεται στα μάτια τους. Επιθυμούν δε να ακολουθήσουν τον εύκολο δρόμο τους και γυρνάνε την πλάτη στη μάθηση και την αριστεία (κάπως έτσι δικαιολογείται και το σχεδόν 50% των υποψηφίων που έγραψε κάτω από τα 10.000 μόρια στις πρόσφατες Πανελλαδικές εξετάσεις).

7. Μεγάλο μέρος επίσης των νέων γνωρίζει απ` έξω συνθέσεις ποδοσφαιρικών ομάδων και μακροσκελή τραγούδια με στίχους όχι και τόσο ποιοτικούς (ουσίες, χρήματα, αυτοκίνητα), όμως έχει μεγάλη άγνοια για δημιουργούς όπως ο Γ. Σεφέρης, ο Μ. Θεοδωράκης, ο Ν. Καζαντζάκης.

8.   Πολλοί σκίζουν τα ιμάτια τους και μάχονται υπέρ της δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης. Είναι οι ίδιοι που τις διαφορετικές φωνές τις πολεμούν και θέλουν να τις αποστομώσουν.

9. Αρκετοί παρουσιάζουν ευαισθησία σε συγκεκριμένα κοινωνικά θέματα και γυρνάνε την πλάτη ή αδιαφορούν για κάποια άλλα.

10. Πλήθος νέων «ερευνών» και άρθρων αναφέρονται σε θέματα που μέχρι χθες ήταν παγιωμένα/ αποδεδειγμένα, μία αποικοδόμηση προσώπων και καταστάσεων. Η Επανάσταση του 21 και η Εκκλησία έχουν πρωτεύοντα ρόλο.

          Άλλοτε το φαινόμενο αυτό προκαλεί γέλιο άλλοτε όμως μεγάλο προβληματισμό. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και η ατομική ευθύνη, που τόσο έχει εισχωρήσει στη ζωή μας τον τελευταίο καιρό, κρίνεται επιβεβλημένη. Και πάνω απ` όλα η συνειδητοποίηση πως η ελευθερία του καθενός τελειώνει εκεί που ξεκινά η ελευθερία του άλλου.

Μιλτιάδης Β. Παρλάντζας

Υπλγός (ΕΜ), MSc

  

 

Αφήστε μια απάντηση