ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΙΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού για την επαναφορά του ανδριάντα του Θεμιστοκλή στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Επισημαίνεται ότι το προφορικό σχετικό αίτημά μου προς τον Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ε. Αποστολάκη Π.Ν. και η αιτιολόγηση αυτού, έγινε ευθέως κατανοητή και αποδεκτή, οι δε ενέργειες μεταφοράς του ανδριάντος υπήρξαν άμεσες. Ευχαριστώ επίσης τον Διοικητή της Σ.Ν.Δ. Υποναύαρχο Ι. Μαϊστρο Π.Ν., για την ανάλογη κατανόηση και προθυμία του.
Για την ιστορία, ο ανδριάντας του Θεμιστοκλή φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Κο Χ. Λαζαράκη και τοποθετήθηκε επισήμως στην Σ.Ν.Δ., τον Μάρτιο του 2006, προκειμένου να καλύψει, σε συμβολικό επίπεδο, ένα ιστορικό κενό τουλάχιστον 2500 ετών, δεδομένου ότι οι υπόλοιποι ανδριάντες και προτομές της Σ.Ν.Δ., καλύπτουν την περίοδο από το 1821 και εντεύθεν. Σκοπός της επιλογής του Θεμιστοκλή, ιδρυτού της στρατηγικής της θαλασσίας ισχύος, νικητού της ναυμαχίας της Σαλαμίνος, υπευθύνου για την μετατροπή των Αθηνών σε ναυτική υπερδύναμη και προσωπικότητος διεθνούς εμβέλειας, ήταν και είναι η καθημερινή επαφή και γαλούχηση των αυριανών ηγητόρων του Π.Ν. με κατάλληλο πρότυπο. Θεωρείται βέβαιο ότι εάν η Ιστορία άλλων κρατών περιείχε ανάλογη προσωπικότητα, οι αντίστοιχες Σ.Ν.Δ. θα τον τιμούσαν πολλαπλώς και θα εκμεταλλεύοντο την διεθνή του λάμψη για διπλωματικούς λόγους καθώς και για λόγους προβολής.
Ατυχώς περί τα τέλη του 2008 και για λόγους ανεξήγητους έως σήμερα, διεκόπη η καθημερινή οπτική επαφή των Ναυτικών Δοκίμων με τον Θεμιστοκλή, διότι ο ανδριάντας μεταφέρθηκε στην γειτονική υπηρεσία της Ναυτικής Διοικήσεως Αιγαίου (ΝΔΑ). Ουδέποτε εδόθη ικανοποιητική ορθολογική ερμηνεία (επίσημη ή ανεπίσημη) δικαιολογούσα την εν λόγω ενέργεια. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι σε σχετική επερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων (25 – ΦΕΒ – 2009), ο τότε ΥΕΘΑ (προφανώς με εισήγηση της τότε φυσικής ηγεσίας του Π.Ν.) απαντούσε ότι η μετακίνηση του ανδριάντα αποσκοπούσε στο να είναι ορατός από τα εισερχόμενα και εξερχόμενα εμπορικά πλοία της ακτής Ξαβερίου (δικαιολογία ψευδής, διότι ο ανδριάντας στην νέα του θέση έστρεφε τα νώτα του προς την κατεύθυνση αυτή) και επίσης στο να είναι ορατός από τους Ναυτικούς Δοκίμους κατά την επιβίβαση και αποβίβασή τους σε εκπαιδευτικούς πλόες (δικαιολογία αφελής, διότι στην Σ.Ν.Δ. τον αντίκρυζαν καθημερινά, ενώ οι πλόες πραγματοποιούντο λίγες φορές ετησίως).
Ευτυχώς μετά από την εύστοχη παρέμβαση της σημερινής ηγεσίας του Π.Ν., ο Θεμιστοκλής επέστρεψε στην οικία του και έλαβε την αρμόζουσα θέση ανάμεσα στους ζωντανούς συνεχιστές των ναυτικών μας παραδόσεων. Ελπίζω η μεταθανάτια περιπέτεια του μεγάλου Έλληνος προγόνου μας να τελειώνει εδώ και να μην πέσει ξανά θύμα ατυχών επιλογών ή «ρωμαίϊκων», μικρόψυχων μεθοδεύσεων. Εύχομαι τέλος η Σ.Ν.Δ. να αποτελέσει, στο εξής, το επίκεντρο του επετειακού εορτασμού της διεθνούς σημασίας και ενδιαφέροντος ναυμαχίας της Σαλαμίνος, με ανάλογη προβολή και διπλωματική εκμετάλλευση.