Blog

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ Του Αντιναυάρχου ε.α. Β. Μαρτζούκου Π.Ν.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

Του Αντιναυάρχου ε.α. Β. Μαρτζούκου Π.Ν.
Επιτίμου Διοικητού Σ.Ν.Δ.

 

 

            Από την 9ην Ιουνίου 2010, ισχυρή δύναμη του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (Task Group 496.1), αποτελουμένη από τέσσερεις Φρεγάτες (TURGUT REIS, KEMAL REIS, GAZIANTEP, GIRESUN) και ένα πλοίο ανεφοδιασμού (AKAR), δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή της Μεσογείου μέσω προγράμματος επισκέψεων, συνεργασίας και ασκήσεων σε σειρά επιλεγμένων κρατών και περιοχών. Οι κινήσεις αυτές οι οποίες ολοκληρώνονται κατά τις αρχές Ιουλίου, συμπεριελάμβαναν επισκέψεις στην Τύνιδα (Τυνησία), το Αλγέρι (Αλγερία), την Καρθαγένη (Ισπανία), τον Τάραντα και το Μπάρι (Ιταλία), το Σπλιτ (Κροατία), το Δυρράχιο και την Αυλώνα (Αλβανία), καθώς και το Μαυροβούνιο και την Αλεξάνδρεια (Αίγυπτος). Πέραν της συνεργασίας με το αλβανικό ναυτικό κατά την παραμονή σε αλβανικούς λιμένες, η τουρκική αυτή ναυτική δύναμη πραγματοποίησε ασκήσεις στο Ιόνιο, από 25 έως 28 Ιουνίου, στις οποίες συμμετείχε το νεότευκτο Υποβρύχιο (Υ/Β) INONU, το οποίο πραγματοποιούσε από την 17ην Ιουνίου επίσκεψη στον Τάραντα, καθώς και από ένα ιταλικό και αμερικανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) από την Νατοϊκή Βάση του Αβιάνο. Η περιοχή ασκήσεως εκτείνετο δυτικά της Κεφαλλονιάς (περί τα 70 χλμ ) και μέρος αυτής ευρίσκετο εντός του FIR Αθηνών.

            Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, η ομόφωνος ψήφιση νομοσχεδίου από το αλβανικό κοινοβούλιο, για την άδεια εισόδου και παραμονής των τουρκικών πλοίων σε λιμένες της χώρας, οφείλεται στην αλβανική νομοθεσία, η οποία απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση για ελλιμενισμό πλοίων ή παρουσία ξένου στρατού στο έδαφός της άνω των 200 ατόμων.

            Είναι επίσης γνωστό ότι στα πλαίσια της στρατηγικού επιπέδου συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας, η οποία χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Τουρκία έχει χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό της βάσεως υποβρυχίων του Δυρραχίου καθώς και την ανακατασκευή του Ναυστάθμου στην Αυλώνα, αναδιοργανώνει και εκπαιδεύει μονάδες του αλβανικού στρατού σύμφωνα με τα Νατοϊκά πρότυπα και κατά τα τελευταία έτη έχει δωρίσει στην Αλβανία στρατιωτικό υλικό αξίας μεγαλύτερης των $100.000.000. Επιπλέον, σύμφωνα με τον τύπο, η Τουρκία έχει αναλάβει την Αναβάθμιση της Ακαδημίας Αεροπορίας, τον εκσυγχρονισμό εργοστασίου όπλων, την ανακατασκευή υγειονομικών κέντρων, την εκμάθηση της Τουρκικής γλώσσας στους σπουδαστές του Στρατιωτικού Πανεπιστημίου Τιράνων και την ανάπτυξη συνεργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών. Τέλος είναι ενδεχόμενη η παραχώρηση στην Αλβανική Αεροπορία 30 μεταχειρισμένων αεροσκαφών F-16 block 30.

            Τα προαναφερθέντα δεδομένα οδηγούν εύλογα στις ακόλουθες παρατηρήσεις :

*     Η Τουρκία εμφανίζει την ναυτική της ισχύ στο Ιόνιο (αμιγώς εθνική και όχι στα πλαίσια συμμαχικών αποστολών), για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους, ενώ η στρατηγική της συνεργασία με την Αλβανία της επιτρέπει να ελλιμενίζει ναυτικές της μονάδες σε άμεση γειτνίαση με τα ζωτικής σημασίας στενά του Οτράντο καθώς και να επιχειρεί στο Ιόνιο για μακρά χρονικά διαστήματα.

*     Το πρόγραμμα επισκέψεων ισχυρής τουρκικής ναυτικής δυνάμεως σε επιλεγμένα κράτη της Μεσογείου (πρώην τμήματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Ευρωπαϊκά κράτη ενδιαφέροντος), δεικνύει άριστη εκμετάλλευση της ναυτικής ισχύος της, χάριν των εθνικών της συμφερόντων και της προβολής των περιφερειακών φιλοδοξιών της.

*     Με την ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων στο Ιόνιο, τον εθισμό τους στο επιχειρησιακό περιβάλλον αυτού, καθώς και με την στρατιωτική ενίσχυση της Αλβανίας, η Τουρκία διαμηνύει στην χώρα μας ότι το δυνητικό Θέατρο Επιχειρήσεων μεταξύ των δύο χωρών δεν περιλαμβάνει μόνο το Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο (κίνηση στρατηγικής περικυκλώσεως). Ταυτόχρονα αμφισβητεί (μέσω των ΝΟΤΑΜ της ασκήσεως) τα δέκα ναυτικά μίλια εθνικού μας εναερίου χώρου στο Ιόνιο.

*     Σε περίοδο δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι εταίροι ελαχιστοποιούν την υλική συνεισφορά τους στο ΝΑΤΟ, μία ισχυρή τουρκική ναυτική δύναμη διαπλέουσα την Μεσόγειο, δηλώνει παρούσα, αξιόπιστη και υπό προϋποθέσεις διαθέσιμη.

*     Η Τουρκία δηλώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για τα Δυτικά Βαλκάνια και την έμπρακτη στήριξή της στην Αλβανία. Η στήριξη αυτή ενθαρρύνει την Αλβανία τόσο στις ευρύτερες εθνικές της επιδιώξεις, όσο και ειδικότερα στην εμμονή της όπως μη κυρωθεί η ελληνοαλβανική συμφωνία για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδος (ακύρωση συμφωνίας τον Ιανουάριο 2010, από το αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο). Επισημαίνεται ότι στην συμφωνία έχουν ληφθεί υπ΄όψιν οι Διαπόντιοι νήσοι στον καθορισμό της υφαλοκρηπίδος, γεγονός το οποίο δημιουργεί ανεπιθύμητο προηγούμενο για την Τουρκία και την αντίστοιχη διευθέτηση των ορίων της υφαλοκρηπίδος στο Αιγαίο.

 

Εκτιμάται ότι η δραστηριότητα της τουρκικής ναυτικής ναυτικής δυνάμεως TG 496.1 δεν ήταν συγκυριακή αλλά αντιθέτως θα επαναλαμβάνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα καθ΄όσον αποτελεί μέρος ευρυτέρου στρατηγικού σχεδιασμού, στα πλαίσια των τουρκικών περιφερειακών φιλοδοξιών. Η επιδίωξη αναπτύξεως ισχυρής ναυτικής ισχύος και η καθοριστική ανατροπή της ισορροπίας ναυτικής ισχύος σε ολόκληρη την θαλάσσια περιοχή ενδιαφέροντός της, έχει διατυπωθεί με τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο από τον Αρχηγό του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Ilker Basbug, σε ομιλία του σε στελέχη του Τ.Π.Ν. στον Ναύσταθμο Golcuc, σε πλήρη συμφωνία και συνέχεια του ναυτικού δόγματος που είχε εξαγγείλει ο Στρατηγός Hilimi Ozkok.

Δυστυχώς σε μία περίοδο συνολικής ανόδου της Τουρκίας και προβολής της στην διεθνή σκηνή, η χώρα μας συρρικνούται διαρκώς, στερούμενη Εθνικής Στρατηγικής. Η έλλειψη οράματος για την απαιτουμένη ελληνική θαλασσία ισχύ, που επιβάλλει η γεωγραφία, η οικονομία, η εμπορική ναυτιλία και η παράδοσή μας, επέφερε ήδη την οικειοθελή παραίτηση της χώρας μας από την Ανατολική Μεσόγειο (με ανυπολόγιστες εθνικές, ενεργειακές, οικονομικές και διπλωματικές συνέπειες), την πληθυσμιακή και οικονομική συρρίκνωση των νήσων του Αιγαίου και την δυσμενή ανατροπή του συσχετισμού ναυτικής ισχύος με την Τουρκία (η ανατροπή αφορά και τον Σ.Ξ. με την Π.Α.). Ενώ η ζοφερή αυτή κατάσταση βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη, η απαιτούμενη άμεση αντιμετώπισή της για λόγους εθνικής επιβιώσεως, δεν φαίνεται να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας. Το φρόνημα έχει υποκατασταθεί από την απαξίωση, το ήθος από την αθλιότητα, η αξιοκρατία από την κομματική αναξιοκρατία, οι καινοτόμες λύσεις από την δημοσιοϋπαλληλική ρουτίνα, το κύρος από την οσφυοκαμψία, η γνώση από την ημιμάθεια, ο επαγγελματισμός από τον ερασιτεχνισμό, η συνέπεια από την ασυνέπεια, ο έλεγχος από τον ασυδοσία και η αποτροπή από τον κατευνασμό. Το εύκολο θύμα της οικονομικής κρίσεως είναι η Ε.Δ. δίχως να εκτιμώνται οι εθνικές συνέπειες, βασικότερη των οποίων είναι η επίταση της πολιτικής του κατευνασμού.

Δυστυχώς διαπιστώνεται ότι η χώρα αδυνατεί να εκμεταλλευθεί τα γεωγραφικά, διπλωματικά και υλικά της πλεονεκτήματα, για την επίλυση των εθνικών εκκρεμοτήτων της. Επί παραδείγματι η ορθώς κυρωθείσα από την Ελλάδα Συμφωνία Σταθεροποιήσεως και συνδέσεως της Αλβανίας με την Ε.Ε., δεν συνοδεύθηκε από την δέσμευση επικυρώσεως της συμφωνίας καθορισμού της υφαλοκρηπίδος, μεταξύ των δύο χωρών.

Η χώρα μας θα πρέπει άμεσα να συνεγερθεί από τον λήθαργο τα ης «ελληνοτουρκικής φιλίας», της «ειρηνικής συνυπάρξεως» και του αμοιβαίου αφοπλισμού», να αναθεωρήσει την Στρατιωτική Στρατηγική της, να αντιληφθεί την αξία του εθνικού της χώρου έστω και μέσα από την εκτενή σχετική ανάπτυξη του θέματος αυτού από τον κ. Νταβούτογλου, στο βιβλίο του «Το Στρατηγικό Βάθος» και στα ελάχιστα χρονικά περιθώρια που της απομένουν (εάν υπάρχουν), να διατυπώσει επιτέλους για πρώτη φορά την Εθνική της Στρατηγική και να την εφαρμόσει με συνέπεια, ανεξαρτήτως κομματικής εναλλαγής στην εξουσία.

Αφήστε μια απάντηση