Blog

Βασίλειος Μαρτζούκος*: Οι προβληματισμοί του προέδρου του ΕΛΙΣΜΕ

Βασίλειος Μαρτζούκος*: Οι προβληματισμοί του προέδρου του ΕΛΙΣΜΕ

Αγαπητά μέλη και φίλοι,

Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. συνεχίζει στο εξής την δραστηριότητά του από την ευρύχωρη και λειτουργική νέα του έδρα επί της οδού Πατησίων 88 (1ος όροφος). Η ενεργός παρουσία των μελών δεν είναι μόνο επιθυμητή αλλά και αυτονόητη αφού αυτά αποτελούν την «ψυχή» του Ινστιτούτου. Η συμμετοχή του ευρύτερου κοινού σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. (διαλέξεις, ημερίδες, σεμινάρια, έρευνα, μελέτες κ.λπ.) κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής, ιδιαίτερα στους καιρούς που διανύουμε και ενθαρρύνεται ανεπιφύλακτα.
Όλοι ελπίζουμε αυτό το καλοκαίρι να μην είναι «θερμότερο» από προηγούμενα. Παρ’ όλα αυτά η ανησυχία είναι έκδηλη αφού η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος συνεχίζεται, η Τουρκία αυξάνει έμπρακτα την ένταση με κλιμακούμενες προκλήσεις και στο εσωτερικό διανύεται μεταβατική πολιτική κατάσταση λόγω των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.
Οι ευρωεκλογές απέδειξαν ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει ευαισθητοποιηθεί έναντι της κλιματικής αλλαγής και ανησυχεί ιδιαίτερα με το φαινόμενο της μαζικής ανεξέλεγκτης μεταναστεύσεως από Αφρική και Ασία (μείωση ισχύος των αναποτελεσματικών στο θέμα αυτό, φιλελευθέρων και σοσιαλιστικών ευρωπαϊκών κομμάτων εξουσίας).
Ειδικότερα στην Ελλάδα τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ανέδειξαν την έντονη τάση των πολιτών για αλλαγή πολιτικής σελίδος στο εσωτερικό. Ως βασικοί λόγοι καταψηφίσεως του κυβερνώντος κόμματος, προβάλλουν η διάψευση βασικών υποσχέσεων, η αντιαναπτυξιακή βαριά φορολόγηση μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων και επιχειρήσεων, η αντιεπενδυτική μη εφαρμογή βασικών μεταρρυθμίσεων, η συνεχιζόμενη φυγή νέων στο εξωτερικό, η σταδιακή απώλεια του «ηθικού πλεονεκτήματος», η κατάσταση στα Πανεπιστήμια και κυρίως η ελαστική πολιτική έναντι στην πάσης μορφής διογκωμένη ανομία.
Ο άξονας Δύσεως, Ισραήλ και σειράς σουνιτικών αραβικών κρατών, συγκρούεται με τον άξονα που απαρτίζει το Ιράν (με τα σιιτικά παρακλάδια του σε Ιράκ, Συρία, Λίβανο και Υεμένη), η Ρωσία, η Τουρκία και το Κατάρ, για την αυριανή διαμόρφωση του τοπίου της Μ. Ανατολής και του Κόλπου. Η αστάθεια στα Δυτικά Βαλκάνια συνεχίζεται και οι επιπτώσεις μεταξύ άλλων πλήττουν την ελληνική μειονότητα της Β. Ηπείρου, ενώ τα Σκόπια έχουν αρχίσει, ως ανεμένετο, να καταστρατηγούν την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών.
Η τουρκική αναθεωρητική επιβουλή συνεχίζεται με αδηφάγες τάσεις. Οι τουρκικές κινήσεις διέπονται από γεωπολιτικά κριτήρια και πολύ λιγότερο από νομικά. Εν μέσω αυξανομένων καθημερινών προκλήσεων με κυριότερες το γνωστό casus belli, τις πολιτικές απειλές, τις μαζικές παραβιάσεις του ΕΧ και κυρίως την πρόσφατη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, η Ελλάς συμμετέχει (γιατί άραγε;) σε διμερείς συνομιλίες για ΜΟΕ. Εκτιμάται ότι η Τουρκία, για λόγους διεθνούς νομιμοποιήσεως, θα αυξάνει τις προκλήσεις της με κάθε δυνατό τρόπο δίχως την χρήση στρατιωτικής ισχύος (γεωτρήσεις, μετανάστες, παραβιάσεις κ.λπ.), προκειμένου να εξαναγκάσει την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει πρώτη τις ΕΔ της. Εάν αυτό συμβεί κρίνεται ότι η Τουρκία διαθέτει έτοιμα σχέδια ταχείας δημιουργίας τετελεσμένων στο Αιγαίο ή και την Κύπρο. Βάσει του συλλογισμού αυτού τυχόν ελληνικό βήμα χρήσεως των ΕΔ, θα πρέπει να είναι καλά υπολογισμένο, σε εναρμόνιση με την σχετική διπλωματική και πολιτική προετοιμασία και αφού έχει σχεδιασθεί κατάλληλα η απάντηση στο πιθανό επόμενο τουρκικό βήμα.
Η Ελλάς θα πρέπει, πρωτίστως να αξιοποιήσει στο έπακρο την ΕΕ, τις διμερείς σχέσεις της με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, καθώς και τους άξονες με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, προκειμένου να ανασχεθεί η τουρκική επεκτατική πολιτική. Οι τάσεις τουρκικής απομονώσεως από την Δύση παρέχουν ευκαιρίες τις οποίες η Ελλάς δεν θα πρέπει να αφήσει ανεκμετάλλευτες. Παράλληλα οι ΕΔ της χώρας θα πρέπει να διατηρηθούν σε εγρήγορση και η ελληνική κοινή γνώμη να ενημερώνεται ρεαλιστικά δίχως δραματοποιήσεις αλλά και δίχως εξωραϊσμούς. Τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας και η αλματώδης πρόοδος της αμυντικής της βιομηχανίας θα πρέπει να ωθήσουν επί τέλους το πολιτικό μας σύστημα σε ένα μεσοπρόθεσμο συνεπές πρόγραμμα αποτρεπτικής ενισχύσεως των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Ενδιαμέσως είναι δυνατόν ο δείκτης εθνικής αποτροπής να αυξηθεί με την απόκτηση δυνατοτήτων ασυμμέτρου καταστρεπτικού αποτελέσματος. Η επένδυση στην υψηλή αμυντική τεχνολογία συνάδει με την ζητούμενη οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την συγκράτηση των νέων Ελλήνων στον τόπο τους.
Ιούνιος 2018
Αντιναύαρχος Β. Μαρτζούκος ΠΝ
Επίτιμος Διοικητής ΣΝΔ
Πρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. 

Αφήστε μια απάντηση