Blog

1/3/2017. Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. Επισκοπεί τον Τύπο:23/2-1/3

1/3/2017. Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. Επισκοπεί τον Τύπο:23/2-1/3


23/2 – Ορισμένοι από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες στις ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να διατυπώσουν προτάσεις για τη φορολογία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και το εμπόριο.

Σε επιστολή που έστειλε το επιχειρηματικό λόμπι Business Roundtable στον Λευκό Οίκο, αναφέρεται ότι οι εταιρείες προβληματίζονται, μεταξύ άλλων, για τα ακόλουθα θέματα: την αυστηροποίηση των κριτηρίων για τις εκπομπές καυσαερίων που θέτει η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, την υποχρεωτική δημοσιοποίηση των μισθών των διευθυνόντων συμβούλων και από την κατάργηση επίμαχων διατάξεων του νομοσχεδίου Ντοντ-Φρανκ.

23/2 – Σε επίπεδα υψηλότερα από τον στόχο του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο του 2017, το οποίο ανήλθε σε 1,019 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,003 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι. Ο στόχος του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2017 προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 670 εκατ. ευρώ.

24/2 – Παρότι οι ειδικοί επί θεμάτων εργασίας και απασχόλησης χαρακτηρίζουν τους νέους που γεννήθηκαν κατά τη δεκαετία του 1980 στη Βρετανία αισιόδοξους όσον αφορά το επαγγελματικό τους μέλλον, νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει την παραπάνω άποψη.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η Resolution Foundation, μόλις ένας στους 25 Βρετανούς που έχουν γεννηθεί στα μέσα του 1980 άλλαξε δουλειά πριν φθάσει στα 30. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τους μισούς από εκείνους που γεννήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι μεταξύ 30-35 ετών, γνωστοί και ως «millennials», δεν λαμβάνουν αυξήσεις μισθών παρόμοιες με αυτές που έπαιρναν οι προηγούμενες γενιές.

24/2 – Αμετάβλητο διατήρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας, στη βαθμίδα CCC.

Στο σκεπτικό που παραθέτει σε σχετική ανακοίνωσή του, ο οίκος σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση γενικά συμμορφώνεται προς τους όρους του προγράμματος δανεισμού ύψους 86 δισεκ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

25/2 – Η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να επισπεύσει τη διεξαγωγή της ετήσιας συνόδου κορυφής με την Κίνα, στην προσπάθειά της να ενισχύσει το ελεύθερο εμπόριο και τη διεθνή συνεργασία, ούσα αντιμέτωπη με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση που προωθεί τον οικονομικό προστατευτισμό και τη μονομερή δράση. Το Πεκίνο φαίνεται ότι έχει ζητήσει τη διενέργεια της συνόδου κορυφής το συντομότερο δυνατό και οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για τον Απρίλιο ή τον Μάιο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters.

26/2 – Ο μέχρι πρόσφατα ακμάζων κλάδος του τουρισμού στην Τουρκία έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα εξαιτίας μιας σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων και της εγχώριας πολιτικής αναταραχής, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε ανάλυσή του για την χώρα.

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις –που μόνο το 2015 έφτασαν τις 400 έναντι ενός μέσου όρου 70 ετησίως μεταξύ του 2010 και του 2014 – οδήγησε σε περισσότερο από 30% μείωση του αριθμού των ευρωπαίων τουριστών που αποτελούσαν πάνω από το ήμισυ των επισκεπτών. Τα έσοδα από μια άλλη σημαντική ομάδα, τους Ρώσους τουρίστες, έπεσε δραματικά λόγω των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στις πτήσεις τσάρτερ και τις πωλήσεις ταξιδιωτικών πακέτων», λέει το Ταμείο.

27/2 – Η σύναψη συμφωνίας για την δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, είναι θέμα χρόνου δήλωσε ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ιλνούρ Τσεβίκ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

27/2 – Απώλειες περίπου 2 δισ. ευρώ καταγράφουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες από τα τέλη του 2016 μέχρι και τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Η παρατηρούμενη μείωση των καταθέσεων ανακόπτει το ανοδικό σερί που είχε παρατηρηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και εάν συνεχιστεί, υπονομεύει κάθε προοπτική για σταδιακή άρση των capital controls στο ορατό μέλλον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα υπόλοιπα των καταθέσεων διαμορφώθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου στα 129,8 δισ. από 131,8 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016. Πρόκειται για τις καταθέσεις που τηρούν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις, αλλά και η γενική κυβέρνηση στις συστημικές τράπεζες (Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς) και στις τρεις μη συστημικές (Αττικής, Aegean Baltic Bank και Investment Bank).

28/2 – Κοινή λίστα με τις πολιτικές τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, προκειμένου να ξεκλειδώσει η επόμενη δόση του δανείου, φέρεται να ετοιμάζουν οι πιστωτές της χώρας στο πλαίσιο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση του θέματος.

H Ελλάδα έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους δανειστές της ένα προσχέδιο Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ένα Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών, καθώς προετοιμάζεται για τις λεπτομέρειες των απαιτήσεων των δανειστών της, δήλωσαν οι ίδιες πηγές υπό το καθεστώς ανωνυμίας.  Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει συμφωνία τον Μάρτιο ή αρχές Απριλίου, ωστόσο το μέγεθος των εκκρεμών ζητημάτων εγείρει ανησυχία για το πόσο δύσκολο θα είναι πολιτικά να περαστούν στο εσωτερικό.

28/2 – Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν λιγότερο από ένα έτος στη διάθεσή τους για να συγκεντρώσουν 159 δισ. ευρώ και να συμμορφωθούν με τους νέους μακροπρόθεσμους κανόνες περί κεφαλαιακής επάρκειας, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. Παράλληλα, η ΕΒΑ επισπεύδει τις επόμενες δοκιμασίες αντοχής που θα διεξαχθούν από τις αρχές του 2018, και τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στα μέσα του ίδιου έτους. Το έλλειμμα των τραπεζών αφορά τον νέο δείκτη καθαρής σταθερής χρηματοδότησης (net stable funding ratio). Σύμφωνα με το νέο μέτρο, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διατηρούν από τον Ιανουάριο του 2018 κατ’ ελάχιστον σταθερές πηγές μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης.

28/2 – Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2016, η ελληνική οικονομία βρέθηκε στο μεταίχμιο μεταξύ ύφεσης και ανάπτυξης. Κατά το 2017 αναμένεται να ανακάμψει, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για την αναπτυξιακή προοπτική της. Η πρώτη κατηγορία κινδύνων συνδέεται με την αστάθεια στο διεθνές περιβάλλον.


Οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι στο εσωτερικό συνδέονται κυρίως με τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, όπως αποτυπώνονται στις δυσχέρειες της δεύτερης αξιολόγησης. Αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος, θα δημιουργηθούν σοβαρά προσκόμματα στην προσδοκώμενη ανάπτυξη: θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα και θα ανοίξει ένας νέος κύκλος αβεβαιότητας ως προς την ολοκλήρωση του προγράμματος. Η αβεβαιότητα θα οξυνθεί αν τελικώς δεν καταστεί δυνατή η συμμετοχή των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Τα παραπάνω θα υποσκάψουν την εμπιστοσύνη και θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η οποία, όπως αναφέρθηκε, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη.

Κίνδυνοι ανακύπτουν και από τις καθυστερήσεις και την αναβλητικότητα στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί ή από τις στρεβλώσεις στη λειτουργία του ανταγωνισμού που ενδέχεται να πλήξουν κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπου, με πρόσφατα νομοθετήματα, εισήχθησαν ρυθμίσεις που στρεβλώνουν τη λειτουργία της και δημιουργούν μείζονα προβλήματα ακόμα και σε επιχειρήσεις που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

28/2 – Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Cosco Shipping Ports, κατά τον Ιανουάριο διακινήθηκαν συνολικά 281,8 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι του Πειραιά, αριθμός αυξημένος κατά σχεδόν 12% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, όταν από το λιμάνι είχαν περάσει συνολικά 251,8 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια.

28/2 – Ως ένα θετικό μήνυμα για την ευόδωση της συνεργασίας της ΔΕΗ με την CMEC στο σχέδιο στη Φλώρινα αλλά και στη διεύρυνσή της στην αγορά των Βαλκανίων καταγράφεται η συνάντηση που είχε χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης με τον πρόεδρο της China Development Bank (CDB) κ. Hu Huaibang στα γραφεία της Επιχείρησης. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ, θέμα συζήτησης της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν και υψηλόβαθμα στελέχη των δύο πλευρών ήταν «η συνεργασία για την ανάπτυξη ενεργειακών έργων στην Ελλάδα και στην περιοχή των Βαλκανίων». To «Μελίτη» αφορά σε μια συνολική επένδυση άνω του 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 750 εκατ. στην κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Μελίτη 1 και τα υπόλοιπα στην ανάπτυξη των ορυχείων για την τροφοδοσία της.

1/3 – Η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει «σοβαρές προκλήσεις ανταγωνιστικότητας», με δημόσιο χρέος που παραμένει «εξαιρετικά υψηλό» και έναν τραπεζικό τομέα που είναι ακόμα «εύθραυστος», αναφέρει το Foreign Office σε ανανεωμένη συμβουλευτική έκθεσή του για βρετανικές επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η βρετανική έκθεση σημειώνει ότι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από το 2010 και μετά είναι αργή, οι επενδύσεις έχουν καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης δεν έχει καταφέρει να αποδώσει σημαντικά έσοδα.

1/3 – Αύξηση κατά 9% ενδέχεται να παρουσιάσουν φέτος τα έσοδα από τον τουρισμό, βοηθώντας την Ελλάδα να επιστρέψει στην ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.
Εθνική Τράπεζα, εξασφαλίζοντας ανάλογη μείωση του χρέους.

1/3 – Στα 220 δισ. δολάρια ανήλθε το 2016 η αξία των εξαγορών ξένων εταιρειών, που ανακοίνωσαν οι κινεζικές επιχειρήσεις. Από την αρχή του τρέχοντος έτους κινεζικές επιχειρήσεις έχουν ανακοινώσει 14 διασυνοριακές εξαγορές, αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων η μία.

Πολλές από αυτές, όμως, θα δουν τις επεκτατικές τους διαθέσεις να ναυαγούν, καθώς θα προσκρούσουν στους αυστηρούς ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων που έχει επιβάλει το Πεκίνο για να ανακόψει τις μαζικές εκροές κεφαλαίων από τη χώρα.

Οπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, οι εκτεταμένες ακυρώσεις εξαγορών ξένων επιχειρήσεων αντανακλούν την αλλαγή πολιτικής από το Πεκίνο, το οποίο επαναπροσδιορίζει τις οικονομικές του προτεραιότητες.

1/3 – Μετά από την πρόσκαιρη σταθεροποίησή του στις 95,1 μονάδες στην αρχή του τρέχοντος έτους, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που εκπονεί το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) υποχωρεί σημαντικά τον Φεβρουάριο, στις 92,9 μονάδες, φτάνοντας στο επίπεδο όπου βρέθηκε και τον προηγούμενο Νοέμβριο.

Όπως επισημαίνεται στο Μηνιαίο Δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας «Φεβρουάριος 2017» που δημοσιοποίησε σήμερα το ΙΟΒΕ, παρά την υποχώρησή του, πάντως, ο δείκτης κυμαίνεται ακόμη σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα από ό,τι τον ίδιο μήνα πέρυσι (89 μονάδες).

1/3 – Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας διεθνών ερευνών New World Wealth, το 2016 μετανάστευσαν 82.000 εκατομμυριούχοι εν συγκρίσει με τις 64.000 το 2015, και ο κορυφαίος προορισμός για 11.000 από αυτούς ήταν η Αυστραλία.

 

Αφήστε μια απάντηση