Blog

12/2/2017. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ON ALERT με Θέμα:  “ F-35: Γιατί η Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται μαχητικό 5ης γενιάς”

12/2/2017. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ON ALERT με Θέμα: “ F-35: Γιατί η Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται μαχητικό 5ης γενιάς”

Το άρθρο:  http://www.onalert.gr/stories/f-35-giati-i-polemiki-aeroporia-xreiazetai-maxitiko-5is-genias/54381

Είναι γεγονός ό,τι, αφουγκραζόμενοι  την κραυγή αγωνίας του απερχόμενου Α/ΓΕΑ Πτεράρχου (Ι) κ. Χρήστου Βαΐτση, στην ανάγνωση της τελευταία Ημερήσιας Διαταγής του, σίγουρα η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ τόσο για την έναρξη αναβάθμισης των μαχητικών μας αεροσκαφών F – 16 όσο και η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την προμήθεια αεροσκαφών 5ης γενιάς F – 35, γεννά αισθήματα αισιοδοξίας.

Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. ΥΕΘΑ, με την ενεργοποίηση των σημαντικών αυτών προγραμμάτων, θα είναι συνεπής με την πολιτική βούληση, που είχε διατυπώσει δημοσίως με την ανάληψη των καθηκόντων του, για την ουσιαστική συμμετοχή σε αυτά της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Εκτιμώ λοιπόν ότι θα έχει λάβει υπόψη του τις προβλέψεις του άρθρου 75 του Ν. 3883/10, σύμφωνα με τις οποίες, η υποβληθείσα LOR  να αποτελεί  μία ολοκληρωμένη πρόταση για το Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού των Α/Φ F-16 και να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πρόταση για την ασφάλεια εφοδιασμού των συστημάτων με βάση τις υπάρχουσες και άμεσα διαθέσιμες στην Ελλάδα δυνατότητες παραγωγής, συμπαραγωγής και υποστήριξης της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας καθώς επίσης και εκτίμηση για το συνολικό κόστος του κύκλου ζωής του συστήματος, εξασφαλίζοντας για της ΠΑ:
-Μειωμένο κόστος κύκλου ζωής των συστημάτων.
-Αυξημένη Ασφάλεια Εφοδιασμού.
-Αυξημένη επιχειρησιακή αυτονομία της Π.Α. σε περιόδους κρίσεων.

Επιπλέον, παράλληλα με τις σημαντικές και αναγκαίες αυτές αποφάσεις υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών, που θα στοιχίσουν ομολογουμένως πολλά χρήματα από το υστέρημα του Ελληνικού Λαού,  θέλω να πιστεύω ότι ο κύριος ΥΕΘΑ υλοποίησε ή ξεκίνησε την υλοποίηση όσων πολύ σημαντικών είπε στις 20 Οκτωβρίου 2015 στη Σχολή Ικάρων, στην ομιλία του  στην έναρξη των εργασιών της ημερίδας με θέμα: «Τεχνολογική έρευνα και καινοτομία στα ΑΣΕΙ – Δυνατότητες και προοπτικές στην υπηρεσία της Εθνικής Άμυνας», καθώς επίσης και πολύ σημαντικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και αξιοποίηση Μελετών ως προϊόν της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας με την Πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που αφορούν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της επερχόμενης απειλής των αεροσκαφών F – 35.

Γνωρίζει ο Ελληνικός Λαός πολύ καλά τις τεράστιες δυνατότητες των νέων επιστημόνων μας, της πανεπιστημιακής κοινότητας, των ΑΣΕΙ και των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των τριών Κλάδων αλλά και του συνόλου της Αμυντικής μας Βιομηχανίας,   τόσο σε τεχνογνωσία και καινοτόμες ιδέες όσο και σε προτάσεις ανάπτυξης νέων συστημάτων, με τα οποία είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της απειλής, όπως αυτή ραγδαία μετεξελίσσεται βελτιούμενη, καλύτερης διαχείρισης των οπλικών μας συστημάτων προς μεγιστοποίηση της επιχειρησιακής τους αξιοποίησης και αποτελεσματικότερης υποστήριξής τους.  

Είναι γνωστό ότι πολλές από τις προτάσεις αυτές έχουν κατατεθεί στη ΓΔΑΕΕ / ΔΑΕΤΕ για να εγκριθούν ως αναπτυξιακά προγράμματα προ πολλού και ακόμα περιμένουν τις αποφάσεις της Πολιτικής Ηγεσίας.  Τεράστιο τα οφέλη από όλες τις πλευρές, αν αυτά υλοποιηθούν, τόσο από επιχειρησιακής πλευράς, δρώντας με την εφαρμογή τους ως πολλαπλασιαστές ισχύος, όσο και από οικονομικής, συμβάλλοντας σημαντικά στη δύσκολη οικονομική κατάσταση, που βιώνει τα τελευταία 7 χρόνια η Ελλάδα μας, ως χώρα και ως Λαός.

Μεταξύ των προτάσεων αυτών επισημαίνω τις ακόλουθες ως σημαντικές:
α.    Αναπτυξιακά Προγράμματα της Αμυντικής Βιομηχανίας, που κατατέθηκαν στη ΓΔΑΕΕ / ΔΑΕΤΕ προ πολλού, σχετικά με την ανάπτυξη σύγχρονων οπλικών συστημάτων αντιμετώπισης της επερχόμενης απειλής, των αεροσκαφών F 35 της Τουρκικής Αεροπορίας.
β.  Μελέτη των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας:
–    Επισμηναγού ( ΜΗ ) Κωνσταντίνου Ζηκίδη
–    Ανθυποσμηναγού ( Ι ) Αλέξιου Σκόνδρα
–    Ανθσγού ( Ι ) Χαρίσιου Τόκα,
με τίτλο:   “ Low Observable Principles, Stealth Aircraft and Anti – Stealth Technologies ”, που δημοσιεύθηκε σε ένα από τα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά ( Journal of Computations and Modeling, vol. 4, no.1, 2014, 129 – 165 ) και μέρος της στην ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ.

Με την ελπίδα ότι ο κ. ΥΕΘΑ και η νέα Ηγεσία της ΠΑ και ιδιαίτερα ο κ ΑΓΕΑ θα έχουν λάβει υπόψη τους τα προαναφερόμενα στην υποβληθείσα LOR για την αναβάθμιση των F – 16, τελώ σε αναμονή της επιβεβαίωσης των αποτελεσμάτων με την υλοποίησή τους με πολλαπλά οφέλη για την ΠΑ και τη Χώρα μας όπως:
α.Κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών.
β.Ενίσχυση των βιομηχανικών υποδομών υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων.
γ.Ανασυγκρότηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, εξασφαλίζοντας πολλαπλά οφέλη τόσο για την Εθνική Άμυνα, όσο και για την Οικονομία και Απασχόληση της χώρας.

Αντιπτέραρχος ε.α. Θεόδωρος Γιαννιτσόπουλος
Επίτιμος Διευθυντής Γ’ Κλάδου του ΓΕΑ

Αφήστε μια απάντηση