Blog

15/6/2017.  Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ  Επισκοπεί τον Τύπο: 1/6-14/6/2017

15/6/2017. Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ Επισκοπεί τον Τύπο: 1/6-14/6/2017


1/6 – Επενδύσεις ύψους περίπου 268 δισ. ευρώ θα χρειαστεί η Ελλάδα κατά την περίοδο 2017 – 2022, προκειμένου να επιτύχει ταχεία οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο, η ικανοποίηση αυτών των επενδυτικών αναγκών δεν είναι ορατή, με βάση τις προβλεπόμενες ροές χρηματοδότησης, υποστηρίζει σε μελέτη της η PriceWaterhouse Coopers. Κατά τη μελέτη, το πιθανό σενάριο είναι να περάσει η χώρα απ’ την ύφεση σε μια αναιμική ανάκαμψη λόγω επενδυτικής πενίας. «Η Ελλάδα», σημειώνει, «έχει μπει σ’ έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και πιστωτικής ανεπάρκειας που έχει υπονομεύσει πλήρως την ανταγωνιστικότητα. Είναι εξαιρετικά πιθανό ότι η επερχόμενη ανάκαμψη θα υποφέρει από την έλλειψη χρηματοδότησης».

Η PwC επικαλείται μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την οποία υπήρξαν περιπτώσεις χωρών που ανέκαμψαν, έπειτα από μια περίοδο ύφεσης, χωρίς πιστώσεις.
Ομως, σημειώνεται, σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανάκαμψη είναι συνήθως περίπου 40% πιο αδύναμη από μια χρηματοδοτούμενη ανάπτυξη.

1/6 – Υποχώρηση της έως τώρα ανοδικής πορείας του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος καταγράφει έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το μήνα τον Μάιο, καθώς υποχωρεί στις 93,2 μονάδες από τις 94,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σε υψηλότερο πάντως επίπεδο από το αντίστοιχο περυσινό (90,1 μονάδες).

Στους επιμέρους επιχειρηματικούς τομείς, καταγράφεται σημαντική επιδείνωση προσδοκιών στη Βιομηχανία και στις Κατασκευές.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουν να βελτιώνονται οι προσδοκίες στις Υπηρεσίες και ηπιότερα στο Λιανικό Εμπόριο, καθώς τροφοδοτούνται καθοριστικά από τις σχετικές με τον Τουρισμό δραστηριότητες, Ελαφρά ανοδικά όμως κινείται για δεύτερο μήνα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

2/6 – Mία δεύτερη μονάδα αλουμίνας, δυναμικότητας 1 εκατ. τόνων, στα Ασπρα Σπίτια της Βοιωτίας, η οποία θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας, σχεδιάζει ο όμιλος Μυτιληναίου. Η επένδυση ύψους 400 εκατ. δολαρίων αναμένεται να προχωρήσει άμεσα, καθώς η επενδυτική απόφαση έχει ήδη ληφθεί, ενώ ο όμιλος θα διαθέσει επιπλέον 100 εκατ. δολάρια για την αναβάθμιση της μονάδας του αλουμινίου, αυξάνοντας τη δυναμικότητά της από 190.000 τόνους σε 270.000 τόνους.

2/6 – Αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 0,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους δείχνουν τα νεώτερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αντί μείωσης κατά 0,5% που έδειχναν τα προσωρινά, στις 15 Μαΐου.

Επίσης, αύξηση εμφανίζεται και σε τριμηνιαία βάση, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η προηγούμενη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ ανέφερε μείωση κατά 0,1%.

3/6 – H συνεισφορά του τουρισμού στην απασχόληση είναι υψηλή και σταθερά αυξανόμενη τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ κατανέμεται σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, περιλαμβανομένων και των λιγότερο τουριστικών όπως αποδεικνύει σχετική μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην τελευταία 30ετία η απασχόληση στον τουρισμό αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,8%. Η αυξητική τάση εντάθηκε από το 2014 και μετά, όταν και ολοκληρώθηκε η μεταστροφή του τουρισμού σε έναν κατεξοχήν εξωστρεφή διεθνώς ανταγωνιστικό τομέα.

4/6 – Μείζων εμπορικός εταίρος της Ε.Ε. αλλά και σημαντικός επενδυτής στην οικονομία της, η Κίνα συσπειρώνει τις δυνάμεις της με τις Βρυξέλλες, ώστε οι δύο εμπορικοί εταίροι να αποτελέσουν τον αντίποδα στις ΗΠΑ του Τραμπ, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, ενώ άρχιζε στις Βρυξέλλες η διήμερη σύνοδος κορυφής Ε.Ε. – Κίνας, ο ασιατικός οικονομικός γίγαντας αποτελεί πλέον τον δεύτερο σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Ε.Ε. μετά τις ΗΠΑ. Στη διάρκεια του περασμένου έτους η Κίνα ήταν η αγορά που απορρόφησε το 10% των εξαγωγών της. Ειδικότερα, μάλιστα, στο διμερές εμπόριο υπηρεσιών, η Ε.Ε. παρουσίασε πέρυσι εμπορικό πλεόνασμα ύψους 11 δισ. ευρώ.

4/6 – Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Gazprom, ΔΕΠΑ και Edison σχετικά με τη νότια διαδρομή παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη υπεγράφη σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Forum 2017.

Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΠΑ, η συμφωνία προβλέπει κοινές προσπάθειες για τη δημιουργία της νότιας διαδρομής για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, που μέσω Τουρκίας και Ελλάδας θα φθάνει στην Ιταλία. Οι τρεις εταιρείες πρόκειται να συντονίσουν την ανάπτυξη και την υλοποίηση του αγωγού TurkStream και του αγωγού Poseidon από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα προς την Ιταλία, με πλήρη συμμόρφωση με το σχετικό ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Επιπλέον, η Συμφωνία επισημοποιεί τις ρυθμίσεις για την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου.
5/6 – Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να αποκατασταθεί με μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα περιορίσουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 20,9% του ΑΕΠ το 2060, σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που έχει σταλεί σε Γερμανούς βουλευτές, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σενάριο του ESM για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι είναι πιο αισιόδοξο από αυτό του ΔΝΤ, αλλά λιγότερο αισιόδοξο από αυτό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, προβλέπει τη σταδιακή μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, υποθέτοντας μέσο μακροπρόθεσμο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 1,8% και μέσο ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,3%. Χωρίς μέτρα, το χρέος θα ανερχόταν με το σενάριο αυτό στο 136% του ΑΕΠ το 2060 και οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της στο 31% του ΑΕΠ.

5/6 –  «Eνα είναι σαφές: μια κρίση χρέους στην Ιταλία, τον τρίτο μεγαλύτερο οφειλέτη στον κόσμο, θα έκανε την κρίση στην Ελλάδα να μοιάζει με παιχνιδάκι», σημειώνει σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Die Welt, ενώ προσθέτει ότι «η Iταλία έχει χρέος πάνω από 2 τρισ. ευρώ, τόσο υψηλό δηλαδή όσο καμιά άλλη χώρα της ευρωζώνης και οι αγορές γίνονται ολοένα και πιο νευρικές. Οικονομολόγοι άρχισαν μάλιστα να κάνουν λόγο για σενάρια εξόδου της».


6/6 – Συνεχίστηκε και το 2016 η τάση της πώλησης κατοικιών σε τιμές κάτω από την αντικειμενική τους αξία, αν και όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία από τα υποθηκοφυλακεία, το ποσοστό έχει περιοριστεί έναντι προηγούμενων ετών μετά την πρόσφατη διόρθωση των τιμών ζώνης. Ειδικότερα, σε έρευνα που πραγματοποίησε το μεσιτικό γραφείο RE/MAX Αθμονον σε επιλεγμένες περιοχές των βορείων προαστίων, προκύπτει ότι στο Μαρούσι το 60% των συναλλαγών αφορούσε ακίνητα σε τιμή κάτω από την αντικειμενική τους αξία. Τα αντίστοιχα ποσοστά σε Βριλήσσια και Μελίσσια δεν ξεπέρασαν το 38% του συνόλου των αγοραπωλησιών.

7/6 – Tην ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα και ελάφρυνσης του χρέους από τους εταίρους της υποδεικνύει ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. «Καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην επίτευξη μιας συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους θα επιδείνωνε το κλίμα εμπιστοσύνης, εμποδίζοντας τις επενδύσεις», αναφέρει η έκθεση.

Ο ΟΟΣΑ προσγειώνει τις εκτιμήσεις για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης στο 1,1% (έναντι πρόσφατης εκτίμησης της Κομισιόν για 2,1% και της κυβέρνησης για 1,8%). Προβλέπει, ωστόσο, ότι το 2018 ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανεβεί στο 2,5%. Επίσης, προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια θα υποχωρήσει έναντι του 3,8% του ΑΕΠ του 2016, αλλά θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, πάνω από 2,5% του ΑΕΠ.

7/6 – Στο 81% ανέρχεται το ποσοστό των στελεχών στη χώρα μας που θεωρεί ότι η διαφθορά και η δωροδοκία εντός των επιχειρήσεων είναι διαδεδομένες έναντι 51% που είναι ο μέσος για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τις ανεπτυγμένες και τις αναδυόμενες αγορές. Πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο ποσοστό μετά την Ουκρανία (88%) και την Κύπρο (82%) και κατατάσσει την Ελλάδα πάνω από χώρες, όπως η Κένυα (79%), η Ινδία (78%), η Αίγυπτος (75%) και η Νιγηρία (73%). Η επίδοση αυτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο συγκρίνεται μόνο με της Σλοβακίας (81%), της Κροατίας (79%) και της Ουγγαρίας (78%). Αξιοσημείωτο είναι ότι σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 68%, στην Τουρκία 67%, ενώ αρκετά χαμηλότερα είναι η Ρουμανία με 31%, που είναι και το αντίστοιχο ποσοστό σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα που διεξήγαγε η ΕΥ στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής της Ινδίας και της Αφρικής (Europe, Middle East, India, Africa – EMEIA), καταγράφοντας τις απόψεις 4.100 στελεχών από μεγάλες επιχειρήσεις σε 41 χώρες.

7/6 – Το ελληνοαμερικανικό σχήμα Calamos – Exin Group έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

8/6 – Μετριοπαθής θα είναι η αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία και ανεπαρκής για να υπάρξει σημαντική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του διεθνούς οργανισμού. Αν και πέρυσι σημειώθηκε βελτίωση στη δυναμική ανάκαμψης των οικονομιών του ΟΟΣΑ από το 2009, έχουν καλλιεργηθεί τάσεις εσωστρέφειας που επισκιάζουν τον ορίζοντα. Επικρατεί πολιτική αβεβαιότητα, δυσπιστία των πολιτών απέναντι στις κυβερνήσεις, χαμηλή αύξηση των πραγματικών μισθών και επίμονη ανισότητα. Ο ΟΟΣΑ στρέφει, επίσης, την προσοχή στις αγορές και τον κίνδυνο μιας αποσταθεροποίησής τους. Οι τιμές των μετοχών στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ, χαράσσοντας μεγάλες αποστάσεις από τις συνθήκες και την προοπτική ανάπτυξης στην πραγματική οικονομία.

Η Ευρωζώνη φαίνεται πως βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από τις ΗΠΑ, όπου αμφισβητείται εάν η κυβέρνηση Τραμπ θα καταφέρει να υλοποιήσει τις μειώσεις που έχει υποσχεθεί στη φορολογία των επιχειρήσεων. Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη την περίοδο 2017-18 στο 1,8%, από το 1,6% που αναφερόταν στην έκθεση του Μαρτίου. Μετά το 3% που καταγράφηκε για το 2016, η δραστηριότητα στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί κατά 3,5% το τρέχον έτος και 3,6% το 2018. Στην έκθεση του Μαρτίου προβλεπόταν ανάπτυξη 3,3% για το 2017, αλλά η εκτίμηση για το 2018 ήταν παρόμοια στο 3,6%.

8/6 – Με τριπλασιασμό των ξένων άμεσων επενδύσεων (ΞΑΕ) σε σύγκριση με το 2015 έκλεισε το 2016 για την ελληνική οικονομία. Η μεγάλη αυτή ανάπτυξη, ωστόσο, οφείλεται αφενός στην κατάρρευση των ΞΑΕ το 2015 και αφετέρου στις αποκρατικοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του προηγούμενου έτους. Την ίδια ώρα, πάντως, διαπιστώνεται ότι μέσα σε έξι χρόνια έφυγαν από την Ελλάδα προς άλλους επενδυτικούς προορισμούς 6,16 δισ. δολ., γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε όλη αυτή την περίοδο στο ΑΕΠ αλλά και στους αρνητικούς δείκτες της απασχόλησης.

8/6 – Ξεκίνησε ως ένα κόλπο, αλλά εξελίχθηκε σε μια ευρεία επενδυτική τακτική που έχει στερήσει έσοδα άνω των 32 δισ. ευρώ από το γερμανικό Δημόσιο. Επί σειράν ετών, οι μέτοχοι τραπεζών, χρηματιστηριακών εταιρειών και νομικών γραφείων ελάμβαναν επιστροφές φόρων που δεν δικαιούνταν. Υπήρξαν και περιπτώσεις κατά τις οποίες οι μέτοχοι εισέπρατταν τακτικά επιστροφές από φόρους που είχαν πληρώσει μόνον μία φορά, όπως αποκαλύπτει εκτενής έρευνα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, της ηλεκτρονικής Zeit Online και του ραδιοφωνικού σταθμού ARD.

Με ποιον τρόπο; Μέσω των συναλλαγών γνωστών στη γλώσσα των χρηματιστών ως cum-cum και cum-ex. Οι πρώτες επέτρεπαν στους ξένους επενδυτές να αποφεύγουν την παρακράτηση φόρου επί των μερισμάτων, δανείζοντας μετοχές σε μια γερμανική τράπεζα. Ετσι, μια γερμανική τράπεζα δανειζόταν τις μετοχές ενός ξένου επενδυτή σε μια εταιρεία την περίοδο πριν η εταιρεία πληρώσει μέρισμα. Με τις συναλλαγές cum-ex αγοράζονται μετοχές λίγο πριν ή την ίδια ημέρα της καταβολής μερίσματος και πωλούνται αμέσως μετά την πληρωμή του. Ετσι, ήταν δυνατή η κατ’ επανάληψιν επιστροφή φόρων κεφαλαίου. Οι εκπτώσεις φόρου μπορεί να είναι δεκαπλάσιες για μια μόνον συναλλαγή.

9/6 – Συνθήκες εξαθλίωσης βιώνουν 8 στους 10 συνταξιούχους, ενώ οι επερχόμενες περικοπές στις συντάξεις, σε συνδυασμό με τις μνημονιακές παρεμβάσεις του παρελθόντος, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων ακόμη και κατά 70%. Το προφίλ του σημερινού συνταξιούχου –φτωχός, απογοητευμένος και αγανακτισμένος– σκιαγραφεί έρευνα που πραγματοποίησε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), σύμφωνα με την οποία η σύνταξη που παίρνουν πλέον οι περισσότεροι συνταξιούχοι δεν καλύπτει ούτε τα στοιχειώδη έξοδά τους για φάρμακα, λογαριασμούς και διατροφή.

9/6 – Σε περίπου 1 δισ. ανέρχεται μέχρι στιγμής η απόδοση του προγράμματος χορήγησης άδειας παραμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών που επενδύουν σε ακίνητα στην Ελλάδα αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Το στοιχείο αυτό για το πρόγραμμα που είναι γνωστό ως Golden Visa ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

10/6 – Θεσμικά εμπόδια και αγκυλώσεις στο διεθνές εμπόριο υπηρεσιών, όπως οι δασμοί, τα τέλη και κάθε είδους ρυθμίσεις αυξάνουν το κόστος έως και κατά 150% σε ορισμένους τομείς, όπως, για παράδειγμα, στις τηλεπικοινωνίες ή ακόμη και στο 154% στον κατασκευαστικό κλάδο. Οι ίδιοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους μεταφοράς ή ασφάλισης, αυξάνουν το κόστος έως και κατά 73%, όταν πρόκειται για τις πωλήσεις θυγατρικών στο εξωτερικό.

Η εικόνα προκύπτει από σχετική έρευνα που εξεπόνησε ο ΟΟΣΑ και αφορά τουλάχιστον 22 τομείς υπηρεσιών και 44 χώρες που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου υπηρεσιών.

10/6 – Ξεκίνησε και επισήμως η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς από τους εναλλακτικούς τηλεπικοινωνιακούς φορείς στην Ελλάδα. Η απόφαση που έλαβε  η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με την οποία ανατίθενται σε Vodafone και Wind περί τις 5.400 περιοχές της χώρας για την ανάπτυξη δικτύων βασισμένων σε οπτικές ίνες, σηματοδοτεί την έλευση του ανταγωνισμού στα δίκτυα νέας γενιάς, βασισμένου στις υποδομές. Στην πράξη, με την απόφαση αυτή δίνεται για πρώτη φορά το λάκτισμα για την ανάπτυξη ενός τηλεπικοινωνιακού δικτύου που δεν θα ανήκει στον ΟΤΕ.

11/6 – Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος, εκτίμησε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο περιοδικό «The Banker».

Ο Ρέγκλινγκ στήριξε το σκεπτικό του στην εμπειρία της Ελλάδας το 2014, όταν στα μέσα του δεύτερου προγράμματος τα πρώτα σημάδια της επιτυχίας και της οικονομικής ανόρθωσης της χώρας ήταν έκδηλα. Μεταξύ άλλων, η Ελλάδα είχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, ενώ η ανεργία σημείωσε πτώση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, αυτές οι επιτυχίες δεν έγιναν αντιληπτές από τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι το 2015 έδωσαν εντολή στη νέα κυβέρνηση να ακολουθήσει έναν τελείως διαφορετικό δρόμο, κάτι το οποίο ανέστρεψε την πορεία της χώρας. «Η στροφή αυτή αποδείχθηκε πολύ επιζήμια» για την Ελλάδα, σημείωσε ο Ρέγκλινγκ.

11/6 – Το σαθρό υπόβαθρο της ιδιωτικής κατανάλωσης, στο οποίο εξακολουθεί να βασίζεται η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, όχι μόνον δεν είναι βιώσιμο αλλά απειλεί κι άλλο την οικονομία. Αντί η χώρα να αυξάνει την εξαγωγική και παραγωγική της δραστηριότητα και να προσελκύει επενδύσεις, η συνεισφορά της διαρκώς συρρικνούμενης κατανάλωσης στο ΑΕΠ μεγεθύνεται! Πρόκειται για φαύλο κύκλο, που προφανώς οδηγεί στο μηδέν. Τα ανησυχητικά στοιχεία έρχονται στο προσκήνιο από τις τελευταίες μελέτες των PwC, της NAI Hellas και του τομέα μακροοικονομικής ανάλυσης του ΣΕΒ.

12/6 – Στο 5% έφτασε το πρώτο τρίμηνο του έτους η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, διαψεύδοντας όσους είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν μεγάλα δεινά για την οικονομία της γείτονος, εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων και των τρομοκρατικών επιθέσεων. Οπως τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, η Τουρκία εμφανίζει ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τις χώρες της Ε.Ε., του ΟΟΣΑ και του G7. Το οφείλει, σύμφωνα τουλάχιστον με τον υπουργό Οικονομικών Νατσί Ατζμπάλ, στις επενδύσεις και στην αύξηση της εξωτερικής ζήτησης, ενώ δεν λείπουν και οι ακαδημαϊκοί που αποδίδουν την ευοίωνη εξέλιξη στη σταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού μετά το δημοψήφισμα

12/6 – Δημοσιονομικούς κινδύνους με ενδεχόμενη αύξηση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό προβλέπουν οι οίκοι Moody’s και S&P για τη Βρετανία, λόγω πιθανής καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Το εκλογικό αποτέλεσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους Συντηρητικούς να χάνουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορεί να περιπλέξει και να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit που, θεωρητικά, αρχίζουν στις 19 Ιουνίου, προειδοποιούν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s και S&P. «Το αποτέλεσμα των εκλογών εκλαμβάνεται ως ψήφος κατά της δημοσιονομικής λιτότητας, δεδομένου ότι το Κόμμα των Εργατικών, το οποίο ενισχύθηκε πολιτικά, υποστηρίζει την αύξηση των δημοσίων δαπανών», αναφέρει στη σχετική ανάλυση η Moody’s. Η S&P δεν αποκλείει, μάλιστα, την κήρυξη νέων, πρόωρων εκλογών, αλλά τόνισε πως δεν ελλοχεύει άμεσος κίνδυνος στη βαθμολογία του βρετανικού χρέους. H Moody’s σχολίασε πως το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών υποδεικνύει μετατόπιση των ψηφοφόρων από το «σκληρό Brexit», μια ατζέντα που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

12/6 – Η ήπια ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας θα συνεχιστεί έως και το 2020, ωστόσο ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να περιοριστεί στο 1% την περίοδο 2018-2020 από 1,3% το 2017, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την Ιταλία. Ωστόσο, οι τεχνοκράτες προειδοποιούν για σειρά «απειλών», όπως το υψηλό δημόσιο χρέος και το «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η πολιτική αβεβαιότητα και η πιθανή άνοδος του κόστους δανεισμού τα επόμενα χρόνια, καθώς η ΕΚΤ θα κινείται προς τον εξορθολογισμό της νομισματικής της πολιτικής. Ισως το κυριότερο πρόβλημα της Ιταλίας είναι πως, μία δεκαετία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ιταλών εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από το προ κρίσης επίπεδο και μάλιστα το ΔΝΤ προβλέπει πως, με τόσο χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, θα περάσουν ακόμη πολλά χρόνια μέχρι να το ξαναφτάσει.

13/6 – Νέοι, έως 49 ετών και κατά κύριο λόγο χαμηλά αμειβόμενοι είναι οι Ελληνες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που κατατέθηκαν στον ΕΦΚΑ από τους εργοδότες, από τον Αύγουστο του 2015 και μέσα σε ένα χρόνο, συνεχίστηκε η πτωτική πορεία των μισθών, κατά 2,07% για το σύνολο των επιχειρήσεων. Ετσι, τον Αύγουστο του 2016 ο μέσος μισθός διαμορφώθηκε σε 974,66 ευρώ τον μήνα. Ειδικά για τη μερική απασχόληση, ο μέσος μισθός το ίδιο διάστημα ήταν μόλις 427,35 ευρώ μειωμένος κατά 10,08 ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο μισθό του 2015. Στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων, σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο ανήλθε σε 49,96 ευρώ και ο μέσος μισθός σε 1.182,76 ευρώ από 1.189,35 ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Συνολικά, ο μέσος μισθός μειώθηκε στις κοινές επιχειρήσεις κατά 2,24% και στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 8,76%. Στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 1,13%, ενώ ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 0,55%.

13/6 – Κλειστά παραμένουν περίπου τρία στα δέκα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σε ορισμένους δρόμους, που κάποτε έσφυζαν από ζωή, όπως η Χαριλάου Τρικούπη, τα «λουκέτα» πλησιάζουν επικίνδυνα το 50% του συνόλου. Από την άλλη, σε αρκετούς δρόμους της Αθήνας η εικόνα παρουσιάζεται βελτιωμένη σε σύγκριση με το παρελθόν, όπως για παράδειγμα στον κατεξοχήν εμπορικό δρόμο, την οδό Ερμού. Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τη νέα καταγραφή για τα «λουκέτα» στο κέντρο της πρωτεύουσας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ).

14/6 – Η ενεργειακή φτώχεια είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στην Ευρώπη. Περίπου 50 με 125 εκατομμύρια άνθρωποι παλεύουν καθημερινά για να εξασφαλίσουν επαρκή θέρμανση, φως και ενέργεια για μαγείρεμα στο νοικοκυριό τους σε προσιτές τιμές (European Parliamentary Research Service). Αυτή η πραγματικότητα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία και την καλή ποιότητα ζωής τους. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητες δημιουργικές λύσεις που προκαλούν συστημική αλλαγή προκειμένου αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να δοθούν καλύτερες ευκαιρίες σε αυτούς τους ανθρώπους.

Σε συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας τους την περίοδο 2015- 2016, το Schneider Electric Foundation, υπό την αιγίδα του Fondation de France και η Ashoka επιβεβαιώνουν εκ νέου τη δέσμευσή τους να συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη. Για αυτό το λόγο, υποστηρίζουν τους πιο καινοτόμους κοινωνικούς επιχειρηματίες στην Ευρώπη που μπορούν να υποστηρίξουν ολόκληρες κοινότητες να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια και να επιτύχουν ενεργειακή βιωσιμότητα. Το πρόγραμμα για το 2017- 2018 πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Enel.

Αφήστε μια απάντηση