Blog

16/9/2016. ΕΛΙΣΜΕ: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ 8-9-16 ΕΩΣ 15-9-16. ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ  ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

16/9/2016. ΕΛΙΣΜΕ: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ 8-9-16 ΕΩΣ 15-9-16. ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Α. ΣΥΡΙΑ
Η νέα ειρηνευτική προσπάθεια στη Συρία
Τελικά οι επαφές ευοδώθηκαν και στις 9 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ένα νέο αμερικανορωσικό σχέδιο εκεχειρίας με έναρξη εφαρμογής 3 ημέρες μετά (από 12/9). Στη νέα συμφωνία γίνεται λόγος για επίτευξη μόνιμης διακοπής των εχθροπραξιών, (Cessation of Hostilities).Το  νέο σχέδιο σε γενικές γραμμές είναι παραπλήσιο του προηγουμένου καίτοι αρκετά σημεία του χαρακτηρίζονται «ευαίσθητα» και δεν δημοσιοποιήθηκαν. Η συμφωνία συνοδεύεται από επί μέρους έγγραφα που αναφέρονται στη συνεργασία μεταξύ των δύο δυνάμεων, στην ασφαλή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, στη διασφάλιση της εφαρμογής της εκεχειρίας και στην προώθηση της διαδικασίας αναζήτησης πολιτικής λύσης. Προβλέπεται η ταυτόχρονη απόσυρση των αντιπάλων από καίρια σημεία του Aleppo (δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης) και η ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκούμενη πόλη. Επίσης η συριακή αεροπορία δεν θα προσβάλλει στόχους σε περιοχές που ελέγχονται από «μετριοπαθείς» οργανώσεις ενώ οι τελευταίες θα πρέπει να διακόψουν συνεργασία και να απομακρυνθούν από περιοχές που ελέγχει η al-Nusra (μετονομάσθηκε πρόσφατα σε Jabhat Fateh al-Sham).οι δύο δυνάμεις (ΗΠΑ-Ρωσία) προβλέπεται να αναλάβουν κοινές επιχειρήσεις εναντίον οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές». Εικάζεται ότι έχει επέλθει πλέον συμβιβασμός ως προς τις οργανώσεις που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές».

Β. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΕΥΦΡΑΤΗ»-ΑΝΑΛΥΣΗ
Ας προσεγγίσουμε γεωπολιτικά και στρατιωτικά την περίφημη Τουρκική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», ώστε να αποκρυπτογραφήσουμε τις γεωστρατηγικές επιδώξεις των Τούρκων και των λοιπών εμπλεκομένων. Οι Τούρκοι επιτελείς χρησιμοποιούν ως κύρια ομάδα κρούσης περίπου 2.000 άνδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίοι κατά το προηγούμενο διάστημα εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν από τον τουρκικό στρατό. Στην παραπάνω δύναμη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού παρέχεται αεροπορική κάλυψη από την τουρκική αεροπορία καθώς και κάλυψη από τουρκικά τεθωρακισμένα, άρματα μάχης και ίλες πυροβολικού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόνο 350 άνδρες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων συμμετέχουν στην όλη επιχείρηση.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε στην Άγκυρα η κατάληψη της πόλης Μανμπίτζ από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Το 60% των δυνάμεων αυτών είναι κουρδικής καταγωγής και μια προέλασή τους προς τα δυτικά θα ένωνε τα τρια Κουρδικά καντόνια της βόρειας Συρίας (Αφρίν,Κομπάνι,Τζαζίρα) και την περιοχή Σάχμπα σε μια ενιαία ντε φάκτο κρατική κουρδική οντότητα.Η “Ασπίδα του Ευφράτη” λαμβάνει χώρα ακριβώς στην περιοχή της Σάμπχα, μια περιοχή με όχι αμιγώς κουρδικό πληθυσμό αφού εκεί ζούν Άραβες αλλά και Τουρκομάνοι. Έτσι, ο δεύτερος επιχειρησιακός στόχος ήταν η απώθηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων από τη δυτική όχθη του Ευφράτη. Η απώθηση αυτή κατά τις πρώτες μέρες της επιχείρησης φάνηκε, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες μέρες της επιχείρησης, να θέτει σε δεύτερο επίπεδο την ίδια την μάχη κατά του ΙΚ.
Ακόμα ο Ερντογάν επιχειρεί να καταπραύνει τόσο τον πονοκέφαλο του Κουρδικού όσο και του προσφυγικού με τη δημιουργία μιας “ασφαλούς ζώνης” μήκους 95 χιλιομέτρων και βάθους 40 χιλιομέτρων εντός της συριακής επικράτειας. Παρά την δήλωση Μπάϊντεν για την ανάγκη να υποχωρήσουν οι κουρδικές δυνάμεις στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, κάτι τέτοιο δεν έλαβε χώρα προς το παρόν. Έτσι, άτυπο σύνορο μεταξύ των Τουρκικών Δυνάμεων-Ελεύθερου Συριακού Στρατού και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων καθίσταται ο ποταμός Σαντζούρ.
Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι της Ροτζάβα (όπως ονομάζουν το αυτόνομο κουρδικό κρατίδιο) θεωρούν ότι η όλη επιχείρηση στοχεύει πρωτίστως αυτούς και μόνο δευτερευόντως το ΙΚ. Εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον αμερικανικό παράγοντα ζητώντας και τη στήριξη της Ε.Ε όπως έγινε φανερό στην κοινή συνέντευξη τύπου του συν-επικεφαλής του PYD και του αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Συριακής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Παράλληλα θεωρούν ότι κατά του αιτήματός τους για αυτονομία και ομοσπονδιοποίηση τάσσονται πέραν της Τουρκίας η Ρωσία, λόγω Άσσαντ, και το Ιράν, λόγω των κουρδικών πληθυσμών που διαβιώνουν στα εδάφη του. Άλλωστε το δημοκρατικό μοντέλο συμβίωσης Κούρδων, Αράβων, Τουρκομάνων και Χριστιανών στη Ροζάβα θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για την επόμενη μέρα της Μέσης Ανατολής.
Η Ρωσοτουρκική προσέγγιση, περισσότερο  θα λέγαμε μια συμμαχία ανάγκης, διακρίνεται από αμοιβαίες παραχωρήσεις στη συριακή διένεξη. Ναι μεν η Τουρκία αναγνώρισε, έστω ως μεταβατικό τον πρόεδρο Άσσαντ, όμως επι της ουσίας παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Οι αντιδράσεις της Δαμασκού παρέμειναν σε επίπεδο καταγγελιών χωρίς κάποια στρατιωτικού τύπου αντίδραση. Κάτι τέτοιο θα ήταν άλλωστε αδύνατο αφού ο μεγαλύτερος όγκος των κυβερνητικών δυνάμεων είναι δεσμευμένος στην πολιορκία του Χαλεπίου. Οι καθεστωτικές δυνάμεις επιχειρούν εκεί να ανακαταλάβουν το πάλαι ποτέ οικονομικό κέντρο της Συρίας από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, δηλαδή από τον στρατό που εισέβαλε μαζί με τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στις 24 Αυγούστου. Αυτή η “διασταύρωση δυνάμεων” δίνει τροφή στο σενάριο περί συναλλαγής ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία με την πρώτη να αποσύρει από το Χαλέπι τους αντάρτες που προστάτευε και την δεύτερη να μην αντιδρά στην παραβίαση των συριακών συνόρων.
Η επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη” φαίνεται να περιπλέκει περισσότερο το σκηνικό στη συριακή διένεξη. Κανείς από τους ξένους παράγοντες που εμπλέκονται στη Συριακή κρίση δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η κατοχή συριακού εδάφους από τον τουρκικό στρατό ενώ πληθαίνουν οι φωνές ανησυχίας σχετικά με το ποιόν και τις τζιχαντιστικές συνιστώσες που απαρτίζουν τον Ελεύθερο ΣυριΑνησυχητικά ερωτήματα εγείρει και ο φόβος των Κούρδων ότι οι Η.Π.Α θα αναιρέσουν την υπόσχεσή τους για αυτονομία αλλά και η εκκωφαντική σιωπή της Ε.Ε, οποία όχι μόνο αγνοεί τις εκκλήσεις των Κούρδων για βοήθεια ανθρωπιστικού χαρακτήρα αλλά φαίνεται να αποδέχεται σιωπηρά την Τουρκικής εμπνεύσεως και εκτέλεσης επιχείρηση στο βωμό της ανακοπής των προσφυγικών ροών προς τις χώρες-μέλη της.
Η “Ασπίδα του Ευφράτη” ίσως εν τέλει να επισπεύδει τις εξελίξεις στην περιοχή. Πέραν της αυξημένης επιθετικότητας της Τουρκίας ανησυχίες προκαλεί και η αδιάλλακτη στάση της Σαουδικής Αραβίας για το θέμα της παραμονής του Άσσαντ στην προεδρία, ενώ από την άλλη η Ρωσία και το Ιράν απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο ανατροπής του Σύρου προέδρου τουλάχιστον κατά το παρόν χρονικό διάστημα.

Γ. ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ. ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ?
H τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας φαίνεται ότι αιφνιδίασε τους πάντες. Αλλά καθώς έρχεται μόλις εννέα μήνες μετά την τελευταία πυρηνική έκρηξη και έπειτα από όλο και πιο προηγμένες δοκιμές πυραύλων, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς υποβρύχιας εκτόξευσης πριν από δύο εβδομάδες,
•    ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ; Η χρονική στιγμή είναι πολιτικά επωφελής, διότι συμπίπτει με την επέτειο ίδρυσης του καθεστώτος, καθώς και με μια σειρά από διεθνείς συνόδους κορυφής στην περιοχή».
•    Τι δείχνει αυτή η δοκιμή για το καθεστώς;
Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της βασιλείας του Κιμ η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε 37 δοκιμές πυραύλων, διπλάσιες από όσες έκανε ο πατέρας του νυν ηγέτη, ο Κιμ Γιονγκ ιλ, κατά τη διάρκεια των 17 ετών του στην εξουσία. Η δοκιμή μπορεί να ενισχύσει την εσωτερική ενότητα, καθώς ο Κιμ Γιονγκ ουν δεν έχει καμία άλλη επιλογή στη διάθεσή του για να εδραιώσει την εξουσία του.
•    Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ;
Κατά τον John Delury, καθηγητή Κινεζικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Yonsei, «το καθεστώς της Βόρειας Κορέας γνωρίζει πολύ καλά ότι οι Αμερικανοί θα εκλέξουν νέο πρόεδρο σε δύο μήνες. Ο Κιμ προχώρησε σε μια πέμπτη δοκιμή προτού αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος, βάζοντας επίσης ένα είδος θαυμαστικού στο τέλος των οκτώ ετών της πολιτικής της “στρατηγικής υπομονής” του Ομπάμα».
•    Θα πείσει αυτή η δοκιμή την Κίνα να συμφωνήσει με τις κυρώσεις;
Η Λαϊκή Κίνα είναι απίθανο να στραφεί εναντίον της Πιονγκγιάνγκ με τον τρόπο που επιθυμεί η διεθνής κοινότητα, εξαιτίας των δικών της στρατηγικών συμφερόντων και επειδή πιστεύει στη θετική προτροπή, όπως ο διάλογος και μια συνθήκη ειρήνης για να αλλάξει τη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας. Είναι θέμα οικονομικής συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Βόρειας Κορέας αυξήθηκε στην πραγματικότητα κατά 9% το 2016 σε σχέση με το 2015.

Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.
Το πράσινο φως για την αποστολή 650 στρατιωτών στη Μεσόγειο στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου όπλων από το Ισλαμικό Κράτος έδωσε το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας την Τετάρτη 21-9. Η εμπλοκή της Γερμανίας στην επιχείρηση του NATO «Θαλάσσιος Φρουρός» θα διαρκέσει έως τα τέλη του 2017.Τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ξεκινήσουν τη νέα θαλάσσια επιχείρηση στη Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη τον Ιούλιο στην Πολωνία. Γερμανικά πλοία συμμετέχουν επίσης στη στρατιωτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Σοφία» στην προσπάθεια να καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο όπλων και την παράνομη διακίνηση ανθρώπων ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

Ε. ΙΣΡΑΗΛ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΑΜΟΥΘ ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ.
 Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Ισραήλ κατέληξαν σε μια συμφωνία για την χορήγηση ενός νέου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, δεκαετούς διάρκειας. Το μνημόνιο κατανόησης ή MOU, στο οποίο κατέληξαν οι δύο στενοί σύμμαχοι “αποτελεί τη μεγαλύτερη δέσμευση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας που έχει δοθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα”, τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το νέο πακέτο προβλέπει τη χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, ύψους ρεκόρ τουλάχιστον 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ.
Μια εμβληματική προσωπικότητα του Ισραήλ, ο πρώην πρόεδρος, Υπουργός κλπ ο Σιμόν Πέρες ευρίσκεται με βαρύ εγκεφαλικό στο Νοσοκομείο και η κατάστασή του θεωρείται κρισιμότατη.
Το Ισραήλ διέψευσε ισχυρισμούς της Δαμασκού ότι κατέρριψαν Ισραηλινό Α/Φ και Drone στα Βόρεια σύνορα, στην περιοχή των υψωμ. Γκολάν.

Ε. 40 ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 11 ΣΕΠΤ 2001.
Δεκαπέντε χρόνια έχουν περάσει από την χειρότερη επίθεση στην αμερικανική ιστορία μέσα στην ενδοχώρα των ΗΠΑ, και δη στα δύο σημαντικότερα διοικητικά και νευραλγικά κέντρα της χώρας. Επιθέσεις που άφησαν περισσότερους νεκρούς, όπως λέγεται επισήμως, ακόμα και από την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αναστάτωσαν τις ΗΠΑ πιο πολύ από την δολοφονία του Κέννεντυ το 1963.
Λίγα μόνο 24ωρα μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ρούζβελτ διόριζε την ερευνητική Επιτροπή Roberts. Μετά την δολοφονία του Κέννεντυ στις 22 Νοεμβρίου 1963, ο Τζόνσον διόρισε την Επιτροπή Warren για να ερευνήσει την υπόθεση μόλις 7 ημέρες μετά.
Στην περίπτωση της 11/9 όλες αυτές οι διαδικασίες καθυστέρησαν πάρα πολύ ή δεν προχώρησαν καθόλου. Και υπήρχαν πολλές ενστάσεις για τις βεβιασμένες και ελλιπείς μεθόδους που ακολουθήθηκαν και για τα πορίσματα που εκδόθηκαν.
Το θέμα είναι ότι, πέρα από τις θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύχθηκαν κατά κόρον, υπάρχουν αντικειμενικά ερωτήματα που παραμένουν όχι απλώς αναπάντητα, αλλά δεν έχει γίνει σχεδόν καμμία προσπάθεια να βρεθούν οι απαντήσεις.  Δεν θα παραθέσουμε και τα 40 αναπάντητα ερωτήματα, αλλά μόνο μερικά εξ αυτών  για να αντιληφθούμε τα κενά πληροφόρησης για το κορυφαίο αυτό θέμα που άλλαξε την παγκόσμια ιστορία  και ιδιαίτερα την περιοχή της ΜΕΝΑ (MiddleEast&NorthAfrica).
Το πρώτο ερώτημα είναι: Γιατί;
Το μεγαλύτερο ερώτημα όλων είναι: Ποιος επωφελήθηκε; (cui bono). O καθείς αντιλαμβάνεται.
 Γιατί το FBI, η CIA και άλλες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι δεν είχαν ιδέα –παρά τις αποκαλύψεις ότι γνώριζαν- για την συνωμοσία των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11/9;
 Τουλάχιστον μια δωδεκάδα βάσεις της Αεροπορίας και της Εθνοφρουράς βρίσκονται σε απόσταση λεπτών (μιλάμε για χρόνο πτήσης) από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο. Γιατί δεν κινήθηκαν τα μαχητικά αεροσκάφη αμέσως μόλις έγινε φανερό ότι τα αεροπλάνα πέρασαν στα χέρια των αεροπειρατών για να τα αναχαιτίσουν;
Γιατί οι συνομιλίες των πιλότων με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας δεν δόθηκαν ποτέ στην δημοσιότητα;
 Αν η Πτήση 93 της United Airlines συνετρίβη στην Πενσυλβάνια ως αποτέλεσμα της πάλης μεταξύ των ηρωϊκών επιβατών και των αεροπειρατών, τι συμβαίνει με τους μάρτυρες που ανέφεραν ότι είδαν ένα δεύτερο αεροπλάνο να ακολουθεί;
 Γιατί οι αεροπειρατές χρησιμοποίησαν πιστωτικές κάρτες με τα πραγματικά τους ονόματα, οι οποίες μπορούσαν εύκολα να εντοπισθούν; Γιατί είχαν μαζί τους φωτοτυπίες των αδειών οδήγησής τους με τις φωτογραφίες τους;
 Πώς ισχυρίζονται ότι τα «μαύρα κουτιά» των δύο αεροπλάνων που κατέλαβαν οι αεροπειρατές, τα οποία έχουν κατασκευασθεί έτσι ώστε να αντέχουν σε συντριβή και φωτιά, δεν βρέθηκαν ποτέ, ενώ το διαβατήριο ενός υποτιθέμενου αεροπειρατή βρέθηκε κατά θαυμαστό τρόπο στην κορυφή ενός σωρού από ερείπια, κοντά στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Ποιος το τοποθέτησε εκεί;
 Το FBI συνέλαβε τουλάχιστον 120 Ισραηλινούς πολίτες μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις επειδή ήταν ύποπτοι για το ότι είχαν ουσιαστικές πληροφορίες σχετικά με τα γεγονότα. Ποιες ήταν αυτές οι πληροφορίες;
 Γιατί οι αρχές και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης συνέχισαν να αγνοούν τις στενές επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ της οικογένειας Μπους και της Bin Laden Group. Υπάρχει σχετική ταινία – ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ.
 Αφού, όπως φαίνεται, ο πρόεδρος Μπους γνώριζε από τις μυστικές υπηρεσίες ότι φοβόντουσαν επίθεση, γιατί η αμυντική διάταξη της χώρας πιάστηκε στον ύπνο στις 11/9;
 Γιατί δεν έφεραν τον Μπιν Λάντεν στις ΗΠΑ να δικασθεί όταν το Σουδάν είχε προσφερθεί να τον εκδώσει;
Τέλος και πολύ σημαντικό, γιατί κανείς δεν αναφέρεται και το έχουν πλήρως αποκρύψει,  για την αιτία της κατάρρευσης του περίφημου κτιρίου Νο 7, στην περιοχή του κέντρου εμπορίου, σε μια απόσταση από το GroundZero, το απόγευμα της μοιραίας ημέρας, χωρίς αιτία. Για την περισσότερη πληροφόρηση του υπόψη θέματος, ερευνήστε στο  Google με την φράση  «RememberBuilding 7”

ΣΤ. ΓΚΕΟΡΓΙΕΦΣΚΙ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΛΑΒΟΙ ΟΧΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ!!
Αποκαλυπτικές δηλώσεις του Γκεργέφσκι, που εμείς εδώ αδιαφορούμε και δεν τις εκμεταλλευόμαστε για το εθνικό θέμα της Μακεδονίας. «Η πΓΔΜ δεν έχει όχι μόνο ρίζες, αλλά ούτε ίχνη,  που να σχετίζονται με την αρχαία ιστορία της περιοχής», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι σε συνέντευξή του στη σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων «Ούτρινσκι Βέσνικ» με την ευκαιρία των 25 ετών της ανακήρυξης των Σκοπίων ως ανεξάρτητο κράτος.Ο Γκεοργκιέφσκι τόνισε  ότι «οι ρίζες  του λαού των Σκοπίων είναι σλαβικές», κατηγορώντας συγχρόνως την κυβερνητική προπαγάνδα για αρχαιοποίηση της κοινωνίας. Η πρώτη αλλαγή ταυτότητας ήταν με το κομμάτι της εισβολής της αρχαιοποίησης που δεν έχει καμία βάση. Είναι μόνο προπαγάνδα και έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι ρίζες του ψευδομακεδονικού έθνους είναι σλαβικές. Η αλλαγή που πρέπει να γίνει είναι στην αντι-αρχαιοποίηση, γιατί όχι μόνο δεν υπάρχει ρίζα αρχαία, αλλά, ούτε ίχνος ιστορικό από την αρχαιότητα ( της περιοχής αυτής)…
»Η δεύτερη αλλαγή της ταυτότητας έγινε με τη μαζική εισβολή από τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται εξ ολοκλήρου από το VMRO-DPMNE προτάσσοντας την παραδοξότητα για την αλλαγή του κωδικού της ταυτότητας. Η σύγχυση που προκλήθηκε για τη προέλευση του λαού και το φλερτ με τις αρχαίες ρίζες, συνέβαλαν στο χάσει η χώρα μας  την ευρωπαϊκή και τη δημοκρατική της πορεία», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης του VMRO-DPMNE.

Ζ. ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Μένει η Χίλαρι; Σε αχαρτογράφητα νερά η προεδρική υποψηφιότητα των Δημοκρατικών
Το καταστατικό του Δημοκρατικού Κόμματος ορίζει ότι συγκαλείτε έκτακτη ειδική συνάντηση από τον Πρόεδρο του Democratic National Committee, με σκοπό να βρεθεί νέος υποψήφιος. Το ποια θα είναι η διαδικασία είναι τελείως ασαφές. Θα μπορούσε να ακολουθηθεί το σύστημα των Ρεπουμπλικάνων, όπου συγκαλείτε Έκτακτο Συνέδριο με τους συνέδρους του Συνεδρίου που έγινε και επιλέγεται ο υποψήφιος. Θα μπορούσαν επίσης να το κάνουν με μια Επιτροπή Σοφών του Κόμματος ή να επινοήσουν μια νέα διαδικασία.

Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, υπάρχει η ακραία περίπτωση το Κογκρέσο να αποφασίσει την αναβολή της ημέρας των εκλογών, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η εξεύρεση υποψηφίου.

Μέχρι σήμερα, κανένας υποψήφιος των δυο πολιτικών κομμάτων στις ΗΠΑ δεν έχει αποχωρήσει πριν την ημέρα των εκλογών, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο μιας αποχώρησης της Hillary Clinton να μας οδηγήσει σε πλήρως αχαρτογράφητα νερά.
Αχαρτογράφητα νερά και ιστορική εμπειρία
Η πιο κοντινή ιστορικά περίπτωση είναι ο James Sherman, Αντιπρόεδρος του Προέδρου William Taft και συνυποψήφιος του στην προσπάθεια επανεκλογής του για δεύτερη τετραετία.
Ο Sherman πέθανε το 1912, μόλις έξη ημέρες πριν τις εκλογές. Το όνομά του παρέμεινε στα ψηφοδέλτια και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αποφάσισε να περιμένει να αποφασίσει για Αντιπρόεδρο μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Παρόλα αυτά δεν χρειάστηκε να γίνει κάτι, γιατί ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Woodrow Wilson, κέρδισε τις εκλογές.
Στην παρούσα περίπτωση με τη Hillary Clinton, εάν φτάναμε στο να αποχωρήσει, μιλάμε για υποψήφιο Πρόεδρο, με αποτέλεσμα η υπόθεση να μπερδεύεται τρομερά. Στην ουσία δεν υπάρχει προηγούμενο. Αυτά όσο αφορά το τυπικό της υπόθεσης.
Η. Ελλάδα – Κύπρος
Κυπριακό: Ραντεβού για Τριμερή στη Νέα Υόρκη, με ανοιχτό το χάσμα σε Εδαφικό και Εγγυήσεις 25 Σεπ.
Ευρωμεσογειακή Σύνοδος των Ηγετών του Νότου.
Φαίνεται ότι είχε επιτυχία, αν κρίνει από τα πικρόχολά σχόλια Σόιμπλε και άλλων Γερμανών ιδιαίτερα αξιωματούχων και την δυσαρέσκεια της Γερμανικής κυβέρνησης για την συμμετοχή του Ολάντ και του Ρέτζι. Χαρακτηριστικό άρθρο Spiegel: «Η επίδειξη δύναμης Ολάντ-Ρέτζι-Τσίπρα ανησυχεί την Βόρεια Ευρώπη». Η Ευρωπαϊκή (Γερμανική στην ουσία)  οικονομική πολιτική,  βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο. Ο Αυστριακός Καγκελάριος ζήτησε το τέλος στην λιτότητα που εφαρμόζεται στην Ευρώπη, ο δε ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ κ. Λιου δήλωσε: «Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην λιτότητα και την ανάπτυξη τελείωσε. Όλοι τώρα συμφωνούν ότι πρέπει να υποστηριχθεί η ανάπτυξη».

Αφήστε μια απάντηση