20/17/2016. ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 10-16 ΝΟΕ 2016
Α’ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΜΠΑΜΑ
Το πρόγραμμα του Προέδρου Ομπάμα παρέμεινε μέχρι την ύστατη ώρα μυστικό για λόγους ασφαλείας. Η πολυσυζητημένη ομιλία στη Πνύκα ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας και προτιμήθηκε η ομιλία στο ίδρυμα Νιάρχου.
Η δική μου εκτίμηση και πολλών αναλυτών ήταν ότι η ομιλία του θα ήταν μία απάντηση στο λαϊκισμό και πιθανά μια αυτοκριτική για τα λάθη του. Επίσης ότι θα ήταν μία εκτενής αναφορά στην ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη, καθώς και την ανθεκτικότητα των θεσμών στη χώρα μας παρά τη μεγάλη κρίση.
Στο θέμα της διευθέτησης του χρέους που θα περίμενε η Ελλ. Κυβέρνηση να τεθεί κατ’ αρχάς φαινόταν ότι δεν θα έχει καμία σημαντική επίπτωση στη θέση της Ελλάδας.
Έτσι φαινόταν ότι η επίσκεψη στο σοβαρό αυτό οικονομικό θέμα είχε χαρακτήρα μόνο συμβολικό.
Αναφορικά με το προσφυγικό αναμενόταν να υπενθυμίσει ότι η διαχείρισή του θα γινόταν μόνο με διεθνή κινητοποίηση ,χωρίς φράκτες και μονομερείς ενέργειες. Εννοείται χωρίς αυτοκριτική για τις παρεμβάσεις στη Μέση Ανατολή.
Τέλος αναμενότανε να γίνει μνεία και στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος ως τμήμα της γεωπολιτικής σταθερότητας.
Τι συνέβη ακριβώς με την επίσκεψη και τα αποτελέσματά της;
Το σοβαρότερο συμπέρασμα βγαίνει από την 30λεπτη 4μερή συνάντηση των δύο πλευρών.
ΧΡΕΟΣ: Επιμονή στη τήρηση χρονοδιαγράμματος ώστε να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις από το ΔΝΤ και αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, όπως και ότι υπάρχει η πεποίθηση ότι το θέμα της δραστικής απομείωσης του χρέους στις συζητήσεις με τη Καγκελάριο Μέρκελ.
ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Για το Κυπριακό η Κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν ασκήθηκε πίεση προς την Ελληνική πλευρά, χωρίς να γίνει σχετική αναφορά σε λεπτομέρειες. Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι είμαστε προσηλωμένοι στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, τέτοιας που να εξασφαλίζει Ισοτιμία .
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Δηλώθηκε η προθυμία για προσφορά βοήθειας από την Αμερική στην Ελλάδα με οποιονδήποτε τρόπο. Επίσης μας ευχαρίστησε για τη συμμετοχή της χώρας μας στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, όπου επισημάνθηκε η ανάγκη συνεργασίας με τα Ηνωμένα Έθνη.
Β’ Η ΕΚΛΟΓΗ DONALD TRUMP H EΠOMENH HMEΡA
Μετά την εκλογή του νέου Προέδρου το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι με ποιούς θα κυβερνήσει.
Από τις τελευταίες δηλώσεις του φαίνεται ότι θα παρουσιάσει ένα νέο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Public Investments), θα μειώσει τη φορολογία επιχειρήσεων κατά 15%, και για τους πλούσιους ,θα επιβάλλει δασμούς 45% στα Κινεζικά προϊόντα ,θα ακυρώσει τις συμφωνίες με την Ε Ε για τις πολυεθνικές εταιρίες των ΗΠΑ, θα ενισχύσει την αστυνομία, θα καταργήσει το Obama Care ,θα κτίσει τείχος.
Παράλληλα έχει δηλώσει ότι θα αποσύρει την υπογραφή του από τη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα και θα αναθεωρήσει τη συμφωνία για το Ιράκ. Από στρατιωτικής άποψης αμφισβητεί το θεσμό του ΝΑΤΟ, αλλά και τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για τη Κριμαία. Παράλληλα θεωρητικά θα αυξήσει τον αμυντικό Προϋπολογισμό.
Ήδη συγκροτεί ο Υπουργικό Συμβούλιο με Υπουργό Εσωτερικών το πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Ντίτριτζ και Δικαιοσύνης το πρώην Δήμαρχο της Νέας Υόρκης Τζουλιάνι. Για το Υπουργείο Άμυνας ο Στρατηγός Μ. Φιν, στο Υπουργείο Ενέργειας ο Χάρολντ Χαμ και στο Υπουργείο Υγείας ο Μπεν Καράσυ. Ο επικεφαλής του State Department θα είναι ο Τζον Μπόλτον θερμός υποστηρικτής των Ισραηλινών και της επέμβασης στο Ιράκ το 2003.
Επίσης στα πλαίσια του «Νεποτισμού» ο D. Trump junior διεκδικεί κάποιο αξίωμα. Η βασίλισσα του tea party Σάρα Πέϊλιν διεκδικεί κάποιο πόστο και θα της δοθεί το Υπουργείο των Παλαιμάχων.
Στα παραπάνω θέματα υπάρχουν τα αντίστοιχα ζητήματα:
1.Κλιματική Αλλαγή Το πλαίσιο συμφωνίας είναι πολύπλοκο και η μονομερής ακύρωση είναι πολύ δύσκολη. Απλά ο Trump θα μπορεί να μην εφαρμόσει τη συμφωνία που είναι μη δεσμευτική 2.Πρόγραμμα Αφορά παιδιά (κάτω των 16 ετών) παράνομων μεταναστών από το 2007 και μετά, προστατεύοντας από απέλαση και λαμβάνοντας εργασία για 2 χρόνια
4 Ανώτατο Δικαστήριο Στο Ανώτατο Δικαστήριο χηρεύει η θέση από το Φεβρ. του 2016.Οι Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν τον εκλεκτό του Ομπάμα επί 8 μήνες και αυτό θεωρώ ότι θα είναι η πρώτη κίνηση του D.Trump,για ένα πανίσχυρο ιερατείο που εκδίδει ιστορικές δεσμευτικές αποφάσεις.
5.Ενημέρωση επί βασικών θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας
Η απόρρητη ενημέρωση αφορά στις απειλές και τις δυνατότητες του πυρηνικού οπλοστασίου καθώς και τις πληροφορίες, αλλά και το πολυάριθμο δίκτυο πρακτόρων ανά τον κόσμο, καθώς και 12 αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που έχει υπογράψει ο Ομπάμα. Εδώ υπάρχει και μία συζήτηση για το χαρακτηρισμό ως απόρρητων και των παιδιών του Trump,δεδομένου ότι ο Νόμος 1967 απαγορεύει κάτι τέτοιο.
Γ’ ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Η Τουρκία είχε εκδώσει 2 NAVTEX για 12-15 Νοε., για εκτέλεση ασκήσεων με πραγματικά πυρά γύρω από το Καστελλόριζο σε βάθος 20 ναυτικών μιλ.
Το Ελληνικό ΠΝ αντέδρασε κεραυνοβόλα με εκδήλωση «κόντρα ισχύος» και μετάβαση τουλάχιστον 3 πλοίων (Φρεγάτα, Υποβρύχιο, Κανονιοφόρος) με αποτέλεσμα την απομάκρυνση της απειλής. Παράλληλα η ΠΑ είχε σε υψηλή ετοιμότητα 2 ζεύγη F-16 και MIRAGE 2000 για κάθε ενδεχόμενο.
Υπάρχουν πληροφορίες για κατεπείγουσα προμήθεια 10-20 UAV MALE μεγάλης αυτονομίας με εκμετάλλευση από ΠΑ αλλά επιχειρησιακή αξιοποίηση από ΓΕΕΘΑ. Τα Α/Φ θα ενεργούν στο FIR με πλευρική εποπτεία RADAR.
Το συμπέρασμα είναι ότι απαιτείται εγρήγορση και ταχύτατη αντίδραση σε κάθε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας.
Δ’ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
Τη τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελερέν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έριξε τα τελευταίο του χαρτί για το εδαφικό. Υποχώρησε από το 32% στο 28,5% με δημιουργία 2 θυλάκων ένα για Ελληνοκύπριους και ένα για Μαρωνίτες με υπαγωγή τους στην Ομόσπονδη Διοίκηση, που σημαίνει μείζονα συμμετοχή της Τουρκικής Διοίκησης (χωρίς να υπολογίζεται στο 28.5%)
Με βάση τη πρόταση θα επιστρέψουν 80.000 πρόσφυγες έναντι των 200.000, με πιθανότερη περιοχή αυτή της Καρπασίας. Αναμένεται να συζητηθεί στην Αθήνα ,πριν συνεχισθούν στη Γενεύη οι συνομιλίες το επόμενο διάστημα.
Στο σημείο αυτό υπάρχει και το θέμα της πενταμερούς διάσκεψης , όπου θα εξαιρεθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Εδώ ακριβώς είναι και η ασάφεια ως προς το ρόλο των ΗΠΑ με νέο Administration.Επίσης το θέμα που είναι εθνικής ζωτικής σημασίας δεν αναλύεται από τα ΜΜΕ, ούτε είναι γνωστές οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ε’ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Στις πρόσφατες εκλογές για τη Προεδρία της Δημοκρατίας, ο φιλορώσος υποψήφιος Ίγκορ Ντούτον ανακηρύχθηκε νικητής με 52%,έναντι 49% της αντιπάλου του η οποία όμως δεν δέχθηκε το αποτέλεσμα, που απαιτεί νέα εκλογή και προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Η συμμετοχή ήταν 53,4% ,αυξημένη κατά 4 μονάδες σε σχέση με το 1ο γύρο.
ΣΤ’ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Η Κυβέρνηση μειοψηφίας του Μποϊκο Μπορίσωφ θα παραιτηθεί, επειδή η υποψήφια του κεντροδεξιού κόμματος έχασε από το σοσιαλιστή τη προηγούμενη Κυριακή στο 2ο γύρο των Προεδρικών εκλογών. Έτσι προβλέπεται ότι την Άνοιξη του 2017 το αργότερο, θα γίνουν πρόωρες εκλογές ,με αντίστοιχο περίοδο πολιτικής αστάθειας.